ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανοσία στον κορωνοϊό: πόση και πόσοι;

Υγεία
Ανοσία στον κορωνοϊό: πόση και πόσοι;
Ο συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να ξεκινήσει άμεσα για τη διεξαγωγή μελετών σχετικά με το ζήτημα της ανοσίας των ανθρώπων στο νέο κορονοϊό.
Τρίτη, 14/04/2020 - 17:43
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Ο Έλληνας καθηγητής της πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, Ηλίας Μοσιάλος συνέταξε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με τις μελέτες για την ανοσία στον κορονοϊό, τη διάρκειά της καθώς και τα τεστ αντισωμάτων.

Ακολουθεί παρακάτω το άρθρο του κ Μοσιάλου.

Μεταξύ των αβεβαιοτήτων σχετικά με τη νόσο Covid-19 είναι και το πώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα ανταποκρίνεται στη λοίμωξη, πόσο μεγάλο είναι το ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων, τι σημαίνει αυτό για τη διάδοση της νόσου, και ποια είναι τα ποσοστά ανοσίας στον πληθυσμό. Δεν γνωρίζουμε επί του παρόντος ούτε ποιος βαθμός παραγωγής αντισωμάτων είναι ο δείκτης επαρκούς ανοσίας. Άτομα με προηγουμένη λοίμωξη στον ίδιο ιό μπορεί να διαφέρουν αναφορικά με τα επίπεδα παραγωγής αντισωμάτων. Μόνο αποτελέσματα από την Κίνα θα μπορούσαν να μας δώσουν επιδημιολογικές και ανοσολογικές πληροφορίες, αλλά και αυτά θα αντικατοπτρίζουν την εικόνα ανοσίας του πληθυσμού μετά από έκθεση λίγων μηνών

Για να απαντηθούν επιστημονικά αυτά τα ερωτήματα, ώστε να μην βασιζόμαστε σε υποθέσεις εργασίας που προκύπτουν από μοντελοποίηση της νόσου ή συσχετισμούς με συγγενείς ιούς, είναι απαραίτητο να διεξαχθούν και να αποφανθούν στοχευμένες κλινικές μελέτες ανοσίας ανά χώρα. Ο σχεδιασμός έγκυρων επιδημιολογικών μελετών δεν είναι εύκολος. Η ανίχνευση του ρόλου της προηγούμενης έκθεσης σε άλλους συγγενείς παθογόνους παράγοντες είναι ένα παράδειγμα «σύγχυσης» για τους ερευνητές και τους επιδημιολόγους.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να χρησιμοποιηθεί η ίδια μεθοδολογία δειγματοληψίας και η ίδια μέθοδος μέτρησης παντού, ακόμα και εάν ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι στατιστικά σημαντικός αλλά διαφορετικός. Η δική μου πρόταση, συγκεκριμένα για την Ευρώπη, αφορά την οριοθέτηση του πλαισίου των σημαντικών παραμέτρων προς αξιολόγηση: η στοιχειοθέτηση και η τελική συλλογή δεδομένων και ανάλυση να γίνει υπό την αιγίδα της Eurostat σε συνεργασία με τις στατιστικές υπηρεσίες όλων των κρατών μελών.

Ο συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Γνωρίζουμε πως η Γερμανία, πρώτη στην Ευρώπη, ξεκινά την επόμενη εβδομάδα μελέτες ανοσίας μεγάλης κλίμακας. Τρεις μελέτες θα διεξαχθούν από κοινού από το Ινστιτούτο Robert Koch, το Ινστιτούτο Ιολογίας στο Νοσοκομείο Charité του Βερολίνου και το Κέντρο Helmholtz for Infection Research στο Braunschweig. Στην πρώτη, θα ληφθούν μέχρι και 15.000 δείγματα αίματος κάθε 14 ημέρες, ενώ η δεύτερη θα επικεντρωθεί στις τέσσερις περιοχές που πλήγηκαν χειρότερα από τον ιό, με περίπου 2.000 δείγματα αίματος. Οι πρώτες δυο μελέτες θα αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα, με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένονται τον Μάιο. Στην τρίτη που θα ξεκινήσει τον Μάιο, θα εξεταστούν για αντισώματα 15.000 άτομα σε 150 περιοχές της Γερμανίας.

Η Φινλανδία επίσης, ξεκινά μιας μικρότερης κλίμακας μελέτη ανοσίας, αρχικά με 750 διαφορετικούς εθελοντές ανά εβδομάδα. Η μελέτη θα διεξαχθεί από το Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας της Φινλανδίας (THL) και θα χρησιμοποιήσει τεστ αντισωμάτων. Θα επικεντρωθεί αρχικά σε ενήλικες (σε ηλικία ικανή για εργασία) στην πρωτεύουσα και θα επεκταθεί αριθμητικά και σταδιακά γεωγραφικά σε όλη τη χώρα και σε όλες τις ηλικίες.

Προς το παρόν, προχωράμε επιφυλακτικά υποθέτοντας πως μόνο μια μειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού έχει ανοσία έναντι του SARS-CoV-2, ακόμη και σε περιοχές που πλήττονται σκληρά. Πώς εξελίσσεται αυτή η εικόνα με την συνεχή τροφοδότηση κλινικών δεδομένων; Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι θα μπορούσε να αλλάξει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο ευαίσθητα και συγκεκριμένα είναι τα διάφορα τεστ αντισωμάτων και αν μπορούν να αποφύγουν ψευδείς θετικές διαγνώσεις λόγω ομοιότητας των αντισωμάτων σε σχετικούς ιούς. Αυτό που είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο για να υπολογιστεί η έκταση της ανοσίας τής αγέλης, αλλά και για να διαπιστωθεί εάν κάποιοι άνθρωποι μπορούν να επανέλθουν στην κοινωνία με ασφάλεια χωρίς να μολυνθούν ξανά ή να είναι φορείς, είναι η διάρκεια της ανοσίας. Μέχρι να έχουμε απαντήσεις για την ανοσία όμως, τι μπορούν να κάνουν οι επιστήμονες αλλά και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων που βασίζονται στην επιστήμη για να εφαρμόσουν την κατάλληλη πολιτική εξόδου από τα μέτρα;

Ο Marc Lipsitch (καθηγητής επιδημιολογίας και ανοσολογίας και λοιμωδών νοσημάτων στο Χάρβαρντ Τ.Η. Chan School of Public Health, όπου διευθύνει επίσης το Κέντρο για τη Δυναμική των Μεταδοτικών Νόσων) σε άρθρο του στους New York Times εξηγεί πως «παίρνονται αποφάσεις με μεγάλες συνέπειες, όπως οφείλουν, μόνο με βάση αναλαμπές επιστημονικών δεδομένων». Η καλύτερη προσέγγιση σύμφωνα με τον Lipsitch είναι η κατασκευή ενός εννοιολογικού μοντέλου, δηλαδή ενός συνόλου υποθέσεων σχετικά με το πώς μπορεί να λειτουργήσει η ανοσία - με βάση τις τρέχουσες γνώσεις του ανοσοποιητικού συστήματος και πληροφορίες σχετικά με τους συγγενείς ιούς.
Αλλά συνιστά προσοχή γιατί όπως σε κάθε μοντελοποίηση, πρέπει να ακολουθεί, η έρευνα με βελτίωση του μοντέλου ή/και επιβεβαίωση της θεωρίας με παρατήρηση και πειράματα.

Αν συνοψίσουμε το άρθρο μαθαίνουμε πως

1. Ανάλυση χιλιάδων περιπτώσεων εποχικών κορωνοϊών στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας μαθηματικό μοντελοποίηση έδειξε ότι η ανοσία ενός έτους περίπου είναι πιθανή για τους δύο εποχιακούς κορωνοϊούς που σχετίζονται περισσότερο με το SARS-CoV-2. Αυτό δίνει μια πιθανή ένδειξη για το πώς θα μπορούσε να συμπεριφερθεί η ανθρώπινη ανοσία απέναντι στον SARS-CoV-2.

2. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν ανοσία στον ιό, ένα μολυσμένο άτομο έχει όλο και λιγότερες πιθανότητες να έρθει σε επαφή με ένα πρόσωπο ευπαθή σε λοίμωξη. Δηλαδή, τελικά, η ανοσία της αγέλης για αυτό τον ιό γίνεται παράμετρος της κοινωνίας.

3. Mια πρόσφατη μελέτη (η οποία όμως δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί) λέει πως οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν 100 ή ακόμη και 1.000 φορές μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον αριθμό που αναφέρεται. Η εκτίμηση είναι πρώιμη και έμμεση και κρίνεται σαν έμμεση απόρροια στατιστικών συσχετισμών, αλλά μπορεί να είναι ενδείξη για μελλοντικά ευρήματα.

4. Δεν έχουν διεξαχθεί ενδελεχή πειράματα για μελέτη ανοσίας σε SARS και MERS. Αλλά οι μετρήσεις των αντισωμάτων στο αίμα πρώην νοσούντων υποδηλώνουν δύο χρόνια ανοσία για το SARS, και σχεδόν τρία χρόνια για το MERS,.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για σχεδόν όλες τις πτυχές αυτού του νέου ιού, αλλά σε αυτήν την πανδημία, όπως και σε προηγούμενες, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις με μεγάλες συνέπειες πριν από την εισαγωγή οριστικών δεδομένων. Δεδομένης αυτής της επείγουσας ανάγκης, η συνεχής ενημέρωση και προσεκτική ερμηνεία των αποτελεσμάτων των μελετών από τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.

Τελευταία τροποποίηση στις 14/04/2020 - 17:54
  • ΑΝΟΣΙΑ
  • ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΤΕΣΤ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι κίνδυνοι της κατανάλωσης αλκοόλ στην εποχή της πανδημίας
Οι κίνδυνοι της κατανάλωσης αλκοόλ στην εποχή της πανδημίας 14 Απριλίου 2020
Κορονοϊός Ελλάδα : Στους 101 οι θάνατοι στο χώρα, 27 άτομα εξήλθαν από ΜΕΘ - Μειώνεται η διασπορά του ιού στην κοινότητα 14 Απριλίου 2020
Κορονοϊός Ελλάδα : Στους 101 οι θάνατοι στο χώρα, 27 άτομα εξήλθαν από ΜΕΘ - Μειώνεται η διασπορά του ιού στην κοινότητα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιβουπροφαίνη χωρίς φόβο; Νέες ελληνικές μελέτες ανατρέπουν όσα ξέραμε
Υγεία
29/04/2025 - 21:13

Ιβουπροφαίνη χωρίς φόβο; Νέες ελληνικές μελέτες ανατρέπουν όσα ξέραμε

Χημικές ουσίες στα στρώματα μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλο βρεφών και παιδιών
Υγεία
16/04/2025 - 13:49

Χημικές ουσίες στα στρώματα μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλο βρεφών και παιδιών

ΕΟΔΥ: Μειωμένη η θετικότητα σε γρίπη και κορονοϊό, πέντε συνολικά οι νεκροί
Υγεία
10/04/2025 - 18:44

ΕΟΔΥ: Μειωμένη η θετικότητα σε γρίπη και κορονοϊό, πέντε συνολικά οι νεκροί

ΕΟΔΥ: Μικρή αύξηση της θετικότητας και τέσσερις θάνατοι από γρίπη - Πέντε νεκροί από COVID-19
Υγεία
03/04/2025 - 17:25

ΕΟΔΥ: Μικρή αύξηση της θετικότητας και τέσσερις θάνατοι από γρίπη - Πέντε νεκροί από COVID-19

Τεστ τεχνητής νοημοσύνης φέρνει επανάσταση στη διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας
Υγεία
02/04/2025 - 06:53

Τεστ τεχνητής νοημοσύνης φέρνει επανάσταση στη διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Τα συμπτώματα της long Covid μπορεί να μας ταλαιπωρούν ακόμα και δύο χρόνια μετά τη μόλυνση!
Υγεία
25/03/2025 - 03:21

Τα συμπτώματα της long Covid μπορεί να μας ταλαιπωρούν ακόμα και δύο χρόνια μετά τη μόλυνση!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από την αύξηση ορισμένων τύπων καρκίνου σε άτομα κάτω των 50
Υγεία
13/05/2025 - 13:00
ΕΙΝΑΠ για μεταφορά κλινικών «Αττικόν» στο «Αγία Βαρβάρα»: Πέντε έγκυες θα κατέληγαν στον θάνατο χωρίς ΜΕΘ το τελευταίο δεκαήμερο , λένε οι γιατροί
Πολιτική Υγείας
13/05/2025 - 12:49
Τα παιδιά που έχουν αυξημένο βάρος σε μικρή ηλικία διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο ενήλικης παχυσαρκίας
Υγεία
13/05/2025 - 12:00
Αμερικανοί επιστήμονες φιλοδοξούν να εκδίδουν «δελτία» επιδημιών από την ανάλυση των λυμάτων
Πολιτική Υγείας
13/05/2025 - 11:34
Πώς επηρεάζει η ηλικία της εγκυμοσύνης και το βάρος τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού
Υγεία
13/05/2025 - 11:00
Στην Ελλάδα η Ρομποτική Θεραπεία Υδροβολής – Aquablation για την Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη
Digital Health
13/05/2025 - 10:08
O FDA διόρισε τον πρώτο διευθυντή τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο την επιτάχυνση των αξιολογήσεων
Πολιτική Υγείας
13/05/2025 - 10:00
Αντίστροφα εμβόλια: Tο «ιερό δισκοπότηρο» της θεραπείας των αυτοάνοσων;
Pharma News
13/05/2025 - 09:06
Η Φύση ήταν το καταφύγιο της Κέιτ Μιντλετον στη μάχη με τον καρκίνο
Patient Talk
13/05/2025 - 08:30
Ενισχύθηκε ο στόλος αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ με νέα δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
Πολιτική Υγείας
13/05/2025 - 07:37
Create Habits: Η εκπαιδευτική πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Prolepsis που δημιουργεί νέες διατροφικές συνήθειες
Διατροφή
13/05/2025 - 06:46
Τριπλή διάκριση για τη ΜΕΓΑ στα «PET AWARDS 2025»
Pet
13/05/2025 - 03:21
Νίτσας: «Γέφυρα με το… μέλλον από τον ΙΣΘ για φοιτητές ιατρικής και τις ειδικότητες τους»
Επικαιρότητα
13/05/2025 - 00:08
«Μάχομαι, φεύγω ή παγώνω»; Πως αντιδρά το σώμα σε περίπτωση απειλής
Ψυχική Υγεία
12/05/2025 - 18:27
ΠΟΥ: Το νοσηλευτικό δυναμικό αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ανισότητες στις υπηρεσίες υγείας παραμένουν
Πολιτική Υγείας
12/05/2025 - 16:56
Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Μπορεί η υψηλή πίεση να οδηγήσει στην απώλεια όρασης;
Health Talk
12/05/2025 - 16:18
Σφηνάκια τζίντζερ: Πόσο αποτελεσματικά είναι τελικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού;
Διατροφή
12/05/2025 - 16:01
Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο: «Κάθε χρόνο "χορταίνουμε" από δηλώσεις "αναγνώρισης της προσφοράς μας"»
Πολιτική Υγείας
12/05/2025 - 15:33
Ανοιχτά την Κυριακή 18 Μαΐου δύο διαγνωστικά κέντρα της Affidea για δωρεάν καρδιολογικό έλεγχο
Υπηρεσίες Υγείας
12/05/2025 - 15:11
Παγκόσμια Ημέρα Κληρονομικού Αγγειοοιδήματος: Φιλικό τουρνουά μπάσκετ για μια σπάνια χρόνια πάθηση
Patient Talk
12/05/2025 - 14:47
Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο λιμού ο πληθυσμός της Γάζας, προειδοποιεί η IPC
Επικαιρότητα
12/05/2025 - 14:33
Η Φον ντερ Λάιεν αντιμέτωπη με την ώρα της αλήθειας για το «σκάνδαλο των εμβολίων» στην ΕΕ
Pharma Policy
12/05/2025 - 14:19
Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή: Ο ΕΕΣ τιμά το νοσηλευτικό του προσωπικό σε όλη την Ελλάδα
Υγεία
12/05/2025 - 14:02
ΕΙΝΑΠ: «Επικίνδυνη η κατάσταση στα προσωρινά ΤΕΠ του "Ευαγγελισμού"»
Πολιτική Υγείας
12/05/2025 - 13:46
Draeger Hellas: Δύο νέα λογισμικά προσφέρουν σύγχρονες ψηφιακές λύσεις στον τομέα της Αναισθησίας
Digital Health
12/05/2025 - 13:31
Στο Ταμείο Ανάκαμψης οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας
Πολιτική Υγείας
12/05/2025 - 13:19
Πειραματική εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας σε ασθενείς μακροχρόνιας παραμονής στο νοσοκομείο
Digital Health
12/05/2025 - 13:11
Διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία - Τι λένε οι φαρμακοποιοί
Pharma Policy
12/05/2025 - 12:49
ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης των ασφαλισμένων υγείας: Ασύδοτη κερδοσκοπία με την ανοχή της κυβέρνησης
Πολιτική Υγείας
12/05/2025 - 12:30
"Βουτιά" στις μετοχές των φαρμακευτικών μετά την εξαγγελία Τραμπ για μείωση των τιμών των φαρμάκων
Pharma Policy
12/05/2025 - 12:22

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανοιχτά την Κυριακή 18 Μαΐου δύο διαγνωστικά κέντρα της Affidea για δωρεάν καρδιολογικό έλεγχο
Υπηρεσίες Υγείας
12/05/2025 - 15:11
Τα παιδιά τρώνε περισσότερο μετά από μόλις πέντε λεπτά διαφημίσεων με λιχουδιές!
Διατροφή
12/05/2025 - 11:00
Σφηνάκια τζίντζερ: Πόσο αποτελεσματικά είναι τελικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού;
Διατροφή
12/05/2025 - 16:01
ΠΟΥ: Το νοσηλευτικό δυναμικό αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ανισότητες στις υπηρεσίες υγείας παραμένουν
Πολιτική Υγείας
12/05/2025 - 16:56
Γεωργιάδης: Με τα απογευματινά χειρουργεία η αναμονή έχει μειωθεί κατά 50%
Πολιτική Υγείας
12/05/2025 - 11:46
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo