ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καύσωνας: Γιατί δεν πρέπει να «ξεδιψάτε» με αλκοόλ, οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία

Υγεία
Καύσωνας: Γιατί δεν πρέπει να «ξεδιψάτε» με αλκοόλ, οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία
Δερματολόγος εξηγεί τους άγνωστους «κινδύνους» που κρύβει η ανάμειξη ζέστης και αλκοόλ.
Παρασκευή, 14/07/2023 - 18:05
— Photo: Freepik
Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή

Επικίνδυνη κρίνεται από τους ειδικούς η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών το καλοκαίρι.

Η δροσιστική μπίρα και το απολαυστικό κοκτέιλ ειδικά κάτω από τον ήλιο μπορεί να βλάψουν το δέρμα και όχι μόνο λόγω της αφυδάτωσης που προκαλεί το αλκοόλ.

Η έρευνα έχει δείξει ότι ευθύνεται για ταχύτερη πρόκληση ηλιακών εγκαυμάτων, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης απειλητικών για τη ζωή καρκίνων του δέρματος, όπως το μελάνωμα.

«Είναι γνωστό ότι η υπεριώδης ακτινοβολία διαταράσσει την ομοιόσταση του δέρματος με πολλαπλούς μηχανισμούς.

Οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται απλώς σε ένα κοκκίνισμα του δέρματος, αλλά σε αυτές περιλαμβάνονται και τα ηλιακά εγκαύματα, η μείωση των αντιοξειδωτικών, η βλάβη του DNA και η εξασθένιση της ικανότητας του δέρματος να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις επιθέσεις που δέχεται.

Οι επιπτώσεις είναι ακόμα χειρότερες όταν πίνουμε αλκοόλ ενόσω εκτιθέμεθα στον ήλιο. Μελέτες δείχνουν ότι η επίδρασή του είναι επιβλαβής και δοσοεξαρτώμενη, γεγονός που καθιστά τη σοβαρότητα των ηλιακών εγκαυμάτων ακόμα πιο επικίνδυνη από εκείνη που προκύπτει όταν απέχουμε από το αλκοόλ», προειδοποιεί ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Οι επιπτώσεις του αλκοόλ που δεν γνωρίζατε

Το αλκοόλ είναι μια τοξίνη σχεδόν χωρίς καμία θρεπτική αξία που προκαλεί πολλά προβλήματα στον οργανισμό. Επιδεινώνει τη λειτουργία του ήπατος, έχει αρνητική επίπτωση στο ανοσοποιητικό, προκαλεί ορμονικές διαταραχές, κυτταρικές βλάβες και προβλήματα ινσουλίνης, τα οποία επηρεάζουν την ποιότητα, την εμφάνιση και τη γήρανση του δέρματος.

Είναι,επίσης, διουρητικό και μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, έχοντας επιπτώσεις στα κύτταρα του δέρματος, το οποίο γίνεται ξηρό, θαμπό και εμφανίζει λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Αρκετά από τα ποτά που πίνουμε το καλοκαίρι έχουν συχνά και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Το κρασί, τη μπίρα και τα κοκτέιλ ο οργανισμός τα επεξεργάζεται όπως και την απλή ζάχαρη, αφού όλα την περιέχουν σε διαφορετικές ποσότητες.

Η ζάχαρη προάγει τη φλεγμονή (αυξάνοντας την έκκριση ινσουλίνης, η οποία έχει αρνητική επίδραση στην ανισορροπία των ορμονών οδηγώντας σε δερματικά προβλήματα), καταστρέφει τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης και αδρανοποιεί τα φυσικά αντιοξειδωτικά του δέρματος.

Επιπλέον, το αλκοόλ διαταράσσει το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο φυσιολογικά συμβάλλει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην αντιμετώπιση φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα.

Η «άγνωστη» δερματική πάθηση που ελλοχεύει το καλοκαίρι

Προβλήματα, όμως δεν προκαλεί μόνο η πόση αλκοόλ, αλλά και η προετοιμασία των κοκτέιλ κάτω από τον ήλιο!

Οι μαργαρίτες με λάιμ ή τα bloodymary, μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία ορισμένων ανθρώπων και συγκεκριμένα φυτοφωτοδερματίτιδα.

«Πρόκειται για μια πάθηση που προκαλείται από φυτά που περιέχουν φωτοευαισθητοποιητικούς παράγοντες που ονομάζονται ψωραλένια. Αυτά βρίσκονται σε λαχανικά και φρούτα. Κάποια χρησιμοποιούνται για την παρασκευή κοκτέιλ, όπως για παράδειγμα τα εσπεριδοειδή (λεμόνι, πορτοκάλι, λάιμ) και το σέλινο. Όταν αυτά αγγίξουν το δέρμα ατόμων με προδιάθεση προκαλούν μια αντίδραση στο δέρμα που μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα. Ενδεχομένως να παρουσιαστούν και φουσκάλες, εάν η έκθεση στις ακτίνες UVA είναι παρατεταμένη και η επαφή με τα ψωραλένια μεγαλύτερη», εξηγεί ο δρ Στάμου.

Φυσικά, το αλκοόλ δεν χρειάζεται να συνδυαστεί με τον ήλιο για να προκαλέσει προβλήματα στο δέρμα, ιδιαίτερα στα άτομα που κάνουν κατάχρηση.

Τα ποσοστά αποδεικνύουν την έκταση του προβλήματος: έως και το 43% των ανδρών και το 33% των γυναικών εμφανίζουν δερματικές εκδηλώσεις όταν πίνουν περισσότερο από τις συστάσεις των ειδικών.

Ενδεικτικά, η κατάχρηση αλκοόλ προκαλεί:

Τελαγγειεκτασίες - Τα αραχνοειδή αγγειώματα είναι οι πιο συχνές τελαγγειεκτασίες που παρατηρούνται σε συνδυασμό με ηπατική νόσο.

Ερύθημα - Το κοκκίνισμα, ιδιαίτερα οξύ, εμφανίζεται παροδικά ως διάχυτο ερύθημα στο πρόσωπο, το λαιμό και το άνω τμήμα των χεριών των ατόμων που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ.

Κνησμό - Ο κνησμός είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης ηπατοχολικής νόσου που αποδίδεται στο αλκοόλ και μπορεί να εμφανιστεί σε όλο το σώμα ή να είναι εντοπισμένος στις παλάμες και τα πέλματα.

Υπερμελάγχρωση - Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μελαγχρωματικές αλλοιώσεις στο εκτιθέμενο στον ήλιο δέρμα λόγω της υπερβολικής παραγωγής μελανίνης, οι οποίες ωστόσο είναι αναστρέψιμες.

Κνίδωση - Κνίδωση λόγω πόσης αλκοόλ έχει αναφερθεί σε πολλές περιπτώσεις. Εντός 10 λεπτών μπορεί να αναπτυχθούν ερυθηματώδεις οιδηματώδεις πλάκες στο άνω μέρος του κορμού και στα άκρα. Είναι επίσης πιθανό να εμφανιστούν κνησμός και αναφυλαξία.

Αλλαγές στα μαλλιά - Η χρόνια κατάχρηση αλκοόλ προκαλεί τριχόπτωση και αραίωση των μαλλιών μέσω τόσο της διατροφικής ανεπάρκειας όσο και των ορμονικών ανισορροπιών.

Δερματικές λοιμώξεις - Η συνήθεια φαίνεται να μεταβάλλει τις τοπικές άμυνες του δέρματος. Έχει παρατηρηθεί ότι όσοι κάνουν κατάχρηση αλκοόλ εμφανίζουν συχνότερα και μεγαλύτερης σοβαρότητας δερματικές λοιμώξεις, ιδίως από Staphylococcusaureus.

Ψωρίαση - Η κατάχρηση αλκοόλ έχει ενοχοποιηθεί για την ανάπτυξη και την επιδείνωση της ψωρίασης και τα στοιχεία που το επιβεβαιώνουν όλο και πληθαίνουν. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να έχει κακή επίδραση στην επιτυχή θεραπεία της ψωρίασης, ενδεχομένως μέσω της μείωσης της αποτελεσματικότητας των αντιψωριασικών θεραπειών ή της μειωμένης θεραπευτικής συμμόρφωσης.

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα - Τα στοιχεία δείχνουν ότι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα εμφανίζεται δύο φορές συχνότερα σε άτομα που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Οι ασθενείς με ελλείψεις θρεπτικών συστατικών ή προχωρημένη ηπατική νόσο προσβάλλονται περισσότερο.

Ροδόχρου ακμή - Η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί σημαντικό παράγοντα επιδείνωσης αλλά και ανάπτυξηςροδόχρου ακμής. Η αυξημένη σοβαρότητα της νόσου έχει συνδεθεί με την κατανάλωση πολλών αλκοολούχων ποτών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση αλκοόλ από 1 έως 4 γραμμάρια την ημέρα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου στις γυναίκες.

Καρκίνο του δέρματος - Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου και ο κίνδυνος είναι εφ’ όρου ζωής. Μεταξύ των καρκίνων που προκαλεί περιλαμβάνεται και εκείνος του δέρματος, τόσο μη μελανώματος όσο και μελανώματος. Μια μελέτη ανέφερε ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει άμεσα την προστασία που προσφέρει το δέρμα μέσω της μείωσης της συγκέντρωσης των καροτενοειδών, μειώνοντας έτσι την ικανότητα του δέρματος να εξουδετερώνει τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η ίδια μελέτη ανέφερε επίσης ότι τα άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο ηλιακών εγκαυμάτων.

«Εάν εξαιρέσουμε όσους πίνουν αλκοόλ συστηματικά, οι οποίοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης δερματικών προβλημάτων ακόμα και όταν δεν εκτίθενται στον ήλιο, όσοι αρέσκονται να πίνουν αλκοολούχα ποτά στην παραλία θα πρέπει να το ξανασκεφτούν και να λάβουν τα μέτρα τους. Η κατανάλωση αλκοόλ κάτω από τον ήλιο απορυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλεί περισσότερες βλάβες σε κυτταρικό επίπεδο και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Και δυστυχώς δεν χρειάζονται πολλά ποτά για να προκύψουν αυτές οι αρνητικές συνέπειες.

Οποιαδήποτε αλλαγή εμφανιστεί στο δέρμα, θα πρέπει να ελέγχεται από έμπειρο δερματολόγο, αφού η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας», καταλήγει ο δρ Στάμου.

Τελευταία τροποποίηση στις 14/07/2023 - 18:10
  • ΑΛΚΟΟΛ
  • ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
  • ΖΕΣΤΗ
  • ΚΑΥΣΩΝΑΣ
  • ΠΟΤΟ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΚΙΝΔΥΝΟΙ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πνιγμός στη θάλασσα: Τι πρέπει να προσέξετε, τα σημάδια «καμπανάκι»
Πνιγμός στη θάλασσα: Τι πρέπει να προσέξετε, τα σημάδια «καμπανάκι» 15 Ιουλίου 2023
Καύσωνας: Τα «καμπανάκια» ότι το μωρό σας παθαίνει θερμοπληξία - Οι «sos» κινήσεις για να τα σώσετε 16 Ιουλίου 2023
Καύσωνας: Τα «καμπανάκια» ότι το μωρό σας παθαίνει θερμοπληξία - Οι «sos» κινήσεις για να τα σώσετε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το καλοκαίρι μεθάμε πιο εύκολα και μεταβολίζουμε διαφορετικά τους υδατάνθρακες
Διατροφή
02/05/2025 - 14:00

Το καλοκαίρι μεθάμε πιο εύκολα και μεταβολίζουμε διαφορετικά τους υδατάνθρακες

Πες μου τι πρωινό τρως να σού πω πόσο θα ζήσεις!
Διατροφή
29/04/2025 - 08:49

Πες μου τι πρωινό τρως να σού πω πόσο θα ζήσεις!

Πώς να προστατευτείτε από τους κινδύνους του ημιμόνιμου μανικιούρ
Ομορφιά
27/04/2025 - 09:07

Πώς να προστατευτείτε από τους κινδύνους του ημιμόνιμου μανικιούρ

Δράση ενημέρωσης και πρόληψης για την οδική ασφάλεια στην Κόρινθο από την DyonMed
Υπηρεσίες Υγείας
16/04/2025 - 00:08

Δράση ενημέρωσης και πρόληψης για την οδική ασφάλεια στην Κόρινθο από την DyonMed

Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών βλαβών
Υγεία
10/04/2025 - 10:00

Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών βλαβών

Πώς να πείσετε έναν άνδρα να πάει για check up
Υγεία
06/04/2025 - 08:47

Πώς να πείσετε έναν άνδρα να πάει για check up

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου: Οι ελπιδοφόρες ερευνητικές εξελίξεις
Υγεία
10/05/2025 - 09:10
Αποστολή Αγγελή στην Πορτογαλία στο πλαίσιο του έργου TSI για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 19:49
Ποιες τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε ηλιοκαμένη όψη
Διατροφή
09/05/2025 - 18:42
Διπλή διάκριση κορυφής για την BAUSCH + LOMB Ελλάδας στα Best Workplaces™ 2025
Pharma News
09/05/2025 - 18:17
Πρωτοποριακή δημοσίευση για την αντιμετώπιση του πολλαπλού μυελώματος με σημαντική Ελληνική συμμετοχή
Υγεία
09/05/2025 - 18:01
Αύξηση της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης ανακοίνωσε ο Γεωργιάδης στο συνέδριο του ΙΣΑ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 17:19
Ολοκληρώθηκε η αποστολή «υγειονομική μέριμνα για όλους» των ΕΔ σε Νίσυρο, Τήλο και Ψέριμο
Επικαιρότητα
09/05/2025 - 16:53
Επεκτείνονται με υπουργική απόφαση οι άγονες περιοχές για την προσέλκυση ιατρών στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 16:33
ΠΟΝ: «Να ακυρωθεί η απόφαση ελέγχου των δημοσίων δαπανών του ΕΟΠΥΥ από ιδιώτες»
Patient Talk
09/05/2025 - 16:13
Τούτουζας: «Να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων»
Health Talk
09/05/2025 - 15:48
Οι γυναίκες με αυτοάνοσα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακά αίτια
Υγεία
09/05/2025 - 15:34
Ανδρουλάκης από «Βενιζέλειο»: «Προτεραιότητά μας η αναγέννηση του ΕΣΥ»
Επικαιρότητα
09/05/2025 - 15:17
Ετήσιο αιματολογικό τσεκ απ θα μπορούσε να αποτρέψει το ήμισυ των καρκίνων προχωρημένου σταδίου
Υγεία
09/05/2025 - 15:00
Η πρόωρη έναρξη περιόδου στα κορίτσια αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού - Ο ρόλος της διατροφής
Υγεία
09/05/2025 - 14:00
Παγκόσμια Ημέρα Λύκου: «Κάντε τον Λύκο αναγνωρίσιμο»
Patient Talk
09/05/2025 - 13:30
Τα «σνακ άσκησης» μέσα στην ημέρα και γιατί το fitness δεν θέλει απαραίτητα πολύ χρόνο αλλά τρόπο
Fitness
09/05/2025 - 13:00
Αντίθετη η ΕΙΝΑΠ στη συγχώνευση «Αττικόν», «Αγία Βαρβάρα»- Καλεί σε κινητοποίηση
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 12:30
Προειδοποίηση του ΕΜΑ για φάρμακα κατά της ανδρικής αλωπεκίας και της υπερπλασίας του προστάτη
Pharma Policy
09/05/2025 - 12:00
ΠΟΕΔΗΝ: Εξουθενωμένο το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 11:32
Ελαιόλαδο: Γιατί είναι απαραίτητη η κατανάλωση με μέτρο
Διατροφή
09/05/2025 - 11:00
Ακόμα και ένα υπερεπεξεργασμένο σνακ την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιολογικά και καρκίνο
Διατροφή
09/05/2025 - 10:00
Στοκάρουν φάρμακα οι εταιρείες στις ΗΠΑ που εισάγουν σε επίπεδα ρεκόρ εν όψει δασμών
Pharma News
09/05/2025 - 09:23
Τουλάχιστον 216 παιδιά πέθαναν στην πρώτη σοβαρή περίοδο γρίπης στις ΗΠΑ τα τελευταία επτά χρόνια
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 08:26
Πράσινο φως από το Ευρωκοινοβούλιο στην αλλαγή του καθεστώτος προστασίας των λύκων
Pet
09/05/2025 - 06:51
Ελληνική Κοινότητα Πνευμονικής Υπέρτασης: Ευρεία ατζέντα στη στρογγυλή τράπεζα της Θεσσαλονίκης
Patient Talk
09/05/2025 - 03:23
Το Νοσοκομείο «Μεταξά» «πάει» στην Αίγινα - Δράση πρόληψης για δέρμα, μαστό και ΩΡΛ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 00:07
Η Βουλή τίμησε με φωταγώγηση την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 23:08
HAPCO & DES: Αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του συνδέσμου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 22:51
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη
Pharma News
08/05/2025 - 22:26
Οργισμένη ανακοίνωση της ΕΙΝΑ: «Καταστροφικές οι συνέπειες από τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών»
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 22:14

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

18 υγιεινές τροφές για να αυξήσουμε το βάρος μας
Διατροφή
07/05/2025 - 14:00
Η Bristol Myers Squibb αναδεικνύεται ως το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, στην Ελλάδα
Pharma News
07/05/2025 - 17:22
Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Διαμαρτυρία για τις ελλείψεις προσωπικού και τα «απλήρωτα» απογευματινά χειρουργεία
Πολιτική Υγείας
07/05/2025 - 11:57
Ανοικτή επιστολή εργαστηριακών γιατρών στον Πρωθυπουργό: Κραυγή αγωνίας για το "τεχνητό χρέος" από το clawback
Πολιτική Υγείας
07/05/2025 - 14:56
Δομική μεταρρύθμιση στο υγειονομικό κομμάτι των ΕΔ - Δένδιας: «Θα βελτιωθούν οι μισθοί»
Πολιτική Υγείας
07/05/2025 - 18:39
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo