To μολυσμένο κρέας μπορεί να συνδέεται με λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, κύρια αιτία των οποίων είναι το διαβόητο κoλοβακτηρίδιο E. coli.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό mBio την Πέμπτη, οι ερευνητές προσπάθησαν να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό το E. coli που μεταδίδεται από μολυσμένο κρέας συνδέεται με αυτές τις βακτηριακές λοιμώξεις.
Από το 2017 έως το 2021, οι ερευνητές συνέλεξαν χιλιάδες μεμονωμένα στελέχη E. coli από κρέας λιανικής πώλησης και ασθενείς με λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος σε οκτώ κομητείες της Νότιας Καλιφόρνιας και διαπίστωσαν ότι σχεδόν μία στις πέντε ήτοι ποσοστό 18% , συνδέονταν με στελέχη E. coli ζωικής προέλευσης.
Τα στελέχη E. coli εντοπίζονται πιο συχνά στο κοτόπουλο και τη γαλοπούλα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ήταν ένας παράγοντας κινδύνου στον πληθυσμό που μελέτησαν, με το 21,5% των λοιμώξεων να συνδέονται με τα στελέχη E. coli σε γειτονιές με υψηλό ποσοστό φτώχειας.
«Οι ουρολοιμώξεις θεωρούνται από καιρό ένα προσωπικό πρόβλημα υγείας, αλλά τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αποτελούν επίσης ένα πρόβλημα ασφάλειας των τροφίμων», αναφέρει σε δελτίο τύπου της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS), ο Lance B. Price, κύριος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο George Washington.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες ήταν «σημαντικά» πιο πιθανό να έχουν στελέχη E. coli ζωικής προέλευσης από τους άνδρες, ενώ μεταξύ των ανδρών, οι ηλικιωμένοι άνδρες ήταν πιο ευάλωτοι.
Η AAAS έδωσε μερικές συμβουλές για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων από μολυσμένο κρέας, όπως η αγορά κρέατος και πουλερικών που είναι ασφαλώς σφραγισμένα, ώστε να μην διαρρέουν στα άλλα τρόφιμα. Οι άνθρωποι πρέπει επίσης να μαγειρεύουν καλά το κρέας και τα πουλερικά τους και να πλένουν τα χέρια και τις επιφάνειες μετά το χειρισμό ωμού κρέατος.





