ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οκτώ μωρά που ήρθαν στον κόσμο με εξωσωματική και DNA τριών διαφορετικών ανθρώπων είναι απολύτως υγιή

Υγεία
freepik
Γενετικό υλικό από τη μητέρα και τον πατέρα μεταφέρεται σε υγιές ωάριο δότη για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης απειλητικών για τη ζωή ασθενειών. Το παράδειγμα των μιτοχονδριακών νοσημάτων.
Πέμπτη, 17/07/2025 - 07:54
— Photo: freepik
News4Health Team News4Health Team

Γιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν τη γέννηση οκτώ υγιών μωρών μετά από μια πρωτοποριακή επέμβαση που δημιουργεί έμβρυα από εξωσωματική γονιμοποίηση με DNA από τρία άτομα, προκειμένου να αποτραπεί η κληρονομικότητα ανίατων γενετικών διαταραχών στα παιδιά.

Όλες οι μητέρες διατρέχαν υψηλό κίνδυνο να μεταδώσουν στις κόρες τους ασθένειες που απειλούν τη ζωή τους, λόγω μεταλλάξεων στα μιτοχόνδρια, τις μικροσκοπικές δομές που βρίσκονται μέσα στα κύτταρα και τους παρέχουν την ενέργεια που χρειάζονται για να λειτουργήσουν.

Η είδηση της γέννησης και της κατάστασης της υγείας των παιδιών αναμενόταν εδώ και καιρό από γιατρούς σε όλο τον κόσμο, μετά την αλλαγή της νομοθεσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2015, που επέτρεψε τη διαδικασία. Η ρυθμιστική αρχή για τη γονιμότητα χορήγησε την πρώτη άδεια το 2017 σε μια κλινική γονιμότητας στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, όπου οι γιατροί πρωτοστάτησαν στην τεχνική αυτή.

Τα τέσσερα αγόρια και τα τέσσερα κορίτσια, μεταξύ των οποίων ένα ζευγάρι ομοζυγωτικών διδύμων, γεννήθηκαν από επτά γυναίκες και δεν παρουσιάζουν κανένα σημάδι των μιτοχονδριακών ασθενειών που κινδύνευαν να κληρονομήσουν. Μια ακόμη εγκυμοσύνη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο καθηγητής Doug Turnbull, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα που αφιέρωσε πάνω από δύο δεκαετίες στην ανάπτυξη της διαδικασίας, δήλωσε ότι οι υγιείς γεννήσεις ήταν καθησυχαστικές για τους ερευνητές και τις οικογένειες που επηρεάστηκαν. «Αναπόφευκτα σκέφτεσαι ότι είναι υπέροχο για τους ασθενείς και ότι είναι μια ανακούφιση», είπε.

Η καθηγήτρια Mary Herbert, ένα άλλο ανώτερο μέλος της ομάδας, δήλωσε ότι η γέννηση οκτώ υγιών μωρών από τη διαδικασία ήταν «ανταμοιβή για όλους μας».

Τι είναι τα μιτοχονδριακά νοσήματα

Η συντριπτική πλειοψηφία των 20.000 γονιδίων του ανθρώπου είναι τυλιγμένα στον πυρήνα σχεδόν κάθε κυττάρου του σώματος. Ωστόσο, το υγρό που περιβάλλει τον πυρήνα περιέχει εκατοντάδες έως χιλιάδες μιτοχόνδρια που φέρουν το δικό τους σύνολο 37 γονιδίων. Οι μεταλλάξεις σε αυτά τα γονίδια μπορούν να βλάψουν ή να απενεργοποιήσουν εντελώς τα μιτοχόνδρια με καταστροφικές συνέπειες.

Οι άνθρωποι κληρονομούν όλα τα μιτοχόνδρια από τη βιολογική τους μητέρα. Οι μεταλλάξεις σε αυτές τις μικροσκοπικές δομές που μοιάζουν με μπαταρίες μπορούν να επηρεάσουν όλα τα παιδιά μιας γυναίκας.

Τα πρώτα συμπτώματα της μιτοχονδριακής νόσου τείνουν να εμφανίζονται στην πρώιμη παιδική ηλικία, καθώς αρχίζουν να παρουσιάζουν δυσλειτουργία όργανα που καταναλώνουν πολλή ενέργεια, όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά και οι μύες. Πολλά παιδιά που πάσχουν από τη νόσο παρουσιάζουν αναπτυξιακές καθυστερήσεις, χρειάζονται αναπηρικά αμαξίδια και πεθαίνουν σε νεαρή ηλικία. Περίπου ένα στα 5.000 νεογέννητα πάσχει από τη νόσο.

Η θεραπεία με δωρεά μιτοχονδρίων, ή MDT, έχει ως στόχο να αποτρέψει τα παιδιά από το να κληρονομήσουν μεταλλαγμένα μι Η διαδικασία περιλαμβάνει τη γονιμοποίηση του ωαρίου της μητέρας με το σπέρμα του πατέρα και στη συνέχεια τη μεταφορά του γενετικού υλικού από τον πυρήνα σε ένα γονιμοποιημένο υγιές ωάριο δότη από το οποίο έχει αφαιρεθεί ο πυρήνας του. Έτσι δημιουργείται ένα γονιμοποιημένο ωάριο με ένα πλήρες σύνολο χρωμοσωμάτων από τους γονείς, αλλά με υγιή μιτοχόνδρια από τον δότη. Το ωάριο στη συνέχεια εμφυτεύεται στη μήτρα για να επιτευχθεί η εγκυμοσύνη.

Οι λεπτομέρειες της υγείας των μωρών

Τα πρώτα οκτώ μωρά που γεννήθηκαν με αυτή τη διαδικασία περιγράφονται σε δύο άρθρα στο New England Journal of Medicine. Και τα οκτώ ήταν υγιή κατά τη γέννηση. Ένα παιδί ανέπτυξε ουρολοίμωξη που θεραπεύτηκε και ένα άλλο ανέπτυξε μυϊκές συσπάσεις που υποχωρήσαν από μόνες τους. Ένα τρίτο παιδί ανέπτυξε υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, η οποία επίσης θεραπεύτηκε. Η πάθηση θεωρείται ότι σχετίζεται με ένα ιατρικό πρόβλημα που είχε η μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Γενετικές εξετάσεις έδειξαν ότι τα μωρά δεν είχαν ή είχαν χαμηλά επίπεδα μεταλλαγμένων μιτοχονδρίων, με μερικά να έχουν μεταφερθεί από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Αν και τα επίπεδα θεωρούνται πολύ χαμηλά για να προκαλέσουν ασθένεια, αυτό υποδηλώνει ότι η διαδικασία θα μπορούσε να βελτιωθεί.

«Όλα τα παιδιά είναι καλά και συνεχίζουν να πετυχαίνουν τους αναπτυξιακούς τους στόχους», δήλωσε ο Bobby McFarland, διευθυντής της NHS Highly Specialised Service for Rare Mitochondrial Disorders (Υπηρεσία Υψηλής Ειδίκευσης για Σπάνιες Μιτοχονδριακές Διαταραχές) στο Newcastle Hospitals NHS Foundation Trust. Πέντε από τα παιδιά είναι ηλικίας κάτω του ενός έτους, δύο είναι ηλικίας μεταξύ ενός και δύο ετών και το άλλο παιδί είναι μεγαλύτερο.

Η μητέρα ενός από τα κορίτσια δήλωσε: «Ως γονείς, το μόνο που θέλαμε ήταν να δώσουμε στο παιδί μας μια υγιή αρχή στη ζωή. Μετά από χρόνια αβεβαιότητας, αυτή η θεραπεία μας έδωσε ελπίδα – και στη συνέχεια μας έδωσε το μωρό μας… είμαστε συγκλονισμένοι από ευγνωμοσύνη. Η επιστήμη μας έδωσε μια ευκαιρία».

Ορισμένες γυναίκες που είναι φορείς των γενετικών διαταραχών παράγουν ωάρια με διαφορετικά επίπεδα ελαττωματικών μιτοχονδρίων. Για αυτές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια τεχνική που ονομάζεται προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος (PGT) για την επιλογή ωαρίων για εξωσωματική γονιμοποίηση που έχουν πολύ χαμηλή πιθανότητα να μεταδώσουν μια ασθένεια. Άλλες γυναίκες δεν έχουν αυτή την επιλογή επειδή όλα τα ωάριά τους έχουν υψηλά επίπεδα μεταλλάξεων.

Η ομάδα του Newcastle ανέφερε ότι 8 από τις 22 (36%) γυναίκες έμειναν έγκυες μετά από θεραπεία μιτοχονδριακής δωρεάς και 16 από τις 39 (41%) γυναίκες έμειναν έγκυες μετά από προεμφυτευτικό γενετικό έλεγχο. Δεν είναι σαφές γιατί τα ποσοστά διέφεραν, αλλά ορισμένες μιτοχονδριακές μεταλλάξεις μπορεί να έχουν δευτερογενείς επιπτώσεις στη γονιμότητα.

Σε συνοδευτικό άρθρο, ο Robin Lovell-Badge, επικεφαλής της ομάδας στο Francis Crick Institute του Λονδίνου, δήλωσε ότι η μακρά πορεία μέχρι αυτό το σημείο «αναμφίβολα ήταν απογοητευτική για τις γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο να αποκτήσουν παιδιά με νόσο του mtDNA», αλλά επαίνεσε την προσεκτική προσέγγιση των επιστημόνων.

Πηγή: Guardian

  • ΜΙΤΟΧΟΝΔΡΙΑ
  • ΜΙΤΟΧΟΝΔΡΙΑΚΗ ΔΩΡΕΑ
  • ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
  • ΒΡΕΤΑΝΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αχινοί στις ελληνικές θάλασσες: Κίνδυνοι από το πάτημα, συμπτώματα και αντιμετώπιση
Αχινοί στις ελληνικές θάλασσες: Κίνδυνοι από το πάτημα, συμπτώματα και αντιμετώπιση 16 Ιουλίου 2025
Επιστήμονες βρήκαν την άκρη του νήματος για σπάνια ασθένεια που προκαλεί παράλυση μετά από γρίπη 17 Ιουλίου 2025
Επιστήμονες βρήκαν την άκρη του νήματος για σπάνια ασθένεια που προκαλεί παράλυση μετά από γρίπη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πριγκίπισσα Κέιτ προσποιήθηκε τη «γενναία» κατά τη διάρκεια της μάχης της με τον καρκίνο
Επικαιρότητα
02/07/2025 - 19:26

Η πριγκίπισσα Κέιτ προσποιήθηκε τη «γενναία» κατά τη διάρκεια της μάχης της με τον καρκίνο

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Το σπέρμα ανδρών άνω των 45 ετών συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά αποβολών
Υγεία
30/06/2025 - 14:00

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Το σπέρμα ανδρών άνω των 45 ετών συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά αποβολών

Ιστορικό βήμα στη Βρετανία - Το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας
Επικαιρότητα
20/06/2025 - 17:16

Ιστορικό βήμα στη Βρετανία - Το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Τι δείχνουν οι έρευνες για τους κινδύνους αλλά και τα καλά νέα
Υγεία
07/04/2025 - 09:00

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Τι δείχνουν οι έρευνες για τους κινδύνους αλλά και τα καλά νέα

Βρετανία: Με απόφαση Στάρμερ η σειρά «Adolescence» θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια
Ψυχική Υγεία
01/04/2025 - 00:11

Βρετανία: Με απόφαση Στάρμερ η σειρά «Adolescence» θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια

Στα μιτοχόνδρια μπορεί να κρύβεται το μυστικό για τη θεραπεία του διαβήτη!
Υγεία
21/02/2025 - 14:19

Στα μιτοχόνδρια μπορεί να κρύβεται το μυστικό για τη θεραπεία του διαβήτη!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θαλάσσια σπορ και τραυματισμοί: Πώς μπορείτε να προστατευθείτε
Fitness
17/07/2025 - 14:17
Η υπερβολική κατανάλωση κρέατος σε μια μέρα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά
Διατροφή
17/07/2025 - 13:58
Δύο νέες δομές για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στην Κρήτη
Ψυχική Υγεία
17/07/2025 - 13:38
Επαναλειτουργεί στις 21 Ιουλίου η Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Πάτρας με νέους ιατροδικαστές
Επικαιρότητα
17/07/2025 - 13:21
Το να παίζεις ένα μουσικό όργανο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου από τη γήρανση
Υγεία
17/07/2025 - 13:04
ΕΙΝΑΠ: «Εργαλείο συγκάλυψης και εκφοβισμού το μέτρο της αξιολόγησης από τους πολίτες»
Πολιτική Υγείας
17/07/2025 - 12:36
Μύκητες ποδιών και νυχιών: 11+1 συμβουλές για να τους αποφύγετε το καλοκαίρι
Health Talk
17/07/2025 - 12:00
Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα: Αιτίες και διάγνωση
Health Talk
17/07/2025 - 11:42
Γεωργιάδης: Η αρχή της Πλειοψηφίας δεν μπορεί να είναι μαγκιά
Επικαιρότητα
17/07/2025 - 11:13
Ελαιόλαδο: Έλληνες και Τούρκοι επιστήμονες εντόπισαν συστατικό που προστατεύει την καρδιά μέσω εντερικού μικροβιώματος
Διατροφή
17/07/2025 - 10:00
Επιστήμονες βρήκαν την άκρη του νήματος για σπάνια ασθένεια που προκαλεί παράλυση μετά από γρίπη
Υγεία
17/07/2025 - 09:12
Οκτώ μωρά που ήρθαν στον κόσμο με εξωσωματική και DNA τριών διαφορετικών ανθρώπων είναι απολύτως υγιή
Υγεία
17/07/2025 - 07:54
Γαλανόπουλος: «Πρόκληση και εμπαιγμός η αξιολόγηση των υπηρεσιών υγεία μέσω SMS»
Πολιτική Υγείας
17/07/2025 - 06:52
«Όχι» της ΕΙΝΑΠ στην εφαρμογή των DRGs - «Αποτελεί μέτρο εμπορευματοποίησης των νοσοκομείων»
Πολιτική Υγείας
17/07/2025 - 03:24
Δωρεάν σεμινάριο ναυαγοσωστικής στο κολυμβητήριο Γκράβας από τον Δήμο Αθηναίων
Επικαιρότητα
17/07/2025 - 00:09
Πεπόνι: Το φρούτο που προσφέρει ενυδάτωση και ενέργεια με κάθε μπουκιά μετά την προπόνηση
Διατροφή
16/07/2025 - 21:52
Αγαπηδάκη: Στήριξη στις ορεινές και απομονωμένες περιοχές της πατρίδας μας – Οι ΚΟΜΥ στην Ευρυτανία
Πολιτική Υγείας
16/07/2025 - 21:11
Πολύμορφο γλοιοβλάστωμα: «Θεραπεύουμε τη νόσο, στεκόμαστε δίπλα στον άνθρωπο»
Υπηρεσίες Υγείας
16/07/2025 - 20:34
Κυμπουρόπουλος για Μιχελή: «Έπασχε από νόσο παρόμοια με τη δική μου, να ζούμε όσο μπορούμε την κάθε στιγμή»
Επικαιρότητα
16/07/2025 - 18:29
Η θεραπευτική δύναμη των χρωμάτων: Πώς μπορούν να επηρεάσουν θετικά τον οργανισμό μας
Ψυχική Υγεία
16/07/2025 - 17:54
Αχινοί στις ελληνικές θάλασσες: Κίνδυνοι από το πάτημα, συμπτώματα και αντιμετώπιση
Υγεία
16/07/2025 - 16:59
Τα κουνούπια «σαρώνουν» την περιοχή του Δήμου Νέστου - Φόβοι για μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου
Επικαιρότητα
16/07/2025 - 16:24
Χυμός φύτρων μπρόκολου: Έχει αντικαρκινική δράση το νέο διατροφικό trend;
Διατροφή
16/07/2025 - 16:02
Προεμμηνόπαυση: Ευεξία με σύμμαχο τη διατροφή και την άσκηση
Health Talk
16/07/2025 - 15:47
Μητσοτάκης από Ευρυτανία: «Η τηλεϊατρική μας επιτρέπει να έχουν όλοι οι πολίτες ακριβώς την ίδια ποιοτική φροντίδα»
Πολιτική Υγείας
16/07/2025 - 15:24
Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να αποκαλύψουν τα πρώιμα σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ
Υγεία
16/07/2025 - 15:06
Θεμιστοκλέους: «Η αξιολόγηση των νοσοκομείων από τους πολίτες είναι εργαλείο διοίκησης»
Πολιτική Υγείας
16/07/2025 - 14:48
Διαθέσιμη για κινητά Android και iOS η επαναστατική εφαρμογή LifePuls που σώζει ζωές
Digital Health
16/07/2025 - 14:22
Το υλικό που καθιστά τα κράνη πιο προστατευτικά - Τι έδειξε έρευνα που έγινε για διάφορα αθλήματα
Υγεία
16/07/2025 - 14:04
Αριστείο γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ιουλία Τσέτη
Pharma News
16/07/2025 - 13:47

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Tikun Olam Ελλάδος διευρύνει την πρόσβαση των ασθενών σε νέα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Pharma News
14/07/2025 - 14:43
Κίτρινο καρπούζι Μεσσηνίας: Η ουσία που περιέχει κατά της στυτικής δυσλειτουργίας
Διατροφή
14/07/2025 - 16:39
Καραγκούνης: Ενίσχυση του πλαισίου προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 18:34
ΚΚΕ: «Ακόμα μια επικοινωνιακή απάτη της κυβέρνησης το 1566»
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 18:09
Επιστολή ΙΣΑ στον ΕΟΠΥΥ για τις άδειες και τις συμβάσεις των προσωπικών γιατρών
Πολιτική Υγείας
14/07/2025 - 17:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo