ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα συμπτώματα της long Covid μπορεί να μας ταλαιπωρούν ακόμα και δύο χρόνια μετά τη μόλυνση!

Υγεία
UNSPLASH
Σχεδόν ένας στους τέσσερις που μολύνθηκαν με τον κορονοϊό SARS-CoV-2, ανέπτυξαν μακροχρόνιο Covid (long Covid) και σε περισσότερους από τους μισούς τα συμπτώματα επέμειναν ακόμα και δύο χρόνια μετά.
Τρίτη, 25/03/2025 - 03:21
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Τα παραπάνω διαπιστώνει έρευνα, με επικεφαλής το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) και κύριο συγγραφέα τον Έλληνα ερευνητή του Ινστιτούτου, καθηγητή Μανόλη Κογεβίνα. Η long Covid εκδηλώνεται με συμπτώματα που επιμένουν για τουλάχιστον τρεις μήνες, συμπεριλαμβανομένων αναπνευστικών, νευρολογικών, πεπτικών ή άλλων γενικών συμπτωμάτων, όπως κόπωση και εξάντληση.

Μελέτη γενικού πληθυσμού

Η συγκεκριμένη έρευνα παρακολούθησε 2.764 ενήλικες από την κοόρτη «COVICAT», μια μελέτη με βάση τον πληθυσμό που σχεδιάστηκε για να διερευνήσει τον αντίκτυπο της πανδημίας στην υγεία του πληθυσμού της Καταλονίας. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν τρία ερωτηματολόγια, το 2020, το 2021 και το 2023, και παρείχαν δείγματα αίματος και ιατρικά αρχεία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «BMC Medicine», το 23% των ανθρώπων που μολύνθηκαν με τον ιό SARS-CoV-2, ανέπτυξαν long Covid.

«Πρόκειται για μια μελέτη γενικού πληθυσμού και αυτή είναι η διαφορά της από άλλες μελέτες. Οι περισσότερες μελέτες για long Covid είναι κλινικές μελέτες, δηλαδή γίνονται σε άτομα που έχουν πάει στις υπηρεσίες υγείας και συνεπώς πιάνουν κυρίως τα πιο βαριά περιστατικά. Εμείς, καθώς κάνουμε μια μελέτη γενικού πληθυσμού, μελετάμε και περιστατικά που δεν είναι τόσο βαριά, αλλά έχουν συμπτώματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους. Γι’ αυτό και τα αποτελέσματα αναδεικνύουν μια υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης long Covid σε σχέση με άλλες μελέτες», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μανόλης Κογεβίνας.

Όπως διαπιστώθηκε, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με long Covid (56%) εξακολουθούσαν να έχουν συμπτώματα δύο χρόνια μετά. «Το εύρημα αυτό στέλνει ένα μήνυμα στα συστήματα υγείας ότι δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το θέμα του long Covid. Μπορεί να έχουμε ρυθμίσει κάπως την πανδημία και να μην έχουμε τόσο βαριά περιστατικά όπως παλαιότερα, ωστόσο υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που έχει αυτά τα συμπτώματα και που χρειάζεται παρακολούθηση συστηματική», τονίζει ο κ. Κογεβίνας.

Με βάση τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες και τα ιατρικά τους αρχεία, οι ερευνητές εντόπισαν τρεις κλινικούς υπότυπους μακροχρόνιας Covid: νευρολογικά και μυοσκελετικά συμπτώματα, αναπνευστικά και τη σοβαρότερη εμφάνιση της νόσου, όπου τα συμπτώματα αφορούσαν πολλαπλά όργανα.

Παράγοντες ανάπτυξης της long covid

Η έρευνα έφερε στο «φως» παράγοντες που συντελούν στην ανάπτυξη long Covid. Όπως αναφέρει η Μαριάννα Καραχάλιου, ερευνήτρια στο ISGlobal και μία από τους συγγραφείς της μελέτης, «το να είσαι γυναίκα, να έχεις βιώσει μια σοβαρή λοίμωξη Covid-19 και να έχεις μια προϋπάρχουσα χρόνια ασθένεια, όπως το άσθμα, είναι σαφείς παράγοντες κινδύνου». Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι τα άτομα με παχυσαρκία και υψηλά επίπεδα αντισωμάτων IgG πριν από τον εμβολιασμό ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν μακροχρόνια Covid. Ο τελευταίος παράγοντας, σημειώνουν οι ερευνητές, μπορεί να αντανακλά την υπερενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος μετά την αρχική λοίμωξη, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συμβάλει στην επιμονή των μακροχρόνιων συμπτωμάτων.

Η σύνδεση με ψυχικά νοσήματα

Κατά την έρευνα εντοπίστηκε και η σύνδεση της ασθένειας με ψυχικά νοσήματα. «Εντοπίσαμε ότι τα ψυχολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα σχετίζονται με πιο βαριά συμπτώματα long Covid. Η σχέση είναι αμφίδρομη, αποτελούν και σύμπτωμα του long Covid, αλλά και πρόκειται για παράγοντες που προκαλούν long Covid», αναφέρει ο κ. Κογεβίνας.

Η ανάλυση εντόπισε επίσης προστατευτικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της πάθησης. Αυτοί περιλαμβάνουν τον εμβολιασμό πριν από τη λοίμωξη και έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος περιλαμβάνει τακτική σωματική δραστηριότητα και επαρκή ύπνο. Επιπλέον, ο κίνδυνος ήταν χαμηλότερος σε άτομα που μολύνθηκαν μετά την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον. Αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, από την τάση των λοιμώξεων να είναι ηπιότερες ή από τη μεγαλύτερη γενική ανοσία στον Covid-19.

Γιατί οι γυναίκες...

Ο κ. Κογεβίνας ασχολείται συστηματικά στις έρευνές του με τον μακροχρόνιο Covid. Επόμενος ερευνητικός στόχος του, όπως αποκαλύπτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι να διερευνήσει γιατί οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν long Covid.

Γιατί έχει στρέψει, όμως, την προσοχή του στη συγκεκριμένη ασθένεια, τον ρωτάμε. «Είναι εντυπωσιακός αυτός ο ιός και το πώς επιδρά τόσο πολύ με διαφορετικά συμπτώματα. Μας έχει ξαφνιάσει πάρα πολύ. Αυτό είναι ένα θέμα. Αλλά το βασικό είναι ότι ο long Covid αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας και κοινωνικής υγείας, το οποίο δεν το «πιάσαμε» αρκετά νωρίς. Ο κόσμος με long Covid δεν είχε καλή περίθαλψη. Και καθώς έχουμε βγει από την οξεία φάση του Covid, ξεχνάμε τα περιστατικά του long Covid. Και τα περιστατικά αυτά έχουν θέματα υγείας και ένα σοβαρό πρόβλημα ποιότητας ζωής. Και αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, δεν πρέπει να το ξεχάσουμε», υπογραμμίζει.

Σημειώνεται ότι η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με το ερευνητικό ινστιτούτο «Germans Trias i Pujol» (IGTP), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου END-VOC.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΕΡΕΥΝΑ
  • LONG COVID
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έρευνα συνδέει την παιδική παχυσαρκία με αυξημένο κίνδυνο ΧΑΠ στην ενήλικη ζωή
Έρευνα συνδέει την παιδική παχυσαρκία με αυξημένο κίνδυνο ΧΑΠ στην ενήλικη ζωή 24 Μαρτίου 2025
Τι συμβαίνει όταν το παιδί μας αργεί να μιλήσει; 24 Μαρτίου 2025
Τι συμβαίνει όταν το παιδί μας αργεί να μιλήσει;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συστατικό του σκόρδου φαίνεται συνδέεται με βελτίωση της μυϊκής δύναμης στην τρίτη ηλικία
Υγεία
08/05/2026 - 15:00

Συστατικό του σκόρδου φαίνεται συνδέεται με βελτίωση της μυϊκής δύναμης στην τρίτη ηλικία

Όσπρια και σόγια μειώνουν την πίεση - Η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία
Διατροφή
08/05/2026 - 10:00

Όσπρια και σόγια μειώνουν την πίεση - Η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία

Γιατί τα κρουαζιερόπλοια γίνονται "φωλιές" επιδημιών
Υγεία
07/05/2026 - 16:00

Γιατί τα κρουαζιερόπλοια γίνονται "φωλιές" επιδημιών

Η ζωή μετά τον καρκίνο και ο κίνδυνος ενός νέου καρκίνου
Ψυχική Υγεία
07/05/2026 - 17:00

Η ζωή μετά τον καρκίνο και ο κίνδυνος ενός νέου καρκίνου

Φάρμακα πρόληψης της ημικρανίας δείχνουν να μειώνουν και τον κίνδυνο γλαυκώματος
Υγεία
07/05/2026 - 15:00

Φάρμακα πρόληψης της ημικρανίας δείχνουν να μειώνουν και τον κίνδυνο γλαυκώματος

Γιατί η επάρκεια μελισσών στον πλανήτη κρίνει την επάρκεια των δικών μας τροφίμων αλλά και την υγεία μας
Υγεία
07/05/2026 - 13:00

Γιατί η επάρκεια μελισσών στον πλανήτη κρίνει την επάρκεια των δικών μας τροφίμων αλλά και την υγεία μας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στο «Αττικόν» σε καραντίνα 45 ημερών ο Έλληνας επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου με τον χανταϊό
Επικαιρότητα
10/05/2026 - 15:54
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Συστηματικού Ερυθηματώθη Λύκου: «Κάντε τον Λύκο αναγνωρίσιμο»
Patient Talk
10/05/2026 - 07:33
Γιορτή της Μητέρας: Αντί άλλου δώρου, αφήστε την να κοιμηθεί περισσότερο!
Υγεία
10/05/2026 - 07:08
ΟΕΝΓΕ: 24ωρη απεργία στις 13 Μαΐου με αιτήματα αιχμής τους μισθούς και τις ελλείψεις προσωπικού
Επικαιρότητα
09/05/2026 - 08:51
Growing Healthier Together: Εκδήλωση του ΠΟΥ Ευρώπης στην Αθήνα για την ψυχική υγεία παιδιών και νέων
Ψυχική Υγεία
09/05/2026 - 07:12
Αυξημένα κατά 24% τα έσοδα της Sobi το πρώτο τρίμηνο του 2026
Pharma News
09/05/2026 - 03:37
Παγκόσμια Ημέρα Move For Health: Τεκμηριωμένη παρέμβαση υγεία η θεραπευτική άσκηση
Υγεία
09/05/2026 - 00:03
Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Μέτρηση και οδηγίες χωρίς ραντεβού από τον ΕΔΟΕΑΠ στις 15 Μαΐου
Υγεία
08/05/2026 - 23:19
Συνεργασία KALTEQ-ZEISS Medical Technology στην οφθαλμολογία και τη μικροχειρουργική
Υπηρεσίες Υγείας
08/05/2026 - 22:34
Οι Έλληνες ευρωβουλευτές να μην στηρίξουν την πρόταση της ΕΕ για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα
Επικαιρότητα
08/05/2026 - 22:12
ΠΑΣΠΑΜΑ: Προϋπόθεση ζωής για χιλιάδες ασθενείς με μεσογειακή αναιμία η ασφάλεια του αίματος
Patient Talk
08/05/2026 - 21:58
Αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η προκήρυξη για 1.131 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών σε δομές του ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
08/05/2026 - 21:57
Νέα παρέμβαση ΙΣΑ για την καθυστέρηση των πληρωμών του προγράμματος «Δοξιάδη»
Υγεία
08/05/2026 - 21:37
Γεωργιάδης από Βουλή: «Με χαμηλότερο clawback για μια τριετία τα φάρμακα που θα εντάσσονται στο Ταμείο Καινοτομίας»
Πολιτική Υγείας
08/05/2026 - 21:11
Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Η «διαγνωστική αβεβαιότητα» συνδέεται με χειρότερη πρόγνωση
Υγεία
08/05/2026 - 20:16
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η μητρότητα δεν αναιρεί την ταυτότητα της σύγχρονης γυναίκας
Επικαιρότητα
08/05/2026 - 19:48
Η προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή συνδέεται με αυξημένα ποσοστά αυτοκτονικού ιδεασμού
Υγεία
08/05/2026 - 19:03
Η Angelini Pharma εξαγοράζει την Catalyst Pharmaceuticals έναντι 4,1 δισ. δολαρίων
Pharma News
08/05/2026 - 18:28
Κάπα 3: Η υπεριώδης ακτινοβολία ευθύνεται για τη μεγάλη πλειονότητα διαγνώσεων μελανώματος
Patient Talk
08/05/2026 - 17:41
Πολλαπλή Σκλήρυνση: Έγκαιρη διάγνωση και ολιστική προσέγγιση στη θεραπεία
Health Talk
08/05/2026 - 17:04
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε φαρμακείο που παρέδωσε ΦΥΚ σε ασθενή με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
Pharma Policy
08/05/2026 - 16:18
Μεγάλη αύξηση περιστατικών υπερδοσολογίας GLP-1: Τα αίτια και οι παρενέργειες
Υγεία
08/05/2026 - 16:02
Αυξημένη επιτήρηση, αυστηρά πρωτόκολλα και καραντίνες για τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων στα κρουαζιερόπλοια
Πολιτική Υγείας
08/05/2026 - 15:22
Συστατικό του σκόρδου φαίνεται συνδέεται με βελτίωση της μυϊκής δύναμης στην τρίτη ηλικία
Υγεία
08/05/2026 - 15:00
Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Ο ρόλος της έλλειψης σιδήρου
Υγεία
08/05/2026 - 14:00
"Νεσεσέρ άγχους": Μπορεί ένα τσαντάκι με διάφορα αντικείμενα να βοηθήσει σε κρίση στρες ή πανικού;
Ψυχική Υγεία
08/05/2026 - 13:00
Νέα εφαρμογή για smartphone καταγράφει τις νυχτερινές στύσεις - Γιατί αποτελούν δείκτη υγείας
Digital Health
08/05/2026 - 12:16
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου των Ωοθηκών: Η έγκαιρη διάγνωση κρίσιμη για την πρόγνωση
Υγεία
08/05/2026 - 12:00
Η Roche εξαγοράζει την PathAI έναντι έως 1,05 δισ. δολαρίων
Pharma News
08/05/2026 - 11:00
Όσπρια και σόγια μειώνουν την πίεση - Η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία
Διατροφή
08/05/2026 - 10:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Όσπρια και σόγια μειώνουν την πίεση - Η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία
Διατροφή
08/05/2026 - 10:00
Η Roche εξαγοράζει την PathAI έναντι έως 1,05 δισ. δολαρίων
Pharma News
08/05/2026 - 11:00
Αυξημένη επιτήρηση, αυστηρά πρωτόκολλα και καραντίνες για τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων στα κρουαζιερόπλοια
Πολιτική Υγείας
08/05/2026 - 15:22
Η Angelini Pharma εξαγοράζει την Catalyst Pharmaceuticals έναντι 4,1 δισ. δολαρίων
Pharma News
08/05/2026 - 18:28
Γεωργιάδης από Βουλή: «Με χαμηλότερο clawback για μια τριετία τα φάρμακα που θα εντάσσονται στο Ταμείο Καινοτομίας»
Πολιτική Υγείας
08/05/2026 - 21:11
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo