ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια αύξηση των νέων κρουσμάτων COVID-19 - Κυρίαρχη παραλλαγή η JN.1

Υγεία
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με άρθρο του JAMA που δημοσιεύτηκε μόλις στις 12 Ιανουαρίου 2024, παρουσιάζονται τα μέχρι σήμερα δεδομένα για τη νέα υποπαραλλαγή, τα οποία και συνοψίζουν η Παθολόγος Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και η Βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Τρίτη, 16/01/2024 - 13:06
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Ο γόνος του BA.2.86, JN.1, έχει γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ, κάτι που η μητρική του παραλλαγή δεν κατάφερε. Ευτυχώς, αν και τα κρούσματα COVID-19 έχουν αυξηθεί, οι νοσηλείες και οι θάνατοι από τη νόσο εξακολουθούν να κυμαίνονται σε σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά από ότι ήταν την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν.

Όταν η BA.2.86 εντάχθηκε στην οικογένεια SARS-CoV-2 Omicron το περασμένο καλοκαίρι, φάνηκε ότι ήταν διαφορετική από την πρόγονό του, τη BA.2. Σε σύγκριση με τη BA.2, η πρωτεΐνη ακίδας της BA.2.86 φέρει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να εξαπλωθεί πιο εύκολα. Αλλά ακόμη και οπλισμένη με αυτές τις νέες μεταλλάξεις, η BA.2.86 απέτυχε να κυριαρχήσει. Μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, η BA.2.86 δεν ξεπέρασε το 3% μεταξύ των υπόλοιπων υποπαραλλαγών SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η BA.2.86 αντιπροσώπευε το 8,9% των διαθέσιμων αλληλουχιών SARS-CoV-2 έως την πρώτη εβδομάδα Νοεμβρίου του 2023, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος ταξινόμησε την BA.2.86, συμπεριλαμβανομένων των υποπαραλλαγών της, ως υποπαραλλαγή ενδιαφέροντος. Σε άρθρο γνώμης (4 Ιανουαρίου 2024), υποστηρίχθηκε ότι η BA.2.86 ήταν μια υποπαραλλαγή τόσο διαφορετική από τις προηγούμενες του Omicron που ο ΠΟΥ θα έπρεπε να την είχε χαρακτηρίσει ως παραλλαγή ανησυχίας και να την ονομάσει με ένα διαφορετικό ελληνικό γράμμα. Τέσσερις εβδομάδες μετά, ο ΠΟΥ ταξινόμησε και την JN.1 ξεχωριστά, λόγω της ταχέως αυξανόμενης εξάπλωσής της. Στις αρχές Ιανουαρίου, το ποσοστό κυκλοφορίας της JN.1 μεταξύ των υποπαραλλαγών στις ΗΠΑ είχε εκτιναχθεί στο 61,6%, από μόλις 38,8% 2 εβδομάδες πριν, σύμφωνα με την εκτίμηση του CDC.

Η πρωτεϊνική ακίδα της JN.1 φέρει μόλις 1 επιπλέον μετάλλαξη από την ακίδα της BA.2.86. Αυτή η μετάλλαξη, που ονομάζεται L455S, ενισχύει την ικανότητα του ιού να δεσμεύεται στον υποδοχέα του μετατρεπτικού ενζύμου-2 της αγγειοτενσίνης (ACE2), την είσοδο του SARS-CoV-2 στα κύτταρα. Η JN.1 φαίνεται να είναι άκρως μεταδοτική, γι’ αυτό οι δείκτες ιικού φορτίου από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκαν. Σε μια έκθεση της 5ης Ιανουαρίου, το CDC εκτίμησε ότι σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, τα επίπεδα ιικής δραστηριότητας στα λύματα ήταν 27% υψηλότερα και το ποσοστό των θετικών τεστ COVID-19 ήταν 17% υψηλότερο.

Παρά τα φαινομενικά υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης, οι δείκτες της ασθένειας COVID που απαιτούν ιατρική και νοσοκομειακή φροντίδα ήταν χαμηλότεροι από ότι ένα χρόνο νωρίτερα, ανέφερε το CDC. Για παράδειγμα, οι επισκέψεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών για τον COVID-19 μειώθηκαν κατά 21%. Και το ποσοστό όλων των θανάτων στις ΗΠΑ που αποδόθηκαν στον COVID-19 ήταν 3,6% (839 θάνατοι) για την εβδομάδα που έληξε στις 30 Δεκεμβρίου 2023, σε σύγκριση με 5,2% (3658 θάνατοι) για την εβδομάδα που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022, σύμφωνα με τα προσωρινά δεδομένα του CDC.

Δεδομένων των υψηλών ποσοστών μόλυνσης από την JN.1, τα άτομα με συμπτώματα στο αναπνευστικό θα πρέπει να υποθέσουν ότι έχουν COVID, ακόμα και αν τα τεστ βγαίνουν αρνητικά τις πρώτες ημέρες. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλείται σοβαρότερη ασθένεια. Τα υψηλότερα ποσοστά COVID και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού έχουν ωθήσει τα νοσοκομεία σε μερικές πολιτείες των ΗΠΑ να επαναφέρουν την υποχρεωτικότητα της μάσκας, τουλάχιστον για το προσωπικό που αλληλεπιδρά άμεσα με ασθενείς στα δωμάτιά τους ή σε άλλους χώρους κλινικής φροντίδας, όπως για παράδειγμα το Mass General Brigham (Βoston).

Τι γνωρίζουμε για το εμβόλιο; Τα συστατικά του εμβολίου για τον COVID πρέπει να καθοριστούν τουλάχιστον μερικούς μήνες νωρίτερα, ώστε να δοθεί χρόνος για την κατασκευή και τη διανομή, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη ότι δεν ταιριάζουν ακριβώς με τις τρέχουσες παραλλαγές που κυκλοφορούν. Το πιο πρόσφατο εμβόλιο για τον COVID-19 στοχεύει την XBB.1.5, μια υποπαραλλαγή της Omicron της οποίας ο επιπολασμός στις ΗΠΑ είναι λιγότερο από 3%, με την έλευση των επικαιροποιημένων εμβολίων τον Σεπτέμβριο 2023. Στην περίοδο των 2 εβδομάδων που έληξαν στις 6 Ιανουαρίου, η XBB.1.5 — η οποία προέκυψε από διαφορετικό παρακλάδι του οικογενειακού δέντρου Omicron από τις BA.2.86 και JN.1 — φαινόταν να μην κυκλοφορεί στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το CDC. Ευτυχώς, η εργαστηριακή έρευνα και τα ποσοστά νοσηλειών και θανάτων από COVID-19 υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο XBB.1.5 εξακολουθεί να προστατεύει από σοβαρές ασθένειες στην εποχή της JN.1.

Η JN.1 φαίνεται να είναι μία από τις υποπαραλλαγές SARS-CoV-2 που διαφεύγουν του ανοσολογικού μέχρι σήμερα (ανοσοδιαφυγή). Δεδομένης της τρέχουσας εξέλιξης του SARS-CoV-2 και του εύρους των ανοσολογικών αποκρίσεων έναντι των κυκλοφορούντων παραλλαγών από τα μονοσθενή εμβόλια XBB.1.5, η τεχνική συμβουλευτική ομάδα του ΠΟΥ για τη σύνθεση εμβολίων COVID-19 συνέστησε τη διατήρηση της τρέχουσας σύνθεσης εμβολίου τον Δεκέμβριο. Αν και το επικαιροποιημένο εμβόλιο που τώρα κυκλοφορεί παγκοσμίως για τον COVID-19 μπορεί να μην αποτρέπει σταθερά λοιμώξεις που προκαλούνται από την JN.1 ή από άλλες κυκλοφορούσσες υποπαραλλαγές του Omicron, εξακολουθεί να μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της νόσου σε όσους αρρωσταίνουν.

Ωστόσο, τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά μόνο εάν οι άνθρωποι τα χρησιμοποιήσουν. Όπως φάνηκε με το δισθενές εμβόλιο που προηγήθηκε, η πρόσληψη της τελευταίας δόσης για τον COVID-19 ήταν χαμηλή. Αν και όλοι όσοι ήταν 6 μηνών και άνω ήταν κατάλληλοι για το δισθενές εμβόλιο, το οποίο ήταν διαθέσιμο από τον Σεπτέμβριο του 2022, μόνο το 17% του πληθυσμού των ΗΠΑ το είχε λάβει από τις 10 Μαΐου 2023, σύμφωνα με το CDC. Τώρα, περίπου το 29% των ενηλίκων των ΗΠΑ δήλωσαν ότι έχουν λάβει το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον COVID-19, συγκριτικά με το 47% που δήλωσαν ότι είχαν λάβει το εμβόλιο της γρίπης αυτής της σεζόν, σύμφωνα με έρευνα στις ΗΠΑ που διεξήχθη την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Και στις ΗΠΑ, ασθενείς που νοσηλεύονται σήμερα είναι γενικά άτομα στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου που δεν έχουν επωφεληθεί από το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

Αναπόφευκτα, η JN.1 θα κορυφωθεί άμεσα -αν δεν το έχει ήδη κάνει- καθώς την αντικαθιστούν νεότερες, «πιο έξυπνες» παραλλαγές SARS-CoV-2. Καθώς τους επόμενους μήνες, πολλοί άνθρωποι θα μολυνθούν από την JN.1, το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη θα έχει εμβολιαστεί ή θα έχει μολυνθεί ή και τα δύο. Καθώς αποκτούν ανοσία κατά της JN.1, ο SARS-CoV-2 θα εξελιχθεί για να την αποφεύγει, διότι ο ιός βρίσκεται υπό πίεση στο να συνεχίσει να μεταλλάσσεται, για να μπορεί να αποφύγει την ανοσία και να μολύνει καλύτερα τον άνθρωπο, με αποτέλεσμα πιθανά από το φθινόπωρο του 2024 να χρειάζεται ένα άλλο νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον COVID-19.

  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
  • COVID 19
  • ΥΠΟΠΑΡΑΛΛΑΓΗ JN1

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κορονοϊός: Ο εμβολιασμός προστατεύει παιδιά και εφήβους από τη long covid
Κορονοϊός: Ο εμβολιασμός προστατεύει παιδιά και εφήβους από τη long covid 16 Ιανουαρίου 2024
Αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου αντιμετωπίζουν οι άνδρες με γυναικομαστία 17 Ιανουαρίου 2024
Αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου αντιμετωπίζουν οι άνδρες με γυναικομαστία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΔΥ: Στους 22 οι νέοι θάνατοι από γρίπη και COVID-19 - Ανησυχία για τον RSV
Υγεία
12/02/2026 - 18:41

ΕΟΔΥ: Στους 22 οι νέοι θάνατοι από γρίπη και COVID-19 - Ανησυχία για τον RSV

Η συνολική εικόνα για την ευλογιά αιγοπροβάτων και ο «χάρτης» των νέων κρουσμάτων
Επικαιρότητα
12/02/2026 - 17:52

Η συνολική εικόνα για την ευλογιά αιγοπροβάτων και ο «χάρτης» των νέων κρουσμάτων

ECDC: Μειωμένα αλλά σε υψηλά επίπεδα το 2025 τα κρούσματα ιλαράς στην ΕΕ
Υγεία
09/02/2026 - 21:19

ECDC: Μειωμένα αλλά σε υψηλά επίπεδα το 2025 τα κρούσματα ιλαράς στην ΕΕ

ΕΟΔΥ: 16 θάνατοι από COVID-19 και γρίπη την τελευταία εβδομάδα - Αυξημένη η θετικότητα στον RSV
Υγεία
05/02/2026 - 17:47

ΕΟΔΥ: 16 θάνατοι από COVID-19 και γρίπη την τελευταία εβδομάδα - Αυξημένη η θετικότητα στον RSV

Έξι χρόνια από τον παγκόσμιο συναγερμό για την Covid-19: Είναι ο κόσμος έτοιμος για την επόμενη πανδημία;
Πολιτική Υγείας
03/02/2026 - 10:00

Έξι χρόνια από τον παγκόσμιο συναγερμό για την Covid-19: Είναι ο κόσμος έτοιμος για την επόμενη πανδημία;

ΕΟΔΥ: «Θερίζει» η γρίπη - 649 νέες εισαγωγές και 12 θάνατοι από γρίπη την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
29/01/2026 - 18:07

ΕΟΔΥ: «Θερίζει» η γρίπη - 649 νέες εισαγωγές και 12 θάνατοι από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πώς οι παιδικές μας εμπειρίες διαμορφώνουν τον τρόπο που αγαπάμε και τον σύντροφό μας
Ψυχική Υγεία
14/02/2026 - 10:00
Πόσες φορές ερωτευόμαστε παθιασμένα στη ζωή μας; - Τι λέει η επιστήμη
Ψυχική Υγεία
14/02/2026 - 09:10
Παγκόσμια Ημέρα για τις Συγγενείς Καρδιοπάθειες: «Ζούμε, Αγωνιζόμαστε, Ελπίζουμε»
Patient Talk
14/02/2026 - 08:26
Το σεξ εξασφαλίζει, ειδικά στις γυναίκες, καλύτερο ύπνο!
Υγεία
13/02/2026 - 18:00
Παγωμένος ώμος: Συνδέεται με τον σακχαρώδη διαβήτη;
Health Talk
13/02/2026 - 17:00
Μελάνωμα: Εμβόλιο mRNA σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία μειώνει σημαντικά την υποτροπή
Υγεία
13/02/2026 - 16:00
Νέο επαγγελματικό κεφάλαιο για τον Ιωάννη Κωτσιόπουλο, Γενικό Διευθυντή του PIF
Pharma News
13/02/2026 - 15:41
ΚΑΤ: Ανέγερση νέου κτηρίου χειρουργείων χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Κανελλοπούλου
Πολιτική Υγείας
13/02/2026 - 15:18
ΕΜΑ:Απόσυρση φαρμάκου για παρασιτικές λοιμώξεις λόγω κινδύνου λευκοεγκεφαλοπάθειας
Pharma Policy
13/02/2026 - 15:00
House burping: Όταν το Tik Tok κάνει trend το.....αέρισμα του σπιτιού
Υγεία
13/02/2026 - 14:00
Έρευνα προειδοποιεί για τη συστηματική λήψη δημοφιλούς φαρμάκου για τις καούρες
Υγεία
13/02/2026 - 13:00
Τι συμβαίνει όταν οι γονείς διαβάζουν ιστορίες στα παιδιά τους πριν τον ύπνο
Ψυχική Υγεία
13/02/2026 - 12:00
Εργοσπιρομετρία:Γιατί είναι χρήσιμη μετά τα 50- Πάνω από ένας στους 3 έχει δύσπνοια στα 65
Health Talk
13/02/2026 - 11:00
Τι αλλάζει πραγματικά με τη «νέα πυραμίδα» διατροφής - Τα μηνύματα των ανακοινώσεων
Διατροφή
13/02/2026 - 09:55
Στηθοσκόπιο AI μπορεί να διαγνώσει καρδιακές βαλβιδικές παθήσεις νωρίτερα από τους γενικούς ιατρούς.
Digital Health
13/02/2026 - 09:00
Απίστευτο και ριψοκίνδυνο αεροβατικό trick στο Γεφύρι της Πλάκας, στα Τζουμέρκα
Fitness
13/02/2026 - 07:21
Παπαστράτος: 95 χρόνια σε πορεία καινοτομίας και υπευθυνότητας
Επικαιρότητα
13/02/2026 - 03:34
ΠΟΥ: Χαμηλός ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού Νίπα σε παγκόσμιο επίπεδο
Πολιτική Υγείας
13/02/2026 - 00:02
Ημερίδα του ΙΣΘ για την αντιμετώπιση της βίας κατά γιατρών και υγειονομικών
Επικαιρότητα
12/02/2026 - 23:19
Μιχαηλίδου: Πανελλαδική η εφαρμογή των «Νταντάδων της Γειτονιάς» με ενίσχυση έως 500 ευρώ τον μήνα
Επικαιρότητα
12/02/2026 - 22:46
Σωματείο «Ελπίδα»: Νεότερα επιστημονικά δεδομένα για τον καρκίνο παιδικής και εφηβικής ηλικίας
Patient Talk
12/02/2026 - 22:29
Οι γυναίκες που αγχώνονται για την ηλικία τους επιταχύνουν τη βιολογική γήρανσή τους
Ψυχική Υγεία
12/02/2026 - 22:02
Ένας χρόνος λειτουργίας για τον HMVO - Το αποτύπωμα του Ελληνικού Οργανισμού Επαλήθευση Φαρμάκων
Pharma Policy
12/02/2026 - 20:57
Το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» σε σύνδεση ορόσημο με τον «Δημόκριτο» για την κυβερνοασφάλεια
Digital Health
12/02/2026 - 20:33
Θεσσαλονίκη: Οι προτάσεις της ΕΚΕ για να σωθούν ζωές από τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Health Talk
12/02/2026 - 20:07
Ξεκίνησε το 35ο Πολυθεματικό Ιατρικό Συνέδριο στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας
Επικαιρότητα
12/02/2026 - 19:29
Εναλλακτική τσικνοπέμπτη: Γευστικές επιλογές για όσους δεν είναι... φανατικοί του κρέατος!
Διατροφή
12/02/2026 - 19:04
ΕΟΔΥ: Στους 22 οι νέοι θάνατοι από γρίπη και COVID-19 - Ανησυχία για τον RSV
Υγεία
12/02/2026 - 18:41
ΦΣΘ: Προετοιμασίες για τη διάθεση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία από τις 16 Φεβρουαρίου - Ποιους ασθενείς αφορά
Pharma Policy
12/02/2026 - 18:23
Στο νοσοκομείο με πέτρα στη χολή ο Μαζωνάκης - Χειρουργείται το Σάββατο
Επικαιρότητα
12/02/2026 - 18:07

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H Τσικνοπέμπτη στην εποχή της πρωτεϊνολαγνείας
Διατροφή
12/02/2026 - 09:00
Γεωργιάδης: Αύξηση ρεκόρ στα ΤΕΠ τον Ιανουάριο – Πάνω από 100.000 περιστατικά λόγω ιώσεων
Πολιτική Υγείας
12/02/2026 - 09:24
Γιατί πεινάμε με το που μάς πιάνει η τσίκνα - O ρόλος της όσφρησης
Διατροφή
12/02/2026 - 10:00
Η απλή αλλαγή στη διατροφή μείωσε την ημερήσια πρόσληψη κατά 330 θερμίδες χωρίς μείωση ποσοτήτων
Διατροφή
12/02/2026 - 12:00
«Ξεχασμένα κρέατα»: Γιατί πρέπει να επιστρέψουν στο πιάτο μας
Διατροφή
12/02/2026 - 14:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo