ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αιχμές Δένδια για τα οικονομικά των στρατιωτικών νοσοκομείων

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλώντας στη Βουλή για το σχετικό νομοσχέδιο τόνισε ότι στόχος είναι ο εξορθολογισμός και η διασφάλιση της λειτουργίας τους.
Τρίτη, 29/04/2025 - 18:46
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

«Ο κύριος λόγος που κατατίθεται αυτό το νομοσχέδιο είναι να εκλογικεύσει ένα χάος, στο οποίο δεν υπάρχουν διακριτές μονάδες διότι δεν καταθέτουν προϋπολογισμό, δεν καταθέτουν σαφή απολογισμό, δεν λογοδοτούν για αυτό και όλα τα κενά τους καλύπτονται από τα γενικά λειτουργικά των Γενικών Επιτελείων». Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο, «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», επισημαίνοντας ότι «στόχος του είναι η θωράκιση των εσόδων των στρατιωτικών νοσοκομείων, ο οικονομικός εξορθολογισμός τους και η διασφάλιση της λειτουργίας τους».

«Είμαστε ανοιχτοί σε βελτιωτικές προτάσεις»

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης -η πλειοψηφία της οποίας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, αποσπασματικό, ασαφές και αόριστο τονίζοντας «την ανάγκη ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την επίλυση σειρά προβλημάτων και την ουσιαστική στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων»-, ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας είναι ανοιχτή σε βελτιωτικές προτάσεις.

«Δεκτή η κριτική, πρέπει να υπάρχει, αλλά πρέπει και να αντέχει. Το νομοσχέδιο αυτό, δεν έρχεται χαραγμένο σε μάρμαρο ή πέτρα. Θα υιοθετήσουμε όποια πρόταση είναι βελτιωτική», αντέτεινε ο κ. Δένδιας, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει ένα ιδιόρρυθμο σχήμα στα χρήματα των στρατιωτικών νοσοκομείων, τα οποία μάλιστα δεν έχουν ούτε καν ΑΦΜ».

«Το νομοσχέδιο έρχεται να εκλογικεύσει το χάος»

«Τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ δεν κρατιούνται στο σύνολο τους από τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι μεταφέρεται σε λογαριασμούς συνταξιοδοτικών ταμείων. Αυτό το ξέρετε, αλλά ουδείς το ανέφερε», σημείωσε ο υπουργός Άμυνας και πρόθεσε: «Από πού και ως πού, με ποια λογική θα σταθούν οικονομικά τα νοσοκομεία, όταν ένα τμήμα της προσόδους τους πηγαίνει ως συνταξιοδοτική συνεισφορά; Και πώς θα σταθεί ένα νοσοκομείο το οποίο δεν έχει ούτε καν ένα ΑΦΜ, -κανένα δεν έχει ΑΦΜ- ούτε και τυπική υποχρέωση να καταθέσει προϋπολογισμό, ούτε ισολογισμό σοβαρό, που να αντέξει σε κριτική. Αυτά τα ξέρουμε. Ο κύριος λόγος που κατατίθεται αυτό το νομοσχέδιο είναι να εκλογικεύσει ένα χάος στο οποίο δεν υπάρχουν διακριτές μονάδες διότι δεν καταθέτουν προϋπολογισμό, δεν καταθέτουν σαφή απολογισμό, δεν λογοδοτούν για αυτό και όλα τα κενά τους καλύπτονται από τα γενικά λειτουργικά των Γενικών Επιτελείων. Και αυτό γίνεται επί μακρά σειρά ετών. Δεν άκουσα κανέναν να λέει ότι αυτό δεν είναι σωστό».

Παράλληλα ο κ. Δένδιας έδωσε έμφαση στην οικονομική επιβίωση των στρατιωτικών νοσοκομείων η οποία καθίσταται αδύνατη, όπως είπε, με την μικρή πληρότητα που έχουν μέχρι σήμερα.

«Λέχθηκε ότι τα νοσοκομεία αυτά πρέπει να επιβιώσουν προς χάρη του στρατιωτικού προσωπικού. Σωστά. Λέχθηκε επίσης και ότι στερούνται του ανάλογου προσωπικού για να προσφέρουν τις υπηρεσίες που απαιτείται. Έχετε αίσθηση της ποιότητας των στρατιωτικών νοσοκομείων; Προφανώς δεν έχετε. Το 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, το 2024, έχει ποσοστό πληρότητας 55%. Ξέρετε κανένα νοσοκομείο στον πλανήτη που μπορεί να επιβιώσει με ποσοστό πληρότητας 55%;» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Το καλύτερο από όλα είναι το Ναυτικό Νοσοκομείο, το οποίο έχει ποσοστό πληρότητας 62%, ενώ το 404 έχει 38% πληρότητα. Είναι λάθος για τα νοσοκομεία και για τους γιατρούς να αυξήσουμε τις πληρότητες; Καμία νοσοκομειακή μονάδα δεν μπορεί να επιβιώσει οικονομικά με αυτές τις πληρότητες. Ή θα πρέπει να μειώσεις τις κλίνες και το προσωπικό, ή θα πρέπει να αυξήσεις τις πληρότητες. Κάνω χάρη στους δικαστικούς νομίζετε ή ρουσφέτι;».

Η περίπτωση του ΝΙΜΤΣ

Δεικτικός ήταν ο κ. Δένδιας και για το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ. «Έχει διοικηθεί σωστά μέχρι σήμερα; Ξέρετε πόσες κλίνες έχει κατειλημμένες σε σχέση με την δυνατότητά του;» είπε και επισήμανε: «Αισθάνομαι άσχημα να συζητάμε για ένα θέμα χωρίς να έχουμε γνώση βασικών στοιχείων. Πρέπει να συμφωνήσουμε καταρχήν, τι είναι λάθος ή τι θέλει βελτίωση πριν πάμε να δούμε τι ρύθμιση θέλουμε να κάνουμε. Συζητάμε τι θα κάνουμε. Μην θεωρήσετε ότι βάζουμε κάτι επειδή ξαφνικά ένας υπουργός ή ένας υφυπουργός είδε το βράδυ στο όνειρο του κάτι και την άλλη μέρα το πρωί πήγε να το γράψει».

Ο κ. Δένδιας, έκανε λόγο για «ένα νομοσχέδιο που έχει σαφείς κατευθύνσεις».

«Το πρώτο είναι να θεραπεύσει τα μεγάλα διοικητικά -και το λέω κομψά- προβλήματα των στρατιωτικών νοσοκομείων και να διευκολύνει το προσωπικό τους, και σε αυτό υπάρχουν σημαντικές καινοτομίες και το δεύτερο μεγάλο κομμάτι αυτού του νομοθετήματος είναι πώς θα διευκολυνθεί η πρόσβαση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτές τις υπηρεσίες, από αυτό το σύστημα υγείας», τόνισε.

«Συμμερίζομαι απολύτως τη φιλοδοξία να είναι το καλύτερο υγειονομικό σύστημα που υπάρχει στη χώρα, και επίσης το δικαίωμα των Ελλήνων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και εκτός του συστήματος όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες. Είναι δικαίωμά τους και δεν είναι υποχρεωτικό. Αν δεν θέλουν δεν θα το κάνουν, δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα. Ούτε στην ασφάλιση υπάρχει, αν θέλουν θα το κάνουν, αλλά δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δεν είναι ορθό να είναι γκετοποιημένοι. Είναι δικαίωμα τους να πηγαίνουν όπου αισθάνονται ότι θα έχουν τη καλύτερη περίθαλψη. Και είναι υποχρέωση δική μου να έχουν την καλύτερη αντιμετώπιση στο σύστημα των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό νομοθετούμε», κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

  • ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ
  • ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
  • ΒΟΥΛΗ
  • ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

3η ΥΠΕ: Χωρίς ραντεβού οι αιματολογικές εξετάσεις για τα καρδιαγγειακά νοσήματα στα 25 Κέντρα Υγείας
3η ΥΠΕ: Χωρίς ραντεβού οι αιματολογικές εξετάσεις για τα καρδιαγγειακά νοσήματα στα 25 Κέντρα Υγείας 29 Απριλίου 2025
Νίκος Παπανδρέου: Σε τραγική κατάσταση τα νοσοκομεία στην Κρήτη 30 Απριλίου 2025
Νίκος Παπανδρέου: Σε τραγική κατάσταση τα νοσοκομεία στην Κρήτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τους ψυχολόγους και την ψυχική υγεία - Οι βασικές διατάξεις
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 10:37

Στη δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τους ψυχολόγους και την ψυχική υγεία - Οι βασικές διατάξεις

Θεσσαλονίκη: Σοκαριστική υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης 51χρονης ΑΜΕΑ - Εμπλέκεται αστυνομικός
Επικαιρότητα
24/08/2026 - 14:38

Θεσσαλονίκη: Σοκαριστική υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης 51χρονης ΑΜΕΑ - Εμπλέκεται αστυνομικός

Στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τη δευτερογενή χρήση των δεδομένων υγείας
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 20:14

Στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τη δευτερογενή χρήση των δεδομένων υγείας

Βουλή: Εγκρίθηκε η διάταξη για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης του ΠΙΣ
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 13:56

Βουλή: Εγκρίθηκε η διάταξη για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης του ΠΙΣ

Οι προτάσεις της ΕΣΑμεΑ για το νομοσχέδιο που αφορά τον προσωπικό βοηθό
Patient Talk
20/07/2026 - 17:37

Οι προτάσεις της ΕΣΑμεΑ για το νομοσχέδιο που αφορά τον προσωπικό βοηθό

Ολοκληρώθηκε η ένταξη των στρατιωτικών νοσοκομείων στην ΕΚΑΠΥ
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 19:22

Ολοκληρώθηκε η ένταξη των στρατιωτικών νοσοκομείων στην ΕΚΑΠΥ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Τα νεότερα δεδομένα για την πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της άνοιας
Υγεία
18/09/2026 - 12:53
Πέθανε ήσυχα στο σπίτι της σε ηλικία 103 ετών η Μαργαρίτα Παπανδρέου
Επικαιρότητα
18/09/2026 - 12:34
Εγκαινιάστηκε στο Γ.Ν. και Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» η δεύτερη Στέγη Γονέων στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
18/09/2026 - 12:12
Υπ. Υγείας: Με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης πλήρης έλεγχος σε ιατρεία και γιατρούς
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 11:55
Σωρεία παραβάσεων αποκαλύπτουν οι έλεγχοι της ΕΑΔ σε ιδιωτικές μονάδες υγείας
Επικαιρότητα
18/09/2026 - 11:34
Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Κάλεσμα συμμετοχής στην ευρωπαϊκή δράση «Know Your Numbers»
Patient Talk
18/09/2026 - 11:03
Στη δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τους ψυχολόγους και την ψυχική υγεία - Οι βασικές διατάξεις
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 10:37
Καμπανάκι από το Ευρωκοινοβούλιο και προτάσεις για τις ελλείψεις προσωπικού στην Υγεία
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 10:18
Μύκητες νυχιών: Ο «υπόγειος πόλεμος», οι μύθοι και τα νέα όπλα της επιστήμης
Health Talk
18/09/2026 - 09:26
Η επάρκεια σιδήρου και βιταμίνης D είναι το κλειδί για πιο ομαλή επιστροφή στη ρουτίνα
Υγεία
18/09/2026 - 08:49
«Γνωριμία με τα Ρευματικά Νοσήματα»: Ενημερωτική εκδήλωση στην Κέρκυρα από την ομοσπονδία «ΡευΜΑζήν»
Patient Talk
18/09/2026 - 07:28
Τα νέα προϊόντα της Sarantis Health & Care στο 13ο συνέδριο ΣΥΦΑΚ 2026
Pharma News
18/09/2026 - 03:47
Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων HIV και κατάσταση εθνικής κρίσης στα νησιά Φίτζι
Υγεία
18/09/2026 - 00:03
Στη Σκύρο η Β' ΩΡΛ Κλινική του ΑΠΘ σε δράση πρόληψης, ενημέρωσης και εξειδικευμένης φροντίδας
Υγεία
17/09/2026 - 23:36
Και τρίτος νεκρός από ελονοσία στην Φρανκφούρτη - Ο θάνατος δεν σχετίζεται με το αεροδρόμιο
Επικαιρότητα
17/09/2026 - 23:08
Ο ΕΟΦ άναψε «κόκκινο» στην πώληση συμπληρωμάτων κρεατίνης
Pharma Policy
17/09/2026 - 22:43
Θεσσαλονίκη: Η πρώτη συνεδρία ασθενούς στον νέο υψηλής τεχνολογίας γραμμικό επιταχυντή του ΑΧΕΠΑ
Υγεία
17/09/2026 - 22:13
Γεωργιάδης: «Τεχνολογία και καινοτομία στην υγεία σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική βιωσιμότητα»
Πολιτική Υγείας
17/09/2026 - 21:29
Σημαντική ελληνική συμμετοχή σε νέα θεραπεία για το πολλαπλούν μυέλωμα που εγκρίθηκε από τον FDA
Υγεία
17/09/2026 - 21:12
Η Κομισιόν μπλοκάρει την πρόσβαση των social media σε παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών
Επικαιρότητα
17/09/2026 - 20:34
Πότε ο βήχας του παιδιού κρύβει κάτι σοβαρότερο από μια απλή ίωση
Υγεία
17/09/2026 - 19:52
Κέντρα πρόληψης: Διάλογο τώρα για τη νέα προγραμματική σύμβαση ζητούν οι εργαζόμενοι
Ψυχική Υγεία
17/09/2026 - 18:59
ΕΛΛΟΚ: Οι ασθενείς αποκτούν θεσμικό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών για τον καρκίνο
Patient Talk
17/09/2026 - 18:22
Πως επηρεάζεται από την υψηλή θερμοκρασία και την υγρασία η υπέρταση
Health Talk
17/09/2026 - 17:49
Ο νέος αξονικός τομογράφος SOMATOM go.Top της Siemens Healthineers εγκαταστάθηκε στο Therapis General Hospital
Υπηρεσίες Υγείας
17/09/2026 - 17:17
Η ΕΝΑΣΕΛ ζητάει αποτελεσματικούς και ενισχυμένους ελέγχους στους παρόχους υγείας
Patient Talk
17/09/2026 - 16:44
Καμπανάκι από την ΕΟΟ για τις γρήγορες, εύκολες και low cost οδοντιατρικές πράξεις: «Μεγάλη προσοχή στις διαφημίσεις»
Υγεία
17/09/2026 - 16:18
Αυτισμός: Ο ρόλος του πλακούντα και της φλεγμονής στην εγκυμοσύνη
Υγεία
17/09/2026 - 16:00
Γεωργιάδης από Τρίκαλα: «Υψηλός ο βαθμός ικανοποίησης των ασθενών από το νοσοκομείο της πόλης»
Πολιτική Υγείας
17/09/2026 - 15:27
Πολλαπλή σκλήρυνση: Ελπίδες για επιβράδυνση της νόσου με υπάρχον φάρμακο
Υγεία
17/09/2026 - 15:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελεγκτικοί μηχανισμοί στην Υγεία: Σφοδρή κριτική στο υπουργείο μετά την υπόθεση Μαζωνάκη
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 13:27
Αγαπηδάκη: «Αναγκαίες οι αλλαγές στην ΑΕΜΥ για τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Άνοιας»
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 15:28
Επιστροφή στο σχολείο και διατροφή των παιδιών: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Διατροφή
15/09/2026 - 15:54
Επιστρέφουν οι «Ράμπο της Υγείας»; Τι εξετάζει το υπουργείο
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 18:14
ΠαΣΟΝοΠ: «Το ΕΣΥ δεν μπορεί να οικοδομηθεί μόνο με ανακαινίσεις κτηρίων και νέο εξοπλισμό»
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 23:28
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo