Μια επιπλέον κούπα καφέ μπορεί να είναι η λύση για να διατηρήσετε το σώμα σας νεανικό και ενεργό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition υποστηρίζει ότι η τακτική κατανάλωση τεσσάρων έως έξι φλυτζανιών καφέ την ημέρα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο αδυναμίας.
Η ανάλυση διεξήχθη σε διάστημα επτά ετών και εξέτασε 1.161 ενήλικες άνω των 55 ετών, μελετώντας τη σχέση τους με τον καφέ.
Η υγεία τους αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο γνωστό ως Fried’s Five-Component Frailty Penotype, το οποίο εστιάζει σε πέντε βασικές πτυχές της αδυναμίας: εξάντληση, αργή ταχύτητα βάδισης, αδυναμία, χαμηλή σωματική δραστηριότητα και ακούσια απώλεια βάρους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι καταναλωτές καφέ που έπιναν τακτικά δύο έως τέσσερις κούπες την ημέρα παρουσίασαν βελτίωση σε αυτούς τους τομείς.
Η καφεΐνη είναι γνωστό ότι έχει μια σειρά από διατροφικά οφέλη που συμβάλλουν στη μείωση της κόπωσης, την ενίσχυση της εγρήγορσης και τη βελτίωση της μυϊκής κίνησης.
Σε όσους καταναλώνουν τακτικά καφέ συνιστάται να επιλέγουν χαρμάνια από κόκκους βιολογικής καλλιέργειας τα οποία είναι πλούσιοι σε πολυφαινόλες και δεν έχουν υποστεί επεξεργασία με φυτοφάρμακα.
Ωστόσο, ενώ ο καφές θεωρείται ότι βελτιώνει την απόδοση, οι ειδικοί δεν συνιστούν την αντικατάσταση της τακτικής άσκησης με τον καφέ, τονίζοντας ότι πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως «βοηθητικό μέσο».
Μην φτάσετε στην αϋπνία
Ο Dell Stanford, ανώτερος διαιτολόγος στο British Heart Foundation, προσθέτει: «Η κατανάλωση δύο ή τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε σύγκριση με την μη κατανάλωση καφέ. Ωστόσο, η κατανάλωση περισσότερων από τέσσερα ή πέντε φλιτζανια καφέ την ημέρα πιθανότατα θα αυξήσει την πρόσληψη καφεΐνης πάνω από το συνιστώμενο ημερήσιο μέγιστο των 400 mg (4-5 φλιτζάνια).
Γενικά, οι επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης μπορεί να περιλαμβάνουν προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, αίσθημα παλμών, άγχος, ανησυχία, ναυτία, πονοκέφαλο και διαταραχές του ύπνου».
Άλλα τρόφιμα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της αδυναμίας, όπως τα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, το άπαχο κρέας και τα όσπρια, καθώς και άλλα τρόφιμα πλούσια σε πολυφαινόλες, όπως τα μούρα, η μαύρη σοκολάτα και το ελαιόλαδο.
«Τα τρόφιμα ζύμωσης είναι επίσης σημαντικά για την υγεία του εντέρου (που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα), καθώς και τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά για την περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, τα οποία συμβάλλουν όλα στην πρόληψη της αδυναμίας», δήλωσε η διαιτολόγος Nichola Ludlam-Raine