ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι προσωποποιημένες θεραπείες RNA ίσως είναι το μέλλον για τους ασθενείς με σπάνια νοσήματα

Υγεία
Οι προσωποποιημένες θεραπείες RNA ίσως είναι το μέλλον για τους ασθενείς με σπάνια νοσήματα
Οι προσωποποιημένες θεραπείες RNA δείχνουν πολλά υποσχόμενες για τους ασθενείς που πάσχουν από σπάνια νοσήματα.
Πέμπτη, 04/11/2021 - 15:15
News4Health Team News4Health Team

Πριν από 3 χρόνια, ο νευρολόγος, Τιμ Γιου, εξέπληξε τους συναδέλφους στην ετήσια συνάντηση του American Society of Human Genetics (ASHG), όταν ανέφερε ότι μέσα σε 10 μήνες, η ομάδα του στο Νοσοκομείο για παιδιά της Βοστώνης, είχε αναπτύξει και χορηγήσει ένα φάρμακο «κομμένο και ραμμένο» για τη μοναδική γενετική μετάλλαξη που προκαλούσε σε ένα 7χρονο κορίτσι μία θανατηφόρα εγκεφαλική ασθένεια. Η ιστορία του milasen (το φάρμακο που πήρε το όνομά του από το κορίτσι, Mila) έδωσε ελπίδες για περισσότερες τέτοιες προσωποποιημένες θεραπείες από μικρά σκέλη του RNA, που μπορούν να ξεπεράσουν τα ελαττώματα ενός γονιδίου.

Στη φετινή συνάντηση του ASHG, ο Γιου μοιράστηκε μία στενάχωρη είδηση: Η Mila πέθανε νωρίτερα μέσα στο έτος - μία τραγική απόδειξη ότι για τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές «είναι καθοριστική η πρώιμη παρέμβαση».

Ο Γιου και το γκρουπ του, όμως, τώρα επεκτείνουν την προσέγγισή τους, γνωστή «n of 1» διότι το φάρμακο είναι σχεδιασμένο για μόλις ένα ή λίγους ασθενείς. Ένα ίδρυμα έχει ιδρυθεί για την παροχή των RNA δωρεάν. O FDA αναπτύσσει οδηγίες για το testing, την κατασκευή και την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων προσωποποιημένων θεραπειών. Στη συνάντηση ASHG, ο Γιου αναφέρθηκε σε ένα άλλο νεαρό κορίτσι, που λάμβανε μία παρόμοιο θεραπεία, η οποία έχει σταθεροποιήσει την ασθένειά της.

Η ανάπτυξη μίας θεραπείας για μία γενετική ασθένεια αποτελεί συνήθως μία πολυετής προσπάθεια. Μετά την αλληλουχία του γονιδιώματος της Μίλα, όμως, ο Yu συνειδητοποίησε ότι αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να ξεπεραστεί με τη γρήγορη σύνθεση ενός φαρμάκου με ολιγονουκλεοτίδια (ASO). Αυτό θα κολλήσει στο RNA κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του σε ένα ώριμο mRNA, κρύβοντας το σφάλμα έτσι ώστε τα κύτταρα της Μίλα να κατασκευάσουν σωστά την πρωτεΐνη.

Η ιστορία της Mila γεννά ελπίδες σε άλλους ασθενείς

Η ομάδα του Γιου έκανε αγώνα δρόμου για να λάβει την έγκριση του FDA για τη θεραπεία της Mila. Η Mila ήταν ήδη τυφλή και δε μπορούσε να περπατήσει χωρίς βοήθεια, όταν έλαβε για πρώτη φορά το ενέσιμο φάρμακο στις αρχές του 2018. Αν και τη βοήθησε - είχε λιγότερες ζαλάδες και ανέκτησε ένα μέρος της μυϊκής της δύναμης - η κατάστασή της τελικά επιδεινώθηκε. Η ιστορία της, όμως, οδήγησε πολλές οικογένειες να αναζητήσουν βοήθεια στο πρόσωπο του Yu, ο οποίος υπολογίζει ότι το 10-15% των ανθρώπων με κληρονομικές ασθένειες, έχουν ένα γενετικό λάθος παρόμοιο με της MIla, που μπορεί να γιατρευτεί με ένα ASO που θα τους ταιριάζει.

Ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους είναι και η γεννηθείς τον Μάρτιο του 2017 Ipek Kuzu. Ειδικότερα, πάσχει από Αταξία-τηλαγγειεκτασία, μία νευροεκφυλιστική ασθένεια που προκαλείται από ένα σφάλμα σε γονίδιο επιδιόρθωσης DNA. Η Ipek άρχισε να κάνει ενέσεις στην σπονδυλική στήλη με ένα προσαρμοσμένο φάρμακο ASO τον Ιανουάριο του 2020, όταν είχε μόνο ήπια συμπτώματα, όπως καθυστέρηση ομιλίας. Σχεδόν 2 χρόνια αργότερα, η Ipek δεν είχε επιδείνωση των προβλημάτων της. Ωστόσο, τα πιο σοβαρά συμπτώματα του A-T εμφανίζονται περίπου στην ηλικία των 5 ετών. «Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για επιτυχία», δήλωσε ο Γιου στη συνάντηση.

Ομοίως, οι ερευνητές, οι συνήγοροι ασθενών και η εταιρεία βιοτεχνολογίας Ionis Pharmaceuticals το 2019 έσπευσαν να περάσουν ρυθμιστικά μέτρα για να δώσουν στην 26χρονη Jaci Hermstad ένα προσαρμοσμένο φάρμακο ASO για τη σπάνια κληρονομική πρώιμη μορφή αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης (ALS). Η Hermstad ήταν σοβαρά άρρωστη όταν ξεκίνησε η θεραπεία και πέθανε τον Μάιο του 2020. Ωστόσο, 10 άλλοι ασθενείς με ALS με την ίδια μετάλλαξη έχουν ξεκινήσει το ASO, jacifusen, και μερικοί είχαν σημάδια κλινικής βελτίωσης, λέει ο νευρολόγος Neil Shneider του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ο οποίος ηγείται αυτών των προσπαθειών.

Η Ionis ξεκίνησε μια κλινική δοκιμή 64 ασθενών τον Απρίλιο για να δοκιμάσει το jacifusen σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο. Η επέκταση της χρήσης ενός προσαρμοσμένου ASO σε άλλους ασθενείς βοηθά στην αντιμετώπιση του ιλιγγιώδους κόστους της δοκιμής ασφάλειας του μορίου σε ζώα - συνήθως πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια.

Η έγκαιρη θεραπεία με ένα προσαρμοσμένο ASO μπορεί να είναι λιγότερο κρίσιμη για μη προληπτικές γενετικές διαταραχές. H νευρολόγος στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Rush, Elizabeth Berry-Kravis, ηγείται μιας δοκιμής ASO για το σύνδρομο Angelman, στην οποία τα παιδιά αναπτύσσουν διανοητικές αναπηρίες. Το φάρμακο συνδέεται με το mRNA για μια πρωτεΐνη που απενεργοποιεί το πατρικό αντίγραφο του γονιδίου που ονομάζεται UBE3A έτσι ώστε το γονίδιο να ενεργοποιείται και να αντικαθιστά τα προβλήματα με την έκδοση της μητέρας.

Και στους πέντε συμμετέχοντες, η ομάδα της είδε εντυπωσιακές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης νέων λέξεων και του καλύτερου ύπνου, ανέφερε στη συνεδρίαση της ASHG. Αν και τα μικρότερα παιδιά βελτιώθηκαν περισσότερο, οι έφηβοι είδαν επίσης οφέλη. «Οι νευρώνες είναι όλοι ακόμα εκεί, απλά δεν είναι καλωδιωμένοι σωστά», δήλωσε ο Μπέρι-Κράβις.

Η δοκιμή διακόπηκε πριν από 1 χρόνο επειδή η φλεγμονή γύρω από το σημείο της ένεσης προκάλεσε προσωρινή αδυναμία των ποδιών στους ασθενείς, αλλά έχει ξαναρχίσει εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών με χαμηλότερη δόση φαρμάκου. Τέτοιες παρενέργειες είναι ένα πιθανό εμπόδιο για τα ASOS που χορηγούνται στο νωτιαίο μυελό, ανέφερε ο συνταξιούχος Διευθύνων Σύμβουλος της Ionis Stanley Crooke, στη συνεδρίαση ASHG.

Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2020 δημιούργησε το Ίδρυμα n-Lorem για να επιταχύνει προσαρμοσμένες ASOs για μεταλλάξεις «πολύ σπάνιων ασθενειών» – που μοιράζονται όχι περισσότερα από 30 άτομα, πολύ λίγα για να ενδιαφέρουν τις περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες. Συνεργάζεται με περισσότερες από 35 οικογένειες και ελπίζει να θεραπεύσει τον πρώτο ασθενή, ένα αγόρι με αναπτυξιακή διαταραχή που προκαλείται από μια ασυνήθιστη μετάλλαξη, στις αρχές του επόμενου έτους.

Ακαδημαϊκές ομάδες σε διάφορες χώρες εργάζονται επίσης σε προσαρμοσμένες ASOs. Ο Yu προειδοποιεί ότι καθώς οι ερευνητές προχωρούν με περισσότερες θεραπείες N-of-1 ASO, πρέπει να «αποφύγουν να αυξήσουν τις προσδοκίες πολύ γρήγορα». Ωστόσο, ακόμα και αν το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο, το ρίσκο αξίζει να αναληφθεί, αναφέρει ο Μεχμέτ Κούζου. Με την ασθένεια της κόρης του Ίπεκ, «Αν δεν γίνει τίποτα, ξέρουμε τι θα συμβεί».

ΠΗΓΗ: science

Τελευταία τροποποίηση στις 04/11/2021 - 15:27
  • ΣΠΑΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • RNA
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πιθανό ένα νέο ρεκόρ κρουσμάτων σήμερα
Πιθανό ένα νέο ρεκόρ κρουσμάτων σήμερα 04 Νοεμβρίου 2021
Μονόδρομος η τρίτη δόση του εμβολίου 04 Νοεμβρίου 2021
Μονόδρομος η τρίτη δόση του εμβολίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χολαγγειοκαρκίνωμα: Μονοκλωνικό αντίσωμα κατορθώνει συρρίκνωση όγκου στο 50% των ασθενών
Υγεία
28/07/2026 - 16:04

Χολαγγειοκαρκίνωμα: Μονοκλωνικό αντίσωμα κατορθώνει συρρίκνωση όγκου στο 50% των ασθενών

Ένα απλό υγρό μπορεί να σταματήσει την τερηδόνα στα παιδιά χωρίς τροχό και αναισθησία
Υγεία
28/07/2026 - 13:00

Ένα απλό υγρό μπορεί να σταματήσει την τερηδόνα στα παιδιά χωρίς τροχό και αναισθησία

Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση -ΧΑΠ: Ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή φέρνει πιο κοντά τη θεραπεία
Υγεία
27/07/2026 - 16:24

Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση -ΧΑΠ: Ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή φέρνει πιο κοντά τη θεραπεία

Ουρολοιμώξεις το καλοκαίρι: Πρόληψη και θεραπεία για διακοπές χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις
Health Talk
18/07/2026 - 09:36

Ουρολοιμώξεις το καλοκαίρι: Πρόληψη και θεραπεία για διακοπές χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις

Γαλλία: Πράσινο φως από την Εθνοσυνέλευση στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 21:21

Γαλλία: Πράσινο φως από την Εθνοσυνέλευση στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Νέα θεραπευτική επιλογή χωρίς χημειοθεραπεία για ασθενείς με υποτροπιάζον οζώδες λέμφωμα
Pharma News
15/07/2026 - 22:00

Νέα θεραπευτική επιλογή χωρίς χημειοθεραπεία για ασθενείς με υποτροπιάζον οζώδες λέμφωμα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καλοκαίρι και τσιμπήματα από μέλισσες, σφήκες ή μέδουσες: Οι δύο πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνουμε
Υγεία
29/07/2026 - 21:49
Ανθρακούχο νερό και έντερο: Αλήθειες και παρανοήσεις για το φούσκωμα, το μικροβίωμα και την υγεία του πεπτικού
Διατροφή
29/07/2026 - 21:02
Φωτιά στο Ρέθυμνο: Επτά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε ετοιμότητα στο πύρινο μέτωπο
Επικαιρότητα
29/07/2026 - 20:39
Στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τη δευτερογενή χρήση των δεδομένων υγείας
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 20:14
Έγκριση από τον FDA σε νέο αναστολέα για τοπικά προχωρημένους ή μεταστατικούς συμπαγείς όγκους
Υγεία
29/07/2026 - 19:49
Καλοκαίρι και σεξουαλικότητα: Πρωταγωνιστές το φως, το νερό και ο χρόνος
Ψυχική Υγεία
29/07/2026 - 18:57
Δύο πυροσβέστες νεκροί από ασφυξία στη φωτιά που καίει το Ρέθυμνο
Επικαιρότητα
29/07/2026 - 18:19
ECDC: Οι καύσωνες αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής των Ευρωπαίων από λοιμώδη νοσήματα
Υγεία
29/07/2026 - 17:42
Αλκοόλ και κάπνισμα βασικοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού και κολπική μαρμαρυγή
Υγεία
29/07/2026 - 17:16
Γιατί οι γυναίκες πρέπει να κάνουν προπόνηση ενδυνάμωσης σε κάθε στάδιο της ζωής τους
Fitness
29/07/2026 - 16:34
Διαβήτης: Ο δεκάλογος για ασφαλείς και ξέγνοιαστες διακοπές
Health Talk
29/07/2026 - 16:13
Νέο πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο στο Άγιον Όρος, στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 15:51
Γεωργιάδης από Λήμνο: «Δεν αφήσαμε την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης να πάει χαμένη»
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 15:34
Τηλεργασία: Πώς επηρεάζει το σώμα μας και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε
Υγεία
29/07/2026 - 15:00
Πνευμονογαστρικό νεύρο: Γιατί είναι καθοριστικό για την ψυχική υγεία και τη λειτουργία του οργανισμού
Υγεία
29/07/2026 - 14:00
Ύπνος με ανεμιστήρα: Οι 4 πιθανές επιπτώσεις στην υγεία και οδηγίες για ασφαλή χρήση
Υγεία
29/07/2026 - 13:00
Σαλμονέλα το καλοκαίρι: Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ για νοικοκυριά - επιχειρήσεις εστίασης
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 12:00
ΨΝΑ: Καταγγελία εργαζομένων για «επικίνδυνες συνθήκες» στις εφημερίες – Ράντζα ακόμη και στα εξεταστήρια
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 11:30
Πώς το σφουγγάρι της κουζίνας μπορεί να σάς μολύνει με σαλμονέλα
Υγεία
29/07/2026 - 11:00
Ιός Δυτικού Νείλου: Οι περιοχές με κρούσματα και αυτές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 10:26
ΗΠΑ: Νέες περικοπές στην Υγεία εξετάζει ο Τραμπ – Στο στόχαστρο το Medicare και τα εμβόλια
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 10:00
Ινομυαλγία: Εντοπίστηκαν 26 γονιδιακές περιοχές που αυξάνουν τον κίνδυνο
Υγεία
29/07/2026 - 09:00
Καλοκαίρι και χρόνιος πόνος: Ο ρόλος της φαρμακευτικής κάνναβης στη διαχείρισή του
Health Talk
29/07/2026 - 08:12
Αποστολή εμβολίων από τον ΕΕΣ για τα παιδιά ορφανοτροφείου στη La Guaira της Βενεζουέλας
Υγεία
29/07/2026 - 07:33
Το ΚΚΕ καταγγέλλει την παρέμβαση Γεωργιάδη στην εσωτερική λειτουργία του ΠΙΣ
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 03:42
Sobi: Ισχυρή ανάπτυξη και σημαντική πρόοδος στο χαρτοφυλάκιο καινοτόμων θεραπειών
Pharma News
29/07/2026 - 00:09
Νέα παρέμβαση της ΟΕΝΓΕ για παραμονή των αναπληρωτών διοικητών στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 23:04
Η κυκλοσπορίαση μπορεί να κάνει τη διάρροια πολύ πιο «εκρηκτική»
Υγεία
28/07/2026 - 21:57
Βουλγαρία: 1.397 μωρά γεννήθηκαν το 2025 με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και κρατική χρηματοδότηση
Επικαιρότητα
28/07/2026 - 21:31
Κολύμβηση: Το «μαγικό ελιξίριο» για τα οστά των ηλικιωμένων
Health Talk
28/07/2026 - 21:09

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η κατανάλωση φαγητού μέσα σε 9 ώρες την ημέρα ίσως προστατεύει τη μνήμη και τον εγκέφαλο
Διατροφή
27/07/2026 - 12:00
Γεωργιάδης: Η Ματίνα Παγώνη προσωρινή πρόεδρος στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 11:51
Σήμερα η ανακοίνωση Γεωργιάδη για τη νέα Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του ΠΙΣ – Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 08:10
Αντιδράσεις των εργαστηριακών ιατρών στις δηλώσεις Γεωργιάδη για τους βιοπαθολόγους
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 15:26
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κατά Γεωργιάδη για τις παρεμβάσεις στον ΠΙΣ
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 14:36
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo