ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κερατόκωνος και διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια: Νεότερες εξελίξεις σε διάγνωση και θεραπεία

Health Talk
Αρχείου
Σημαντικές βελτιώσεις στη διάγνωση και την αντιμετώπιση δύο σοβαρών οφθαλμικών παθήσεων προσφέρει η πρόοδος της ιατρικής τεχνολογίας και της επιστημονικής γνώσης για τους υποκείμενους μηχανισμούς τους
Κυριακή, 30/11/2025 - 11:16
— Photo: Αρχείου
News4Health Team News4Health Team

Εξελιγμένα οφθαλμολογικά συστήματα, τεχνητή νοημοσύνη, νέα υλικά - εμφυτέυματα και γονιδιακές θεραπείες επιστρατεύονται για να αντιμετωπίσουν τον κερατόκωνο και τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, που προσβάλλουν δεκάδες χιλιάδες ασθενείς στη χώρα μας. Ταυτοχρόνως εξελίσσονται ήδη υπάρχουσες τεχνικές, ενώ οι σύγχρονες φαρμακευτικές θεραπείες μπορεί να βελτιώσουν την όραση και την ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Τι είναι ο κερατόκωνος

Ο κερατόκωνος είναι μία προοδευτικά εξελισσόμενη οφθαλμική νόσος, στην οποία παρατηρείται παθολογική λέπτυνση των ινών κολλαγόνου του κερατοειδή χιτώνα, του πρόσθιου τμήματος του οφθαλμού. Η βασική συνέπεια είναι η μεταβολή του σχήματος και της καμπυλότητας του κερατοειδή από σφαιρικό σε κωνικό, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την όραση.

«Οι εξελίξεις στη διάγνωση και τη θεραπεία του κερατόκωνου προσφέρουν νέες ελπίδες για βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Νέες τεχνολογίες, όπως η μικροσκοπία Brillouin, επιτρέπουν τη μελέτη του κερατοειδή και τη βαθύτερη κατανόηση της αρχιτεκτονικής και των μηχανικών ιδιοτήτων του, γεγονός που έχει κρίσιμη σημασία για την έγκαιρη διάγνωση. Σε αυτήν μπορεί να συμβάλλει επίσης η μελέτη του μικροβιώματος του κερατοειδή. Πρόκειται για τις αποικίες των βακτηρίων, που εκ φύσεως υπάρχουν στην επιφάνειά του. Μελέτες έχουν δείξει ότι στους ασθενείς με κερατόκωνο παρατηρείται μειωμένη ποικιλότητα των βακτηρίων αυτών και ύπαρξη ορισμένων χαρακτηριστικών βακτηριακών στελεχών. Ήδη διερευνώνται καινοτόμες προσεγγίσεις για τη χρήση αυτών των στοιχείων για την πρώιμη διάγνωση της νόσου», αναφέρει ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Μίλτος Μπαλίδης, MD, PhD, FEBOphth, ICOphth, συνιδρυτής και επιστημονικός υπεύθυνος του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica, στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κερατόκωνου (10 Νοεμβρίου).

Στη βελτίωση της διάγνωσης συμβάλλουν επίσης οι εξελίξεις σε μεθόδους όπως η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT), η τοπογραφία με χρήση τεχνητής νοημοσύνης και η ευαίσθητη στο πολωμένο φως τομογραφία (polarized sensitive OCT), η οποία διακρίνει τη διάταξη των ινών του κολλαγόνου από τις οποίες αποτελείται ο κερατοειδής.

«Σημαντικές είναι επίσης οι μελέτες σε μοριακό επίπεδο, με θεραπείες που στοχεύουν στην αύξηση της έκφρασης του ενζύμου LOX (λυσυλοξειδάση). Το ένζυμο αυτό συνδέεται με τον κερατόκωνο, μέσω του ρόλου του στη διατήρηση της δομής του κερατοειδούς. Η αύξηση της έκφρασής του και η μείωση των βιοδεικτών φλεγμονής υπόσχονται ακόμα πιο ακριβή και εξατομικευμένη διάγνωση», τονίζει ο κ. Μπαλίδης.

Ωστόσο πολλές εξελίξεις υπάρχουν και στις θεραπευτικές προσεγγίσεις για τον κερατόκωνο. Εφαρμόζονται νέες παραλλαγές των ενδοκερατικών δακτυλίων (ειδικά εμφυτεύματα), που συμπεριλαμβάνουν συνδυασμούς εμφυτεύσεων δύο ή ακόμα και τριών δακτυλίων μαζί σε κατάλληλες κερατοειδικές θέσεις. Διεξάγονται επίσης μελέτες κατά τις οποίες πραγματοποιείται σκλήρυνση των δακτυλίων, πριν από την εισαγωγή τους στον οφθαλμό του ασθενούς.

Επιπλέον, διερευνάται η ενίσχυση του κερατοειδή με ενδοστρωματική μεταμόσχευση και ενθέματα διασυνδεδεμένου κολλαγόνου. Εφαρμόζονται νέα πρωτόκολλα στη διασύνδεση κερατοειδή (corneal cross linking - CXL) και δοκιμάζεται ο ποσοτικός προσδιορισμός της διασύνδεσης κολλαγόνου μέσω της μέτρησης της ακτινοβολίας φθορισμού.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Σημαντικές εξελίξεις υπάρχουν και στη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Είναι μία συχνή και σοβαρή οφθαλμική επιπλοκή του σακχαρώδη διαβήτη, η οποία οφείλεται στις αλλοιώσεις που προκαλεί η συνεχής υπεργλυκαιμία (δηλαδή το αυξημένο σάκχαρο) στα αγγεία του αμφιβληστροειδή χιτώνα, στο οπίσθιο τμήμα του οφθαλμού.

Τα αμφιβληστροειδικά αγγεία των ασθενών με διαβήτη συνήθως παρουσιάζουν διαρροή αίματος και μικροαποφράξεις, που έχουν ως επακόλουθο την ανάπτυξη παθολογικών νεοαγγείων. Τα νεοαγγεία προκαλούν αιμορραγία και νέκρωση ιστού στο εσωτερικό του ματιού.

«Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μία προοδευτικά εξελισσόμενη οφθαλμοπάθεια. Πρέπει να αντιμετωπίζεται εγκαίρως και σωστά, διαφορετικά έχει σοβαρές συνέπειες στην όραση. Οι πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις έχουν φέρει σημαντικές αλλαγές στην πρόληψη και αντιμετώπιση των οφθαλμικών επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη. Η καλύτερη ρύθμιση της νόσου μέσω νεότερων φαρμακευτικών θεραπειών, όπως οι αναστολείς SGLT2 και οι αγωνιστές του GLP-1, έχει συσχετιστεί με μείωση του κινδύνου εμφάνισης ή εξέλιξής της. Ωστόσο, η έναρξη των παραπάνω φαρμακευτικών παραγόντων χρήζει συχνής παρακολούθησης από οφθαλμίατρο, αφού η απότομη βελτιστοποίηση των επιπέδων σακχάρου μπορεί να συνοδευτούν από βραχυπρόθεσμη επιδείνωση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας», επισημαίνει η Χειρουργός Οφθαλμίατρος Χρύσα Κουτσιούκη, MD, από το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας και Μικροχειρουργικής Ophthalmica, στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου).

Το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας

Επιπλέον, οι ενδοϋαλοειδικές ενέσεις με τα φάρμακα της κατηγορίας των αντι-VEGF έχουν καθιερωθεί ως η βασική θεραπεία για το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας. Αυτό εκδηλώνεται όταν συσσωρεύεται υγρό στις στοιβάδες του αμφιβληστροειδούς στο κεντρικό τμήμα του όπου βρίσκεται η ωχρά κηλίδα. Το διαβητικό οίδημα της ωχράς μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε στάδιο της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες μείωσης της οπτικής οξύτητας των διαβητικών ασθενών. Οι νέες, παρατεταμένης δράσης μορφές των αντι-VEGF προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα με λιγότερες επισκέψεις για τον ασθενή.

Εξίσου σημαντική είναι και η τεχνολογική πρόοδος στην οφθαλμολογική απεικόνιση, η οποία έχει αλλάξει ριζικά τη διάγνωση και την παρακολούθηση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) και η OCT-αγγειογραφία (OCTA) επιτρέπουν την μη επεμβατική (και χωρίς σκιαστικό), λεπτομερή απεικόνιση των αγγειακών και δομικών στοιχείων του αμφιβληστροειδή, εντοπίζοντας βλάβες σε πρώιμα στάδια.

Η τεχνητή νοημοσύνη

Αξίζει να σημειωθεί πως τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης προσφέρουν πλέον τη δυνατότητα αυτόματου ελέγχου των φωτογραφιών του βυθού του οφθαλμού, διευκολύνοντας την έγκαιρη ανίχνευση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και ενισχύοντας τα μαζικά προγράμματα προληπτικού ελέγχου, ακόμα και σε απομακρυσμένες γεωγραφικές περιοχές.

«Η σύγχρονη προσέγγιση δίνει έμφαση στη στενή συνεργασία ενδοκρινολόγων και οφθαλμιάτρων, με στόχο την εξατομικευμένη και ολιστική φροντίδα του διαβητικού ασθενή. Ερευνητικά, διερευνώνται νέοι βιοδείκτες και γονιδιακές θεραπείες που στοχεύουν στην πρόληψη της μικροαγγειακής βλάβης. Οι εξελίξεις αυτές προσφέρουν βάσιμη αισιοδοξία ότι τα επόμενα χρόνια η απειλή της τύφλωσης λόγω διαβήτη θα μειωθεί δραστικά, βελτιώνοντας ουσιαστικά την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη», προσθέτει η κυρία Κουτσιούκη.

Τελευταία τροποποίηση στις 30/11/2025 - 01:46
  • ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΣ
  • ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΠΑΘΕΙΑ
  • ΔΙΑΓΝΩΣΗ
  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • ΟΦΘΑΛΜΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παμψηφεί πρόεδρος του European Sepsis Alliance για τρίτη συνεχόμενη θητεία ο καθηγητής Γιαμαρέλλος
Παμψηφεί πρόεδρος του European Sepsis Alliance για τρίτη συνεχόμενη θητεία ο καθηγητής Γιαμαρέλλος 28 Νοεμβρίου 2025
Εξατομικευμένη φροντίδα για τις αλλεργίες των παιδιών: Από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία 01 Δεκεμβρίου 2025
Εξατομικευμένη φροντίδα για τις αλλεργίες των παιδιών: Από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καρκίνος στο πάγκρεας: Νέα θεραπεία με mRNA εξάλειψε τους όγκους σε ποντίκια
Υγεία
26/08/2026 - 13:30

Καρκίνος στο πάγκρεας: Νέα θεραπεία με mRNA εξάλειψε τους όγκους σε ποντίκια

Πρακτικές συμβουλές άσκησης και διατροφής κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου
Health Talk
17/08/2026 - 22:36

Πρακτικές συμβουλές άσκησης και διατροφής κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου

Ειδικός ζητά επανεξέταση του φάσματος του αυτισμού: «Έχει γίνει υπερβολικά ευρύ»
Υγεία
04/08/2026 - 17:00

Ειδικός ζητά επανεξέταση του φάσματος του αυτισμού: «Έχει γίνει υπερβολικά ευρύ»

Χολαγγειοκαρκίνωμα: Μονοκλωνικό αντίσωμα κατορθώνει συρρίκνωση όγκου στο 50% των ασθενών
Υγεία
28/07/2026 - 16:04

Χολαγγειοκαρκίνωμα: Μονοκλωνικό αντίσωμα κατορθώνει συρρίκνωση όγκου στο 50% των ασθενών

Ένα απλό υγρό μπορεί να σταματήσει την τερηδόνα στα παιδιά χωρίς τροχό και αναισθησία
Υγεία
28/07/2026 - 13:00

Ένα απλό υγρό μπορεί να σταματήσει την τερηδόνα στα παιδιά χωρίς τροχό και αναισθησία

Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση -ΧΑΠ: Ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή φέρνει πιο κοντά τη θεραπεία
Υγεία
27/07/2026 - 16:24

Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση -ΧΑΠ: Ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή φέρνει πιο κοντά τη θεραπεία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Maxxing: Η εμμονή να γινόμαστε καλύτεροι σε όλα μπορεί να μας προκαλεί περισσότερο άγχος
Ψυχική Υγεία
28/08/2026 - 18:09
Ο Όμιλος Mediterraneo επίσημος χορηγός υγείας της μπασκετικής ΑΕΚ για τη σεζόν 2026-2027
Υπηρεσίες Υγείας
28/08/2026 - 17:33
Ιός του Δυτικού Νείλου: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πώς προστατευόμαστε
Health Talk
28/08/2026 - 17:07
Συνεργεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στα 27 επιχειρηματικά πάρκα της ΕΤΒΑ στη Θεσσαλονίκη
Υγεία
28/08/2026 - 16:44
Μητσοτάκης από Κοζάνη: «Κεντρική πολιτική προτεραιότητα η ανάταξη των υποδομών του ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 16:23
Μυωπία στα παιδιά: Ειδικά γυαλιά επιβραδύνουν την εξέλιξή της έως και 70%
Υγεία
28/08/2026 - 16:00
Διασωστικός σκύλος του ΕΕΣ συμμετείχε σε τριήμερη διεθνή εκπαίδευση στη Ρουμανία
Επικαιρότητα
28/08/2026 - 15:37
Κατάσταση συναγερμού για φωτιές το Σάββατο - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν
Επικαιρότητα
28/08/2026 - 15:18
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η θεραπεία CAR-T αποδείχθηκε επιτυχής σε έξι ασθενείς
Υγεία
28/08/2026 - 15:00
ΕΟΟ: «Η οδοντιατρική θεραπεία είναι πράξη υγείας και όχι προϊόν σε προσφορά»
Υγεία
28/08/2026 - 14:39
Μικροσκοπικά εμφυτεύματα μυών μιμούνται τα οφέλη της άσκησης
Υγεία
28/08/2026 - 14:00
Θεμιστοκλέους για ιό Δυτικού Νείλου: Τα 4+1 πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 13:35
ΕΟΦ: Προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών σε 91 σκευάσματα
Pharma Policy
28/08/2026 - 13:22
Οι άνδρες που έχουν σύντροφο χάνουν πιο εύκολα βάρος
Υγεία
28/08/2026 - 13:00
Η νόσος του Πάρκινσον κοστίζει στην Ευρώπη 22,8 δισ. ευρώ ετησίως
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 12:00
Έλλειψη ενέσιμου φαρμάκου για τη σχιζοφρένεια στην ΕΕ – Πρόβλημα σε ελληνική φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
28/08/2026 - 11:00
Αττικόν: «Κανένα πρόβλημα με τον κλιματισμό», λέει η διοίκηση του νοσοκομείου
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 10:22
Η μαστογραφία «βλέπει» και την καρδιά: Πώς η AI μπορεί να εντοπίζει κρυφές καρδιοπάθειες στις γυναίκες
Υγεία
28/08/2026 - 10:00
FDA: Εγκρίθηκαν τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια Covid-19 για τη σεζόν 2026-27
Pharma Policy
28/08/2026 - 09:00
Ο ιός Mpox εξαπλώνεται σε νέες χώρες και απειλεί παιδιά – Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί
Υγεία
27/08/2026 - 20:58
Αγαπηδάκη: «Πρώτη φορά δωρεάν πρόσβαση σε συμβουλές διατροφής μέσα από την πλατφόρμα Healthy Kids»
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 20:16
Νυχτερινός ψεκασμός με «τουρμπίνες» στην Ανατολική Αττική για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 19:49
Αυστηρή προειδοποίηση από τον ΙΣΑ για τη χορήγηση ιατρικών βεβαιώσεων αθλητικής ικανότητας
Υγεία
27/08/2026 - 19:21
Το PSA προγνωστικός δείκτης επιβίωσης στον μεταστατικό καρκίνο του προστάτη
Υγεία
27/08/2026 - 18:57
Δύο νεαροί απείλησαν με φαλτσέτες γιατρούς στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Χανίων
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 18:09
Οι παρεμβάσεις του ΥΠΑΑΤ για τη στήριξη της κτηνοτροφίας και της τυροκομίας της Λέσβου
Επικαιρότητα
27/08/2026 - 17:34
Απώλεια βάρους: Περισσότερο λίπος αποβάλλεται κατά την εκπνοή και λιγότερο μέσω του ιδρώτα
Υγεία
27/08/2026 - 17:11
Έξι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και 51 κρούσματα στη Βόρεια Μακεδονία
Επικαιρότητα
27/08/2026 - 16:49
Γαλλικό δικαστήριο αναγνώρισε ως επαγγελματική ασθένεια τον καρκίνο του μαστού αεροσυνοδού
Επικαιρότητα
27/08/2026 - 16:33
Πλήρης οδηγός πρόληψης για ένα ασφαλές ταξίδι με κρουαζιερόπλοιο
Health Talk
27/08/2026 - 16:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νοσοκομείο Χανίων: «Στα πρόθυρα κατάρρευσης η παθολογική κλινική και τα ΤΕΠ»
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 20:18
Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι ο κανόνας για τον άνθρωπο αλλά μετατράπηκε σε «πάθηση»
Διατροφή
25/08/2026 - 19:42
Ενίσχυση των αεροδιακομιδών από τη Λήμνο για τρία χρόνια με ιδιωτική πρωτοβουλία
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 18:51
ΚΚΕ: «Εξοργιστική η επικείμενη απόσυρση φαρμάκου για τον καρκίνο του μαστού»
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 21:47
Γεωργιάδης: Σε πέντε μήνες τα εγκαίνια του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στο «Σωτηρία»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo