ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Γ.Γ. του Υπ. Υγείας Ι. Κωτσιόπουλος για το Ηospital@Home: Ξεκινάει το νέο πρόγραμμα Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, με πρώτο σταθμό το Νοσοκομείο «Αγ. Σάββας»

Πολιτική Υγείας
Γ.Γ. Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ι. Κωτσιόπουλος (photos by Pexels)
Δυνατή θα καταστεί η χορήγηση της απαραίτητης θεραπείας κατ΄ οίκον για ένα μεγάλο εύρος ασθενών με το Ηospital@Home, όπως αναφέρει με άρθρο του στο News4Health, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, περιγράφοντας τους άξονες, τους στόχους και το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος. Όπως σημειώνει, η αρχή θα γίνει με ογκολογικούς ασθενείς από το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», οπού έχει αναπτυχθεί η δράση ΟΙΚΟΘΕΝ, ενώ ανάλογα προγράμματα θα αναπτυχθούν σε 8 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.
Τρίτη, 29/11/2022 - 16:20
— Photo: Γ.Γ. Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ι. Κωτσιόπουλος (photos by Pexels)
News4Health Team News4Health Team

Γράφει για το πρόγραμμα Ηospital@Home ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

«Ο εκσυγχρονισμός του θεσμού της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας γίνεται σύντομα πραγματικότητα, καθώς ξεκινά εντός των επόμενων μηνών το Πρόγραμμα Ηospital@Home, με ανάπτυξη ενός νέου θεσμικού πλαισίου αλλά και νέων καινοτόμων υπηρεσιών στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αφορά σε ένα μεγάλο εύρος ασθενών, παιδιών και ενηλίκων, που σήμερα λαμβάνουν εξειδικευμένη και κυρίως μακροχρόνια φροντίδα στο νοσοκομείο και στους οποίους, υπό προϋποθέσεις, θα είναι δυνατή η χορήγηση της απαραίτητης θεραπείας κατ΄ οίκον. Θα δώσουμε λοιπόν την ευκαιρία σε εκατοντάδες ασθενείς με καρκίνο, χρόνια αναπνευστικά, αποφρακτικά ή περιοριστικά νοσήματα, νευρολογικές παθήσεις ταχέως ή βραδέως εξελισσόμενες όπως η νόσος κινητικού νευρώνα, η μυασθένεια, η κυστική ίνωση, η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια ή ακόμη και χρόνια νοσήματα άλλων συστημάτων, να λάβουν φροντίδα νοσοκομειακού επιπέδου στον προσωπικό τους χώρο. Αυτό θα επιτευχθεί με την υποστήριξη από εξειδικευμένες ομάδες επαγγελματιών υγείας, ιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν κατάλληλα για να παράσχουν τη συγκεκριμένη πολύτιμη υπηρεσία. Επιπλέον, η φροντίδα των ασθενών θα υποστηρίζεται από τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως τα συστήματα τηλε-συμβουλευτικής.

Προβλέπεται ότι, εντός των επόμενων μηνών, θα δημιουργηθούν ειδικά κέντρα που θα υποστηρίζουν τη νοσηλεία του ασθενούς στο σπίτι σε οκτώ νοσοκομεία της χώρας. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.Π.Υ) και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 14 εκατομμύρια ευρώ έως το 2025. Το ποσό αυτό θα καλύψει το κόστος πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού, και την προμήθεια του τεχνολογικού εξοπλισμού που χρειάζονται οι επαγγελματίες υγείας στο πλαίσιο της καινοτόμου αυτής υγειονομικής δράσης.

Στο Υπουργείο Υγείας επεξεργαζόμαστε τη διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου που θα καθορίζει του όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, ώστε να διασφαλίζεται απόλυτα η ασφάλεια των ασθενών αλλά και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των επαγγελματιών υγείας.

Στο πρώτο του στάδιο το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, όπως προβλέπεται στα άρθρα 50 και 51 του Ν. 4931/2022, ενώ εντός του επόμενου έτους θα προετοιμαστεί το νέο ευρύτερο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο και θα κατατεθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο. Το νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο θα ρυθμίζει θέματα και περιορισμούς που έχουν ανακύψει από την υφιστάμενη νομοθεσία, ώστε η χώρα μας να εναρμονισθεί σε αυτόν τον τομέα με τις πιο προηγμένες χώρες από τις οποίες θα θέλαμε να υιοθετήσουμε τις καλύτερες πρακτικές.

Η αρχή με το ΟΙΚΟΘΕΝ και το ΓΑΟΝΑ «Αγ. Σάββας»

Φιλοδοξούμε να κάνουμε την αρχή από το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», στο οποίο έχει γίνει μια ιδιαίτερα λεπτομερής μελέτη για την κατ’ οίκον φροντίδα των ογκολογικών ασθενών και γι’ αυτό αξίζουν πολλά συγχαρητήριά στη διοικήτρια του Νοσοκομείου κ. Όλγα Μπαλαούρα για την ένθερμη υποστήριξη της ιδέας. Στη συγκεκριμένη μελέτη, με τίτλο «ΟΙΚΟΘΕΝ», εξετάστηκε σε βάθος τι χρειάζεται, ή καλύτερα τι απαιτείται, να γίνει στην πράξη, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα σε ασθενείς με καρκίνο που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις να κάνουν τις θεραπείες τους στο σπίτι τους, με την υποστήριξη γιατρού και νοσηλευτή. Στόχος μας είναι να ακολουθήσουν την εφαρμογή της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας και άλλα ογκολογικά νοσοκομεία στη χώρα.

Εξίσου ώριμη είναι και η έναρξη της Παιδιατρικής Κατ’ Οικον φροντίδας, καθώς εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί πιλοτικά η υπηρεσία αυτή στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης υπό την επίβλεψη του Ομότιμου καθηγητή Παιδιατρικής-Πνευμονολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννη Ν. Τσανάκα, ο οποίος έχει αφιερώσει πολύ κόπο ώστε οι προσπάθειές του να βρουν μιμητές και σε άλλα Νοσοκομεία.

Θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά την ιστορία που μου διηγήθηκε ο κ. Τσανάκας σε κάποια από τις πρώτες μας συναντήσεις για ένα 12χρονο παιδί, τον Κωνσταντίνο, που ζούσε έξω από τη Θεσσαλονίκη: Ο Κωνσταντίνος ήταν ένα υγιέστατο αγόρι που δυστυχώς προσβλήθηκε από μια σπάνια ασθένεια, η οποία τον ανάγκασε να νοσηλεύεται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο. Το γεγονός αυτό οδήγησε τους γονείς να μετακομίσουν στην Θεσσαλονίκη ώστε να μπορούν να είναι συνεχώς δίπλα του ως όφειλαν.

Εκεί λοιπόν γεννήθηκε η ιδέα ότι υπάρχει η δυνατότητα ασφαλούς νοσηλείας στο σπίτι σε κάποιες από τις αντίστοιχες περιπτώσεις παιδιών, αφού ταυτόχρονα εκπαιδεύσουμε τους γονείς και πρωτίστως τους πλαισιώσουμε με μια εξειδικευμένη ομάδα επαγγελματιών υγείας. Ο κ. Τσανάκας προσέφερε στο Υπουργείο Υγείας το επιστημονικό μοντέλο γύρω από την παιδιατρική κατ’ οίκον φροντίδα που αφορά σε παιδιά που χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας στο σπίτι, και για αυτό του είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες.

Σε αυτήν την επιστημονική βάση στηρίχθηκε η Επιτροπή του Προγράμματος Hospital@Home και φιλοδοξούμε να διευρύνουμε το ίδιο μοντέλο φροντίδας ώστε να εφαρμοστεί στο μέλλον και σε άλλα νοσήματα. Ο στόχος είναι να ανακουφίσουμε κάποιους χρονίως πάσχοντες που έχουν συχνές επαναεισαγωγές στα νοσοκομεία, συνήθως με μακρά νοσηλεία, και οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ασθενών το κόστος της κατ’ οίκον νοσηλείας είναι μικρότερο για το σύστημα υγείας από ότι η συνήθης νοσοκομειακή φροντίδα, ενώ αντίστροφα η ποιότητα της φροντίδας για τους ασθενείς είναι καλύτερη, μιας και παρέχεται κοντά στην οικογένεια τους και με πλήρη ιατρονοσηλευτική υποστήριξη. Το Πρόγραμμα Hospital@Home κατέχει σημαντική θέση στο πλέγμα των νέων δράσεων του Υπουργείου Υγείας για την ολιστική και βιώσιμη προσέγγιση της νοσοκομειακής περίθαλψης που στόχο έχει την προστασία και τη βελτίωση της ζωής των ασθενών».

Τελευταία τροποποίηση στις 05/12/2022 - 12:35
  • ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ
  • HOSPITAL AT HOME
  • ΚΑΤΟΙΚΟΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑ
  • ΚΑΤΟΙΚΟΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ
  • ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
  • ΟΙΚΟΘΕΝ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΑΤΟΙΚΟΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΟΥ: «Η μικροβιακή αντοχή είναι μια από τις πιο επείγουσες και σύνθετες προκλήσεις της εποχής μας»
ΠΟΥ: «Η μικροβιακή αντοχή είναι μια από τις πιο επείγουσες και σύνθετες προκλήσεις της εποχής μας» 28 Νοεμβρίου 2022
Ο Παθολόγος-Ογκολόγος Μ. Νικολάου μιλά για το ΟΙΚΟΘΕΝ: Το πρόγραμμα που φέρνει την ογκολογική θεραπεία στο σπίτι του ασθενούς συνοδεία γιατρού και νοσηλευτών 05 Δεκεμβρίου 2022
Ο Παθολόγος-Ογκολόγος Μ. Νικολάου μιλά για το ΟΙΚΟΘΕΝ: Το πρόγραμμα που φέρνει την ογκολογική θεραπεία στο σπίτι του ασθενούς συνοδεία γιατρού και νοσηλευτών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Μεταξά γίνεται Ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου με χρηματοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ
Πολιτική Υγείας
01/12/2025 - 16:54

Το Μεταξά γίνεται Ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου με χρηματοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ

Worth Constructions: «Αυξημένων απαιτήσεων το έργο αναβάθμισης του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 23:22

Worth Constructions: «Αυξημένων απαιτήσεων το έργο αναβάθμισης του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»

Έργο 3,2 εκατ. ευρώ η ανακαίνιση των υποδομών στο ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»
Πολιτική Υγείας
13/11/2025 - 17:13

Έργο 3,2 εκατ. ευρώ η ανακαίνιση των υποδομών στο ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»

Πώς το τεχνητό φως βοηθά στην ανάρρωση των παιδιών με καρκίνο
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 19:59

Πώς το τεχνητό φως βοηθά στην ανάρρωση των παιδιών με καρκίνο

ΕΟΔΥ: «Μειώνεται η συγκέντρωση στελεχών ασπέργιλου στον "Άγιο Σάββα"» - Η αντίδραση Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
27/08/2025 - 14:37

ΕΟΔΥ: «Μειώνεται η συγκέντρωση στελεχών ασπέργιλου στον "Άγιο Σάββα"» - Η αντίδραση Γεωργιάδη

«Απόλυτα διασφαλισμένη η ασφάλεια ασθενών και προσωπικού στον "Άγιο Σάββα"»
Πολιτική Υγείας
26/08/2025 - 17:02

«Απόλυτα διασφαλισμένη η ασφάλεια ασθενών και προσωπικού στον "Άγιο Σάββα"»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τι προκαλεί η υπερφαγία των γιορτών στον εγκέφαλο - Ο ρόλος της διάρκειας της
Διατροφή
31/12/2025 - 12:00
Unicef: Επτάχρονος πνίγηκε κατά τη διάρκεια πλημμύρας σε καταυλισμό στη Γάζα
Επικαιρότητα
31/12/2025 - 11:00
Εντάσεις στο ζευγάρι: Τα επτά "κλειδιά" για να ξεφύγετε από το αδιέξοδο
Ψυχική Υγεία
31/12/2025 - 10:00
Πώς να αποχαιρετίσετε το 2025 εποικοδομητικά: Δημιουργήστε τα προσωπικά σας τελετουργικά
Ψυχική Υγεία
31/12/2025 - 09:00
Σουφλί: Το «σημάδι» που δείχνει την αναγέννηση του δάσους της Δαδιάς
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 22:03
Κρίσιμες ώρες για τρίχρονο αγοράκι - Νοσηλεύεται με εγκεφαλίτιδα από γρίπη
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 21:39
Χειροπέδες σε 45χρονη για κλοπές σε βάρος ατόμων με κινητικές ή νοητικές αναπηρίες
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 21:11
Εμμηνόπαυση: Οι μεταβολές του ύπνου και οι σύγχρονες λύσεις υποστήριξης
Pharma News
30/12/2025 - 20:38
Γάζα: Διεθνής ανησυχία για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 19:42
Το στόμα είναι το «εύκολο θύμα» των σύγχρονων ογκολογικών θεραπειών
Health Talk
30/12/2025 - 19:21
Στη μάχη κατά της ευλογιάς μπαίνουν οι στρατιωτικοί κτηνίατροι
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 18:26
Απόφαση-βόμβα από το ΣτΕ: Οι ασφαλιστικές μπορούν να αυξάνουν μονομερώς τα ασφάλιστρα υγείας
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 18:03
Νέος θεραπευτικός συνδυασμός για τον μετασταστικό καρκίνο του προστάτη
Υγεία
30/12/2025 - 17:39
Έκτακτα μέτρα του Δήμου Αθηναίων για την προστασία των ευάλωτων πολιτών από το κρύο
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 17:24
Δύο νέες δομές για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Ψυχική Υγεία
30/12/2025 - 17:11
Θεμιστοκλέους: «Έρχονται 5.000 μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ το 2026»
Πολιτική Υγείας
30/12/2025 - 16:47
Επίσκεψη Ανδρουλάκη στη «Φλόγα»: «Η Πολιτεία να δίνει οξυγόνο και φτερά σε σπουδαίες πρωτοβουλίες για τα παιδιά»
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 16:34
Εορταστική εκδήλωση της Περιφέρειας Αττικής για τους τετράποδους φίλους μας
Pet
30/12/2025 - 16:17
Πώς να μείνετε συνεπείς στο πρόγραμμα γυμναστικής σας και μέσα στις γιορτές
Fitness
30/12/2025 - 15:59
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Ωφελεί τους πάσχοντες η άσκηση ή όχι;
Health Talk
30/12/2025 - 15:42
Κατασχέθηκαν 12 τόνοι ακατάλληλων προϊόντων - Άνω των 324.000 ευρώ τα πρόστιμα
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 15:24
Γιατί τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι εφιαλτικά για τους πάσχοντες από μισοφωνία
Ψυχική Υγεία
30/12/2025 - 15:07
Στο Νοσοκομείο Χανίων με αναπνευστική δηλητηρίαση εργαζόμενοι στην καθαριότητα
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 14:43
Εορταστικό hangover: Πέντε μύθοι για την αντιμετώπισή του
Υγεία
30/12/2025 - 14:00
Γιατί είναι κακή ιδέα να αφήνετε να μουλιάζουν τα βρώμικα πιάτα όλη νύχτα στο νεροχύτη
Υγεία
30/12/2025 - 13:00
Η απώλεια βάρους στη μέση ηλικία μπορεί να έχει κρυφό κόστος για τον εγκέφαλο
Υγεία
30/12/2025 - 12:00
Ιώσεις και κρυολογήματα: Τι κάνουν οι γιατροί όταν αρρωσταίνουν
Υγεία
30/12/2025 - 11:00
Η τέλεια αναλογία ύπνου και άσκησης για να θωρακίσετε την υγεία σας
Υγεία
30/12/2025 - 10:00
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Οι επιστήμονες με την βοήθεια του AI ανακάλυψαν δύο νέους υποτύπους
Υγεία
30/12/2025 - 09:00
ΕΚΕΑ: Τα φετινά Χριστούγεννα δίνουμε αίμα και ελπίδα
Επικαιρότητα
29/12/2025 - 18:27

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί τα όργανα των χοίρων έχουν την προοπτική να σώσουν πολλές ανθρώπινες ζωές
Υγεία
29/12/2025 - 09:00
Γρίπη, RSV και ιώσεις έφεραν στα όρια τους τα παιδιατρικά νοσοκομεία μέσα στα Χριστούγεννα
Υγεία
29/12/2025 - 13:17
Αλτσχάιμερ: Αισιοδοξία στους ειδικούς για επαναστατικά φάρμακα ακόμα και μέσα στα επόμενα 5 χρόνια
Υγεία
29/12/2025 - 14:07
Το αρχείο του μεγάλου Έλληνα Γεωργίου Παπανικολάου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Επικαιρότητα
29/12/2025 - 17:27
Θεμιστοκλέους: «Έρχονται 5.000 μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ το 2026»
Πολιτική Υγείας
30/12/2025 - 16:47
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo