ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καρκίνος του δέρματος: Ελπίδες για ανάπτυξη εμβολίου

Υγεία
Καρκίνος του δέρματος: Ελπίδες για ανάπτυξη εμβολίου
Ένα εμβόλιο mRNA που διεγείρει την παραγωγή μιας πρωτεΐνης κρίσιμης για το αντιοξειδωτικό δίκτυο του δέρματος θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μεγαλύτερου οργάνου του σώματος.
Παρασκευή, 28/01/2022 - 11:19
News4Health Team News4Health Team

Τα ευχάριστα αυτά νέα, που ακολουθούν την επίσης σημαντική έρευνα για την πρόληψη των γεννητικών κονδυλωμάτων με εμβόλια mRNA από Δανούς ερευνητές, ανακοινώθηκαν από το Κολλέγιο Φαρμακευτικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον, λίγες ημέρες πριν από τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καρκίνου, που γιορτάζεται στις 4 Φεβρουαρίου.

«Ο καρκίνος του δέρματος είναι ένας από τους συχνότερους καρκίνους παγκοσμίως. Αναπτύσσεται αργά στις επιφανειακές στιβάδες του δέρματος και εμφανίζεται συνήθως υπό μορφή εξογκώματος ή αποχρωματισμένης κηλίδας, η οποία επιμένει μετά από μερικές εβδομάδες και εξελίσσεται αργά με την πάροδο μηνών ή μερικές φορές ετών. Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα είναι οι δύο συχνότεροι τύποι του», μας εξηγεί ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

«Το μελάνωμα είναι ο πιο θανατηφόρος τύπος καρκίνου του δέρματος, ο οποίος ξεκινά από τα κύτταρα που παράγουν τη μελανίνη, η οποία καθορίζει το χρώμα του δέρματος, και εξαπλώνεται σε άλλα όργανα του σώματος. Εμφανίζεται συχνότερα υπό μορφή ενός νέου σπίλου, ή αλλαγής της εμφάνισης ενός υπάρχοντος. Από τους πιο γνωστούς παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισής του είναι η υπεριώδης ακτινοβολία, η οποία προκαλεί οξειδωτικό στρες», προσθέτει.

Ο καρκίνος του δέρματος δεν μπορεί πάντοτε να προληφθεί. Ωστόσο, οι πιθανότητες ενός ατόμου να τον εμφανίσει μπορούν να μειωθούν σημαντικά με την αποφυγή της έκθεσής του στην υπεριώδη ακτινοβολία. Η χρήση αντηλιακών προϊόντων, η παραμονή στη σκιά ιδίως κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας και η μη χρήση σολάριουμ και υπεριώδους φωτός από τεχνικά μέσα είναι μέχρι σήμερα οι μοναδικοί τρόποι προφύλαξης. Η τακτική εξέταση του δέρματος μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου που αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας του.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους της υπερβολικής έκθεσης σε αυτήν, οι οποίες δεν έχουν αποδώσει καρπούς στην έκταση που θα έπρεπε. Γι’ αυτό η συχνότητα εμφάνισης μελανώματος εξακολουθεί την ανοδική της πορεία.

Η ανάπτυξη ενός εμβολίου δίνει ελπίδες

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή έκδοση του Journal of Investigative Dermatology στις 11 Ιανουαρίου 2022, ένα εμβόλιο mRNA που προάγει την παραγωγή της πρωτεΐνης TR1 στα κύτταρα του δέρματος θα μπορούσε να μετριάσει τον κίνδυνο καρκίνου που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία και άλλων δερματικών προβλημάτων.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, για περισσότερα από 40 χρόνια η επιστημονική κοινότητα εστίαζε στη διατροφική πρόσληψη αντιοξειδωτικών ως πιθανό τρόπο πρόληψης του καρκίνου. Όμως σε ορισμένες κλινικές δοκιμές δεν πετύχαιναν τον στόχο τους ή έφερναν αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα. Οπότε καθίσταται αναγκαία η προσπάθεια παρέμβασης με νέους παράγοντες χημειοπροφύλαξης.

Τα εμβόλια mRNA λειτουργούν δίνοντας εντολή στα κύτταρα να φτιάξουν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Στην περίπτωση των εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό, πρόκειται για ένα ακίνδυνο κομμάτι της πρωτεΐνης spike του ιού, -το οποίο πυροδοτεί μια ανοσολογική απόκριση-, για το προτεινόμενο εμβόλιο για το μελάνωμα, θα είναι η TR1.

Ακόμα όμως έχουν πολλά να γίνουν. Πρέπει να φτιαχτεί το εμβόλιο mRNA, να χορηγηθεί και να παρακολουθηθεί πώς ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Οι ερευνητές ωστόσο είναι ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητες που ανοίγονται στην πρόληψη του καρκίνου, μέσω της διαμόρφωσης του αντιοξειδωτικού συστήματος του οργανισμού.

«Οι καρκίνοι του δέρματος δεν προκαλούν ιδιαίτερα ορατά ή αισθητά συμπτώματα. Ιδιαίτερα το μελάνωμα, προκαλεί, τις περισσότερες φορές, μικρές αλλαγές, διαμέτρου μόλις μερικών χιλιοστών στο αρχικό στάδιο, οι οποίες δεν ανησυχούν τους ανθρώπους που δεν έχουν ιατρικές γνώσεις, ακόμα κι αν τις εντοπίσουν. Ωστόσο, αυτές οι δυσδιάκριτες δερματικές αλλοιώσεις μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρες.

Τα τελευταία δύο χρόνια που έχει εισβάλλει στη ζωή μας ο SARS-CoV-2, το κύριο μέλημα όλων είναι η αποφυγή της μόλυνσης από αυτόν τον ιό. Δυστυχώς, δεν σκεφτόμαστε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν και άλλα απειλητικά για τη ζωή νοσήματα. Υπό τις συνθήκες που ζούμε έχουμε πάψει να θέτουμε ως προτεραιότητά μας τις προληπτικές εξετάσεις στις οποίες μέχρι πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού υποβαλλόμασταν τακτικά.

Με δεδομένο, όμως, ότι δεν θα απαλλαγούμε από τον ιό τόσο γρήγορα όσο επιθυμούμε, και επειδή δεν βρισκόμαστε κοντά στην εφαρμογή αυτής της εξαιρετικής ανακάλυψης για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του καρκίνου του δέρματος, η συγκεκριμένη συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένες διαγνώσεις και αυξημένα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, θα πρέπει να επισημάνουμε σε κάθε τόνο ότι δεν θα πρέπει να παραλείπεται ούτε η αυτοεξέταση, ούτε η τακτική επίσκεψη στον δερματολόγο για δερματοσκόπηση, προκειμένου να αποτραπούν καθυστερήσεις στη διάγνωση και χειρότερη έκβαση του ασθενή», καταλήγει ο δρ Χρήστος Στάμου.

  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΔΕΡΜΑ
  • ΕΜΒΟΛΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία
Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία 29 Ιανουαρίου 2022
ΠΟΕΔΗΝ: Από 1 Φλεβάρη άλλοι 10.000 υγειονομικοί σε αναστολή λόγω υποχρεωτικού εμβολιασμού 28 Ιανουαρίου 2022
ΠΟΕΔΗΝ: Από 1 Φλεβάρη άλλοι 10.000 υγειονομικοί σε αναστολή λόγω υποχρεωτικού εμβολιασμού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης αποκαλύπτει την έκταση των «paper mills» στην έρευνα κατά του καρκίνου
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 16:02

Εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης αποκαλύπτει την έκταση των «paper mills» στην έρευνα κατά του καρκίνου

Η διατροφή που προστατεύει το δέρμα και καθυστερεί τη γήρανση
Health Talk
29/01/2026 - 21:31

Η διατροφή που προστατεύει το δέρμα και καθυστερεί τη γήρανση

Καφεΐνη και περιποίηση δέρματος: Τελικά λειτουργεί; - Ποιο είναι το κλειδί...
Διατροφή
29/01/2026 - 20:13

Καφεΐνη και περιποίηση δέρματος: Τελικά λειτουργεί; - Ποιο είναι το κλειδί...

Νέα νανοθεραπεία ανακουφίζει τον πόνο από τις μεταστάσεις στα οστά
Υγεία
29/01/2026 - 14:00

Νέα νανοθεραπεία ανακουφίζει τον πόνο από τις μεταστάσεις στα οστά

Σαλούστρος πρόεδρος ΕΟΠΕ: «Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στην ογκολογική φροντίδα»
Health Talk
27/01/2026 - 16:44

Σαλούστρος πρόεδρος ΕΟΠΕ: «Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στην ογκολογική φροντίδα»

Πνευμονιόκοκκος: Το εμβόλιο που σώζει ζωές από έναν «αόρατο» εχθρό
Health Talk
26/01/2026 - 17:14

Πνευμονιόκοκκος: Το εμβόλιο που σώζει ζωές από έναν «αόρατο» εχθρό

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θεσσαλονίκη: Εξιτήριο πήρε από το «Παπαγεωργίου» ο 28χρονος τραυματίας του τροχαίου στη Ρουμανία
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 18:14
Υπό επανεξέταση από τον EMA φάρμακο για τα σπάνια αυτοάνοσα νοσήματα GPA και MPA
Pharma Policy
30/01/2026 - 17:56
Το μέλλον στη θεραπεία κιρσών και φλεβικής ανεπάρκειας
Health Talk
30/01/2026 - 17:12
Πώς τα ξενύχτια μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία της καρδιάς μας
Υγεία
30/01/2026 - 16:54
Καθησυχαστικός ο ΠΟΥ για τον κίνδυνο επέκτασης του ιού Nipah εκτός Ινδίας
Υγεία
30/01/2026 - 16:27
Εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης αποκαλύπτει την έκταση των «paper mills» στην έρευνα κατά του καρκίνου
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 16:02
«Χτίζοντας γέφυρες φροντίδας»: Στις αρχές Φεβρουαρίου στο 10ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ
Patient Talk
30/01/2026 - 15:38
Το φάρμακο κατά του διαβήτη τύπου 2 που μπορεί να αποτρέψει τη long Covid
Υγεία
30/01/2026 - 15:20
Καθαρισμός προσώπου: Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο προϊόν
Ομορφιά
30/01/2026 - 14:28
Λογόρροια: Η παθολογία που αποδίδεται στον Ντόναλντ Τραμπ και τι μπορεί να την προκαλεί
Ψυχική Υγεία
30/01/2026 - 13:30
«Δώσαν τα χέρια» φαρμακευτικές - Υπουργείο Υγείας για το Ταμείο Καινοτομίας
Pharma Policy
30/01/2026 - 12:33
Η κατανάλωση βρώμης μπορεί να ρίξει τα επίπεδα της χοληστερόλης
Διατροφή
30/01/2026 - 12:30
Βαρτζόπουλος: Η ψυχική υγεία ως πυλώνας δημόσιας πολιτικής και κοινωνικής συνοχής
Πολιτική Υγείας
30/01/2026 - 11:57
Σύστημα τεχνητών πνευμόνων κράτησε ασθενή ζωντανό μέχρι τη μεταμόσχευση
Υγεία
30/01/2026 - 11:30
Μικροπλαστικά: Πολύ υψηλά ποσοστά ανιχνεύθηκαν στο ένα τρίτο των ψαριών του Ειρηνικού
Διατροφή
30/01/2026 - 10:30
Αποσωληνώθηκε ο οπαδός του ΠΑΟΚ που χειρουργήθηκε στη Ρουμανία
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 10:09
Καρκίνος μαστού: Ο συνδυασμός του AI με τη μαστογραφία μειώνει κατά 12% τις καθυστερημένες διαγνώσεις
Digital Health
30/01/2026 - 09:34
Προεγχειρητική βιοψία μαστού - Μύθοι που επιμένουν, αλήθειες που σώζουν
Health Talk
30/01/2026 - 08:11
Υβριδική Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη: «Αντιπαραθέσεις στη γηροψυχολογική εκτίμηση»
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 03:41
Η Affidea στη νέα φάση του «Προλαμβάνω» με εξετάσεις για τη νεφρική δυσλειτουργία
Υπηρεσίες Υγείας
30/01/2026 - 00:08
Ιός Nipah: Η νόσος των καρποφάγων νυχτερίδων και ο κίνδυνος για τους Ευρωπαίους
Υγεία
29/01/2026 - 23:36
ECDC - ΠΟΥ Ευρώπης συνεχίζουν για την ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 22:53
ΕΟΔΥ: Nέα εργαλεία, έγκαιρη ανίχνευση και συμμετοχή των πολιτών στην επιδημιολογική επιτήρηση
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 22:32
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου «σκοτώνει» στην ηλικία των κάτω των 50 στις ΗΠΑ
Υγεία
29/01/2026 - 22:04
Η διατροφή που προστατεύει το δέρμα και καθυστερεί τη γήρανση
Health Talk
29/01/2026 - 21:31
Γεωργιάδης: «Καλή η κλινική κατάσταση των δύο τραυματιών του τροχαίου δυστυχήματος στη Ρουμανία»
Επικαιρότητα
29/01/2026 - 20:49
Καφεΐνη και περιποίηση δέρματος: Τελικά λειτουργεί; - Ποιο είναι το κλειδί...
Διατροφή
29/01/2026 - 20:13
MSD Ελλάδος: Η καινοτομία έχει αξία μόνο όταν φτάνει στον ασθενή
Pharma News
29/01/2026 - 19:58
Η Ελληνική καινοτομία σε κλινική μελέτη για το μεταβολικό σύνδρομο και τα συμπληρώματα διατροφής
Υγεία
29/01/2026 - 19:36
Στην Αρεόπολη ολοκληρώθηκε ο κύκλος των ενημερωτικών συναντήσεων του Health-IQ
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 19:02

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η InterMed στο διεθνές οδοντιατρικό συνέδριο AEEDC Dubai 2026
Pharma News
27/01/2026 - 18:41
Στο Εθνικό Τυπογραφείο προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 510 θέσεις σε νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 20:23
Γεωργιάδης: Πρόθεση της κυβέρνησης η αύξηση του επιδόματος οδοιπορικών για τους νεφροπαθείς
Πολιτική Υγείας
28/01/2026 - 12:00
Θεμιστοκλέους: «Ήδη 2,8 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη, αριθμός αυξημένος σε σχέση με πέρυσι».
Πολιτική Υγείας
28/01/2026 - 14:11
Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Αττικόν: Για τα ράντζα στους διαδρόμους δεν φταίει η γρίπη
Πολιτική Υγείας
28/01/2026 - 17:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo