Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) με επιστολή της απαντά χρησιμοποιώντας, μάλιστα, αυστηρούς τόνους στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για τα περί «στοχοποίησης των φαρμακοποιών και διαστρέβλωση της πραγματικότητας».
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. σχετικά με το ΦΕΚ Β’5395/09-10-2025 και τις αλλαγές που φέρνει στο αναλώσιμο διαβητολογικό υλικό δηλαδή τις ταινίες μέτρησης γλυκόζης, τα συστήματα αντλίας ινσουλίνης και τα συστήματα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης. Σε εκείνη την ανακοίνωσή της η ομοσπονδία είχε συσχετίσει «το κλινικό σφάλμα των ταινιών με την προσθήκη της πάγιας αμοιβής των €3 που θα λαμβάνει η φαρμακαποθήκη για την υπηρεσία παράδοσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (Φ.Υ.Κ.) για τον ασθενή στο ιδιωτικό φαρμακείο και όχι κατ’ οίκον, με την οποία θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ».
Ο ΠΦΣ σήκωσε άμεσα το γάντι και σε δική του σχετική ανακοίνωση κάνει λόγο για «ανυπόστατους υπαινιγμούς και παραπλανητικές συσχετίσεις», καθώς επίσης και για «επαναλαμβανόμενες επιθέσεις της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προς τους φαρμακοποιούς και αμφισβητούμενα κίνητρα που δεν σχετίζονται με τις ανάγκες των ασθενών».
Η ομοσπονδία με τη σειρά της πέρασε στην αντεπίθεση εκδίδοντας νέα ανακοίνωση στην οποία καταλογίζει στον ΠΦΣ πως «αντί να εστιάσει στα σοβαρά και κρίσιμα για τη θεραπεία των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη προβλήματα που προκάλεσε το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., επέλεξε να αποτελέσει το «φερέφωνο» του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., επιδιώκοντας για άλλη μια φορά να λασπολογήσει εναντίον του Προέδρου και του Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, υπέρ της Διοίκησης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ».
Η επιστολή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ
Το πλήρες κείμενο της επιστολής της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προς τον ΠΦΣ έχει ως εξής:
«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) που αποτελείται από 28 πρωτοβάθμια Συλλόγους – Σωματεία και εκπροσωπεί περισσότερους από 250.000 πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη ως μέλη της, αλλά και περισσότερους από 1.290.000 καταγεγραμμένους από την Η.ΔΙ.Κ.Α. πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη της χώρας μας, δεν χρειάζεται να αποδείξει στον Π.Φ.Σ. ποια είναι.
Μπορεί όμως χάρη στην εμπειρία και τη γνώση της να αναλύσει, με υπευθυνότητα και με τεκμηριωμένα επιχειρήματα, στον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. την υφιστάμενη κατάσταση που προκλήθηκε από την εγκληματική απόφαση του ΕΟΠΥΥ σε βάρος μερίδας των πασχόντων και δέχτηκε την προσβλητική και προκλητική κριτική του Π.Φ.Σ.
Από τα γραφόμενα προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι συντάκτες της ανακοίνωσης του Π.Φ.Σ. προτού προβούν στην έκδοση της ανακοίνωσής τους, δεν έκαναν τον κόπο να διαβάσουν ούτε το σχετικό άρθρο του Σχεδίου Νόμου για τα 3 ευρώ, ούτε και το Δελτίο Τύπου της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.
Ως φαίνεται, όχι μόνο δεν έχουν καταλάβει σε τι ακριβώς αφορά το κόστος των 3 ευρώ, αλλά επιπλέον, δεν κατάλαβαν και τι ακριβώς γράφει το Δελτίο Τύπου της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, οδηγώντας άπαντες στο συμπέρασμα πως αποτελούν «Το φερέφωνο».
Είναι γνωστό, άλλωστε, πως χρωστούν από το παρελθόν για τις διευκολύνσεις που τους έγιναν, τον Μάρτιο του 2025, με την απαλλαγή τους από τα ISO και τις πιστοποιήσεις τόσο των φυσικών όσο και των ηλεκτρονικών φαρμακείων, με αποτέλεσμα την «επιβολή» και χορήγηση στον πολίτη – ανάπηρο ή/και χρόνια πάσχοντα, προϊόντων και φαρμάκων χωρίς πιστοποιημένη ασφάλεια στην αποθήκευση, τη συντήρησή και στην ιχνηλάτηση διάθεσης, ώστε να μπορούν να ανακληθούν άμεσα, σε περίπτωση ανακοίνωσης του Ε.Ο.Φ..
Έτσι ακριβώς συμβαίνει και στην Ευρώπη!!!! Tα φαρμακεία είναι απαλλαγμένα από κάθε κανόνα ποιότητας και πιστοποιήσεων ISO... !!!
Θα είχαν μπει λουκέτα παντού, προ πολλού!!!
Τώρα που έγινε κατανοητός ο ρόλος της ανακοίνωσης του Προέδρου και του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ., θα θέλαμε να πληροφορήσουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακοποιών, που απλά απέχουν από τον Π.Φ.Σ., πως ακριβώς έχει η κατάσταση.
Η χρέωση των 3 ευρώ ανά κουτί Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (Φ.Υ.Κ.), που προβλέπεται βάσει του κατατεθέντος Σχεδίου Νόμου, αφορά αποκλειστικά το κόστος διαχείρισης, αποστολής και μεταφοράς των Φ.Υ.Κ.. Πρόκειται για ξεχωριστή αμοιβή που θα δίνεται στην φαρμακαποθήκη που με διαγωνισμό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., έχει αναλάβει την παράδοση των Φ.Υ.Κ. στον πολίτη – χρόνια ή/και σπάνια πάσχοντα. Τώρα αφορά στη διανομή στο ιδιωτικό φαρμακείο.
Η χρέωση των 3 ευρώ ανά κουτί, αφορά το κόστος της διανομής για τη μεταφορά κάθε κουτιού Φ.Υ.Κ., από την κεντρική αποθήκη στον τόπο του πολίτη – χρόνια ή/και σπάνια πάσχοντα. Αν ο διανομέας παραδώσει τα Φ.Υ.Κ. κατ’ οίκον τότε δεν θα βαρύνεται ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με τα 3 ευρώ. Αν όμως η παράδοση για τον ίδιο πολίτη – χρόνια ή/και σπάνια πάσχοντα, γίνει σε ιδιωτικό φαρμακείο, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από τον προϋπολογισμό του πρέπει να πληρώσει 3 ευρώ ανά κουτί στην φαρμακαποθήκη.
Κάτι που αφορά τον Π.Φ.Σ. είναι πως στη χώρα μας, τα Φ.Υ.Κ. διατίθενται πλέον και μέσω του ιδιωτικού φαρμακείου, το οποίο αμείβεται με Νόμο του Κράτους με 20 ευρώ ανά κουτί, χωρίς να δίνει κανένα παραστατικό στο λήπτη του φαρμάκου. Άρα θα δίνεται από το Φαρμακείο, φάρμακο χωρίς παραστατικό και αν αυτό πρέπει να επιστραφεί από τον πολίτη – χρόνια ή/και σπάνια πάσχοντα, για λόγους κακής συντήρησης ή ελαττώματος, θα πρέπει ο πάσχων να κόβει το λαιμό του για να βρει λύση, χωρίς να υπάρχει κάποια πρόβλεψη για την κατάσταση αυτή! Και γιατί άλλωστε;
Προς γνώση, λοιπόν και επίρρωση:
Σύμφωνα με το Άρθρο 55, του Σχεδίου Νόμου: Αμοιβή φαρμακαποθηκών για τη διενέργεια της αποστολής των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους στα ιδιωτικά φαρμακεία-Προσθήκη παρ. 9Α στο άρθρο 22 του ν. 4213/2013 «Όταν η αποστολή της παραγγελίας του ασθενούς προς τα ιδιωτικά φαρμακεία διενεργείται από φαρμακαποθήκη (...) η δαπάνη που προκαλείται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για την καταβολή της αμοιβής της φαρμακαποθήκης δεν συνυπολογίζεται στο συνολικό όριο της φαρμακευτικής δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας...».
Το δελτίο τύπου της ομοσπονδίας για το ΦΕΚ
Σχετικά με το Δελτίο Τύπου της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. με τίτλο: ΝΕΟ ΦΕΚ – «ΧΑΣΤΟΥΚΙ» ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΔΙΑΒΗΤΗ! Η εγκληματική απόφαση και το ψέμα της… πενταετίας θέτουν την ασφάλεια των Διαβητικών στο «Κόκκινο»!
Το θέμα του Δ.Τ. επικεντρώθηκε στη διακοπή της αποζημίωσης του ενός κουτιού ταινιών μέτρησης γλυκόζης ανά μήνα, στα άτομα με Σ.Δ.τ.1 που χρησιμοποιούν Συστήματα Καταγραφής Γλυκόζης (CGM), όπως ορίζεται στο ΦΕΚ/Β’/5395/09-10-2025, που υπογράφει η Διοικήτρια του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και αποτελεί κλινικό σφάλμα και πράξη πλήρους ανευθυνότητας και βαρβαρότητας.
Επιπλέον, στο ίδιο Δ.Τ. «Η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. εκφράζει την έντονη υποψία ότι τα χρήματα που αφαιρέθηκαν για τη διάθεση των ταινιών μέτρησης μεταφέρθηκαν σε άλλους τομείς, αποδεικνύοντας ότι το κράτος επιλέγει τη δημοσιονομική “εξοικονόμηση” εις βάρος της ασφάλειας των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη. Συγκεκριμένα, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ συσχετίζει το κλινικό σφάλμα των ταινιών με τη προσθήκη της πάγιας αμοιβής των 3 ευρώ που θα λαμβάνει η φαρμακαποθήκη για την υπηρεσία παράδοσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (Φ.Υ.Κ.) για τον ασθενή στο ιδιωτικό φαρμακείο και όχι κατ’ οίκον, με την οποία θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ.»
Τέλος θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν πως η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. είναι ένα Δευτεροβάθμιο Θεσμικό Όργανο, πιστοποιημένο με το ISO 37001 κατά της Δωροδοκίας, εφαρμόζει αυστηρές διαδικασίες ποιότητας και διαφάνειας των συναλλαγών της, δεν άγεται και δεν φέρεται από κανένα μηχανισμό και λειτουργεί πάντα προς όφελος των πασχόντων, χωρίς να ενδιαφέρεται να εμπλακεί σε οποιεσδήποτε συντεχνιακές διαδικασίες από όπου και αν προέρχονται και δεν αποτέλεσε ποτέ «φερέφωνο» κανενός πολιτικού, κυβερνητικού ή κομματικού οργάνου.
Άγνωστες λέξεις για τον Πρόεδρο του Π.Φ.Σ. και την μικρή ομάδα φαρμακοποιών που με ιδιαίτερη φροντίδα κρατά «αλυσοδεμένους» γύρω του.
Επιπλέον, σχετικά με την αναφορά στην ανακοίνωση του Π.Φ.Σ., περί μνημονίου συνεργασίας με την Ένωση Ασθενών Ελλάδος, θα θέλαμε να αναφέρουμε πως η Ένωση Ασθενών Ελλάδος έχει ως μέλη της Συλλόγους, πρωτοβάθμια σωματεία, διαφόρων χρονίων παθήσεων και σπανίων παθήσεων. Το γεγονός αυτό από μόνο του κατατάσσει την Ένωση Ασθενών Ελλάδος στη θέση του Δευτεροβάθμιου Οργάνου, θέση όμοια με αυτή που κατέχει η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. και ο Π.Φ.Σ..
Στην ανακοίνωση που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Π.Φ.Σ. σχετικά με την υπογραφή του μνημονίου αναφέρεται ότι το πλαίσιο συνεργασίας θα κινηθεί στους άξονες:
- Σύμπραξη σε δράσεις με σκοπό την απρόσκοπτη πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε φάρμακα (καινοτόμα φάρμακα, ελλείψεις φαρμάκων κλπ.)
- Εκπαίδευση και ενδυνάμωση των φροντιστών για την καλύτερη υποστήριξη των ασθενών.
- Σχεδιασμός και η υλοποίηση εξειδικευμένων προγραμμάτων σε διάφορους τομείς που σχετίζονται με την υγεία.
- Προώθηση της διάθεσης και διενέργειας αυτοδιαγνωστικών ταχέων ελέγχων μέσω των φαρμακείων ως μέτρο πρόληψης.
- Συνεργασία στην ενίσχυση της φαρμακοεπαγρύπνησης για τη διασφάλιση της ασφαλούς χρήσης φαρμάκων
Το φιλοσοφικό ερώτημα που τίθεται εδώ είναι: Πρόκειται για μια επί της ουσίας συνεργασία ή για ακόμα ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα;
Ας αφήσουμε το χρόνο να δείξει… Κλείνοντας, υπερασπιζόμενοι την αξιοπρέπεια μας, την εθελοντική μας προσφορά και τους πολυετείς αγώνες μας για το σύνολο των συμπασχόντων μας, δηλώνουμε πως δεν έχουμε την πρόθεση να ανεχτούμε περαιτέρω προσβολές και ελπίζουμε να μην αναγκαστούμε να προβούμε σε περαιτέρω διαδικασίες».





