ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μήπως οι εφαρμογές καταγραφής ύπνου σαμποτάρουν τη σχέση σας με τον Μορφέα;

Υγεία
Freepik
Έρευνα στη Νορβηγία έδειξε ότι ειδικά οι πάσχονες από αϋπνία επηρεάζονται περισσότερο από τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης αυτών των εφαρμογών όπως είναι το στρες και η ανησυχία.
Παρασκευή, 20/03/2026 - 10:00
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Η αυξανόμενη διαθεσιμότητα εφαρμογών (apps) παρακολούθησης του ύπνου και το εντεινόμενο ενδιαφέρον για την υγεία του ύπνου έχουν οδηγήσει σε απότομη αύξηση του αριθμού των ατόμων που παρακολουθούν τον ύπνο τους. Ωστόσο, αυτές οι εφαρμογές ενδέχεται να μην παρέχουν στους χρήστες μια ακριβή εικόνα του ύπνου τους και μπορεί τελικά να δημιουργούν περισσότερα προβλήματα στην ξεκούραση και την χαλάρωση τους.

Τώρα, επιστήμονες που μελετούν τη χρήση εφαρμογών ύπνου στη Νορβηγία διαπίστωσαν ότι, ενώ οι εφαρμογές βοήθησαν ορισμένα άτομα, εκείνοι που ανέφεραν αϋπνία βίωσαν περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις.

«Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας των εφαρμογών ύπνου απαιτεί από την επιστημονική κοινότητα να συμβαδίζει με τις τεχνολογικές εξελίξεις», δήλωσε ο Håkon Lundekvam Berge του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν, πρώτος συγγραφέας του άρθρου στο Frontiers in Psychology.

«Διαπιστώσαμε ότι οι νεότεροι ενήλικες επηρεάζονταν περισσότερο από την ανατροφοδότηση των εφαρμογών ύπνου. Ανέφεραν περισσότερα αντιληπτά οφέλη, αλλά και περισσότερες ανησυχίες και άγχος.»

«Διαπιστώσαμε επίσης ότι τα άτομα με συμπτώματα αϋπνίας ήταν πιο ευάλωτα στις αρνητικές επιπτώσεις», πρόσθεσε ο δεύτερος συγγραφέας Karl Erik Lundekvam του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν. «Η ανατροφοδότηση από τις εφαρμογές ύπνου ήταν πιο πιθανό να προκαλέσει άγχος και ανησυχία σε αυτή την ομάδα».

Η επιστήμη του ύπνου

Αν και οι εφαρμογές ύπνου ποικίλλουν, συνήθως ισχυρίζονται ότι μετρούν πόσο χρόνο χρειάζεται κάποιος για να αποκοιμηθεί, πόσο χρόνο κοιμάται και πόσο αναζωογονητικός είναι ο ύπνος του. Επειδή αυτές οι εφαρμογές είναι τόσο νέες, χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πόσο ακριβείς είναι και πώς αντιδρούν σε αυτές διαφορετικές ομάδες ανθρώπων: για παράδειγμα, δεν γνωρίζουμε πώς η ανατροφοδότηση των εφαρμογών μπορεί να επηρεάσει άτομα διαφορετικών ηλικιών.

Επιπλέον, ορισμένοι επιστήμονες υποδηλώνουν ότι η υπερβολική παρακολούθηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ορθοϋπνία (orthosomnia), κατάσταση κατά την οποία η υπερβολική εστίαση στα δεδομένα ύπνου οδηγεί σε χειρότερο ύπνο.

Το προφίλ των χρηστών

Για να διερευνήσουν αυτό το ζήτημα, οι επιστήμονες διεξήγαγαν έρευνα σε 1.002 ενήλικες που ζουν στη Νορβηγία. Ρώτησαν τους ερωτηθέντες για τη χρήση εφαρμογών ύπνου, την τρέχουσα κατάσταση της υγείας του ύπνου τους και αν είχαν βιώσει συγκεκριμένα θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα από τις εφαρμογές ύπνου.

Το 46% των ατόμων που απάντησαν στην έρευνα δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν ή είχαν χρησιμοποιήσει εφαρμογές ύπνου. Οι γυναίκες και οι συμμετέχοντες κάτω των 50 ετών ήταν πιο πιθανό να δηλώσουν ότι είχαν χρησιμοποιήσει εφαρμογές ύπνου σε σύγκριση με τους άνδρες ή τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Ενώ άνδρες και γυναίκες απάντησαν παρόμοια σχετικά με τις εφαρμογές, οι νεότεροι χρήστες ανέφεραν ισχυρότερα αποτελέσματα από τους ηλικιωμένους.

Οι θετικές επιδράσεις αναφέρθηκαν συχνότερα από τις αρνητικές. Το 15% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι εφαρμογές βελτίωσαν τον ύπνο τους, ενώ το 2,3% των ερωτηθέντων ανέφερε χειρότερο ύπνο.

Το πιο συνηθισμένο όφελος ήταν η απόκτηση περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τον ύπνο (48% των συμμετεχόντων), ενώ η πιο συνηθισμένη αρνητική επίδραση ήταν η αυξημένη ανησυχία για τον ύπνο (17% των συμμετεχόντων). Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα άτομα με συμπτώματα αϋπνίας ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν αρνητικές επιδράσεις.

«Τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα αϋπνίας ενδέχεται να είναι πιο ευάλωτα σε αρνητική ανατροφοδότηση, η οποία μπορεί ενδεχομένως να επιδεινώσει το άγχος ή το στρες που σχετίζεται με τον ύπνο», δήλωσε ο Lundekvam Berge. «Η επίγνωση αυτών των τάσεων είναι απαραίτητη πριν από τη χρήση τέτοιων εφαρμογών.»

Αποσύνδεση

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η έρευνά τους έχει ορισμένους περιορισμούς. Οι αυτοαναφερόμενες μετρήσεις δεν είναι πάντα απολύτως ακριβείς, και οι συμμετέχοντες προέρχονταν από μια ομάδα που είχε προσφερθεί εθελοντικά για επιστημονική έρευνα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι είχαν ήδη ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ύπνο, οπότε ενδέχεται να ανταποκρίνονται διαφορετικά στις εφαρμογές από ό,τι άλλοι.

«Θα συνιστούσαμε σε όσους αισθάνονται περισσότερο άγχος χρησιμοποιώντας εφαρμογές ύπνου να ενημερωθούν περαιτέρω σχετικά με τις μετρήσεις που χρησιμοποιούν και το πόσο ακριβείς είναι», συμβούλεψε η Lundekvam Berge.

«Εάν αυτό δεν κατευνάσει τις ανησυχίες σας, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αποσυνδέσετε τη συσκευή της εφαρμογής ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας ή να απενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις. Ενθαρρύνουμε τους χρήστες εφαρμογών ύπνου να χρησιμοποιούν την ανατροφοδότηση ως κίνητρο για τη δημιουργία χρήσιμων συνηθειών ύπνου. Για παράδειγμα, ελαχιστοποιήστε τον χρόνο που περνάτε μπροστά στην οθόνη πριν τον ύπνο.

Θα ενθαρρύναμε επίσης τους ανθρώπους να ακούνε το σώμα τους και να πηγαίνουν για ύπνο όταν αισθάνονται πραγματικά κουρασμένοι.

Το κρεβάτι και η κρεβατοκάμαρα πρέπει να συνδέονται με τον ύπνο, και το να πηγαίνετε για ύπνο πριν το σώμα σας είναι έτοιμο να κοιμηθεί θα σας κάνει να ξαπλώνετε ξύπνιοι στο κρεβάτι, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω τα προβλήματα ύπνου σας. Είναι πιο ωφέλιμο να πηγαίνετε για ύπνο όταν η ανάγκη σας για ύπνο το απαιτεί πραγματικά.»

