ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καρκίνος του πνεύμονα σε μη καπνιστές: Ο ρόλος του ταχυδρομικού κώδικα

Health Talk
Freepik
Η επαγγελματική έκθεση, η έκθεση σε ρύπανση που σχετίζεται με τον ταχυδρομικό κώδικα και η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα όπως προκύπτει από τη έρευνα είναι παράγοντες, οι οποίοι ευθύνονται για την πρόκληση καρκίνου σε μη καπνιστές.
Δευτέρα, 06/10/2025 - 11:00
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

O καρκίνος πνεύμονα σε μη καπνιστές παρουσιάζει αυξητική τάση διεθνώς και φαίνεται να συνδέεται με τον ταχυδρομικό κώδικα του ασθενούς. Το ποσοστό του καρκίνου του πνεύμονα σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, ή έχουν καπνίσει λιγότερα από 100 τσιγάρα στη ζωή τους, αποτελεί το 10-15% των συνολικών περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα. Και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι ένας σημαντικός παράγοντας που ευθύνεται για αυτή την αύξηση, όπως επισημαίνει η καθηγήτρια Παθολογίας Ογκολογίας, ΕΚΠΑ, πρόεδρος τeων Ογκολογικών Εταιρειών των ευρωπαϊκών χωρών και διευθύντρια της Β' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής στο ΠΓΝ «Αττικόν», Αμάντα Ψυρρή.

Πέμπτη αιτία θανάτου από καρκίνο ο καρκίνος πνεύμονα σε μη καπνιστές

«Μάλιστα ο καρκίνος του πνεύμονα σε μη καπνιστές, με βάση τα δεδομένα του Διεθνούς Οργανισμού για Έρευνα στον Καρκίνο (International Agency for Research on Cancer) υπολογίζεται ότι είναι η πέμπτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Επομένως, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας και επειδή η κλινική μας είναι μία κλινική, η οποία είναι πρωτοπόρος στη διάγνωση και θεραπεία ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα συλλέξαμε τα δεδομένα μας και τα παρουσιάσαμε στο πρόσφατο συνέδριο», αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στο Πρακτορείο FM.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, στη μελέτη της κλινικής της αναγνωρίστηκαν 67 περιστατικά που είτε δεν είχαν καπνίσει ποτέ, είτε είχαν καπνίσει μέχρι 100 τσιγάρα στη ζωή τους, ανάμεσα σε 1.200 ασθενείς με καρκίνο πνεύμονα, οι οποίοι πήραν θεραπεία στη μονάδα μεταξύ του 2010 και του 2024. «Βρήκαμε ένα ποσοστό 5,2% μη καπνιστών.

Φάνηκε ότι η επαγγελματική έκθεση ήταν ο αιτιολογικός παράγοντας σε 3 από τους 67 ασθενείς, 7 από τους 67 είχαν ιστορικό καρκίνου πνεύμονα, δηλαδή τουλάχιστον ένα συγγενικό άτομο στην οικογένεια . Επίσης, φάνηκε ότι περίπου στα μισά περιστατικά η νόσηση σχετιζόταν με τη μόλυνση του περιβάλλοντος, όπως υπολογίστηκε με έναν δείκτη που λέγεται air quality index, με τον οποίο συσχετίζεται ο ταχυδρομικός κώδικας με την ποιότητα του αέρα του περιβάλλοντος».

Ανάγκη για νέα φάρμακα για τους μη καπνιστές

Στη μελέτη, συνεχίζει η κ. Ψυρρή, αναλύθηκε η επαγγελματική έκθεση, η έκθεση σε ρύπανση που σχετίζεται με τον ταχυδρομικό κώδικα και η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα. Και σημειώνει ότι όλοι αυτοί φαίνεται να είναι παράγοντες, οι οποίοι ευθύνονται για την πρόκληση καρκίνου σε μη καπνιστές. Οι καρκίνοι που προκαλούνται σε μη καπνιστές έχουν διαφορετικά μοριακά χαρακτηριστικά, δηλαδή διαφορετική βιολογική ταυτότητα από αυτούς που προκαλούνται από το κάπνισμα, με αποτέλεσμα η θεραπευτική στρατηγική πού ακολουθούμε σε αυτούς να είναι διαφορετική από από αυτήν που ακολουθούμε σε καπνιστές, εξηγεί η καθηγήτρια για να επισημάνει στη συνέχεια ότι «πρέπει να γίνει μία παγκόσμια προσπάθεια, ώστε να αναλυθούν αυτοί οι καρκίνοι, να βρεθούν νέοι μοριακοί στόχοι και νέα φάρμακα. Είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα γιατί πλέον ο καρκίνος του πνεύμονα, ο οποίος είναι ο πιο θανατηφόρος καρκίνος, δεν προκαλείται μόνο από το κάπνισμα».

Υπερδιπλασιάστηκαν οι καρέκλες χημειοθεραπείας στο νέο ογκολογικό κέντρο

Τον Αύγουστο εγκαινιάστηκε η νέα ογκολογική μονάδα του Αττικόν και χαρακτηρίστηκε τόσο από επίσημα, όσο και από ανεπίσημα χείλη στολίδι για τη Δυτική Αττική. Για ποιο λόγο, τι έχουμε να περιμένουμε από αυτή τη μονάδα και τι αλλάζει για το νοσοκομείο σας, ρωτήθηκε η καθηγήτρια.

«Ο Αθανάσιος Μαρτίνος έκανε μία πολύ σημαντική δωρεά στο νοσοκομείο, στην κλινική μας, στο Πανεπιστήμιο πρωτίστως: την κατασκευή και τον εξοπλισμό της νέας μονάδας χημειοθεραπείας, του νέου ογκολογικού κέντρου. Αυτό το ογκολογικό κέντρο είναι 1.200 τετραγωνικά, είναι ξεχωριστό κτίριο μέσα στο Αττικόν και είναι ένα κτίριο το οποίο προορίζεται αποκλειστικά για τη φροντίδα και τη θεραπεία των ογκολογικών ασθενών. Αποτελείται από χώρο υποδοχής, χώρο που εξετάζονται οι ασθενείς και γίνεται εκτίμηση και προγραμματισμός της θεραπείας τους, χώρο θεραπείας, χώρο για συμβουλευτική είτε από ψυχολόγο, ή διατροφολόγο, αίθουσες συνεδριάσεων και διδασκαλίας. Είναι ένας χώρος, ο οποίος είναι αρκετά ευρύχωρος και αξιοπρεπής. Εκτός από το κτίριο φυσικά σημασία έχει η επιστημονική ομάδα, η οποία πιστεύω ότι είναι κορυφαία στην Ελλάδα και διεθνώς».

Για τις κλινικές μελέτες, η κ. Ψυρρή αναφέρει ότι γίνονται ήδη περισσότερες από 100 ετησίως στην κλινική της και πρόκειται να συνεχιστούν.

«Ως εκ τούτου, οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες. Είμαστε πρώτοι σε στρατολόγηση ασθενών διεθνώς στις κλινικές μελέτες και έχουμε επισημοποιήσει τη συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγο. Το κέντρο μας είναι ένα ογκολογικό κέντρο διεθνών προδιογραφών τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε υποδομή». Πόσο αυξήθηκε η δυναμικότητα των κλινών για τις θεραπείες, ήταν η τελευταία ερώτηση που ετέθη στην καθηγήτρια Παθολογίας Ογκολογίας, ΕΚΠΑ, και διευθύντρια της Β' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής στο Π.Γ.Ν «Αττικόν». «Πριν είχαμε συνολικά 13 καρέκλες χημειοθεραπείας και τώρα έχουμε 32 αλλά έχουμε και άλλα δύο κρεβάτια δηλαδή 34 σύνολο. Δεν είναι μόνο ο αριθμός, αλλά επίσης το γεγονός ότι αποφεύγεται ο συνωστισμός, γιατί είναι αρκετά ευρύχωρη η μονάδα και οι συνθήκες πιστεύω ότι είναι ιδανικές για να κάνει ένας άνθρωπος τη θεραπεία του. Ο αρχιτέκτονς μας έφτιαξε τη μονάδα με βάση μονάδες του Ηνωμένου βασιλείου και της Αμερικής».

  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ
  • ΡΥΠΑΝΣΗ
  • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι καλές συνήθειες που πρέπει να τηρούν οι νέοι για να προστατεύσουν την όρασή τους
Οι καλές συνήθειες που πρέπει να τηρούν οι νέοι για να προστατεύσουν την όρασή τους 01 Οκτωβρίου 2025
Μπορεί η σωματική άσκηση να οδηγήσει σε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς; 06 Οκτωβρίου 2025
Μπορεί η σωματική άσκηση να οδηγήσει σε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η μακροχρόνια περιπέτεια των ανθρώπων που χτυπήθηκαν από κεραυνούς
Υγεία
12/08/2026 - 11:12

Η μακροχρόνια περιπέτεια των ανθρώπων που χτυπήθηκαν από κεραυνούς

Πανευρωπαϊκή έρευνα: Το 64% των Ελλήνων εργαζόμενων θα άλλαζε δουλειά για χάρη του κατοικιδίου του
Pet
06/08/2026 - 20:49

Πανευρωπαϊκή έρευνα: Το 64% των Ελλήνων εργαζόμενων θα άλλαζε δουλειά για χάρη του κατοικιδίου του

"Δεν αλλάζει ο άνθρωπος!" - Κι όμως αλλάζει! Τι έδειξε νέα έρευνα
Ψυχική Υγεία
04/08/2026 - 16:00

"Δεν αλλάζει ο άνθρωπος!" - Κι όμως αλλάζει! Τι έδειξε νέα έρευνα

Ο ΠΟΥ γιόρτασε τα 25 χρόνια του προγράμματος Research4Life
Επικαιρότητα
22/07/2026 - 16:59

Ο ΠΟΥ γιόρτασε τα 25 χρόνια του προγράμματος Research4Life

Καρκίνος του πνεύμονα σε μη καπνιστές κάτω των 50: Ο ρόλος των φυτοφαρμάκων σε φρούτα-λαχανικα
Υγεία
17/07/2026 - 13:00

Καρκίνος του πνεύμονα σε μη καπνιστές κάτω των 50: Ο ρόλος των φυτοφαρμάκων σε φρούτα-λαχανικα

Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η σπουδαία Μάρω Κοντού
Επικαιρότητα
15/07/2026 - 10:09

Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η σπουδαία Μάρω Κοντού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί οι οδηγοί ταξί και ασθενοφόρων είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ
Υγεία
19/08/2026 - 13:00
Gel νυχιών: Ποια ουσία απαγορεύτηκε στη Βρετανία και τι προβλέπει η νέα νομοθεσία
Ομορφιά
19/08/2026 - 12:00
Ο κακός ύπνος μετά τα 50 πλήττει σοβαρά τη συνέπεια στην εργασία
Υγεία
19/08/2026 - 11:00
Έμπολα: Πάνω από 5.000 κρούσματα στο Κονγκό
Πολιτική Υγείας
19/08/2026 - 10:00
Ιός Δυτικού Νείλου: Τέσσερις νεκροί και 35 κρούσματα στη Βόρεια Μακεδονία
Υγεία
19/08/2026 - 09:13
Τραβάτε screenshots για να θυμηθείτε κάτι; Γιατί είναι καλύτερο να το σημειώνετε σε χαρτί
Υγεία
19/08/2026 - 09:00
Αλκοόλ και ανήλικοι: «Αρνητικές επιδράσεις και εξάρτηση από την πρώτη σταγόνα»
Ψυχική Υγεία
18/08/2026 - 20:52
Θριάσιο: «Επικίνδυνη η υποστελέχωση σε ΜΕΘ και ΜΑΦ»
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 20:19
ΠΟΕΡΓΙ για Ψηφιακό Αποθετήριο: «Ναι στην εφαρμογή, αλλά με σαφείς όρους και χωρίς άδικες περικοπές»
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 19:43
Γιατί «παγώνει» ο εγκέφαλός μας όταν τρώμε παγωτό - Η πιο απλή συμβουλή για να μην συμβαίνει
Υγεία
18/08/2026 - 18:58
Κλιματική αλλαγή: Αυξανόμενη απειλή για τους ηλικιωμένους οι όλο και πιο ακραίες ζέστες
Υγεία
18/08/2026 - 18:21
Άνω των 9,5 δισ. δολαρίων οι ζημιές από τον φονικό σεισμό στην Κολομβία
Επικαιρότητα
18/08/2026 - 17:57
Σύνδρομο των Κυκλάδων: Πώς τα σοκάκια των γραφικών νησιών φθείρουν γόνατα και ισχία
Health Talk
18/08/2026 - 17:29
Νέο SOS για την επιδημία Έμπολα στο Κονγκό: «Παραμένει ανεξέλεγκτη, μπορεί να εξαπλωθεί»
Υγεία
18/08/2026 - 17:04
ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδικές κινητοποιήσεις στα εγκαίνια της ΔΕΘ για τη σωτηρία της Δημόσιας Υγείας
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 16:37
Απλά κόλπα για πιο νόστιμες και θρεπτικές φακές - Από το σοφρίτο μέχρι το ρύζι
Διατροφή
18/08/2026 - 16:21
Καρκίνος μαστού: Νέα πλατφόρμα AI βοηθά τους γιατρούς να προβλέψουν την εξέλιξη της νόσου
Digital Health
18/08/2026 - 16:00
Γιατί μιλάμε στα κατοικίδια σαν να είναι μωρά; Η επιστήμη εξηγεί
Pet
18/08/2026 - 15:00
Αυξάνει η μουσική στο αυτοκίνητο τον κίνδυνο για θανατηφόρα τροχαία; Τι δείχνει νέα μελέτη
Υγεία
18/08/2026 - 14:00
ΙΣΑ: Ζητά άμεση συνάντηση με τη νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για clawback και Ψηφιακό Αποθετήριο
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 13:25
Γυροειδής αλωπεκία: Σημαντική αναγέννηση των μαλλιών με φάρμακο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα
Υγεία
18/08/2026 - 13:00
ΟΗΕ: Μόνο το 40% των υγειονομικών μονάδων παγκοσμίως διαθέτουν βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 12:00
ΕΦΕΤ: Απόσυρση μαχαιροπήρουνων και πιάτων που πωλούνταν ως μπαμπού αλλά είχαν πλαστικό
Επικαιρότητα
18/08/2026 - 11:00
Η ζέστη απειλεί τους άνω των 60 περισσότερο απ' ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί
Υγεία
18/08/2026 - 10:00
Η καλοσύνη ως «φάρμακο»: Πώς οι πράξεις προσφοράς επηρεάζουν το σώμα
Υγεία
18/08/2026 - 09:00
Πρακτικές συμβουλές άσκησης και διατροφής κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου
Health Talk
17/08/2026 - 22:36
Γιατί οι έφηβοι ζητούν συναισθηματική υποστήριξη από τα chatbot και πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει!
Ψυχική Υγεία
17/08/2026 - 21:44
Τραγωδία στη Σίφνο: Εντοπίστηκαν τρεις νεκροί σε ελικόπτερο που κατέπεσε
Επικαιρότητα
17/08/2026 - 20:58
Νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι στις πυρόπληκτες περιοχές της Σαλαμίνας
Επικαιρότητα
17/08/2026 - 20:32
Αποκαλυπτικό ηχητικό: Υπερβολική δόση «σκότωσε» την Hayden Panettiere!
Επικαιρότητα
17/08/2026 - 19:57

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιός του Δυτικού Νείλου: Η φετινή περίοδος από τις πιο δύσκολες - 12 άμεσα μέτρα πρόληψης
Πολιτική Υγείας
17/08/2026 - 08:05
Τι κρύβουν οι πάνες των μωρών; Νόμος στην Καλιφόρνια επιβάλλει τη δημοσίευση των υλικών τους
Πολιτική Υγείας
17/08/2026 - 15:30
11 εύκολοι τρόποι για να πίνετε περισσότερο νερό μέσα στη μέρα
Διατροφή
17/08/2026 - 17:57
ΟΗΕ: Μόνο το 40% των υγειονομικών μονάδων παγκοσμίως διαθέτουν βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 12:00
ΙΣΑ: Ζητά άμεση συνάντηση με τη νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για clawback και Ψηφιακό Αποθετήριο
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 13:25
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo