Αρχικά, δερματολόγοι και διατροφολόγοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει «μαύρισμα φαγητού»… Αυτό που μπορούν να κάνουν όμως συγκεκριμένες τροφές και ροφήματα είναι να αλλάξουν ελαφρώς τον τόνο του δέρματός μας για να φαινόμαστε σαν να έχουμε μόλις επιστρέψει από διακοπές, δίνοντας στο δέρμα μια πιο υγιή όψη.
Στην κορυφή της λίστας, βρίσκονται φρούτα και τα λαχανικά πλούσια σε καροτενοειδή, τα οποία είναι φυσικές χρωστικές. Μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη πρόσληψη τροφών αυτής της κατηγορίας μπορεί να οδηγήσει σε μια χρυσαφένια απόχρωση εντός περίπου έξι εβδομάδων λόγω συσσώρευσης των καροτενοειδών στο δέρμα.
Καρότα
Τα καρότα και ο χυμός καρότου είναι ευρέως γνωστά για την περιεκτικότητα τους σε βήτα-καροτίνη.
Σύμφωνα με την διατροφολόγο Patricia Bannan, «τα καρότα είναι στην κορυφή της προσπάθειας για φυσική λάμψη». Εφιστά ωστόσο την προσοχή εξηγώντας ότι η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε καροτιναιμία, μία δυσχρωμία του δέρματος που προκύπτει δευτεροπαθώς, με όψη έντονα κίτρινη-πορτοκαλί, σαν αυτή του ίκτερου.
Άλλες τροφές πλούσιες σε βήτα-καροτίνη είναι επίσης οι γλυκοπατάτες, το σπανάκι και η κολοκύθα.
Σολομός
Σκεφτείτε το ροζ χρωμα του σολομού… οφείλεται σε ενα καροτενοειδές που ονομάζεται ασταξανθίνη. Το συγκεκριμένο συστατικό είναι ένας σούπερ σταρ για την υγεία του δέρματος, καθώς έχει επιστημονικά συνδεθεί με τη βελτίωση της κατάστασης όλων των δερματικών στοιβάδων. Η ασταξανθίνη φαίνεται επίσης να έχει αντιρυτιδικές ιδιότητες ενώ επιπλέον μελέτες δείχνουν ότι αποτρέπει βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Άλλες επιλογές πλούσιες σε ασταξανθίνη είναι τα φύκια, η κόκκινη μαγιά, οι γαρίδες και οι καραβίδες.
Τοματοπολτός
Οι ντομάτες χρωστούν το ζωηρό κόκκινο χρώμα τους στο λυκοπένιο. Η πάστα ντομάτας περιέχει μεγάλες ποσότητες από αυτό το καροτενοειδές. «Το λυκοπένιο όχι μόνο μπορεί να προστατεύσει το δέρμα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, αλλά μπορεί επίσης να προσθέσει πιο βαθύ χρωματικό τόνο και υγιή λάμψη στην επιδερμίδα», λέει η Bannan.
Μια μελέτη στο British Journal of Dermatology διαπίστωσε ότι το λυκοπένιο μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την άμυνα του δέρματός και έναντι των βλαβών από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Υψηλές ποσότητες λυκοπενίου έχουν επίσης οι λιαστές ντομάτες, το κόκκινο γκρέιπφρουτ και το καρπούζι.
Σιτέλαιο
Το έλαιο φύτρων σιταριού είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, μια λιποδιαλυτή αντιοξειδωτική βιταμίνη. Επαρκείς ποσότητες αυτής της «βιταμίνης νεότητας» στη διατροφή μας φαίνεται ότι δρουν φωτοπροστατευτικά.
Σύμφωνα με μια μελέτη ανασκόπησης του 2021, ο συνδυασμός βιταμίνης Ε με βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του ηλιακού εγκαύματος, με αποτέλεσμα να φαινόμαστε λαμπεροί χωρίς ερυθρότητα.
Επιπλέον, το έλαιο φύτρων σιταριού είναι πηγή ωμέγα-3 λιπαρών. Άλλες διατροφικές επιλογές για να εξασφαλίσουμε βιταμίνη Ε είναι οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και το αβοκάντο.
Πορτοκάλια
Η βιταμίνη C παίζει βασικό ρόλο στην υγεία του δέρματος. Γενικά όλα τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία και τη γήρανση του δέρματος.
Σύμφωνα με τον διατροφολόγο Keri Gans, η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία από τη βλάβη ελεύθερων ριζών και ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου. Και τα δύο είναι σημαντικοί παράγοντες για υγιές, λαμπερό δέρμα.
Αναζητήστε την βιταμίνη αυτή και σε φράουλες, ακτινίδια, κόκκινες πιπεριές και μπρόκολο.
Μανιτάρια
Τα μανιτάρια προσφέρουν μια ποικιλία βιοδραστικών ενώσεων που μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της γήρανσης του δέρματος, σύμφωνα με μια μελέτη του 2024. Ανάμεσα τους μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β γνωστή ως PABA (ή παρααμινοβενζοϊκό οξύ) που βοηθά φυσικά στην προστασία του δέρματός από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.
Άλλες επιλογές με βιταμίνη Β10 είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, η μαγιά μπύρας, η μελάσα και το σπανάκι.
Πηγή: health.usnews.com