ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι μας παρακινεί να κάνουμε μια ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Ψυχική Υγεία
Τι μας παρακινεί να κάνουμε μια ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
Ο μέσος χρήστης στο ίντερνετ περνάει σχεδόν τρεις ώρες τη μέρα χρησιμοποιώντας τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Είναι ξεκάθαρο ότι τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι ολοένα και περισσότερο πιο σημαντικά σε ότι αφορά το μοίρασμα σημαντικών πληροφοριών με το κοινό. Τι μας ωθεί όμως να μοιραστούμε μια πληροφορία;
Τρίτη, 30/08/2022 - 11:24
— Photo: pixabay
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Για παράδειγμα οι πληροφορίες πως να μείνουμε ασφαλείς από τον κορονοϊό. Οι ερευνητές θέλουν να γνωρίζουν ποιο μέσο έχει τη μεγαλύτερη δύναμη για να μοιραστούν την πληροφορία που επιθυμούν με τους ανθρώπους διαδικτυακά.

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Experimental Psychology: General από τους ερευνητές Danielle Cosme και Emily Falk ανέλυσε τη συμπεριφορά περισσότερων από 3000 άτομα για να διερευνήσει την ψυχολογία του ατόμου πίσω από αυτό που μοιράζεται διαδικτυακά. Αυτό ότι φαίνεται η απάντηση είναι αρκετά ξεκάθαρη: Oι άνθρωποι μοιράζονται την πληροφορία που νιώθουν ότι έχει νόημα για τους ίδιους ή για τους ανθρώπους που γνωρίζουν. Η Cosme και η ομάδα της συνέβαλε σε αυτό που λέμε συνδεσιμότητα, σε αυτούς τους παράγοντες που συνεισφέρουν να γίνει κάτι viral (να κάνει τον γύρο του διαδικτύου). Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι θεωρούν ότι από μόνο του άξιο σημασίας είτε για τους ίδιους, είτε για την κοινωνία.

«Αυτό είναι το σημαντικό κλειδί όταν φτιάχνει κανείς ένα μήνυμα για κοινωνικούς σκοπούς», όπως λέει η Cosme, η υπεύθυνη ερευνών στο Εργαστήριο της Σχολής Annenberg που ασχολείται με την Νευροεπιστήμη της Επικοινωνίας. Η γνώση των ψυχολογικών συστατικών που κάνουν ένα άτομα να μοιράζεται μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να μοιραστούν δεδομένα που αφορούν την κλιματική αλλαγή ή τη δημόσια υγεία και να σταματήσουν την διασκόρπιση των μύθων σχετικά με τα εμβόλια.

Η έρευνα του Cosme δείχνει ότι οι άνθρωποι προσέχουν περισσότερο τις πληροφορίες που θεωρούν ότι είναι πιο σχετικές με τους ίδιους. Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα και αγαπούν να συνδέονται ο ένας με τον άλλον. Όταν μοιράζεται κανείς πληροφορίες ενεργοποιείται το σύστημα επιβράβευσης στον εγκέφαλό μας. Και όταν επικοινωνούμε τους άλλους, σκεφτόμαστε τι έχει στο νου του το άλλο άτομο ή τι θα ήθελε να ακούσει, γεγονός το οποίο είναι γνωστό ως κοινωνική συνάφεια.

face1

Για την μελέτη της Cosme, oι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε άρθρα και αναρτήσεις- στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που αφορούν την υγεία, την κλιματική αλλαγή, την ψήφο και την νόσο Covid -19. Κάποιοι συμμετέχοντες διάβασαν τίτλους και κάποιες συνόψεις νέων άρθρων και άλλοι απλώς έριξαν μια ματιά σε αναρτήσεων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Όλοι οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν πόσο πιθανό ήταν να μοιραστούν κάθε μήνυμα και πόσο σχετικό έβρισκαν το κάθε ένα από αυτά με τους ίδιους και τα άτομα που γνωρίζουν.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όποιο και να ήταν το θέμα που κάλυπταν ή όποιο και να ήταν το μέσο του μηνύματος, οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να πουν ότι μοιράζονται μηνύματα τα οποία αντιλαμβάνονται ως σχετικά με τους ίδιους ή έστω κοινωνικά έχουν μια συσχέτιση. Επίσης, παρατήρησαν ότι όταν ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να γράψουν ένα μήνυμα που ήταν σχετικό με τους ίδιους ή τους ανθρώπους που με τους οποίους ήταν πιο πιθανό να μοιραστούν κάτι ήταν πιο πιθανό αυτό με κάποιο τρόπο να καθρεφτίζεται πάνω τους.

«Το να μοιραζόμαστε πληροφορίες είναι ένα κρίσιμο συστατικό της ατομικότητας και της συλλογικής δράσης» λέει η Cosme. Στην αρχή της πανδημίας, χρειάστηκε να διαδοθούν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με όσα συνέβαιναν, για να προστατέψουμε τον εαυτό μας. Η πληροφορία που διαδίδεται μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, μπορεί να είναι πραγματικά επιδραστική για την αλλαγή της ατομικής μας συμπεριφοράς και να αλλάξει επίσης τη συλλογική μας συμπεριφορά μέσα από την αλλαγή των αντιλήψεων σχετικά με τι είναι φυσιολογικό» εξήγησε η ίδια.

Με δεδομένα από 10 χιλιάδες τύπους μηνυμάτων, η Cosme και οι συνάδελφοί της πιστεύουν ότι τα ευρήματα μπορούν να διαμορφώσουν ένα αποτελεσματικό δημόσιο μήνυμα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. «Ενδιαφερόμαστε να κατανοήσουμε πως μπορούμε να μεταφράζουμε την ψυχολογικής θεωρία στον πραγματικό κόσμο με παρεμβάσεις που προσπαθούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά μας» είπε η Cosme.

«Ένας τρόπος να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που μοιραζόμαστε είναι να προσλάβουμε ανθρώπους που βρίσκουν αυτο το περιεχόμενο που είναι σχετικό με το ατομικό ή με το κοινωνικό σύνολο και να μοιράζονται μηνύματα διαδικτυακά. Ένας άλλος είναι να κατηγοροποιήσουμε τα μηνύματα αυτά είτε με βάση τον ατομικό ή με βάση τον κοινωνικό συσχετισμό τους, χωρίς να κόβουμε το ίδιο το μήνυμα».

«Έχουμε αναπτύξει πλαίσια μηνυμάτων τα οποία θα μπορούσαν να συσχετιστούν με τις ήδη υπάρχουσες ειδήσεις και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει η Falk, που συμμετέχει στην έρευνα εξηγώντας ότι η μελέτη θα μπορούσε να ελεγχθεί εύκολα και σε άλλα πλαίσια».

face2

Το εργαστήριο συνεχίζει τις έρευνές του, εξετάζοντας την δραστηριότητα του εγκεφάλου σχετικά με όσα μοιραζόμαστε στο διαδίκτυο. Για αυτές τις μελέτες, οι ερευνητές χρησιμοποιούν σαρωτές fMRI για να κατανοήσουν κατά πόσο συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου καθορίζουν τις αντιλήψεις του εγώ και την κοινωνική συνάφεια.

Συνολικά, η ομάδα ελπίζει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης θα δώσουν σε όσους το επιθυμούν τα εργαλεία να δημιουργήσουν κοινωνική αλλαγή με αποτελεσματικό τρόπο. «Τα μεγάλα ζητήματα απαιτούν συλλογική δράση, αναφέρει η Cosme. Η διάδοση συγκεκριμένων πληροφοριών ενδυναμώνει τα άτομα να συνδεθούν και να δράσουν».

«Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τα ψυχολογικά συστατικά που παρακινούν τους ανθρώπους να μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με ζητήματα που επιδρούν στην ευζωία μας», αναφέρει η Falk. «Όταν μοιράζεσαι είναι ένα ένα σημείο κλειδί για την αλλαγή των κοινωνικών νορμών και στην παρακίνηση μεγαλύτερης δράσης, είναι αρκετά σημαντικό να κατανοήσει κανείς τι είναι αυτό που το κάνει να συμβεί».

Πηγή: https://medicalxpress.com/news/2022-08-social-media.html

Τελευταία τροποποίηση στις 30/08/2022 - 11:28
  • ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ
  • ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
  • ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
  • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έρευνα: Ο εθισμός στις ειδήσεις αυξάνει την πιθανότητα στρες, άγχους και άλλων προβλημάτων υγείας
Έρευνα: Ο εθισμός στις ειδήσεις αυξάνει την πιθανότητα στρες, άγχους και άλλων προβλημάτων υγείας 24 Αυγούστου 2022
Πως επηρεάζει το στρες το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια 03 Σεπτεμβρίου 2022
Πως επηρεάζει το στρες το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι οθόνες και η περίπλοκη επίδρασή τους στον εγκέφαλο των παιδιών - Πρέπει να ανησυχούν οι γονείς ή όχι;
Ψυχική Υγεία
31/07/2025 - 15:19

Οι οθόνες και η περίπλοκη επίδρασή τους στον εγκέφαλο των παιδιών - Πρέπει να ανησυχούν οι γονείς ή όχι;

CTE: Η εγκεφαλοπάθεια του αμερικάνικου football πίσω από το μακελειό στο Μανχάταν
Επικαιρότητα
29/07/2025 - 11:51

CTE: Η εγκεφαλοπάθεια του αμερικάνικου football πίσω από το μακελειό στο Μανχάταν

Μπορεί η κετογονική δίαιτα να ωφελήσει τον εγκέφαλο; Τι έδειξε πρόσφατη ανασκόπηση
Διατροφή
28/07/2025 - 11:14

Μπορεί η κετογονική δίαιτα να ωφελήσει τον εγκέφαλο; Τι έδειξε πρόσφατη ανασκόπηση

Ερευνητές ανακάλυψαν νέο «κανάλι» επικοινωνίας μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου
Υγεία
24/07/2025 - 20:49

Ερευνητές ανακάλυψαν νέο «κανάλι» επικοινωνίας μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου

Δημοφιλές υποκατάστατο ζάχαρης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου
Διατροφή
21/07/2025 - 13:00

Δημοφιλές υποκατάστατο ζάχαρης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Ένας καφές αρκεί για να αλλάξει τη δομή του ύπνου
Υγεία
18/07/2025 - 09:00

Ένας καφές αρκεί για να αλλάξει τη δομή του ύπνου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Επιστολή προς το ΙΦΕΤ για τη διαθεσιμότητα ρινικού σπρέι κατά της υπογλυκαιμίας
Patient Talk
01/08/2025 - 14:12
Νέο πρόγραμμα στήριξης ηλικιωμένων και πληγέντων από φυσικές καταστροφές
Επικαιρότητα
01/08/2025 - 13:58
Η MSD Ελλάδος έλαβε για τέταρτη φορά την πιστοποίηση Great Place to Work
Pharma News
01/08/2025 - 13:34
Τραμπ προς φαρμακευτικές: Μειώστε τις τιμές αλλιώς έρχονται... καμπάνες
Pharma Policy
01/08/2025 - 13:11
Ο Δήμος Αθηναίων αναβαθμίζει την εφαρμογή SafeAthens - Αφορά και άτομα με οπτική ή ακουστική αναπηρία
Επικαιρότητα
01/08/2025 - 12:44
Καταγγελία κατά ορθοπαιδικών για παραπλανητική ενημέρωση και προσέλκυση ασθενών
Health Talk
01/08/2025 - 12:26
Η κατανάλωση αλκοόλ και ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου στο πάγκρεας
Υγεία
01/08/2025 - 12:12
Το (αγαπημένο) παγωτό και τα απροσδόκητα οφέλη του στον οργανισμό
Διατροφή
01/08/2025 - 11:56
Ο Όμιλος Affidea απορροφά πλήρως τη συμμετοχή στελεχών των ΕΔ στις ιατρικές τους εξετάσεις
Υπηρεσίες Υγείας
01/08/2025 - 06:49
Mε έμπνευση από τη Formula 1 η μεγαλύτερη εξειδικευμένη Κλινική Μεταμοσχεύσεων Μαλλιών στην Ευρώπη, στην Αθήνα
Ομορφιά
01/08/2025 - 03:22
Ενημερωτική επίσκεψη Νίκου Παπανδρέου στον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά
Πολιτική Υγείας
01/08/2025 - 00:08
Η οξύτητα είναι ένας ακόμα λόγος για να λέμε «όχι» στην Coca Cola - Τι κάνει στο σμάλτο των δοντιών
Διατροφή
31/07/2025 - 18:43
Στα εγκαίνια των νέων ΤΕΠ του Νοσοκομείου Λαμίας ο Γεωργιάδης
Πολιτική Υγείας
31/07/2025 - 17:39
Η NN Hellas στηρίζει για πέμπτη χρονιά το πρόγραμμα «Φιλία σε κάθε Ηλικία» του Ινστιτούτου Prolepsis
Υπηρεσίες Υγείας
31/07/2025 - 17:07
Ελαιοκανθάλη: Η φυσική «ιβουπροφαίνη» από αγουρέλαιο και η ελληνική καινοτομία που άλλαξε τους κανόνες
Διατροφή
31/07/2025 - 16:32
Θεμιστοκλέους από Ελευσίνα: «Περισσότερες από 10.000 αεροδιακομιδές έκανε το ΕΚΑΒ τα τελευταία χρόνια»
Πολιτική Υγείας
31/07/2025 - 15:37
Οι οθόνες και η περίπλοκη επίδρασή τους στον εγκέφαλο των παιδιών - Πρέπει να ανησυχούν οι γονείς ή όχι;
Ψυχική Υγεία
31/07/2025 - 15:19
Hellenic Healthcare Group: Ασημένια διάκριση από τον EcoVadis για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
Υπηρεσίες Υγείας
31/07/2025 - 14:44
Συνάντηση Βαρδακαστάνη- Κικίλια για τα δικαιώματα των ΑμεΑ στην ακτοπλοΐα και τη νησιωτική πολιτική
Patient Talk
31/07/2025 - 14:19
Ξεκίνησε η αποκατάσταση των ζημιών από τη φωτιά στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας»
Πολιτική Υγείας
31/07/2025 - 13:54
Τσιμπούρια: Μια αυξανόμενη απειλή για την υγεία ανθρώπων και ζώων;
Υγεία
31/07/2025 - 13:37
ΠΟΝ: «Δέσμευση Θεμιστοκλέους για προκήρυξη θέσης Συντονιστή Διευθυντή στη Μεταμοσχευτική Μονάδα του "Ευαγγελισμού"»
Patient Talk
31/07/2025 - 12:53
Πιστοποίηση ποιότητας με υπογραφή για τα πολυϊατρεία Medifirst
Υπηρεσίες Υγείας
31/07/2025 - 12:34
Νέα μελέτη συνδέει το ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου με 172 διαφορετικές ασθένειες
Υγεία
31/07/2025 - 12:17
Κρεατίνη και β-αλανίνη: Μπορεί ο συνδυασμός τους να βελτιώσει τα αποτελέσματα της άσκησης;
Διατροφή
31/07/2025 - 12:02
Γιατί θέλουμε το σεξ στη θάλασσα και τι πρέπει να ξέρουμε για την υγεία μας
Υγεία
31/07/2025 - 11:36
Μυωπία, αστιγματισμός: Τα κριτήρια επιλογής υποψηφίων για laser διαθλαστικές επεμβάσεις
Health Talk
31/07/2025 - 11:01
Ελληνική σφραγίδα σε καινοτόμο ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου του πνεύμονα
Υγεία
31/07/2025 - 10:38
ΕΟΔΥ: Δέκα νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
30/07/2025 - 19:42
Ποια συμπτώματα προειδοποιούν για τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
Health Talk
30/07/2025 - 19:21

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σηκώνουν το γάντι οι επισκέπτες Υγείας: «Εκτός πραγματικότητας οι κατηγορίες του ΙΣΑ»
Πολιτική Υγείας
29/07/2025 - 18:16
Σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για τη διασύνδεση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου με την Ιατρική Κρήτης
Πολιτική Υγείας
29/07/2025 - 17:39
EFPIA: «Οι δασμοί στα φάρμακα είναι ένα εργαλείο που θα διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού»
Pharma News
30/07/2025 - 10:44
Το βακτήριο-προβιοτικό που περιέχει το μητρικό γάλα και μπορεί να δώσει λύσεις για την παχυσαρκία
Διατροφή
30/07/2025 - 07:46
Το Ινστιτούτο Prolepsis σπάει τον κύκλο της παιδικής φτώχειας
Διατροφή
30/07/2025 - 12:48
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo