ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντισυλληπτικά χάπια: «Λειτουργούν» και με λιγότερα οιστρογόνα σύμφωνα με νέα μελέτη - Τα «οφέλη» σε καρδιά, αίμα και εγκέφαλο

Υγεία
Αντισυλληπτικά χάπια: «Λειτουργούν» και με λιγότερα οιστρογόνα σύμφωνα με νέα μελέτη - Τα «οφέλη» σε καρδιά, αίμα και εγκέφαλο
Μια μελέτη ελέγχου των γεννήσεων δείχνει ότι η δόση των οιστρογόνων στα αντισυλληπτικά χάπια θα μπορούσε να μειωθεί δραστικά περιορίζοντας τις επιπλοκές σε καρδιά, αίμα και εγκέφαλο.
Πέμπτη, 20/04/2023 - 12:37
— Photo: pexels
Μαριαλένα Τσόγκα Μαριαλένα Τσόγκα

Η ποσότητα οιστρογόνων που περιέχει επί του παρόντος το αντισυλληπτικό χάπι είναι ήδη σημαντικά χαμηλότερη από ότι όταν χορηγήθηκε για πρώτη φορά το χάπι πριν από περισσότερα από 60 χρόνια.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη προτείνει ότι οι δόσεις τόσο των οιστρογόνων όσο και του προγεσταγόνου στο χάπι θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά και να εξακολουθούν να λειτουργούν για την πρόληψη της εγκυμοσύνης.

Δεδομένων των πολλών παρενεργειών που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση αντισυλληπτικών, οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν εάν ο έλεγχος των γεννήσεων θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμα και αν οι δόσεις ορμονών ήταν χαμηλότερες.

gynaikologist.jpg

Η μελέτη

Για τη διεξαγωγή της μελέτης της, η ομάδα των ερευνητών ανέπτυξε ένα πολύ περίπλοκο μαθηματικό μοντέλο χρησιμοποιώντας δεδομένα για τα επίπεδα ορμονών από 23 γυναίκες με κανονικούς εμμηνορροϊκούς κύκλους.

Στη συνέχεια μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να υπολογίσουν ποια επίδραση θα μπορούσε να έχει η αλλαγή του χρόνου και των δόσεων ορισμένων ορμονών στην πρόληψη της ωορρηξίας.

Το μοντέλο προέβλεψε ότι η χορήγηση μιας πολύ σύντομης, μέτριας δόσης οιστρογόνων περίπου την έβδομη ημέρα ενός κύκλου 28 ημερών –είτε με ή χωρίς χαμηλή δόση συνεχούς προγεστερόνης– ήταν ικανή να σταματήσει την ωορρηξία.

Αυτό σήμαινε ότι η δόση των οιστρογόνων που απαιτείται για τη διακοπή της ωορρηξίας θα μπορούσε να μειωθεί κατά περισσότερο από 92%, ενώ η δόση της προγεστερόνης σε μεθόδους μόνο με προγεσταγόνο θα μπορούσε να μειωθεί κατά 43%.

period.jpg

Δοσολογίες ορμονών

Όσο συναρπαστικά κι αν είναι αυτά τα ευρήματα, υπάρχουν μερικές σημαντικές προειδοποιήσεις σε αυτήν την έρευνα όσον αφορά την εφαρμογή στον πραγματικό κόσμο.

Πρώτον, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτά τα ευρήματα βασίζονται σε μοντελοποίηση υπολογιστή – όχι σε δεδομένα πραγματικού κόσμου. Οι περισσότερες νέες μέθοδοι αντισύλληψης δοκιμάζονται πρώτα σε ζωικά μοντέλα και μετά σε εθελοντές ανθρώπους. Είναι πολύ πιθανό αυτά τα μοντέλα υπολογιστών να αντικατοπτρίζουν τα αποτελέσματα του πραγματικού κόσμου, αλλά θα χρειαστεί πολύ περισσότερη έρευνα για να γίνει κατανοητό εάν τα πολύ ακριβή ορμονικά αντισυλληπτικά χαμηλής δόσης λειτουργούν πραγματικά στους ανθρώπους.

Δεύτερον, το μοντέλο κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας έναν προσομοιωμένο εμμηνορροϊκό κύκλο 28 ημερών. Αλλά η διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου μπορεί να διαφέρει πολύ μεταξύ των γυναικών. Ως εκ τούτου, είναι αβέβαιο εάν αυτά τα αποτελέσματα θα ισχύουν για γυναίκες που έχουν διαφορετική διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Ένας άλλος περιορισμός του μοντέλου που επισημαίνουν οι ερευνητές είναι ότι η μείωση των επιπέδων της αντισυλληπτικής ορμόνης φαίνεται να λειτουργεί μόνο για περίπου τέσσερις προσομοιωμένους εμμηνορροϊκούς κύκλους. Μετά από αυτό, το μοντέλο προβλέπει ότι η ωορρηξία θα αρχίσει να συμβαίνει ξανά.

periodos.jpg

Αυτό συμβαίνει επειδή η διακοπή της ωορρηξίας στον προηγούμενο κύκλο προσαρμόζει τη διάρκεια του επόμενου κύκλου και τα επίπεδα ορμονών που σχετίζονται με αυτό.

Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει το χρόνο που χρειάζεται να δοθεί η επόμενη δόση. Έτσι, για να λειτουργήσουν πολύ χαμηλές δόσεις στην πραγματική ζωή, είναι πιθανό ότι οι γυναίκες θα πρέπει να προσαρμόζουν συνεχώς τον χρόνο που λαμβάνουν τις δόσεις ορμονών για να διατηρήσουν τη λειτουργία του αντισυλληπτικού.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι εάν μια συσκευή μπορούσε συνεχώς να λαμβάνει δείγμα αίματος από τον χρήστη και να προσαρμόζει το χρόνο λήψης μιας δόσης οιστρογόνου κάθε μήνα, αυτό θα ξεπερνούσε αυτό το πρόβλημα και το πρόβλημα της διαφορετικής διάρκειας του κύκλου μεταξύ των γυναικών. Ωστόσο, μια τέτοια συσκευή δεν υπάρχει ακόμη.

Το οιστρογόνο που βρίσκεται στις τρέχουσες συνδυασμένες μεθόδους αντισύλληψης (όπως το χάπι και το έμπλαστρο) βοηθά επίσης στη ρύθμιση της αιμορραγίας και λαμβάνεται για τουλάχιστον 21 ημέρες κάθε μήνα.

Δεν γνωρίζουμε τι επίδραση θα είχε η λήψη χαμηλότερης δόσης οιστρογόνων κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης, πολύ μικρότερης περιόδου του μήνα στην αιμορραγία στο υπόλοιπο του εμμηνορροϊκού κύκλου. Αυτό είναι κάτι που θα χρειαστεί να διερευνήσουν μελλοντικές μελέτες.

Μπορούν τα νέα δεδομένα να εφαρμοστούν στην πράξη;

Παρά αυτές τις προειδοποιήσεις, αυτά τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά λόγω των πλεονεκτημάτων που θα μπορούσε να έχει η μείωση των δόσεων ορμονών για όσους χρησιμοποιούν έλεγχο των γεννήσεων.

Όταν το συνδυασμένο αντισυλληπτικό χάπι εισήχθη για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960, οι γιατροί συνειδητοποίησαν γρήγορα ότι οι υψηλές δόσεις οιστρογόνων στο χάπι προκαλούσαν θρόμβους, εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια σε ορισμένες γυναίκες.

Αυτό οδήγησε σε μείωση της ποσότητας οιστρογόνων που περιείχαν τα χάπια.

Όμως, παρόλο που τα επίπεδα ορμονών είναι σημαντικά χαμηλότερα τώρα από ό,τι στο παρελθόν, ένας μικρός αριθμός γυναικών εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν επιβλαβείς παρενέργειες όταν λαμβάνουν αντισύλληψη, όπως θρόμβους στο πόδι, κυρίως λόγω των οιστρογόνων που περιέχει.

Οι γυναίκες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θρόμβων, εγκεφαλικών επεισοδίων ή καρδιακών προβλημάτων δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν καθόλου αντισυλληπτικές μεθόδους που περιλαμβάνουν οιστρογόνα.

Ενώ πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο μιας γυναίκας για επιβλαβείς παρενέργειες από τα οιστρογόνα και το προγεσταγόνο που βρίσκονται στα αντισυλληπτικά (όπως η γενετική, το βάρος και το αν καπνίζει), θεωρείται γενικά η υπόθεση ότι μέρος αυτού του κινδύνου οφείλεται στο επίπεδο αυτών των ορμονών που τα αντισυλληπτικά περιέχω.

pills.jpg

Αυτό σημαίνει ότι η μείωση της δόσης των ορμονών στις αντισυλληπτικές μεθόδους έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον μικρό κίνδυνο επιβλαβών παρενεργειών σε ορισμένες γυναίκες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πρόταση ότι οι δόσεις τόσο των οιστρογόνων όσο και της προγεστερόνης θα μπορούσαν να είναι πολύ χαμηλότερες και να σταματήσουν την ωορρηξία είναι τόσο ενδιαφέρουσα.

Εάν η μελλοντική έρευνα δείξει ότι αυτά τα ευρήματα ισχύουν σε δοκιμές σε ανθρώπους, το επόμενο βήμα θα ήταν η ανάπτυξη τεχνολογίας που θα μπορούσε να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες λαμβάνουν τις ακριβείς δόσεις ορμονών την κατάλληλη στιγμή.

Αυτό θα εξασφάλιζε ότι το αντισυλληπτικό της λειτούργησε αλλά με τη δυνατότητα ελαχιστοποίησης του κινδύνου παρενεργειών.

Πηγή: theconversation.com

Διαβάστε επίσης=> Εγκυμοσύνη: Μήπως ξυπνήσατε με διογκωμένη...μύτη; 3+1 «αλλόκοτες» αλλαγές που πιθανώς να βιώσει το σώμα σας (Βίντεο)

Τελευταία τροποποίηση στις 20/04/2023 - 17:41
  • ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΕΣ
  • ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
  • ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ
  • ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
  • ΧΑΠΙΑ
  • ΟΡΜΟΝΕΣ
  • ΚΑΡΔΙΑ
  • ΘΡΟΜΒΟΙ
  • ΑΙΜΑ
  • ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
  • ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διοπτρικά ερεθίσματα και ύπνος: Πολύτιμοι βοηθοί σε παιδικές οφθαλμολογικές παθήσεις
Διοπτρικά ερεθίσματα και ύπνος: Πολύτιμοι βοηθοί σε παιδικές οφθαλμολογικές παθήσεις 19 Απριλίου 2023
Σύσταση του FDA για δεύτερη αναμνηστική δόση έναντι της Όμικρον σε ομάδες υψηλού κινδύνου 19 Απριλίου 2023
Σύσταση του FDA για δεύτερη αναμνηστική δόση έναντι της Όμικρον σε ομάδες υψηλού κινδύνου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμμηνόπαυση και υγεία των οστών: Οι πέντε αλλαγές στη ζωή κάθε γυναίκας
Health Talk
04/07/2025 - 15:04

Εμμηνόπαυση και υγεία των οστών: Οι πέντε αλλαγές στη ζωή κάθε γυναίκας

Ανακαλύφθηκαν 473 γονίδια-διακόπτες που «φωτίζουν» σοβαρές ασθένειες προτού εκδηλωθούν
Υγεία
04/07/2025 - 10:34

Ανακαλύφθηκαν 473 γονίδια-διακόπτες που «φωτίζουν» σοβαρές ασθένειες προτού εκδηλωθούν

Μαγνητική 12 λεπτών χαρτογραφεί τη χημεία του εγκεφάλου ανιχνεύοντας ασθένειες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων
Digital Health
03/07/2025 - 12:00

Μαγνητική 12 λεπτών χαρτογραφεί τη χημεία του εγκεφάλου ανιχνεύοντας ασθένειες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων

Ακτινοθεραπεία νέας γενιάς για γυναίκες με καρκίνο
Health Talk
02/07/2025 - 17:44

Ακτινοθεραπεία νέας γενιάς για γυναίκες με καρκίνο

Ανατροπή: Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραίτητα καλά για την καρδιά
Διατροφή
01/07/2025 - 11:00

Ανατροπή: Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραίτητα καλά για την καρδιά

Νέο διαγνωστικό τεστ προσφέρει ελπίδα σε γυναίκες με ιστορικό επαναλαμβανόμενων αποβολών
Υγεία
26/06/2025 - 16:46

Νέο διαγνωστικό τεστ προσφέρει ελπίδα σε γυναίκες με ιστορικό επαναλαμβανόμενων αποβολών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

EFPIA:Η Κίνα ξεπερνά για πρώτη φορά τις ΗΠΑ και την ΕΕ ως ηγέτης στην ανακάλυψη φαρμάκων
Pharma Policy
08/07/2025 - 11:00
Η εξέταση για ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί να μειώσει τα ποσοστά καρκίνου του στομάχου κατά 75%
Υγεία
08/07/2025 - 10:00
Επέκταση της DEMO στη Γαλλία με την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας
Pharma News
08/07/2025 - 09:10
ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ: Ήδη έχουν συμμετάσχει 3,5 εκατομμύρια πολίτες
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 08:08
Υπουργείο Υγείας για καύσωνα: Οδηγίες προφύλαξης και πρώτες βοήθειες
Επικαιρότητα
08/07/2025 - 07:10
Metropolitan General: Η τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει και χαρακτηρίζει πολύποδες στο παχύ έντερο σε πραγματικό χρόνο
Digital Health
07/07/2025 - 20:18
Johnson & Johnson: Στηρίζοντας τη νεανική επιχειρηματικότητα και καινοτομία στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Gen-E
Pharma News
07/07/2025 - 19:00
Δεν αντέχετε συγκεκριμένους ήχους; Μπορεί να υποφέρετε από μισοφωνία!
Υγεία
07/07/2025 - 18:00
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Έκτακτη δράση υποστήριξης των επισκεπτών της Ακρόπολης λόγω καύσωνα
Υγεία
07/07/2025 - 17:14
HPV: Μύθοι και αλήθειες για τις μυρμηγκιές και τα κονδυλώματα
Health Talk
07/07/2025 - 17:00
Έχετε σκύλο ή γάτα; Οι εγκεφαλικές σας λειτουργίες είναι πιο θωρακισμένες απέναντι στη γήρανση!
Ψυχική Υγεία
07/07/2025 - 16:00
Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων: Ενίσχυση της συνεργασίας με τις Υγειονομικές Περιφέρειες
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 15:37
Ήπαρ: Οι πέντε εχθροί της υγείας ενός από τα πιο σκληρά εργαζόμενα όργανα
Υγεία
07/07/2025 - 15:00
Οι προγραμματισμένες καισαρικές αυξάνουν τον κίνδυνο συγκεκριμένων καρκίνων της παιδικής ηλικίας
Υγεία
07/07/2025 - 14:00
Γιατί πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε την παχυσαρκία
Health Talk
07/07/2025 - 13:00
Τρικάκια και μπογιές στο γραφείο του Δ. Βαρτζόπουλου από τον Ρουβίκωνα
Επικαιρότητα
07/07/2025 - 12:23
Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ: Οδηγίες για πρόληψη της θερμικής καταπόνησης
Επικαιρότητα
07/07/2025 - 12:00
ΙΣΑ: Ζητά από τον ΕΟΠΥΥ την αποπληρωμή του clawback σε 120 δόσεις για τους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 11:32
Καύσωνας: Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε πάθει θερμοπληξία - Οι σωτήριες αντιδράσεις
Health Talk
07/07/2025 - 11:02
Θεμιστοκλέους: Περισσότερες από 3.000 αιτήσεις τη μέρα για κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 09:52
«Καμπανάκι» για όσους έχουν κιρσούς: 3,5 φορές πιο συχνή η θρόμβωση από φλεβική ανεπάρκεια το καλοκαίρι
Health Talk
07/07/2025 - 09:00
Η SkinCeuticals παρουσιάζει καινότομο προϊόν για επαναστατική ανόρθωση και σύσφιξη
Pharma News
05/07/2025 - 06:52
ΟΕΝΓΕ: «Η αστυνομία σε ρόλο γιατρού κάνει ιατρικές γνωματεύσεις»
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 03:24
ΕΕΣ και ΣΦΕΕ υποστηρίζουν ευάλωτους συνανθρώπους μας στη Μυτιλήνη
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 00:04
UCB: Δεδομένα τριετίας για φάρμακο κατά της ψωριασικής αρθρίτιδας και της αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας
Pharma News
04/07/2025 - 17:54
Επίσκεψη εργασίας κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του ECDC στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 17:36
Θεσσαλονίκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεύτερη σημαντικότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως
Υγεία
04/07/2025 - 17:02
Επτά απλά κόλπα για να πίνουμε -μικροί και μεγάλοι- όσο νερό χρειαζόμαστε καθημερινά
Διατροφή
04/07/2025 - 15:51
Γάζα: Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 613 φόνους Παλαιστίνιων σε σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 15:27
Εμμηνόπαυση και υγεία των οστών: Οι πέντε αλλαγές στη ζωή κάθε γυναίκας
Health Talk
04/07/2025 - 15:04

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θεμιστοκλέους: Περισσότερες από 3.000 αιτήσεις τη μέρα για κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 09:52
ΙΣΑ: Ζητά από τον ΕΟΠΥΥ την αποπληρωμή του clawback σε 120 δόσεις για τους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 11:32
Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων: Ενίσχυση της συνεργασίας με τις Υγειονομικές Περιφέρειες
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 15:37
Johnson & Johnson: Στηρίζοντας τη νεανική επιχειρηματικότητα και καινοτομία στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Gen-E
Pharma News
07/07/2025 - 19:00
«Καμπανάκι» για όσους έχουν κιρσούς: 3,5 φορές πιο συχνή η θρόμβωση από φλεβική ανεπάρκεια το καλοκαίρι
Health Talk
07/07/2025 - 09:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo