ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβήτης και υπέρταση: Ποια πάθηση αυξάνει τον κίνδυνο;

Υγεία
Διαβήτης και υπέρταση: Ποια πάθηση αυξάνει τον κίνδυνο;
Αυξημένο καρδιομεταβολικό κίνδυνο αντιμετωπίζουν όσοι πάσχουν από Ήπια Αυτόνομη Έκκριση Κορτιζόλης, μια πάθηση των επινεφριδίων που είναι πολύ συχνότερη απ’ ότι υπολογιζόταν μέχρι σήμερα.
Κυριακή, 04/09/2022 - 10:00
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Μια διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο, διεξήγαγε τη μεγαλύτερη προοπτική μελέτη που έχει γίνει ποτέ για το θέμα και τα ευρήματά της οδήγησαν τους επιστήμονες να ζητούν να καθιερωθεί ο τακτικός έλεγχος και η αξιολόγηση των ατόμων αυτών και κυρίως των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση για υπέρταση και διαβήτη τύπου 2.

«Έως και το 10% των ενηλίκων έχουν κάποιο ογκίδιο στα επινεφρίδια, οι οποίοι είναι αδένες που βρίσκονται πάνω από τα νεφρά και παράγουν ορμόνες, μεταξύ των οποίων η αλδοστερόνη, η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Τις περισσότερες φορές ανακαλύπτεται τυχαία, κατά τη διάρκεια κάποιας απεικονιστικής εξέτασης που γίνεται για άσχετο με τα επινεφριδία λόγο και γι’ αυτό ονομάζεται τυχαίωμα επινεφριδίου ή επινεφριδίωμα (adrenaloma). Η πιθανότητα ανάπτυξής του αυξάνεται με τη γήρανση. Ενώ ο κίνδυνος είναι 3% στα άτομα ηλικίας 50 ετών, στα 70 έτη αυξάνεται στο 7%.

«Αν και τα περισσότερα επινεφριδιώματα δεν προκαλούν προβλήματα υγείας, πρέπει να ελέγχονται τακτικά, αφού ένα ποσοστό αυτών μπορεί να γίνουν αιτία δυσλειτουργιών και επικίνδυνων νόσων», εξηγεί ο Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ, κ. Δημήτρης Λινός.

Ένα μικρό ποσοστό τους είναι κακοήθεις όγκοι, είτε καρκίνος φλοιού επινεφριδίου είτε όγκος που αποτελεί μετάσταση από καρκίνο άλλου οργάνου. Άλλοι δημιουργούν προβλήματα εξαιτίας της υπερέκκρισης οποιασδήποτε από τις ορμόνες που φυσιολογικά εκκρίνουν τα επινεφρίδια (π.χ. Yπεραλδοστερονισμός, Φαιοχρωμοκύττωμα, Σύνδρομο Cushing) και τότε ονομάζονται λειτουργικοί. Η μεγάλη πλειονότητά τους όμως είναι καλοήθεις και μεγάλο ποσοστό αυτών έχει ενδείξεις περίσσειας ορμονών.

Όσον αφορά συγκεκριμένα στην κορτιζόλη, όταν υπάρχει υπερβολική έκκριση που δεν οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες όπως σε λήψη φαρμάκων ή σε εγκυμοσύνη, αλλά σε όγκο, ο ασθενής εμφανίζει αλλαγές στην εμφάνισή του όπως κοιλιακή παχυσαρκία, πορφυρές ραγάδες στο δέρμα, αλλά και μεταβολικά προβλήματα. Πρόκειται για άτομα με σύνδρομο Cushing.

Σε κάποιους όμως η έκκριση κορτιζόλης δεν είναι υπερβολική, αν και είναι πάνω από τα φυσιολογικά όρια. Η Ήπια Αυτόνομη Έκκριση Κορτιζόλης (MACS), είναι πολύ πιο συχνή από το σύνδρομο Cushing. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι το 1/3 των ατόμων με τυχαιώματα επινεφριδίων έχουν Ήπια Αυτόνομη Έκκριση Κορτιζόλης χωρίς να υπάρχουν εξωτερικά χαρακτηριστικά που να το υποδεικνύουν.

Το 2011, το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ ξεκίνησε μια μεγάλη, προοπτική, πολυκεντρική μελέτη (EURINE-ACT) σε ασθενείς με νεοδιαγνωσθέντες όγκους των επινεφριδίων. Κατά τη διάρκεια 5 ετών, περισσότεροι από 2.000 συμμετέχοντες εγγράφηκαν σε 13 ευρωπαϊκά και 1 αμερικανικό εξειδικευμένο κέντρο για τη μελέτη των όγκων των επινεφριδίων. Με καλοήθη αδενώματα επινεφριδίων διαγνώστηκαν 1.305 άτομα και εξετάστηκαν για Ήπια Αυτόνομη Έκκριση Κορτιζόλης (MACS), δίνοντας την ευκαιρία στους επιστήμονες να διερευνήσουν την επίδραση της στη μεταβολική υγεία.

Η μελέτη χρειάστηκε τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί και είναι η μεγαλύτερη προοπτική, πολυκεντρική, διεθνής μελέτη που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα σε ασθενείς με νεοδιαγνωσθέντες όγκους επινεφριδίων.

Τα ευρήματα της μελέτης τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, δείχνουν ότι η Ήπια Αυτόνομη Έκκριση Κορτιζόλης είναι πολύ πιο συχνή από ό,τι είχε αναφερθεί προηγουμένως. Διαπιστώθηκε ότι σχεδόν οι μισοί ασθενείς που έφεραν καλοήθες τυχαίωμα επινεφριδίου είχαν και Ήπια Αυτόνομη Έκκριση Κορτιζόλης, με το 70% των ασθενών αυτών να είναι γυναίκες - οι περισσότερες άνω των 50 ετών.

Σε σύγκριση με τους ασθενείς χωρίς MACS, εκείνοι με MACS είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με υπέρταση και να χρειάζονταν τρία ή περισσότερα αντιυπερτασικά φάρμακα για να επιτύχουν επαρκή έλεγχο της αρτηριακής τους πίεσης. Επίσης, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης για τον έλεγχο του σακχαρώδη διαβήτη, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα από του στόματος λαμβανόμενα φάρμακα δεν είχαν βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα τους.

Οι ερευνητές ελπίζουν τα ευρήματά τους να ευαισθητοποιήσουν τους αρμόδιους φορείς ώστε όσοι διαγιγνώσκονται με επινεφριδιακά τυχαιώματα να παραπέμπονται σε εξετάσεις και να μετρούν τακτικά το σάκχαρο και την αρτηριακή τους πίεση. Αρκεί όμως αυτό;

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με επινεφριδιακό τυχαίωμα εξαιτίας της βελτίωσης των απεικονιστικών τεχνικών τα τελευταία χρόνια. Μόλις ανακαλυφθεί απαιτείται προσεκτικότερη διερεύνηση, ώστε να προσδιοριστεί εάν πρόκειται για καλοήθη και πράγματι ασυμπτωματικό όγκο ή στη πραγματικότητα παράγει μικρές ποσότητες κορτιζόλης, οπότε τότε χρειάζεται χειρουργική θεραπεία. Επίσης χειρουργική αφαίρεση συνιστάται στους όγκους των επινεφριδίων, ακόμη και αν είναι μη λειτουργικοί, όταν το μέγεθος τους είναι μεγαλύτερο των 4εκ.

Οι ασθενείς με τυχαίωμα επινεφριδίου θα πρέπει να εξετάζονται τακτικά και κάθε αλλαγή του μεγέθους και της ορμονικής τους λειτουργίας των όγκων να αξιολογείται προσεκτικά, καθώς μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία τους.

Οι όγκοι που παράγουν ορμόνες (λειτουργικοί) ή συνήθως μικροποσότητες κορτιζόλης, με ήπια αυτόνομη έκκριση θεραπεύονται τελείως και σταματούν οι επιπλοκές στην υγεία με τη χειρουργική αφαίρεσή τους.

«Η σύγχρονη τεχνική της οπισθοπεριτοναϊκής ενδοσκοπικής επινεφριδεκτομής είναι καλύτερη και ασφαλέστερη τεχνική από τη λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή. Ο λόγος είναι ότι τα επινεφρίδια δεν βρίσκονται στην «λαπάρα» (τον περιτοναϊκό χώρο της κοιλίας) αλλά οπισθοπεριτοναϊκά. Έτσι με την «οπισθοπεριτοναϊκή ενδοσκοπική προσπέλαση» δεν εισέρχονται τα χειρουργικά εργαλεία στην περιτοναϊκή κοιλότητα ούτε υπάρχει η ανάγκη κινητοποίησης του παχέος εντέρου, του σπληνός ακόμα και του παγκρέατος που απαιτείται στη λαπαροσκοπική τεχνική», τόνισε ο πρ. Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών των Ενδοκρινών Αδένων Καθηγητής Δημήτρης Λινός, και συμπλήρωσε «Σήμερα η ενδοσκοπική χειρουργική αφαίρεση των όγκων των επινεφριδίων είναι μια επέμβαση ασφαλής, με διάρκεια νοσηλείας 1 ημέρας και ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο».

  • ΔΙΑΒΗΤΗΣ
  • ΥΠΕΡΤΑΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Υπερτασικοί 6χρονοι: Η ανησυχητική επίδραση της καθιστικής ζωής στην υγεία των παιδιών
Υπερτασικοί 6χρονοι: Η ανησυχητική επίδραση της καθιστικής ζωής στην υγεία των παιδιών 02 Σεπτεμβρίου 2022
Το «πείραμα της Σουηδίας»: Η στρατηγική COVID πέτυχε αλλά απογοήτευσε τους ηλικιωμένους 02 Σεπτεμβρίου 2022
Το «πείραμα της Σουηδίας»: Η στρατηγική COVID πέτυχε αλλά απογοήτευσε τους ηλικιωμένους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το 50% των θανάτων ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη οφείλεται σε στεφανιαία νόσο
Health Talk
14/07/2026 - 14:51

Το 50% των θανάτων ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη οφείλεται σε στεφανιαία νόσο

Φάρμακα για την παχυσαρκία και τον διαβήτη και πρόληψη του καρκίνου - Ειδικός φωτίζει τις παρανοήσεις
Υγεία
13/07/2026 - 18:11

Φάρμακα για την παχυσαρκία και τον διαβήτη και πρόληψη του καρκίνου - Ειδικός φωτίζει τις παρανοήσεις

Πειραματικό φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 δείχνει να μειώνει σημαντικά σάκχαρο και σωματικό βάρος
Υγεία
13/07/2026 - 11:00

Πειραματικό φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 δείχνει να μειώνει σημαντικά σάκχαρο και σωματικό βάρος

Μελέτη: Τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες έχουν μειωθεί κατά 54% τα τελευταία 50 χρόνια
Υγεία
08/07/2026 - 09:00

Μελέτη: Τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες έχουν μειωθεί κατά 54% τα τελευταία 50 χρόνια

Υπέρταση και υψηλές θερμοκρασίες: Πότε η ζέστη γίνεται επικίνδυνη και τα συμπτώματα "συναγερμός"
Υγεία
06/07/2026 - 15:30

Υπέρταση και υψηλές θερμοκρασίες: Πότε η ζέστη γίνεται επικίνδυνη και τα συμπτώματα "συναγερμός"

Η εκστρατεία στον Αργοσαρωνικό αποκάλυψε 25 αδιάγνωστα περιστατικά διαβήτη και νεφρικής νόσου
Pharma News
01/07/2026 - 18:32

Η εκστρατεία στον Αργοσαρωνικό αποκάλυψε 25 αδιάγνωστα περιστατικά διαβήτη και νεφρικής νόσου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Angelini Pharma ολοκλήρωσε την εξαγορά της Catalyst Pharmaceuticals ενισχύοντας την διεθνή παρουσία της
Pharma News
16/07/2026 - 14:14
Νέα Υόρκη: Σε επιφυλακή λόγω έξαρσης της νόσου των Λεγεωναρίων – Μέτρα και στο Μητροπολιτικό Μουσείο
Υγεία
16/07/2026 - 14:00
Επανεκλογή Βαλτά στην προεδρία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου
Pharma Policy
16/07/2026 - 13:34
Χυμός παντζαριού: Ενισχύει τις αθλητικές επιδόσεις και βοηθάει τους ασθενείς με ΧΑΠ
Διατροφή
16/07/2026 - 13:00
Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Μπορεί να ευθύνονται για τo ένα τρίτο των περιστατικών καρδιοπάθειας
Υγεία
16/07/2026 - 12:00
Η καινοτομία ως στρατηγικός πυλώνας για το μέλλον της υγείας σε Ευρώπη και Ελλάδα
Pharma News
16/07/2026 - 11:18
Αγαπηδάκη: Σε 15 ημέρες λύση για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας
Υγεία
16/07/2026 - 11:10
Sam Neill: Πέθανε από πνευμονία όπως αποκαλύπτει ο ατζέντης του
Επικαιρότητα
16/07/2026 - 11:00
Έμπολα: Καλά τα νέα στην Ουγκάντα - Κοντά στο εξιτήριο ο μοναδικός νοσηλευόμενος
Επικαιρότητα
16/07/2026 - 10:00
ΕΕ: Εγκρίθηκε το πρώτο χάπι GLP-1 για τη διαχείριση της παχυσαρκίας
Pharma Policy
16/07/2026 - 09:45
Η Eli Lilly κοντά σε εξαγορά της AtaiBeckley – Στο επίκεντρο οι ψυχεδελικές θεραπείες για την ανθεκτική κατάθλιψη
Pharma News
16/07/2026 - 09:30
Ιός Δυτικού Νείλου: Καταγράφηκε κρούσμα στη Γλυφάδα - Ψεκασμοί και οδηγίες στους πολίτες
Πολιτική Υγείας
16/07/2026 - 08:44
Νέα θεραπευτική επιλογή χωρίς χημειοθεραπεία για ασθενείς με υποτροπιάζον οζώδες λέμφωμα
Pharma News
15/07/2026 - 22:00
Γαλλία: Πράσινο φως από την Εθνοσυνέλευση στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 21:21
Ψηφιακή υγεία: Εκρηκτική άνοδος των επενδύσεων στις ΗΠΑ με «οδηγό» την τεχνητή νοημοσύνη
Digital Health
15/07/2026 - 21:00
ΠΟΥ και UNICEF: Λιγότερα τα παιδιά χωρίς κανένα εμβόλιο, αλλά η παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη παραμένει στάσιμη
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 20:00
Η συχνή συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες φρενάρει τη βιολογική γήρανση
Υγεία
15/07/2026 - 19:00
Ανάγκη για στενότερη παρακολούθηση σε ηλικιωμένους που λαμβάνουν τιρζεπατίδη για απώλεια βάρους
Υγεία
15/07/2026 - 18:00
Ο Κωνσταντίνος Μεφσούτ στο τιμόνι της Γενικής Διεύθυνσης του PhARMA Innovation Forum
Pharma Policy
15/07/2026 - 17:15
ΠΟΥ: Έως και το 45% των περιστατικών άνοιας συνδέεται με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 17:01
Έλεγχοι σε διαιτολογικά γραφεία και ινστιτούτα αισθητικής - Τι προβλέπει νέα ΚΥΑ
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 16:47
Γεωργιάδης: Παράταση έως τις 31 Ιουλίου για τις αιτήσεις επικουρικού προσωπικού στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 16:15
Τα ελληνικά σπίτια μετατρέπονται σε θερμικές παγίδες τα καλοκαίρια
Υγεία
15/07/2026 - 16:00
Κατάσχεση περισσοτέρων των 4.000 τεμαχίων συμπληρωμάτων διατροφής στην Αττική
Επικαιρότητα
15/07/2026 - 15:15
Γιατροί χωρίς Σύνορα: Η επιδημία Έμπολα εξαπλώνεται ταχύτερα από τις προσπάθειες περιορισμού της
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 15:00
Υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας: Πρόσκληση για συμψηφισμό του clawback - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
Pharma Policy
15/07/2026 - 13:49
Εξιτήριο από το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» για την Αφροδίτη Νέστορα
Επικαιρότητα
15/07/2026 - 13:26
Οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΑΕ απαντούν για το κλείσιμο του Ξενώνα «My Athens»: «Κανείς δεν έμεινε χωρίς φροντίδα»
Ψυχική Υγεία
15/07/2026 - 12:53
Μητσοτάκης από Ιστιαία: «Η μονάδα αιμοκάθαρσης μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες στη Βόρεια Εύβοια»
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 12:19
Νέα πειραματική ανοσοθεραπεία έσωσε τέσσερα παιδιά με καρκίνο τελικού σταδίου στον εγκέφαλο
Υγεία
15/07/2026 - 11:27

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Υγιεινή διατροφή: Τα 3 "ναι" και τα 3 "όχι" για μακροχρόνια συμμόρφωση
Διατροφή
13/07/2026 - 16:00
Γεωργιάδης από ΚΥ Ζωγράφου: «Την άλλη εβδομάδα ξεκινούν οι προσλήψεις νοσηλευτών
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 16:27
Η Siemens Healthineers Ελλάς πιστοποιείται για τρίτη φορά ως Great Place to Work
Υπηρεσίες Υγείας
13/07/2026 - 18:34
Θεμιστοκλέους: «Στα 532 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων»
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 19:57
Ολοκληρώθηκε η ένταξη των στρατιωτικών νοσοκομείων στην ΕΚΑΠΥ
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 19:22
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo