ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αιχμές Δένδια για τα οικονομικά των στρατιωτικών νοσοκομείων

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλώντας στη Βουλή για το σχετικό νομοσχέδιο τόνισε ότι στόχος είναι ο εξορθολογισμός και η διασφάλιση της λειτουργίας τους.
Τρίτη, 29/04/2025 - 18:46
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

«Ο κύριος λόγος που κατατίθεται αυτό το νομοσχέδιο είναι να εκλογικεύσει ένα χάος, στο οποίο δεν υπάρχουν διακριτές μονάδες διότι δεν καταθέτουν προϋπολογισμό, δεν καταθέτουν σαφή απολογισμό, δεν λογοδοτούν για αυτό και όλα τα κενά τους καλύπτονται από τα γενικά λειτουργικά των Γενικών Επιτελείων». Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο, «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», επισημαίνοντας ότι «στόχος του είναι η θωράκιση των εσόδων των στρατιωτικών νοσοκομείων, ο οικονομικός εξορθολογισμός τους και η διασφάλιση της λειτουργίας τους».

«Είμαστε ανοιχτοί σε βελτιωτικές προτάσεις»

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης -η πλειοψηφία της οποίας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, αποσπασματικό, ασαφές και αόριστο τονίζοντας «την ανάγκη ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την επίλυση σειρά προβλημάτων και την ουσιαστική στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων»-, ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας είναι ανοιχτή σε βελτιωτικές προτάσεις.

«Δεκτή η κριτική, πρέπει να υπάρχει, αλλά πρέπει και να αντέχει. Το νομοσχέδιο αυτό, δεν έρχεται χαραγμένο σε μάρμαρο ή πέτρα. Θα υιοθετήσουμε όποια πρόταση είναι βελτιωτική», αντέτεινε ο κ. Δένδιας, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει ένα ιδιόρρυθμο σχήμα στα χρήματα των στρατιωτικών νοσοκομείων, τα οποία μάλιστα δεν έχουν ούτε καν ΑΦΜ».

«Το νομοσχέδιο έρχεται να εκλογικεύσει το χάος»

«Τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ δεν κρατιούνται στο σύνολο τους από τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι μεταφέρεται σε λογαριασμούς συνταξιοδοτικών ταμείων. Αυτό το ξέρετε, αλλά ουδείς το ανέφερε», σημείωσε ο υπουργός Άμυνας και πρόθεσε: «Από πού και ως πού, με ποια λογική θα σταθούν οικονομικά τα νοσοκομεία, όταν ένα τμήμα της προσόδους τους πηγαίνει ως συνταξιοδοτική συνεισφορά; Και πώς θα σταθεί ένα νοσοκομείο το οποίο δεν έχει ούτε καν ένα ΑΦΜ, -κανένα δεν έχει ΑΦΜ- ούτε και τυπική υποχρέωση να καταθέσει προϋπολογισμό, ούτε ισολογισμό σοβαρό, που να αντέξει σε κριτική. Αυτά τα ξέρουμε. Ο κύριος λόγος που κατατίθεται αυτό το νομοσχέδιο είναι να εκλογικεύσει ένα χάος στο οποίο δεν υπάρχουν διακριτές μονάδες διότι δεν καταθέτουν προϋπολογισμό, δεν καταθέτουν σαφή απολογισμό, δεν λογοδοτούν για αυτό και όλα τα κενά τους καλύπτονται από τα γενικά λειτουργικά των Γενικών Επιτελείων. Και αυτό γίνεται επί μακρά σειρά ετών. Δεν άκουσα κανέναν να λέει ότι αυτό δεν είναι σωστό».

Παράλληλα ο κ. Δένδιας έδωσε έμφαση στην οικονομική επιβίωση των στρατιωτικών νοσοκομείων η οποία καθίσταται αδύνατη, όπως είπε, με την μικρή πληρότητα που έχουν μέχρι σήμερα.

«Λέχθηκε ότι τα νοσοκομεία αυτά πρέπει να επιβιώσουν προς χάρη του στρατιωτικού προσωπικού. Σωστά. Λέχθηκε επίσης και ότι στερούνται του ανάλογου προσωπικού για να προσφέρουν τις υπηρεσίες που απαιτείται. Έχετε αίσθηση της ποιότητας των στρατιωτικών νοσοκομείων; Προφανώς δεν έχετε. Το 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, το 2024, έχει ποσοστό πληρότητας 55%. Ξέρετε κανένα νοσοκομείο στον πλανήτη που μπορεί να επιβιώσει με ποσοστό πληρότητας 55%;» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Το καλύτερο από όλα είναι το Ναυτικό Νοσοκομείο, το οποίο έχει ποσοστό πληρότητας 62%, ενώ το 404 έχει 38% πληρότητα. Είναι λάθος για τα νοσοκομεία και για τους γιατρούς να αυξήσουμε τις πληρότητες; Καμία νοσοκομειακή μονάδα δεν μπορεί να επιβιώσει οικονομικά με αυτές τις πληρότητες. Ή θα πρέπει να μειώσεις τις κλίνες και το προσωπικό, ή θα πρέπει να αυξήσεις τις πληρότητες. Κάνω χάρη στους δικαστικούς νομίζετε ή ρουσφέτι;».

Η περίπτωση του ΝΙΜΤΣ

Δεικτικός ήταν ο κ. Δένδιας και για το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ. «Έχει διοικηθεί σωστά μέχρι σήμερα; Ξέρετε πόσες κλίνες έχει κατειλημμένες σε σχέση με την δυνατότητά του;» είπε και επισήμανε: «Αισθάνομαι άσχημα να συζητάμε για ένα θέμα χωρίς να έχουμε γνώση βασικών στοιχείων. Πρέπει να συμφωνήσουμε καταρχήν, τι είναι λάθος ή τι θέλει βελτίωση πριν πάμε να δούμε τι ρύθμιση θέλουμε να κάνουμε. Συζητάμε τι θα κάνουμε. Μην θεωρήσετε ότι βάζουμε κάτι επειδή ξαφνικά ένας υπουργός ή ένας υφυπουργός είδε το βράδυ στο όνειρο του κάτι και την άλλη μέρα το πρωί πήγε να το γράψει».

Ο κ. Δένδιας, έκανε λόγο για «ένα νομοσχέδιο που έχει σαφείς κατευθύνσεις».

«Το πρώτο είναι να θεραπεύσει τα μεγάλα διοικητικά -και το λέω κομψά- προβλήματα των στρατιωτικών νοσοκομείων και να διευκολύνει το προσωπικό τους, και σε αυτό υπάρχουν σημαντικές καινοτομίες και το δεύτερο μεγάλο κομμάτι αυτού του νομοθετήματος είναι πώς θα διευκολυνθεί η πρόσβαση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτές τις υπηρεσίες, από αυτό το σύστημα υγείας», τόνισε.

«Συμμερίζομαι απολύτως τη φιλοδοξία να είναι το καλύτερο υγειονομικό σύστημα που υπάρχει στη χώρα, και επίσης το δικαίωμα των Ελλήνων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και εκτός του συστήματος όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες. Είναι δικαίωμά τους και δεν είναι υποχρεωτικό. Αν δεν θέλουν δεν θα το κάνουν, δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα. Ούτε στην ασφάλιση υπάρχει, αν θέλουν θα το κάνουν, αλλά δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δεν είναι ορθό να είναι γκετοποιημένοι. Είναι δικαίωμα τους να πηγαίνουν όπου αισθάνονται ότι θα έχουν τη καλύτερη περίθαλψη. Και είναι υποχρέωση δική μου να έχουν την καλύτερη αντιμετώπιση στο σύστημα των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό νομοθετούμε», κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

  • ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ
  • ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
  • ΒΟΥΛΗ
  • ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

3η ΥΠΕ: Χωρίς ραντεβού οι αιματολογικές εξετάσεις για τα καρδιαγγειακά νοσήματα στα 25 Κέντρα Υγείας
3η ΥΠΕ: Χωρίς ραντεβού οι αιματολογικές εξετάσεις για τα καρδιαγγειακά νοσήματα στα 25 Κέντρα Υγείας 29 Απριλίου 2025
Νίκος Παπανδρέου: Σε τραγική κατάσταση τα νοσοκομεία στην Κρήτη 30 Απριλίου 2025
Νίκος Παπανδρέου: Σε τραγική κατάσταση τα νοσοκομεία στην Κρήτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι ενιαίες προϋποθέσεις για την ένταξη νοσηλευτών, βοηθών νοσηλευτών και διασωστών στα ΒΑΕ
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 11:49

Οι ενιαίες προϋποθέσεις για την ένταξη νοσηλευτών, βοηθών νοσηλευτών και διασωστών στα ΒΑΕ

Γεωργιάδης από Βουλή: «Όσο και αν δεν σας αρέσει, το ΕΣΥ πάει καλύτερα από ποτέ»
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 17:56

Γεωργιάδης από Βουλή: «Όσο και αν δεν σας αρέσει, το ΕΣΥ πάει καλύτερα από ποτέ»

Θεμιστοκλέους στη Βουλή για το ΑΧΕΠΑ: «Διασφαλίζουμε τη συνέχεια της λειτουργίας του έως το 2056»
Πολιτική Υγείας
25/05/2026 - 18:33

Θεμιστοκλέους στη Βουλή για το ΑΧΕΠΑ: «Διασφαλίζουμε τη συνέχεια της λειτουργίας του έως το 2056»

Γεωργιάδης: «Με δύο ακόμα μέτρα για το clawback θα φτιάξουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα διαγνωστικά εργαστήρια»
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 21:54

Γεωργιάδης: «Με δύο ακόμα μέτρα για το clawback θα φτιάξουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα διαγνωστικά εργαστήρια»

Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα το νομοσχέδιο για τη σύσταση του Ταμείου Καινοτομίας
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 09:00

Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα το νομοσχέδιο για τη σύσταση του Ταμείου Καινοτομίας

Στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη Σύσταση Ταμείου Καινοτομίας Φαρμάκου
Πολιτική Υγείας
06/05/2026 - 13:26

Στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη Σύσταση Ταμείου Καινοτομίας Φαρμάκου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καλπάζει ο ιός Εμπόλα στην Κεντρική Αφρική: Ανησυχία για διασυνοριακή μετάδοση
Υγεία
08/06/2026 - 23:20
Μ. Βρετανία: «Τέλος» στα σολάριουμ; – Στο τραπέζι καθολική απαγόρευση
Πολιτική Υγείας
08/06/2026 - 22:00
Πόσο συχνά αεριζόμαστε; Πια υπάρχει εφαρμογή καταγραφής!
Υγεία
08/06/2026 - 21:00
Η μικροβιακή αντοχή ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο μέσω των ωκεανών
Υγεία
08/06/2026 - 20:00
Τι συμβαίνει στο λίπος όταν χάνουμε κιλά;
Υγεία
08/06/2026 - 19:00
Καρδιο-ογκολογία: Πώς η έγκαιρη παρακολούθηση προστατεύει την καρδιά των γυναικών με καρκίνο του μαστού
Υγεία
08/06/2026 - 18:30
Η νέα εποχή της υγείας: Δεδομένα, πρόληψη και ποιοτική φροντίδα στο επίκεντρο
Pharma Policy
08/06/2026 - 18:00
Παγκόσμιο Κύπελλο εν μέσω Έμπολα και χανταϊού: Στο μικροσκόπιο λύματα και...social media
Υγεία
08/06/2026 - 17:15
Θεμιστοκλέους: Στις 3 ώρες και 40 λεπτά ο μέσος χρόνος αναμονής στα επείγοντα
Πολιτική Υγείας
08/06/2026 - 17:00
Νέα εβδομαδιαία ένεση για τον διαβήτη τύπου 2 δείχνει επιτυγχάνει έλεγχο του σακχάρου και απώλεια βάρους
Υγεία
08/06/2026 - 16:30
Γιαννάκος: «Περί τα 45 ανήλικα φιλοξενούνται με εισαγγελική εντολή στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας»
Υγεία
08/06/2026 - 15:33
Εκλογή Τούτουζα στο Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας
Επικαιρότητα
08/06/2026 - 15:17
Καταγγελίες για σοβαρές ελλείψεις σημαντικού υγειονομικού υλικού στο Νοσοκομείο της Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
08/06/2026 - 14:59
Αεροφοβία: Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι να την διαχειριστείτε και να την ξεπεράσετε
Ψυχική Υγεία
08/06/2026 - 14:41
Γεωργιάδης: «Η βοήθεια των ιδιωτών προς το ΕΣΥ δεν είναι ντροπή, ούτε αδυναμία του κράτους»
Πολιτική Υγείας
08/06/2026 - 14:19
ΠΟΕΔΗΝ: Νέες κινητοποιήσεις υγειονομικών την Τετάρτη 10 Ιουνίου για τον αποκλεισμό από τα ΒΑΕ
Πολιτική Υγείας
08/06/2026 - 13:52
Growing Healthier Together: Μεγάλη εκδήλωση για την ψυχική υγεία παιδιών και νέων στο Άλσος Κηφισιάς
Ψυχική Υγεία
08/06/2026 - 13:14
ΣΕΑΑΝ: Καταγγελία για χειρουργημένο παραπληγικό ασθενή και κινητοποίηση στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης
Patient Talk
08/06/2026 - 12:28
Βραβείο εξωστρέφειας από το ΕΒΕΑ στην ELPEN για την εξαγωγική της δραστηριότητα
Pharma News
08/06/2026 - 12:09
Κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο το καταστατικό του Εθνικού Φορέα Παιδιατρικής Ελλάδος
Υγεία
08/06/2026 - 11:47
Ο ΕΕΣ στο πλευρό των σεισμόπληκτων της Βόρειας Εύβοιας
Επικαιρότητα
08/06/2026 - 11:26
Όγκοι εγκεφάλου: Από τα πρώτα συμπτώματα μέχρι τη νευροχειρουργική αντιμετώπιση
Health Talk
08/06/2026 - 10:52
Κι όμως η αλλεργία στην άσκηση είναι πραγματική πάθηση και με σοβαρά συμπτώματα
Fitness
08/06/2026 - 10:36
Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη 2026: Εορτασμός με δύο δράσεις προσφοράς και αλληλεγγύης
Επικαιρότητα
08/06/2026 - 09:54
Οι έξι σημαντικότερες μελέτες για τον καρκίνο που παρουσιάστηκαν στο φετινό συνέδριο της ASCO
Υγεία
08/06/2026 - 09:29
Δράση προληπτικών εξετάσεων από τις Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στη Δυτική Αθήνα
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 17:38
Ακόμα και σε κατάθλιψη μπορούν να οδηγήσουν οι πτώσεις στην τρίτη ηλικία
Υγεία
05/06/2026 - 16:44
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Οι αστικοί κήποι ασπίδα απέναντι στην κλιματική κρίση
Επικαιρότητα
05/06/2026 - 16:06
Έρχεται το «χάπι της νύχτας» για το ροχαλητό και την υπνική άπνοια
Health Talk
05/06/2026 - 15:42
Γεωργιάδης: «Το "βραχιολάκι" επεκτείνεται και οι εφημερίες στα νοσοκομεία βελτιώνονται»
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 14:36

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βραβείο εξωστρέφειας από το ΕΒΕΑ στην ELPEN για την εξαγωγική της δραστηριότητα
Pharma News
08/06/2026 - 12:09
ΠΟΕΔΗΝ: Νέες κινητοποιήσεις υγειονομικών την Τετάρτη 10 Ιουνίου για τον αποκλεισμό από τα ΒΑΕ
Πολιτική Υγείας
08/06/2026 - 13:52
Γεωργιάδης: «Η βοήθεια των ιδιωτών προς το ΕΣΥ δεν είναι ντροπή, ούτε αδυναμία του κράτους»
Πολιτική Υγείας
08/06/2026 - 14:19
Καταγγελίες για σοβαρές ελλείψεις σημαντικού υγειονομικού υλικού στο Νοσοκομείο της Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
08/06/2026 - 14:59
Θεμιστοκλέους: Στις 3 ώρες και 40 λεπτά ο μέσος χρόνος αναμονής στα επείγοντα
Πολιτική Υγείας
08/06/2026 - 17:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo