1. «Οι πεταλούδες» και άλλα… ζουζουνίσματα
Με μετρήσιμους βιολογικούς δείκτες η αρχή μιας ερωτικής σχέσης χαρακτηρίζεται από αξιοσημείωτη άνοδο στα επίπεδα των λεγόμενων και σεξουαλικών ορμονών, δηλαδή της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων.
Το ορμονικό ντελίριο που σημειώνεται στο σώμα την εποχή που μια σχέση ξεκινά, αποτυπώνεται με έντονη ερωτική επιθυμία και σεξουαλική έλξη.
Την ίδια στιγμή πάντως, οι επιστήμονες καταγράφουν και μερικά μάλλον ανορθόδοξα συμπτώματα αυτής της περιόδου, με πολλά ζευγάρια να... χάνουν βάρος αλλά ταυτόχρονα να εμφανίζουν και κάμψη της παραγωγικότητας τους σε ο,τιδήποτε δεν σχετίζεται με το έτερον ήμισυ.
2. Η εποχή της οικοδόμησης
Καθώς ο καιρός περνάει η αρχική, σχεδόν εμμονική, σωματική έλξη ηρεμεί, αφήνοντας χώρο για την επιθυμία να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα ο ένας για τον άλλον. Είναι το στάδιο, λένε οι ειδικοί, όπου το ζευγάρι αρχίζει να χτίζει τη σχέση του και να επενδύει σε αυτή.
Το σώμα ξεκινά να απελευθερώνει νευροχημικές ουσίες που ονομάζονται μονοαμίνες, οι οποίες επιταχύνουν τον καρδιακό ρυθμό, πυροδοτούν αισθήματα έντονης ευχαρίστησης και φτάνουν να αναπαράγουν σχεδόν τις επιδράσεις που έχουν στον οργανισμό συγκεκριμένες διεγερτικές, ναρκωτικές ουσίες.
Η βιολογική επίδραση κορυφώνεται με ένα αίσθημα «ευτυχισμένου άγχους», που περιγράφει την σχεδόν συνεχή ανάγκη να σκεφτόμαστε την ανθούσα σχέση μας.
Σε αυτό το στάδιο όμως, 44% των ερωτευμένων σημειώνει έλλειψη ύπνου, ενώ το 29% αναφέρουν ότι η προσοχή τους είχε επηρεαστεί αρνητικά…. ο έρωτας, κυριολεκτικά, τους έχει κλέψει το μυαλό.
3. Εξοικείωση
Όταν πλέον βεβαιωνόμαστε ότι ο άλλος είναι η σωστή για εμάς επιλογή, ξεσπά η ίσως πρώτη κρίση της σχέσης. Το τρίτο στάδιο σηματοδοτείται, λένε οι ερευνητές, από μια τάση αμφισβήτησης για το αν τελικά «τα πράγματα είναι σοβαρά μεταξύ μας».
Πρόκειται για την γνωστή στιγμή του «ποιος είμαι, που πάω, έχουμε μέλλον ή όχι» και άλλα συναφή ερωτήματα.
Η αγωνία για την έκβαση που θα έχει η σχέση και η διαμόρφωση των ορίων που χρονικά τοποθετείται σε αυτό το στάδιο, μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των επιπέδων στρες, όπως αναφέρθηκε από τουλάχιστον το 27% των ανθρώπων που ερωτήθηκαν σχετικά.
4. Ειλικρίνεια
Το τρίτο στάδιο συνδυάζεται με το τέταρτο. Οι σύντροφοι πλέον ανοίγονται και δείχνουν τον «πραγματικό εαυτό τους». Και ακριβώς εδώ είναι που παρατηρείται η πρώτη πραγματική αύξηση των επιπέδων στρες και άγχους.
Πλέον η εικόνα μας δεν είναι για τον άλλο ένα ρετουσαρισμένο στιγμιότυπο αλλά αποτυπώνει την αλήθεια.
Αυτή η χρονική περίοδος συχνά πυροδοτεί συναισθήματα αμφιβολίας και αυξημένης ευαλωτότητας ανάμεσα στους συντρόφους.
5. Σταθερότητα
Εάν ένα ζευγάρι καταφέρει να αντέξει το συναισθηματικό τρενάκι των τεσσάρων πρώτων σταδίων, το πέμπτο και τελευταίο στάδιο, η σταθερότητα, φέρνει μαζί του ως επιβράβευση αυξημένα επίπεδα εμπιστοσύνης και οικειότητας.
Το σώμα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει βιολογικά εκκρίνοντας βασοπρεσσίνη, μια ισχυρή ορμόνη που απελευθερώνεται από άνδρες και γυναίκες κατά τη διάρκεια του οργασμού και ενισχύει τα συναισθήματα προσκόλλησης Το χεράκι της βάζει ακόμα μια ορμόνη η ωκυτοκίνη, γνωστή και ως η ορμόνη της στοργής. Είναι η περίοδος που τα ζευγάρια δένονται και αισθάνονται αρκετά ασφαλείς ώστε να στηρίζονται ο ένας στον άλλο χωρίς άγχος.
Πηγή: Dailymail