News4Health Logo

  • Pharma News
  • Πολιτική Υγείας
  • Υγεία
  • Health News
  • Διατροφή
  • Ευ Ζην
  • Pet & Health
Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023

Εγκυμοσύνη: Μήπως ξυπνήσατε με διογκωμένη...μύτη; 3+1 «αλλόκοτες» αλλαγές που πιθανώς να βιώσει το σώμα σας (Βίντεο)

Μαριαλένα ΤσόγκαΜαριαλένα Τσόγκα
281
Εγκυμοσύνη: Μήπως ξυπνήσατε με διογκωμένη...μύτη; 3+1 «αλλόκοτες» αλλαγές που πιθανώς να βιώσει το σώμα σας (Βίντεο)

 Πρόσφατα, πολλές γυναίκες μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες και βίντεο από τη μύτη τους πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η τάση, που ονομάζεται «Pregnancy nose» και έχει κατακλύσει το TikTok, αναφέρεται στο φαινόμενο, όπου οι μύτες ορισμένων γυναικών διογκώνονται και αλλάζουν σχήμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δεν είναι γνωστό πόσο συχνό είναι αυτό το φαινόμενο, καθώς τα επίπεδα ορμονών της κάθε γυναίκας είναι διαφορετικά και ο κάθε οργανισμός ανταποκρίνεται με τον δικό του τρόπο στις αλλαγές της εγκυμοσύνης.

Η αλλαγή μπορεί να είναι πιο αισθητή για ορισμένες γυναίκες.

@kellieamartinez #stitch with @heyosato #greenscreen #pregnancy #beforeandafter #pregnancynose #whoisthat #lol #swollennose #pregnantnose #pregnantnoseisreal #bignose #beforeandafternose #lmao #whoisshe #help ♬ original sound - Kellie Brennan

Αυτή η αλλαγή δεν προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι προσωρινή, καθώς -συνήθως- υποχωρεί έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Ο λόγος που συμβαίνει οφείλεται στις σημαντικές αυξήσεις στα επίπεδα των οιστρογόνων, τα οποία χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία σε όλους τους ιστούς του σώματος.

Αυτό επιτρέπει περισσότερο αίμα στους ιστούς της μύτης, με αποτέλεσμα να διαστέλλεται και να αλλάζει σχήμα - να φαίνεται μεγαλύτερη και πιο φουσκωμένη.

Αυτές οι ορμονικές αλλαγές μπορούν επίσης να προκαλέσουν καταρροή, ρινίτιδα (βουλωμένη μύτη) και ρινορραγία, η οποία επηρεάζει 1 στις 5 έγκυες γυναίκες.

@delaneyhoskins

Thank God it went back to normal ??

♬ Devil Eyes - There I Ruined It

Ωστόσο, η διόγκωση της μύτης στην εγκυμοσύνη δεν είναι η μόνη περίεργη αλλαγή που μπορεί να υποστεί το σώμα σας όταν βρίσκεστε σε ενδιαφέρουσα.

Παρακάτω, θα δείτε μερικές άλλες περίεργες αλλαγές:

Η καρδιά...μεγαλώνει 

Η καρδιά υφίσταται μια σειρά από αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκειμένου να φιλοξενήσει την ανάπτυξη του μωρού.

Ακριβώς όπως τα κοιλιακά όργανα συμπιέζονται και μετακινούνται για να δημιουργηθεί χώρος για το αναπτυσσόμενο έμβρυο, επομένως η καρδιά ωθείται ψηλότερα στο στήθος.

Επίσης, η καρδιά αναπτύσσει παχύτερους μύες και αλλάζει μέγεθος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

pregnancy.jpg

Αυτό συμβαίνει επειδή η καρδιά πρέπει να δουλεύει πολύ πιο σκληρά αυτή τη στιγμή – χτυπώντας έως και οκτώ φορές περισσότερο ανά λεπτό σε σύγκριση με την προ εγκυμοσύνης – προκειμένου να αντλήσει τον επιπλέον όγκο αίματος γύρω από το σώμα και στο μωρό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ποσότητα αίματος που κυκλοφορεί στο σώμα της εγκυμονούσας διπλασιάζεται.

Αυτό βοηθά στο να διασφαλιστεί ότι υπάρχει αρκετό οξυγόνο στο μωρό για να υποστηρίξει την ανάπτυξή του.

Το χρώμα του δέρματος αλλάζει

pregnant

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει για τη «λάμψη» της εγκυμοσύνης, η οποία κάνει το δέρμα ορισμένων γυναικών να φαίνεται πιο φωτεινό.

Αλλά μερικές γυναίκες βιώνουν μια κατάσταση γνωστή ως μέλασμα, η οποία προκαλεί σκουρόχρωμο δέρμα γύρω από τα μάτια, τη μύτη, το πηγούνι και το άνω χείλος.

Είναι στην πραγματικότητα μια εξαιρετικά κοινή πάθηση, που επηρεάζει περίπου το 75% των εγκύων γυναικών – αλλά είναι πιο χαρακτηριστική σε γυναίκες με πιο σκούρα χροιά.

Διαβάστε ακόμη=> Εγκυμοσύνη: Το βάρος του μωρού καθορίζει την μετέπειτα ζωή του; - Τι απαντά γυναικολόγος

Αυτές οι αλλαγές διαφέρουν μεταξύ των γυναικών και συνήθως εξαφανίζονται λίγο μετά τον τοκετό ή την διακοπή του θηλασμού.

Η ακριβής αιτία του μελάσματος στην εγκυμοσύνη είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι εμπλέκονται αυξήσεις των οιστρογόνων και της προγεστερόνης.

Το δέρμα που περιβάλλει τη θηλή (που ονομάζεται θηλή) μπορεί επίσης να γίνει πιο σκούρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, και πάλι, δεν είναι απολύτως βέβαιο γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει τα νεογέννητα μωρά να αναγνωρίσουν τη θηλή για τη σίτιση.

Τα νεογέννητα δεν είναι σε θέση να διακρίνουν πλήρως το χρώμα - μόνο πράγματα που είναι πολύ κορεσμένα και κόκκινα - και δεν μπορούν να δουν πολύ περισσότερο από ένα πόδι από το πρόσωπό τους. Στην πραγματικότητα, διακρίνουν πολύ καλύτερα το φως και το σκοτάδι, επομένως η αντίθεση της σκούρας άλως σε σύγκριση με το ανοιχτόχρωμο περιβάλλον δέρμα μπορεί να τους βοηθήσει. Για τις περισσότερες γυναίκες, η θηλιά τους μπορεί να παραμείνει ελαφρώς πιο σκούρα μόνιμα μετά την εγκυμοσύνη.

Αύξηση (ή και απώλεια) μαλλιών

hair loss

Για πολλές γυναίκες, τα μαλλιά τους μεγαλώνουν και φαίνονται πιο υγιή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χάρη στην αύξηση των οιστρογόνων στο σώμα, γεγονός που κάνει τους θύλακες της τρίχας να παραμένουν σε λειτουργία ανάπτυξης.

Δυστυχώς, αυτές οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν όλα τα τριχοθυλάκια – όχι μόνο αυτά στο κεφάλι.

Αυτό σημαίνει ότι η τριχοφυΐα μπορεί, ακόμη, να συμβεί σε λιγότερο επιθυμητό μέρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - συμπεριλαμβανομένου του άνω χείλους, του άνω μηρού, της κοιλιάς και της πλάτης, αυτό εξαφανίζεται μετά την εγκυμοσύνη.

Ορισμένες γυναίκες διαπιστώνουν επίσης ότι χάνουν τα μαλλιά τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αυτή η διαδικασία συνήθως προκαλείται από το σοκ της εγκυμοσύνης στο σώμα, με αποτέλεσμα οι τρίχες να περάσουν στη φάση «ηρεμίας» και στη συνέχεια να πέφτουν. Αυτό συνήθως υποχωρεί καθώς εξελίσσεται η εγκυμοσύνη.

Η τριχόπτωση μπορεί να συμβεί και μετά τον τοκετό, λόγω της πτώσης των επιπέδων των οιστρογόνων καθώς οι ορμόνες επανέρχονται στο φυσιολογικό.

Η τριχόπτωση συνήθως κορυφώνεται περίπου τέσσερις μήνες μετά τη γέννα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μαλλιά μεγαλώνουν ξανά και επανέρχονται στο φυσιολογικό.

Αλλαγές στοματικής υγείας

pregnancy1

Η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει πολλές αλλαγές στη στοματική υγεία.

Οι αυξήσεις των οιστρογόνων και της προγεστερόνης μπορούν να κάνουν τα ούλα πιο ευαίσθητα σε αιμορραγία, λοιμώξεις και βλάβες.

Στην πραγματικότητα, περίπου το 70% των εγκύων εμφανίζουν ουλίτιδα.

Τα δόντια διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο βλάβης και τερηδόνας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά εάν μια γυναίκα έχει βιώσει πρωινή ναυτία.

Αυτό συμβαίνει επειδή το οξύ του στομάχου μπορεί να διαλύσει την προστατευτική επένδυση των δοντιών.

Διαβάστε ακόμη=> Ο καφές στην εγκυμοσύνη κάνει το παιδί... κοντύτερο

Τα δόντια μπορεί επίσης να αισθάνονται ταλαντευόμενα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό οφείλεται και στα δύο επίπεδα οιστρογόνων, παράλληλα με τις αυξήσεις σε μια ορμόνη που ονομάζεται χαλαρίνη.

Αναγκάζει όλους τους συνδέσμους του σώματος να γίνουν πιο εύκαμπτοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να βοηθήσουν στον τοκετό.

Όμως, ενώ αυτό είναι χρήσιμο σε ορισμένα μέρη του σώματος (όπως η λεκάνη), η χαλάρωση επηρεάζει επίσης τον σύνδεσμο που κρατάει κάθε μεμονωμένο δόντι στη θέση του, προκαλώντας την αίσθηση χαλαρότητας των δοντιών.

Σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να συμβεί απώλεια δοντιών.

Δεν είναι σαφές πόσες ακριβώς έγκυες γυναίκες εμφανίζουν απώλεια δοντιών. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι είναι πιο πιθανό να συμβεί σε γυναίκες που έχουν μείνει έγκυες πολλές φορές και σε γυναίκες που προέρχονται από χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο.

Συνήθως, εάν μια γυναίκα χάσει οποιαδήποτε δόντια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτό οφείλεται σε χρόνια κακής στοματικής υγείας – όχι μόνο στις αλλαγές που συμβαίνουν στη στοματική υγεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ενώ ορισμένες από τις αλλαγές που θα βιώσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο από ιδανικές, όλες έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίζουν ότι το μωρό αναπτύσσεται σωστά στη μήτρα.

Βέβαια, οι περισσότερες από αυτές τις αλλαγές είναι μόνο προσωρινές – εξαφανίζονται λίγο μετά τη γέννα.

ΠΗΓΗ: theconversation.com

Διαβάστε επίσης=> Χλαμύδια και εγκυμοσύνη: Μπορώ να μεταδώσω τη νόσο στο μωρό μου;

Health ανα Tag:
  • ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
  • ΜΥΤΗ
  • ΕΜΒΡΥΟ
  • ΜΩΡΟ
  • ΣΩΜΑ
  • ΑΛΛΑΓΕΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ανεπαρκής ύπνος: Οι επιπτώσεις στο σώμα και στο ανοσοποιητικό

Ανεπαρκής ύπνος: Οι επιπτώσεις στο σώμα και στο ανοσοποιητικό

Τις συνέπειες που προκαλεί ο ανεπαρκής ύπνος στην υγεία αναφέρει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, που έχει καθιερωθεί στις 17 Μαρτίου.

Μαριαλένα ΤσόγκαNews4Health Team
Τι θα πάθετε αν κόψετε το αυγό - Ειδικοί απαντούν

Τι θα πάθετε αν κόψετε το αυγό - Ειδικοί απαντούν

Είτε το τρώτε ποσέ, ομελέτα, τηγανητό ή βραστό, το αυγό αποτελεί μια από τις τροφές με την υψηλότερη διατροφική αξία.

Μαριαλένα ΤσόγκαΜαριαλένα Τσόγκα
Αυτό θα σας συμβεί αν κάθεστε πάνω από 8 ώρες την ημέρα

Αυτό θα σας συμβεί αν κάθεστε πάνω από 8 ώρες την ημέρα

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τι συμβαίνει αν κάθεστε για περισσότερες από 8 ώρες την ημέρα.

Μαριαλένα ΤσόγκαΜαριαλένα Τσόγκα
«Καμπανάκι» για το μεγάλο στήθος - Έτσι επηρεάζει τη σωματική υγεία σύμφωνα με ειδικούς

«Καμπανάκι» για το μεγάλο στήθος - Έτσι επηρεάζει τη σωματική υγεία σύμφωνα με ειδικούς

Διαχρονικό σύμβολο θηλυκότητας το πλούσιο γυναικείο στήθος  θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστικό τόσο από τους άντρες όσο και από τις γυναίκες, που συχνά σπεύδουν στον πλαστικό χειρουργό προκειμένου να το αποκτήσουν.

Μαριαλένα ΤσόγκαNews4Health Team

Newsroom

  • Εκκολπώματα Εντέρου: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

    21/03/2023 - 14:03
  • H ξηρασία στη Σομαλία οδηγεί στο θάνατο χιλιάδες άτομα, ακόμη και παιδιά κατώ των 5 ετών

    21/03/2023 - 13:33
  • Νοσοκομείο Ρόδου: Καταγγελίες για τρωκτικά και περιστέρια στους θαλάμους - «SOS» από τους εργαζόμενους

    21/03/2023 - 12:52
  • Αλτσχάιμερ: Τελικά τι το πυροδοτεί; - Τι έδειξε νέα επιστημονική ανάλυση

    21/03/2023 - 12:38
  • Πυρετός: Η λάθος «κίνηση» που κάνουν οι περισσότεροι - Τι πραγματικά πρέπει να κάνετε

    21/03/2023 - 12:03
  • Δύο επιδημίες που σχετίζονται με τον ύπνο και δεν πρέπει να αγνοείτε

    21/03/2023 - 11:28
  • Μεταμόσχευση Συμπαγών Οργάνων: Τα τρία βραβευμένα ελληνικά προγράμματα

    21/03/2023 - 10:47
  • Νόσος Fabry: «Πράσινο φως» σε νέα ενζυμική θεραπεία των Chiesi και Protalix BioTherapeutics

    21/03/2023 - 10:01
  • Κατάθλιψη κατά την εμμηνόπαυση; Έτσι θα την διαχειριστείτε - Ειδικός εξηγεί

    21/03/2023 - 09:35
  • Έκζεμα στα παιδιά: 1 στα 5 βρέφη εμφανίζουν συμπτώματα - Τι πυροδοτεί την ανάπτυξη του

    20/03/2023 - 17:03

News4Health Logo

  • Οι ειδήσεις της υγείας
  • Διαβάστε Επίσης
  • Αναζήτηση
  • Σχετικά με το News4Health.gr

Copyright © 2019 - 2023 Doctor Post P.C. All rights reserved.

PerfOps by Nuevvo