Πηγή: Medical Xpress

  • ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
  • ΥΠΝΟΣ
  • ΑΓΧΟΣ
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΑΥΠΝΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ουσία στο αίμα του πύθωνα μπορεί να οδηγήσει σε φάρμακα αδυνατίσματος
Ουσία στο αίμα του πύθωνα μπορεί να οδηγήσει σε φάρμακα αδυνατίσματος 20 Μαρτίου 2026
Νεφρολιθίαση: Οι ασθενείς δεν καταφέρνουν να φτάσουν τους στόχους ενυδάτωσης 20 Μαρτίου 2026
Νεφρολιθίαση: Οι ασθενείς δεν καταφέρνουν να φτάσουν τους στόχους ενυδάτωσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νεφρολιθίαση: Οι ασθενείς δεν καταφέρνουν να φτάσουν τους στόχους ενυδάτωσης
Υγεία
20/03/2026 - 11:00

Νεφρολιθίαση: Οι ασθενείς δεν καταφέρνουν να φτάσουν τους στόχους ενυδάτωσης

Ουσία στο αίμα του πύθωνα μπορεί να οδηγήσει σε φάρμακα αδυνατίσματος
Υγεία
20/03/2026 - 08:58

Ουσία στο αίμα του πύθωνα μπορεί να οδηγήσει σε φάρμακα αδυνατίσματος

Η παράδοξη «παρενέργεια» από τη μείωση ή και τη διακοπή της κατανάλωσης καφέ
Διατροφή
19/03/2026 - 20:14

Η παράδοξη «παρενέργεια» από τη μείωση ή και τη διακοπή της κατανάλωσης καφέ

Χωριστά κρεβάτια: Ακόμα ένα «trend» ή εργαλείο που βελτιώνει την καθημερινότητα των ζευγαριών;
Ψυχική Υγεία
19/03/2026 - 18:11

Χωριστά κρεβάτια: Ακόμα ένα «trend» ή εργαλείο που βελτιώνει την καθημερινότητα των ζευγαριών;

Οι συχνές περίοδοι έντονης σωματικής δραστηριότητας συνδέονται με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου
Fitness
19/03/2026 - 14:00

Οι συχνές περίοδοι έντονης σωματικής δραστηριότητας συνδέονται με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου

Τα φάρμακα GLP-1 φαίνεται να κατευνάζουν τα συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής και της κατάθλιψης
Ψυχική Υγεία
19/03/2026 - 13:00

Τα φάρμακα GLP-1 φαίνεται να κατευνάζουν τα συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής και της κατάθλιψης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νεφρολιθίαση: Οι ασθενείς δεν καταφέρνουν να φτάσουν τους στόχους ενυδάτωσης
Υγεία
20/03/2026 - 11:00
Μήπως οι εφαρμογές καταγραφής ύπνου σαμποτάρουν τη σχέση σας με τον Μορφέα;
Υγεία
20/03/2026 - 10:00
Ουσία στο αίμα του πύθωνα μπορεί να οδηγήσει σε φάρμακα αδυνατίσματος
Υγεία
20/03/2026 - 08:58
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - Ποιες βραβεύθηκαν
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 07:18
Εργαζόμενοι στο Κρατικό Νίκαιας: «Ο Γεωργιάδης μαγείρεψε τα ποσοστά της συμμετοχής στην απεργία της ΟΕΝΓΕ»
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 03:42
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Συνεργασία Haleon-Γιατρών του Κόσμου για το Κοινωνικό Οδοντιατρείο
Pharma News
20/03/2026 - 00:09
Τα λύματα της Αττικής αποκαλύπτουν: Αυξάνεται η χρήση κοκαΐνης, επιστρέφει το MDMA και πρώτη καταγραφή για κεταμίνη
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 22:06
Σε ισχύ τα μέτρα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο - Τι προβλέπεται για ζώα, γάλα, κρέας, υποπροϊόντα και τροφές
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 21:38
Novo Nordisk Ελλάς: Μείωση έως και 13% στην τιμή φαρμάκου της για απώλεια βάρους
Pharma News
19/03/2026 - 21:01
Η παράδοξη «παρενέργεια» από τη μείωση ή και τη διακοπή της κατανάλωσης καφέ
Διατροφή
19/03/2026 - 20:14
ΕΟΔΥ: Πέντε νέοι θάνατοι από COVID-19 και γρίπη - Μειωμένη η θετικότητα στον RSV
Υγεία
19/03/2026 - 19:47
Εγκαινιάστηκαν οι νέες σύγχρονες χειρουργικές τράπεζες στο Γ.Ν.Α. «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο», δωρεά της Βουλής
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 19:14
Νέα ενημερωτική δράση από τον ΕΕΣ - 150 μαθητές εκπαιδεύτηκαν στη στοματική υγιεινή
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 18:37
Χωριστά κρεβάτια: Ακόμα ένα «trend» ή εργαλείο που βελτιώνει την καθημερινότητα των ζευγαριών;
Ψυχική Υγεία
19/03/2026 - 18:11
Ποδόσφαιρο για καλό σκοπό: Εικόνες και βίντεο από αγώνα βετεράνων του Απόλλωνα και της ομάδας του ΙΣΑ
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 17:38
Βαρτζόπουλος: «Έρχονται αλλαγές στο πλαίσιο για τις στεγαστικές δομές ατόμων με ψυχική αναπηρία»
Ψυχική Υγεία
19/03/2026 - 17:04
Ινστιτούτο Prolepsis: Έρευνα και προτάσεις πολιτικής για τους πρώιμους γάμους και τις εφηβικές εγκυμοσύνες στους Ρομά
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 16:39
Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη για το «οικοσύστημα της εστίασης» και την τήρηση των μέτρων που αφορούν τη δημόσια υγεία
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 16:16
Ξέσπασμα μηνιγγίτιδας στη Βρετανία: Επτά νέα κρούσματα μέσα σε μία ημέρα
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 16:02
«Film in Hospital»: Δωρεάν πρόσβαση σε επιλεγμένες ταινίες για παιδιά που νοσηλεύονται στο «Παπαγεωργίου»
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 15:36
Facebook vs Instagram, Tik-Tok: Ποιο επιβαρύνει περισσότερο την ψυχική υγεία των νέων
Ψυχική Υγεία
19/03/2026 - 15:19
Γενική συνέλευση και επαναληπτικές εκλογές στον ΠΙΣ στις 25 και 26 Απριλίου
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 14:57
Οι συχνές περίοδοι έντονης σωματικής δραστηριότητας συνδέονται με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου
Fitness
19/03/2026 - 14:00
Τα φάρμακα GLP-1 φαίνεται να κατευνάζουν τα συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής και της κατάθλιψης
Ψυχική Υγεία
19/03/2026 - 13:00
ΕΟΠΥΥ: Νέα προειδοποίηση για παραπλανητικά SMS
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 11:56
Γεωργιάδης για το 1566: H πρόσβαση σε δωρεάν ραντεβού με ειδικευμένους γιατρούς από τις ευκολότερες στην EE
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 11:16
Νηπιαγωγείο: Τα παιδιά αρρωσταίνουν 15 φορές τον πρώτο χρόνο της φοίτησής τους
Υγεία
19/03/2026 - 11:00
Η πρόωρη εμμηνόπαυση αυξάνει κατά 40% τον καρδιακό κίνδυνο
Υγεία
19/03/2026 - 10:00
Γιατί η αρθρίτιδα στα παιδιά είναι απειλητική και για την όραση τους
Υγεία
19/03/2026 - 09:00
Συστάσεις του ΕΟΔΥ για ταξιδιώτες προς την Ινδία - Προσοχή σε συγκεκριμένο αντιλυσσικό εμβόλιο
Υγεία
19/03/2026 - 07:21

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέα θεραπευτική επιλογή για την ανεπάρκεια βιταμίνης D από την ELPEN
Pharma News
17/03/2026 - 12:49
TELEIA: UNI-PHARMA και InterMed Top Employers για τέταρτη συνεχή χρονιά
Pharma News
17/03/2026 - 13:53
Αγαπηδάκη: «Με το "Προλαμβάνω" εντοπίστηκαν έγκαιρα 200.000 άνθρωποι με ευρήματα καρκίνου ή καρδιαγγειακών νοσημάτων»
Πολιτική Υγείας
17/03/2026 - 14:41
Μακαρόνια: Πώς μπορούμε να τα απολαμβάνουμε χωρίς να μάς παχύνουν
Διατροφή
17/03/2026 - 16:14
Θεμιστοκλέους: «Ξεπερνούν τα 550.000 ραντεβού στα νοσοκομεία - Μειωμένος ο χρόνος αναμονής στα ΤΕΠ με το βραχιολάκι»
Πολιτική Υγείας
17/03/2026 - 16:59
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo