ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες ίντερσεξ ατόμων: «Ιστορική στιγμή αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο»

Υγεία
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες ίντερσεξ ατόμων: «Ιστορική στιγμή αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο»
Συγκλόνισε με την ομιλία της από το βήμα της Βουλής η Γραμματέας του μη Κυβερνητικού Σωματείου INTERSEX GREECE, Ειρήνη Συμεωνίδου, η οποία κάλεσε όλα τα κόμματα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τη νομική απαγόρευση ιατρικών παρεμβάσεων που αλλάζουν τα χαρακτηριστικα φύλου των διαφυλικών ατόμων πριν την ηλικία των 15 ετών.
Τετάρτη, 13/07/2022 - 19:00
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, η Γραμματέας του μη Κυβερνητικού Σωματείου INTERSEX GREECE, Ειρήνη Συμεωνίδου, εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για το σχέδιο νόμου που αναρτήθηκε στις 20 Ιουνίου. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο απαγορεύονται πια οι ιατρικές παρεμβάσεις αλλαγής των χαρακτηριστικών φύλου των ίντερσεξ ατόμων πριν την ηλικία των 15 ετών.

Τι είναι τα ίντερσεξ άτομα - Ένας στους 100 γεννιούνται διαφυλικοί

Τα ίντερσεξ ή αλλιώς διαφυλικά άτομα γεννιούνται με χαρακτηριστικά φύλου που είναι είτε θηλυκά και αρσενικά ταυτόχρονα, είτε όχι απόλυτα θηλυκά ή αρσενικά, είτε ούτε θηλυκά, ούτε αρσενικά.

Η. Συμεωνίδου υπογραμμίζει ότι ο όρος ερμαφρόδιτος που έχει υπάρξει «ιστορικά κακοποιητικός και στιγματιστικός για τα ίντερσεξ άτομα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται».

Όταν γεννιέται ένα ίντερσεξ βρέφος με μη τυπικά χαρακτηριστικά συχνά οι γονείς δέχονται συμβουλές να προβούν σε χειρουργικές και άλλες ιατρικές παρεμβάσεις ώστε να συμμορφώσουν χειρουργικά τα ανατομικά χαρακτηριστικά του παιδιού με την τυπική αρσενική ή θηλυκή ανατομία των χαρακτηριστικών φύλου. Στις περισσότερες περιπτώσεις τέτοιες παρεμβάσεις δεν είναι ιατρικά απαραίτητες. Μπορούν άνετα να αναβληθούν, ενώ μπορεί να έχουν εξαιρετικά αρνητικές ψυχοσωματικές συνέπειες στα ίντερσεξ παιδιά, καθώς αυτά μεγαλώνουν.

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1 στους 100 ανθρώπους γεννιούνται διαφυλικοί και έγκυρες πηγές υπολογίζουν ότι έως και το 1,7 των ανθρώπων εμφανίζουν κάποιες ίντερσεξ παραλλαγές στα χαρακτηριστικά φύλου τους.

O Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει χαρακτηρίσει τις επεμβάσεις στα ίντερσεξ παιδιά ως βασανιστήρια.

Τι πετυχαίνει το νομοσχέδιο - «Ιστορική στιγμή για όλα τα ίντερσεξ παιδιά»

Η κ. Συμεωνίδου ανέλυσε τι επιτυγχάνεται με το παρόν νομοσχέδιο. Αρχικά απαγορεύει τις ιατρικές πράξεις και θεραπείες που διενεργούνται σε ίντερσεξ παιδιά που στην ιατρική βιβλιογραφία και νομολογία τα συναντάμε ως «Παιδιά με διαταραχές της ανάπτυξης φύλου» ή με «Διαφοροποιήσεις ανάπτυξης φύλου». Τέτοιες επεμβάσεις θα μπορούν να πραγματοποιούνται μόνο σε ανήλικα ίντερσεξ άτομα που έχουν συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο έτος και μόνο με την ελεύθερη και ενημερωμένη τους συναίνεση.

Επιπλέον, προκειμένου να διενεργηθεί οποιαδήποτε, μη αναγκαία για την υγεία, ιατρική παρέμβαση, θα πρέπει προηγουμένως να έχει δοθεί άδεια με απόφαση του οικείου ειρηνοδικείου, κατόπιν χορήγησης γνωμοδότησης μιας διεπιστημονικής επιτροπής, που θα αποτελείται από ειδικούς εμπειρογνώμονες σε τέτοια ζητήματα.

Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει ποινές και χρηματική και φυλάκισης, για όσους ιατρούς πραγματοποιούν επεμβάσεις σε ανήλικα ίντερσεξ άτομα, χωρίς την παραπάνω σχετική άδεια.

«Εάν το νομοσχέδιο αυτό ψηφιστεί, θα είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή για όλα τα ίντερσεξ παιδιά στην Ελλάδα, καθώς θα προστατευτούν και θα αναγνωριστούν κάποια από τα πιο σημαντικά ανθρώπινα δικαιώματά τους, όπως το δικαίωμα στη σωματική ακεραιότητα, στην αυτοδιάθεση και στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους» σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Συμεωνίδου.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Το παρόν νομοσχέδιο, μπορεί να μη λύνει το σύνολο των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται τα ίντερσεξ πρόσωπα στην Ελλάδα, καθώς αυτές δεν συμβαίνουν αποκλειστικά στο χώρο της υγείας, αλλά και σε κάθε άλλο επίπεδο του βίου, εκπαίδευση, οικογένεια, κοινωνία, πολιτεία. Ωστόσο, η σχετική νομική διάταξη, εφόσον ψηφιστεί, θα αποτελέσει μια εξαιρετική αρχή για την ασφάλεια και την ευζωία των ίντερσεξ ατόμων, κυρίως δε, των παιδιών, όπως οφείλει κάθε δημοκρατική πολιτεία να μεριμνά και να διασφαλίζει. Γιατί, τα ίντερσεξ δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα» τόνισε.

intersex

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες ίντερσεξ ατόμων

Στη συνέχεια, η Γραμματέας του μη Κυβερνητικού Σωματείου INTERSEX GREECE, Ειρήνη Συμεωνίδου, παρέθεσε τη δικιά της αλλά και άλλες συγκλονιστικές μαρτυρίες ίντερσεξ ατόμων. Μεταξύ άλλων, ανέφερε το δικό της βίωμα. Η ίδια περιέγραψε πόσο κοντά έφτασε στο να μη γεννήσει το δικό της παιδί, επειδή δύο μαιευτήρες της πρότειναν να τερματίσει την κύηση γιατί θα γεννούσε ένα διαφυλικό μωράκι.

«Πριν 13 χρόνια βρισκόμουν στον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης μου και δύο μαιευτήρες στο τοπικό νοσοκομείο επέμεναν, ιδιαίτερα πιεστικά, να τερματίσουμε το υγιές και επιθυμητό μωρό που κυοφορούσα, επειδή είχε ένα επιπλέον Χ χρωμόσωμα στο χρωμόσωμα του φύλου. Επέμεναν, επίσης, ότι η τυπική διαδικασία για κάθε έμβρυο με ΧΧΥ χρωμοσώματα, όπως το δικό μας, είναι ο τερματισμός, γιατί αν γεννηθεί μας είπαν θα είναι ένα φρικιό, ένα τέρας, ένα λάθος της φύσης. Ήταν τα ακριβή τους λόγια.

Παρά τις πιέσεις τους, επιλέξαμε να ενημερωθούμε καλύτερα, αλλάξαμε γιατρό, συνεχίσαμε και σήμερα, έχουμε την ευλογία να χαιρόμαστε ένα υπέροχο και υγιές έφηβο ίντερσεξ παιδί. Ωστόσο, κινδύνεψε τότε να χαθεί από καθαρή άγνοια και προκατάληψη. Από παρόμοιες μαρτυρίες άλλων ζευγαριών, γνωρίζουμε ότι αυτή η τυπική διαδικασία συνεχίζει να ακολουθείται κατά κόρον, ακόμα και στις μέρες μας, σαν μια σιωπηρή γενοκτονία. Ωστόσο, εμείς θέλουμε να σας δείξουμε και κάποιες μαρτυρίες από τα παιδιά που γεννήθηκαν. Διότι πέρα από τους επιλεκτικούς τερματισμούς, τα παιδιά αυτά, εφόσον καταφέρουν να γεννηθούν, αν η ανατομία τους η εξωτερική τύχει να είναι αμφίσημη, όπως λένε οι γιατροί, αμφίβολη, εκεί προτείνονται οι επεμβάσεις κανονικοποίησης, τις οποίες θέλουμε να απαγορεύσουμε με αυτό το νομοσχέδιο» είπε.

Έκκληση Συμεωνίδου προς όλα τα κόμματα

Η κ. Συμεωνίδου έκλεισε το λόγο της καλώντας όλα τα κόμματα να ψηφίσουν τα άρθρα 17 έως 20 του νομοσχεδίου, όπως κατατέθηκε στη Βουλή, για τη νομική απαγόρευση των κοσμετικών επεμβάσεων στα ίντερσεξ παιδιά.

«Πέρα από οτιδήποτε άλλο συνάδει απόλυτα και με τον όρκο του Ιπποκράτη που μας υπενθυμίζει σταθερά ότι οι ιατρικές πράξεις θα πρέπει να ωφελούν και να μην προκαλούν βλάβη» κατέληξε στην ομιλία της.

σαδφ

Ολόκληρη η ομιλία της Ειρήνης Συμεωνίδου

«Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Βρισκόμαστε εδώ σήμερα και καταρχήν, ευχαριστούμε πάρα πολύ για το βήμα, βρισκόμαστε εδώ από την ίδρυση της INTERSEX GREECE, η Πρόεδρός της, Βάσω Βουβάκη, η Αντιπρόεδρος, Ελένη Πατεράκη, εγώ η Ειρήνη Συμεωνίδου και η νομική μας σύμβουλος, Νικολέτα Πικραμένου. Πολύ σύντομα, να σας ενημερώσουμε για μερικά πράγματα. Καταρχάς, να πούμε ότι, όχι απλά συμφωνούμε, αλλά είμαστε ενθουσιασμένες με το σχέδιο νόμου που αναρτήθηκε στις 20 Ιουνίου. Προκειμένου να γίνει κατανοητό το περιεχόμενο, αλλά και η αναγκαιότητα της υπερψήφισης των συγκεκριμένων άρθρων να σας πούμε δυο λόγια.

Ίντερσεξ είναι ένας διεθνής όρος ομπρέλα που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το ευρύ φάσμα της φυσικής σωματικής ποικιλομορφίας των χαρακτηριστικών φύλου. Τα ίντερσεξ ή αλλιώς διαφυλικά άτομα γεννιούνται με χαρακτηριστικά φύλου που είναι είτε θηλυκά και αρσενικά ταυτόχρονα, είτε όχι απόλυτα θηλυκά ή αρσενικά, είτε ούτε θηλυκά, ούτε αρσενικά. Στα ελληνικά πολλές φορές έχει χρησιμοποιηθεί λανθασμένα ο όρος μεσόφυλος ή μεσοφυλικός, ο οποίος, ωστόσο, δεν μεταφράζει τον όρο Ίντερσεξ, ούτε εκφράζει τα ίντερσεξ άτομα.

Ωστόσο, σήμερα, γνωρίζουμε ότι τα γεννητικά όργανα, οι ορμόνες, η εσωτερική ανατομία ή τα χρωμοσώματα μπορούν να αναπτυχθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, γεγονός που καθιστά το βιολογικό φύλο ένα πολυποίκιλο και πολυπαραγοντικό συνεχές.

Επιπλέον, ο όρος ερμαφρόδιτος που έχει υπάρξει ιστορικά κακοποιητικός και στιγματιστικός για τα ίντερσεξ άτομα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται. Στην ιατρική κοινότητα ο όρος ίντερσεξ αντικαταστάθηκε το 2006 με τον παθολογικοποιητικό, κατά την άποψή μας, όρο disorders of sex development, σε μια προσπάθεια απενοχοποίησης των γονέων που συναινούσαν ως τότε σε μη ιατρικά αναγκαίες κα κοσμητικές επεμβάσεις κανονικοποίησης των γεννητικών οργάνων των ίντερσεξ παιδιών τους, συνήθως κρατώντας τις κρυφές τις επεμβάσεις από τα ίδια τα παιδιά.

Σύμφωνα δε με σύγχρονες μαρτυρίες ενήλικων ίντερσεξ προσώπων δεν είναι λίγες οι φορές που τέτοιες επεμβάσεις τους προκάλεσαν στείρωση, απώλεια σεξουαλικής αίσθησης, ψυχοσωματικό τραύμα και προβλήματα υγείας, ενώ τα υπέβαλαν σε δια βίου ορμονική υποκατάσταση ή και τους προκάλεσαν ασυμφωνία φύλου.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα τώρα με αυτά τα παιδιά; Όταν γεννιέται ένα ίντερσεξ βρέφος με μη τυπικά χαρακτηριστικά συχνά οι γονείς δέχονται συμβουλές να προβούν σε χειρουργικές και άλλες ιατρικές παρεμβάσεις ώστε να συμμορφώσουν χειρουργικά τα ανατομικά χαρακτηριστικά του παιδιού με την τυπική αρσενική ή θηλυκή ανατομία των χαρακτηριστικών φύλου. Στις περισσότερες περιπτώσεις τέτοιες παρεμβάσεις δεν είναι ιατρικά απαραίτητες. Μπορούν άνετα να αναβληθούν, ενώ μπορεί να έχουν εξαιρετικά αρνητικές ψυχοσωματικές συνέπειες στα ίντερσεξ παιδιά, καθώς αυτά μεγαλώνουν.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να εμφανιστούν οι παραλλαγές των χαρακτηριστικών φύλου. Ένα παιδί μπορεί να γεννηθεί με μεγαλύτερη κλειτορίδα ή με μικρότερο ή διαφορετικά σχηματισμένο, για παράδειγμα με υποσπαδία, πέος.

Μερικές φορές ένα παιδί γεννιέται μοιάζοντας εξωτερικά θηλυκό, αλλά ανακαλύπτεται ότι έχει ΧΥ χρωμοσώματα και εσωτερικούς όρχεις. Άλλες φορές ένα παιδί με τυπικά αρσενική εμφάνιση βρίσκεται να έχει ΧΧ χρωμοσώματα, αλλά εσωτερικά να φέρει μήτρα ή ωοθήκες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ένα κορίτσι δε θα αρχίσει να έχει εμμηνόρροια ή ένα αγόρι θα αρχίσει να έχει. Άλλα παιδιά μπορεί να έχουν διαφορετικό χρωμοσωμικό ή ορμονικό προφίλ από το αναμενόμενο για τα κορίτσια ή για τα αγόρια. Να είναι, δηλαδή, 47ΧΧΥ, 47ΧΥΥ και πολλά ακόμα.

Αυτού του είδους οι ποικιλομορφίες είναι φυσικές και πιο κοινές απ’ όσο πιστεύαμε παλαιότερα. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1 στους 100 ανθρώπους γεννιούνται διαφυλικοί και έγκυρες πηγές υπολογίζουν ότι έως και το 1,7% των ανθρώπων εμφανίζουν κάποιες ίντερσεξ παραλλαγές στα χαρακτηριστικά φύλου τους.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφισμά του, ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν χαρακτηρίσει τις επεμβάσεις στα ίντερσεξπαιδιά ως βασανιστήρια και έχουν προχωρήσει σε ισχυρές συστάσεις προς τα κράτη - μέλη να τις απαγορεύσουν νομοθετικά.

Στην Ευρώπη, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Γερμανία έχουν ήδη ψηφίσει νόμους για την απαγόρευση τέτοιων επεμβάσεων και το παράδειγμά τους ετοιμάζονται να ακολουθήσουν όλο και περισσότερες χώρες.
Τι θα επιτευχθεί τώρα αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο γι’ αυτά τα παιδιά; Αρχικά, να τονίσουμε πως το παρόν νομοσχέδιο δεν αφορά τα τρανς ή τα διεμφυλικά άτομα. Αφορά αποκλειστικά τα ίντερσεξ άτομα και τις επεμβάσεις που διενεργούνται κυρίως στη βρεφική και πρώτη παιδική τους ηλικία ή και αργότερα, χωρίς τη συναίνεσή τους.

Πιο συγκεκριμένα, το παρόν νομοσχέδιο απαγορεύει τις ιατρικές πράξεις και θεραπείες που διενεργούνται σε ίντερσεξ παιδιά που στην ιατρική βιβλιογραφία και νομολογία τα συναντάμε ως παιδιά με διαταραχές της ανάπτυξης φύλου ή με διαφοροποιήσεις ανάπτυξης φύλου. Τέτοιες επεμβάσεις θα μπορούν να πραγματοποιούνται μόνο σε ανήλικα ίντερσεξ άτομα που έχουν συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο έτος και μόνο με την ελεύθερη και ενημερωμένη τους συναίνεση.

Επιπλέον, προκειμένου να διενεργηθεί οποιαδήποτε, μη αναγκαία για την υγεία, ιατρική παρέμβαση, θα πρέπει προηγουμένως να έχει δοθεί άδεια με απόφαση του οικείου ειρηνοδικείου, κατόπιν χορήγησης γνωμοδότησης μιας διεπιστημονικής επιτροπής, που θα αποτελείται από ειδικούς εμπειρογνώμονες σε τέτοια ζητήματα.

Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει ποινές και χρηματική και φυλάκισης, για όσους ιατρούς πραγματοποιούν επεμβάσεις σε ανήλικα ίντερσεξ άτομα, χωρίς την παραπάνω σχετική άδεια. Εάν το νομοσχέδιο αυτό ψηφιστεί, θα είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή για όλα τα ίντερσεξ παιδιά στην Ελλάδα, καθώς θα προστατευτούν και θα αναγνωριστούν κάποια από τα πιο σημαντικά ανθρώπινα δικαιώματά τους, όπως το δικαίωμα στη σωματική ακεραιότητα, στην αυτοδιάθεση και στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Το παρόν νομοσχέδιο, μπορεί να μη λύνει το σύνολο των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται τα ίντερσεξ πρόσωπα στην Ελλάδα, καθώς αυτές δεν συμβαίνουν αποκλειστικά στο χώρο της υγείας, αλλά και σε κάθε άλλο επίπεδο του βίου, εκπαίδευση, οικογένεια, κοινωνία, πολιτεία. Ωστόσο, η σχετική νομική διάταξη, εφόσον ψηφιστεί, θα αποτελέσει μια εξαιρετική αρχή για την ασφάλεια και την ευζωία των ίντερσεξ ατόμων, κυρίως δε, των παιδιών, όπως οφείλει κάθε δημοκρατική πολιτεία να μεριμνά και να διασφαλίζει. Γιατί, τα ίντερσεξ δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα.

Πολύ συνοπτικά αυτά είχαμε να σας πούμε. Πέραν αυτών είναι στη διάθεσή σας κάποιες φράσεις βιωματικές, που μας έχουν δώσει μέλη μας. Αν έχω την άδειά σας και μπορώ, να πω.

Σας ευχαριστώ πολύ. Κατ’ αρχήν, θα αρχίσω με το δικό μου το βίωμα, ως αποτέλεσμα της αναίτιας παθολογικοποίησης που συμβαίνει σε αυτά τα παιδιά και που στην Ευρώπη ιστορικά εκκινεί από τις αρχές του 19ου αιώνα, δεν είναι καινούργια. Πριν 13 χρόνια βρισκόμουν στον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης μου και δύο μαιευτήρες στο τοπικό νοσοκομείο επέμεναν, ιδιαίτερα πιεστικά, να τερματίσουμε το υγιές και επιθυμητό μωρό που κυοφορούσα, επειδή είχε ένα επιπλέον Χ χρωμόσωμα στο χρωμόσωμα του φύλου. Επέμεναν, επίσης, ότι η τυπική διαδικασία για κάθε έμβρυο με ΧΧΥ, χρωμοσώματα, όπως το δικό μας, είναι ο τερματισμός, γιατί αν γεννηθεί μας είπαν θα είναι ένα φρικιό, ένα τέρας, ένα λάθος της φύσης. Ήταν τα ακριβή τους λόγια.

Παρά τις πιέσεις τους, επιλέξαμε να ενημερωθούμε καλύτερα, αλλάξαμε γιατρό, συνεχίσαμε και σήμερα, έχουμε την ευλογία να χαιρόμαστε ένα υπέροχο και υγιές έφηβο ίντερσεξ παιδί. Ωστόσο, κινδύνεψε τότε να χαθεί από καθαρή άγνοια και προκατάληψη. Από παρόμοιες μαρτυρίες άλλων ζευγαριών, γνωρίζουμε ότι αυτή η τυπική διαδικασία συνεχίζει να ακολουθείται κατά κόρον, ακόμα και στις μέρες μας, σαν μια σιωπηρή γενοκτονία. Ωστόσο, εμείς θέλουμε να σας δείξουμε και κάποιες μαρτυρίες από τα παιδιά που γεννήθηκαν. Διότι πέρα από τους επιλεκτικούς τερματισμούς, τα παιδιά αυτά, εφόσον καταφέρουν να γεννηθούν, αν η ανατομία τους η εξωτερική τύχει να είναι αμφίσημη, όπως λένε οι γιατροί, αμφίβολη, εκεί προτείνονται οι επεμβάσεις κανονικοποίησης, τις οποίες θέλουμε να απαγορεύσουμε με αυτό το νομοσχέδιο.

Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται χωρίς να γνωρίζουν τα παιδιά και χωρίς να είναι τα παιδιά σε ηλικία να μπορούν να δώσουν ενημερωμένη συναίνεση. Έτσι, οι μαρτυρίες που ήθελα να σας πω έχουν να κάνουν με τέτοια παιδιά και έχουν έρθει αυτολεξεί και θα διαβάσω λίγες από αυτές τώρα:

«Χειρουργήθηκα μόλις τριών ετών. Μακάρι να είχαν δοθεί περισσότερες επιλογές στους γονείς μου. Λυπάμαι για την τεράστια ουλή που έχω και που δεν είχα λόγο σε αυτό που συνέβη στο ίδιο μου το σώμα».

Άλλο: «οι γονείς μου δεν ενημερώθηκαν πως είχαν την επιλογή για μη χειρουργικές εναλλακτικές. Η επέμβαση αποτελεί την έσχατη λύση για όλους τους άλλους ανθρώπους, γιατί όχι και για μας;». Άλλος ίντερσεξ ενήλικος μας λέει: «αν οι γιατροί μιλούσαν πιο ειλικρινά για τις πιθανότητες επιτυχίας της επέμβασης, οι γονείς μου θα είχαν πάρει πολύ διαφορετικές αποφάσεις για λογαριασμό μου».

«Όλη μου τη ζωή αισθανόμουν ανάξιος να υπάρχω όπως γεννήθηκα, ήμουν ένα ευάλωτο παιδί και ευάλωτοι ήταν και οι γονείς μου. Έχω ακόμα εφιάλτες. Κάθε πρωί ένας χειρούργος ερχόταν στο δωμάτιό μου, περιτριγυρισμένος από μια ομάδα φοιτητών και όλοι μιλούσαν για τα γεννητικά μου όργανα, σαν να ήμουν μια άψυχη κούκλα πάνω σε ένα κρεβάτι». Και ένα τελευταίο «Το μη συναινετικό χειρουργείο στα γεννητικά μου όργανα, μου διέλυσε κάθε έννοια εαυτού και την αυτοπεποίθησή μου».

Σας καλούμε, λοιπόν, ένθερμα όλα τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου εκ μέρους των ίντερσεξπαιδιών και ενηλίκων και των οικογενειών τους, που εκπροσωπούμε σήμερα εδώ, να στηρίξετε αυτό το βήμα που κάνει η Ελλάδα υπερψηφίζοντας τα άρθρα 17 έως 20 του νομοσχεδίου, όπως κατατέθηκε στη Βουλή, για τη νομική απαγόρευση των κοσμητικών επεμβάσεων στα ίντερσεξ παιδιά. Πέρα από οτιδήποτε άλλο συνάδει απόλυτα και με τον όρκο του Ιπποκράτη που μας υπενθυμίζει σταθερά ότι οι ιατρικές πράξεις θα πρέπει να ωφελούν και να μην προκαλούν βλάβη. Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα».

Τελευταία τροποποίηση στις 14/07/2022 - 18:10
  • INTERSEX
  • ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
  • ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ
  • ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ
  • ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
  • ΔΙΑΦΥΛΙΚΑ ΑΤΟΜΑ
  • ΕΠΕΜΒΑΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οξεία ηπατίτιδα: Πάνω από 1.000 κρούσματα και πάνω από 20 θάνατοι σε παιδιά παγκοσμίως
Οξεία ηπατίτιδα: Πάνω από 1.000 κρούσματα και πάνω από 20 θάνατοι σε παιδιά παγκοσμίως 13 Ιουλίου 2022
Ψωρίαση: Για την διατροφή τους οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν και τις συννοσηρότητες 16 Ιουλίου 2022
Ψωρίαση: Για την διατροφή τους οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν και τις συννοσηρότητες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αιχμές Δένδια για τα οικονομικά των στρατιωτικών νοσοκομείων
Πολιτική Υγείας
29/04/2025 - 18:46

Αιχμές Δένδια για τα οικονομικά των στρατιωτικών νοσοκομείων

Οι ειδικοί συνιστούν απαγόρευση των οθονών για παιδιά κάτω των έξι ετών στη Γαλλία
Ψυχική Υγεία
29/04/2025 - 13:43

Οι ειδικοί συνιστούν απαγόρευση των οθονών για παιδιά κάτω των έξι ετών στη Γαλλία

Η υπνοθεραπεία φαίνεται να βοηθάει στη διαχείριση του πόνου μετά από χειρουργείο
Υγεία
23/04/2025 - 14:00

Η υπνοθεραπεία φαίνεται να βοηθάει στη διαχείριση του πόνου μετά από χειρουργείο

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του ΥΕΘΑ για τα υγειονομικά θέματα των στρατιωτικών
Πολιτική Υγείας
15/04/2025 - 21:04

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του ΥΕΘΑ για τα υγειονομικά θέματα των στρατιωτικών

Παγώνη: «Οι γιατροί είχαν τρομερά παράπονα για τις εφημερίες και το ψυχιατρικό νομοσχέδιο»
Υγεία
31/03/2025 - 20:02

Παγώνη: «Οι γιατροί είχαν τρομερά παράπονα για τις εφημερίες και το ψυχιατρικό νομοσχέδιο»

Υψηλά επίπεδα υπογεννητικοτητας σε ΕΕ και Ελλάδα: Τα νέα όπλα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
Υγεία
26/03/2025 - 12:00

Υψηλά επίπεδα υπογεννητικοτητας σε ΕΕ και Ελλάδα: Τα νέα όπλα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νίτσας: «Γέφυρα με το… μέλλον από τον ΙΣΘ για φοιτητές ιατρικής και τις ειδικότητες τους»
Επικαιρότητα
13/05/2025 - 00:08
«Μάχομαι, φεύγω ή παγώνω»; Πως αντιδρά το σώμα σε περίπτωση απειλής
Ψυχική Υγεία
12/05/2025 - 18:27
ΠΟΥ: Το νοσηλευτικό δυναμικό αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ανισότητες στις υπηρεσίες υγείας παραμένουν
Πολιτική Υγείας
12/05/2025 - 16:56
Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Μπορεί η υψηλή πίεση να οδηγήσει στην απώλεια όρασης;
Health Talk
12/05/2025 - 16:18
Σφηνάκια τζίντζερ: Πόσο αποτελεσματικά είναι τελικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού;
Διατροφή
12/05/2025 - 16:01
Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο: «Κάθε χρόνο "χορταίνουμε" από δηλώσεις "αναγνώρισης της προσφοράς μας"»
Πολιτική Υγείας
12/05/2025 - 15:33
Ανοιχτά την Κυριακή 18 Μαΐου δύο διαγνωστικά κέντρα της Affidea για δωρεάν καρδιολογικό έλεγχο
Υπηρεσίες Υγείας
12/05/2025 - 15:11
Παγκόσμια Ημέρα Κληρονομικού Αγγειοοιδήματος: Φιλικό τουρνουά μπάσκετ για μια σπάνια χρόνια πάθηση
Patient Talk
12/05/2025 - 14:47
Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο λιμού ο πληθυσμός της Γάζας, προειδοποιεί η IPC
Επικαιρότητα
12/05/2025 - 14:33
Η Φον ντερ Λάιεν αντιμέτωπη με την ώρα της αλήθειας για το «σκάνδαλο των εμβολίων» στην ΕΕ
Pharma Policy
12/05/2025 - 14:19
Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή: Ο ΕΕΣ τιμά το νοσηλευτικό του προσωπικό σε όλη την Ελλάδα
Υγεία
12/05/2025 - 14:02
ΕΙΝΑΠ: «Επικίνδυνη η κατάσταση στα προσωρινά ΤΕΠ του "Ευαγγελισμού"»
Πολιτική Υγείας
12/05/2025 - 13:46
Draeger Hellas: Δύο νέα λογισμικά προσφέρουν σύγχρονες ψηφιακές λύσεις στον τομέα της Αναισθησίας
Digital Health
12/05/2025 - 13:31
Στο Ταμείο Ανάκαμψης οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας
Πολιτική Υγείας
12/05/2025 - 13:19
Πειραματική εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας σε ασθενείς μακροχρόνιας παραμονής στο νοσοκομείο
Digital Health
12/05/2025 - 13:11
Διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία - Τι λένε οι φαρμακοποιοί
Pharma Policy
12/05/2025 - 12:49
ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης των ασφαλισμένων υγείας: Ασύδοτη κερδοσκοπία με την ανοχή της κυβέρνησης
Πολιτική Υγείας
12/05/2025 - 12:30
"Βουτιά" στις μετοχές των φαρμακευτικών μετά την εξαγγελία Τραμπ για μείωση των τιμών των φαρμάκων
Pharma Policy
12/05/2025 - 12:22
Παγκόσμια κρίση στελέχωσης νοσηλευτικού προσωπικού – Σήμα κινδύνου και για την Ελλάδα
Health Talk
12/05/2025 - 12:00
Γεωργιάδης: Με τα απογευματινά χειρουργεία η αναμονή έχει μειωθεί κατά 50%
Πολιτική Υγείας
12/05/2025 - 11:46
Εισαγγελική έρευνα για τους 40 θανάτους από κορονοϊό στο νοσοκομείο Αγρινίου – Δίωξη για κακούργημα
Υγεία
12/05/2025 - 11:19
Τα παιδιά τρώνε περισσότερο μετά από μόλις πέντε λεπτά διαφημίσεων με λιχουδιές!
Διατροφή
12/05/2025 - 11:00
Οι ενέσεις απώλειας βάρους μπορεί να κάνουν καλό στην ψυχική υγεία, σύμφωνα με έρευνα
Υγεία
12/05/2025 - 10:00
Σημαντική θνητότητα και νοσηρότητα από θνητότητα σε άτομα κάτω των 65
Health Talk
12/05/2025 - 09:15
Θα είναι η δεύτερη προσπάθεια του Τραμπ για μείωση των τιμών των φαρμάκων επιτυχής;
Pharma Policy
12/05/2025 - 08:50
Ο Τραμπ υπογράφει διάταγμα για να ρίξει τις τιμές των φαρμάκων στις ΗΠΑ έως 80%
Pharma Policy
12/05/2025 - 08:05
Μητρότητα: Οι μύθοι και η όχι και τόσο ιδανική πραγματικότητα
Ψυχική Υγεία
11/05/2025 - 09:24
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου: Οι ελπιδοφόρες ερευνητικές εξελίξεις
Υγεία
10/05/2025 - 09:10
Αποστολή Αγγελή στην Πορτογαλία στο πλαίσιο του έργου TSI για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 19:49
Ποιες τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε ηλιοκαμένη όψη
Διατροφή
09/05/2025 - 18:42

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα παιδιά τρώνε περισσότερο μετά από μόλις πέντε λεπτά διαφημίσεων με λιχουδιές!
Διατροφή
12/05/2025 - 11:00
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου: Οι ελπιδοφόρες ερευνητικές εξελίξεις
Υγεία
10/05/2025 - 09:10
Ανοιχτά την Κυριακή 18 Μαΐου δύο διαγνωστικά κέντρα της Affidea για δωρεάν καρδιολογικό έλεγχο
Υπηρεσίες Υγείας
12/05/2025 - 15:11
Γεωργιάδης: Με τα απογευματινά χειρουργεία η αναμονή έχει μειωθεί κατά 50%
Πολιτική Υγείας
12/05/2025 - 11:46
ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης των ασφαλισμένων υγείας: Ασύδοτη κερδοσκοπία με την ανοχή της κυβέρνησης
Πολιτική Υγείας
12/05/2025 - 12:30
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo