Είναι γνωστό ότι το να μην κοιμάσαι αρκετά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας, αλλά οι επιστήμονες ανακάλυψαν τώρα ότι ο πολύς ύπνος μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβής.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ύπνος κατά μέσο όρο εννέα ωρών τη νύχτα μπορεί να τροφοδοτήσει τη γήρανση του εγκεφάλου που οδηγεί σε προβλήματα μνήμης στη μετέπειτα ζωή.
Η μελέτη, από επιστήμονες του Κέντρου Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, διαπίστωσε ότι αυτή η "ποσότητα" ύπνου πρόσθεσε κατά μέσο όρο 6,5 χρόνια στην ηλικία του εγκεφάλου των συμμετεχόντων.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η «μεγάλη διάρκεια ύπνου» θα μπορούσε να είναι «ένας πρώιμος και δυνητικά αναστρέψιμος» παράγοντας κινδύνου για την ασθένεια που καταστρέφει τη μνήμη.
Η μελέτη παρακολούθησε 1.853 υγιείς ενήλικες ηλικίας 27-85 ετών και μελέτησε πώς η διάρκεια του ύπνου τους επηρέαζε τις γνωστικές ικανότητες.
Η γνωστική λειτουργία των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε κάθε τέσσερα χρόνια με τη χρήση χρυσών προτύπων μετρήσεων της μνήμης, της λεκτικής σκέψης, της οπτικοχωρικής αντίληψης και των χρόνων αντίδρασης.
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης μια έρευνα κάθε τέσσερα χρόνια, στην οποία ανέφεραν λεπτομερώς τον αριθμό των ωρών που κοιμόντουσαν συνήθως κάθε βράδυ.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, κατά μέσο όρο, όσοι κοιμόντουσαν εννέα ή περισσότερες ώρες τη νύχτα κατά τη διάρκεια της μελέτης των δύο δεκαετιών είχαν σημαντικά χειρότερες επιδόσεις και στις τέσσερις γνωστικές δοκιμασίες.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα χειρότερα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν σε άτομα που παρουσίαζαν καταθλιπτικά συμπτώματα και κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο εννέα ή περισσότερες ώρες τη νύχτα.
Η διαταραχή της διάθεσης είναι γνωστό ότι πυροδοτεί μοτίβα υπερβολικού ύπνου και οι ειδικοί διατυπώνουν την άποψη ότι η κατάθλιψη, και όχι ο ίδιος ο ύπνος, μπορεί να οδηγεί στη γνωστική έκπτωση αυτών των ασθενών.
Ωστόσο, δεν κινδυνεύουν μόνο όσοι πάσχουν από κακή διάθεση.
Οι συμμετέχοντες που δεν παρουσίαζαν σημάδια κατάθλιψης, αλλά κοιμόντουσαν περισσότερες από εννέα ώρες τη νύχτα, παρουσίασαν μειωμένη γνωστική λειτουργία.
Τα πιο πρόσφατα ευρήματα απηχούν εκείνα προηγούμενων μελετών, συμπεριλαμβανομένης μιας έκθεσης διάρκειας 10 ετών, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychiatry Research, η οποία διαπίστωσε ότι ο ύπνος για περισσότερες από οκτώ ώρες τη νύχτα, κατά μέσο όρο, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας κατά 64%.
Ενώ οι ειδικοί δεν είναι απολύτως βέβαιοι γιατί η υπερβολική διάρκεια του ύπνου μπορεί να συμβάλει στην άνοια, μια σουηδική μελέτη έδειξε ότι η εξήγηση μπορεί να βρίσκεται στην επίδραση στους κιρκαδιανούς ρυθμούς μας - τους φυσικούς κύκλους ύπνου-αφύπνισης που καθορίζουν μια σειρά από σωματικές λειτουργίες.
Οι ειδικοί από το Karolinska Institutet της Στοκχόλμης υποστήριξαν ότι ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα του εγκεφάλου να καθαρίζει τα απόβλητα που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Αλλά οι επιστήμονες δήλωσαν ότι είναι επίσης πιθανό η εγκεφαλική βλάβη που προκαλείται από την πρώιμη άνοια να τροφοδοτεί την ανάγκη για υπερβολικό ύπνο.
Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ο ετήσιος παγκόσμιος αριθμός θανάτων από τη σωματική αδράνεια ανέρχεται σε περίπου 2 εκατομμύρια ετησίως, γεγονός που την καθιστά υποψήφια για να συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 κυριότερων αιτιών θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως.