Μια κορυφαία αμερικανική κλινική ελπίζει ότι η βιοτράπεζα κοπράνων της θα βοηθήσει τους ερευνητές να κάνουν νέες ανακαλύψεις σχετικά με τον τρόπο θεραπείας των καρκινοπαθών - σε μια από τις πολλές προσπάθειες να μετατραπούν τα ανθρώπινα απόβλητα σε φάρμακα.
Η βιοτράπεζα κοπράνων της Mayo Clinic αποτελεί μέρος της πολυετούς προσπάθειας των ερευνητών να «εξατομικεύσουν» την ιατρική αποκαλύπτοντας πώς το μικροβίωμα αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς αντιδρούν στα φάρμακα για τον καρκίνο.
«Αν μπορώ να καταλάβω, εξετάζοντας το μικροβίωμα και τα γονίδιά κάποιου, σε ποιο φάρμακο θα ανταποκριθεί πιθανότατα ένας ασθενής, θα ήθελα να επιλέξω αυτό το φάρμακο ως πρώτο βήμα», δήλωσε ο Purna Kashyap, διευθυντής του προγράμματος μικροβιομικής της Mayo Clinic, το οποίο επιβλέπει τη βιοτράπεζα.
Συγκριτικά, τα περισσότερα αντικαρκινικά φάρμακα σήμερα χρησιμοποιούνται ως σχήμα ή, όπως το περιγράφει ο Kashyap: «Όλοι παίρνουν αυτό ως θεραπεία πρώτης γραμμής, και όλοι παίρνουν αυτό ως θεραπεία δεύτερης γραμμής και όλοι παίρνουν αυτό ως θεραπεία τρίτης γραμμής».
Στο επίκεντρο της προσπάθειας της κλινικής για την κατανόηση του μικροβιώματος βρίσκεται μια βιοτράπεζα με περισσότερα από 2.000 δείγματα κοπράνων.
Η ιδέα πίσω από την έρευνα είναι ότι, εκτός από τα ανθρώπινα κύτταρα, κάθε άνθρωπος έχει ένα μικροβίωμα, μια συλλογή από 100tn «μικροβιακούς συμβιωτές»: βακτήρια. Το μικροβίωμα είναι αυτό που βασιζόμαστε [σε αυτό] για να βοηθήσουμε στη διατροφή, να αντισταθούμε στα παθογόνα και να εκπαιδεύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αυτά τα βακτήρια κατοικούν στο σώμα μας, από το δέρμα μέχρι τα έντερα.
Το έργο των βιοτραπεζών για τον καρκίνο είναι μόνο μία από τις διάφορες προσπάθειες μεγάλης κλίμακας που επιδιώκουν να κατανοήσουν πώς το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να μεσολαβεί για τον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς ανταποκρίνονται στη θεραπεία του καρκίνου - όπως το αν οι όγκοι συρρικνώνονται ως απάντηση στη χημειοθεραπεία ή τη σοβαρότητα των παρενεργειών.
Σε αυτή την κατεύθυνση, οι ερευνητές έχουν πειραματιστεί με τον εποικισμό των εντέρων των ασθενών με νέα βακτήρια μέσω μεταμοσχεύσεων κοπράνων. Αν και βρίσκονται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο, οι δοκιμές έχουν δώσει κάποια ελπιδοφόρα αποτελέσματα.
Το έργο της ιδιωτικής βιοτράπεζας, και η προσδοκία του Kashyap ότι θα μπορούσε να δημοσιεύσει κάποια αποτελέσματα αυτό το καλοκαίρι, έρχεται την ώρα που η ευρύτερη επιστημονική κοινότητα δέχεται επιθέσεις από τη διοίκηση Τραμπ. Ο Λευκός Οίκος έχει προτείνει δυσανάλογα μεγάλες περικοπές στα επιστημονικά ιδρύματα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της περικοπής κατά 40% στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH).
Ενώ ιδιωτικές εταιρείες και νοσοκομειακά συστήματα, όπως η Mayo Clinic, εργάζονται σε μεμονωμένες μελέτες, σχεδόν κανείς στην ερευνητική κοινότητα δεν πιστεύει ότι οι «τιποτένιοι» ιδιωτικοί προϋπολογισμοί μπορούν να καλύψουν ένα κενό μεγέθους ομοσπονδιακής κυβέρνησης.