ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην τελική ευθεία το σχέδιο νόμου για το «Ταμείο Καινοτομίας»: Τα «αγκάθια» για τις εταιρείες

Pharma Policy
ΓΓ Στρατηγικού Σχεδιασμού, Υπ. Υγείας, Άρ. Αγγελής [Πηγή: Ευρωκίνηση]
Κοινή επιστολή απέστειλαν ΣΦΕΕ και PIF στον ΓΓ Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπ. Υγείας, Ά. Αγγελή, με αφορμή το σχέδιο νόμου για το Ταμείο Μεταβατικής Αποζημίωσης.
Τρίτη, 20/01/2026 - 22:00
— Photo: ΓΓ Στρατηγικού Σχεδιασμού, Υπ. Υγείας, Άρ. Αγγελής [Πηγή: Ευρωκίνηση]
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

«Παγίδες» και αντικίνητρα διαβλέπουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στο σχέδιο νόμου για την ίδρυση του Ταμείου Μεταβατικής Αποζημίωσης, γνωστό και ως Ταμείο Καινοτομίας, η τελευταία εκδοχή του οποίου φέρεται να τους εστάλη τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου.

Όπως υποστηρίζουν τόσο ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) όσο και το Pharma Innovation Forum (PIF), σε κοινή επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού, Άρη Αγγελή, oι κοινές τους θέσεις, που είχαν σταλεί περίπου έναν μήνα νωρίτερα, δεν φαίνεται να έχουν ενσωματωθεί στο κείμενο.

Οι φαρμακευτικές εξηγούν πως για να επιτύχει το εγχείρημα, το οποίο εξαρτάται και από την σαφή πρόθεση των εταιρειών και των μητρικών τους να διαθέσουν καινοτόμες θεραπείες στους ασθενείς της χώρας μέσω του Ταμείου, χρειάζονται τρεις καίριες τροποποιήσεις.

Ενδεικτικό της περιπλοκότητας του εγχειρήματος, πάντως, είναι πως αν και αρχική πρόθεση της Αριστοτέλους ήταν το Ταμείο Μεταβατικής Αποζημίωσης να είναι έτοιμο στις αρχές του έτους, η εφαρμογή του φέρεται να έχει μετατεθεί προς το τέλους του εξαμήνου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Παγίδες και αντικίνητρα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του News4Health, το πρώτο «αγκάθι» σχετίζεται και σε αυτή την περίπτωση με τις υποχρεωτικές επιστροφές και τον κίνδυνο αναδρομικής εφαρμογής τους.

Όπως τονίζεται στην επιστολή, που κοινοποιήθηκε και στον Υπ. Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, είναι αδιαπραγμάτευτη θέση να μην καταλογιστούν αυτόματες επιστροφές (rebate και clawback) κατά την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, αλλά ούτε και αναδρομικά, μετά την έξοδο από το ταμείο καινοτομίας.

Το κείμενο (άρθρο 4, παράγραφος 13 περίπτωση γ.), όπου γίνεται λόγος για «πιθανές υπολειπόμενες αναδρομικές επιστροφές βάσει της εκτιμώμενης τελικής αξίας» συνιστά αντικίνητρο ένταξης ενός φαρμακευτικού προϊόντος στο Ταμείο Καινοτομίας, γιατί αφαιρεί όποια πιθανή προβλεψιμότητα, αναφέρουν οι εταιρείες. Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι το πλαίσιο του μηχανισμού από την πρώτη στιγμή αφορούσε στη δοκιμαστική πρόσβαση, βάσει συμφωνημένων δεικτών, χωρίς το βάρος των υποχρεωτικών επιστροφών.

Η επιβολή μηχανισμών επιστροφών δεν ευθυγραμμίζεται με την πρακτική συμφωνιών διαχειρίσιμης πρόσβασης (managed entry agreements), καθώς, σε περίπτωση που η Πολιτεία κρίνει ότι μια θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική ή οικονομικά αποδοτική, μπορεί απλά να μην την εντάξει στη θετική λίστα, εξηγούν.

Εξίσου αδιαπραγμάτευτη για ΣΦΕΕ και PIF είναι και η πρόβλεψη του σχεδίου νόμου για την περίπτωση απένταξης φαρμάκου από το Ταμείο (άρθρο 4 παράγραφος 15). Το κείμενο φέρεται να αναφέρει πως σε αυτή την περίπτωση «ο ΚΑΚ υποχρεούται να παρέχει αζημίως το φάρμακο στις περιπτώσεις που ο θεράπων ιατρός κρίνει απαραίτητη την συνέχιση της θεραπείας, καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας».

Για τις εταιρείες, η παραπάνω πρόβλεψη στην πράξη θα τις εξαναγκάζει να αποδέχονται οποιασδήποτε τιμή του προϊόντος θέλει να επιβάλλει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, υπό τον φόβο της εν τέλει δωρεάν διάθεσης του.

Σημειώνεται, δε, πως καθίσταται ο θεράποντας γιατρός, όχι μόνο συνταγογράφος αλλά και αυτός που θα επιλέγει τελικά την παροχή και μάλιστα με δωρεάν χορήγηση, με τη ζημία να επιβαρύνει τη φαρμακευτική εταιρεία που το διαθέτει.

«Το ζήτημα αυτό είναι εξόχως προβληματικό και χρήζει άμεσης επανεξέτασης», υπογραμμίζεται.

Προβληματική, όμως, είναι και η πρόβλεψη (άρθρο 3, παράγραφος 2iii) για υποχρεωτική ανάληψη της ευθύνης παροχής του φαρμάκου για την ολοκλήρωση της θεραπείας ενός ασθενούς, όπως την έχει ορίσει η γιατρός του, από τη φαρμακευτική εταιρεία, χωρίς τη συμμετοχή του δημοσίου, του ΕΟΠΥΥ, ή του ασθενούς, αν το φάρμακο δεν ενταχθεί τελικά στη λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων μετά την απένταξη του από το Ταμείο.

Για αυτό και προτείνεται να καταργηθεί όποια πρόβλεψη στην παροχή θεραπειών δωρεάν από τον πληρωτή και στην περίπτωση που ένα φάρμακο δεν ενταχθεί τελικά στη θετική λίστα, οι ποσότητες που χρησιμοποιηθούν για την ολοκλήρωση θεραπείας να εντάσσονται στο τρέχον σύστημα υποχρεωτικών επιστροφών.

Για τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών καινοτομίας, είναι αυτονόητο ότι τα προϊόντα που εντάσσονται στο Ταμείο Μεταβατικής αποζημίωσης θα ακολουθούν τις ισχύουσες διατάξεις τιμολόγησης, μεταξύ αυτών και της προστασίας του 7%, που φαίνεται να απουσιάζει από το σχέδιο νόμου.

Περαιτέρω τροποποιήσεις

Δεν αποτελούν όμως οι παραπάνω διατάξεις τα μόνα σημεία προβληματισμού για τις εταιρείες.

Αντιθέτως, το σχέδιο νόμου φέρεται να έχει άλλα τρια σημεία που κατά τον ΣΦΕΕ και το PIF χρήζουν αλλαγών για να διασφαλιστεί η επιτυχία του εγχειρήματος.

Ειδικότερα, προτείνεται η αφαίρεση εδαφίου (άρθρο 3, παρ. 2 ii), που προβλέπει αίτημα γιατρού για την αναγκαιότητα χορήγησης της θεραπείας σε ασθενή, καθώς πέραν της αοριστίας της αναφοράς, εκτιμάται ότι επιμηκύνει περαιτέρω τη διαδικασία. Σκοπός του Ταμείου, σημειώνεται, είναι μεταξύ άλλων και η επιτάχυνση της διάθεσης προηγμένων θεραπειών και συγκεκριμένα ATMPs και PRIME designated προϊόντων.

Ακόμη, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις ζητούν η τροποποίηση των δεικτών παρακολούθησης να χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών και όχι όπως περιγράφεται (άρθρο 4, παρ. 6), να απαιτείται από την Επιτροπή Ταμείου Καινοτομίας, κατά την κρίση της, «είτε κατά τη σύνταξη της ενδιάμεσης αναφοράς αποτελεσμάτων, είτε σε μεταγενέστερο χρόνο».

Οι όροι της συμφωνίας που υπογράφεται μεταξύ της εκάστοτε εταιρείας και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης κατά την είσοδο στο Ταμείο κυρίως σε ό,τι αφορά τους στόχους των δεικτών παρακολούθησης και τους οικονομικούς όρους, είναι ουσιώδης και δεν μπορούν να τροποποιούνται κατά τη διάρκεια παραμονής μιας θεραπείας στο μηχανισμό.

Επιπλέον, σημειώνεται πως με την πρόβλεψη αυτοδίκαιης εξόδου μιας θεραπείας από το Ταμείο Καινοτομίας αν οι θεράποντες παραλείψουν να συμπληρώσουν τα αποτελέσματα στα χρονικά διαστήματα που έχουν οριστεί, ουσιαστικά τιμωρούνται ασθενείς και εταιρείες για τη μη συμμόρφωση των επαγγελματιών υγείας.

Αντ’ αυτού προτείνεται η παροχή κινήτρων και αντικίνητρων προς τους επαγγελματίες υγείας, όπως η αφαίρεση της δυνατότητας συνταγογράφησης, αλλά και της δυνατότητας αναδρομικής συμπλήρωσης των δεδομένων.

Τελευταία τροποποίηση στις 23/01/2026 - 14:20
  • ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
  • ΤΑΜΕΙΟ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΗΣ
  • ΣΦΕΕ
  • PIF
  • ΑΡΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ
  • ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο ΕΜΑ πρότεινε για έγκριση 30 νέα κτηνιατρικά φάρμακα, τα 13 με νέα δραστική ουσία
Ο ΕΜΑ πρότεινε για έγκριση 30 νέα κτηνιατρικά φάρμακα, τα 13 με νέα δραστική ουσία 20 Ιανουαρίου 2026
"Πυρά" Μπουρλά εναντίον της αντιεπιστημονικής στάσης του αμερικανικού Υπουργείου Υγείας για τα εμβόλια 22 Ιανουαρίου 2026
"Πυρά" Μπουρλά εναντίον της αντιεπιστημονικής στάσης του αμερικανικού Υπουργείου Υγείας για τα εμβόλια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καμπανάκι των Ελλήνων φαρμακοποιών στο Ευρωκοινοβούλιο για τις ελλείψεις φαρμάκων
Pharma Policy
09/03/2026 - 22:12

Καμπανάκι των Ελλήνων φαρμακοποιών στο Ευρωκοινοβούλιο για τις ελλείψεις φαρμάκων

ΕΟΠΕ-ΣΦΕΕ: Πρωτοβουλίες και συντονισμός δράσεων με επίκεντρο τον ογκολογικό ασθενή
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 13:41

ΕΟΠΕ-ΣΦΕΕ: Πρωτοβουλίες και συντονισμός δράσεων με επίκεντρο τον ογκολογικό ασθενή

ΣΦΕΕ: Εθνική Στρατηγική για τις Σπάνιες Παθήσεις, η επόμενη πρόκληση για το σύστημα υγείας
Pharma Policy
27/02/2026 - 17:00

ΣΦΕΕ: Εθνική Στρατηγική για τις Σπάνιες Παθήσεις, η επόμενη πρόκληση για το σύστημα υγείας

EFPIA-ΣΦΕΕ: 35.000 επιπλέον ασθενείς θα βρουν πρόσβαση σε κλινικές μελέτες εάν επιτευχθούν οι νέοι στόχοι της ΕΕ
Pharma Policy
24/02/2026 - 18:11

EFPIA-ΣΦΕΕ: 35.000 επιπλέον ασθενείς θα βρουν πρόσβαση σε κλινικές μελέτες εάν επιτευχθούν οι νέοι στόχοι της ΕΕ

Νέο επαγγελματικό κεφάλαιο για τον Ιωάννη Κωτσιόπουλο, Γενικό Διευθυντή του PIF
Pharma News
13/02/2026 - 15:41

Νέο επαγγελματικό κεφάλαιο για τον Ιωάννη Κωτσιόπουλο, Γενικό Διευθυντή του PIF

ΣΦΕΕ-EFPIA: Η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία βασικός μοχλός ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ
Pharma News
10/02/2026 - 17:22

ΣΦΕΕ-EFPIA: Η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία βασικός μοχλός ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέες συλλήψεις για παραβίαση των μέτρων κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
12/03/2026 - 03:48
Η ΟΛΜΕ ζητεί ενίσχυση των σχολείων με μόνιμη παρουσία κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων
Επικαιρότητα
12/03/2026 - 00:12
Ο Πρόεδρος του ΕΕΣ στην 69η Σύνοδο της Επιτροπής Ναρκωτικών του ΟΗΕ
Επικαιρότητα
11/03/2026 - 23:34
Ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 100 εκατ. ευρώ στον Λίβανο από την ΕΕ
Επικαιρότητα
11/03/2026 - 22:48
Πέντε προτεινόμενα μέτρα για την προστασία των εφήβων από την έκθεση σε τυχερά παιχνίδια
Επικαιρότητα
11/03/2026 - 22:14
Γιατί αυξάνεται στα άτομα κάτω των 50 ο καρκίνος του παχέος εντέρου;
Health Talk
11/03/2026 - 21:19
Τεκίλα, ουίσκι ή κρασί; Πώς ακόμα και η σκέψη του ποτού που θα επιλέξουμε δείχνει τη διάθεση μας
Ψυχική Υγεία
11/03/2026 - 20:37
Τα ιατρικά δεδομένα 1,41 εκατ. ασθενών του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου σε παγκόσμια μελέτη
Digital Health
11/03/2026 - 20:09
Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο διαδίκτυο: Νέα παράταση των προσωρινών κανόνων ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο
Επικαιρότητα
11/03/2026 - 19:34
Πολιτισμός και (ψυχική) υγεία: «Πρωτοβουλία με μεγάλο αντίκτυπο η Πολιτιστική Συνταγογράφηση»
Ψυχική Υγεία
11/03/2026 - 18:53
Στις 13 και 14 Μαρτίου το 3ο Συνέδριο Ασθενών με τίτλο «Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα»
Patient Talk
11/03/2026 - 18:17
Νέος πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΟΔΥ ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος
Πολιτική Υγείας
11/03/2026 - 17:52
Τα αντιβιοτικά που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για κρίσεις πανικού
Υγεία
11/03/2026 - 17:31
Στοχευμένο λίφτινγκ: Πώς οι μικροεπεμβάσεις προσφέρουν φυσικό αποτέλεσμα
Ομορφιά
11/03/2026 - 17:12
Κραυγή αγωνίας από τον ΠΟΥ: Εκρηκτικό το κοκτέιλ της υγειονομικής κρίσης στη Μέση Ανατολή
Επικαιρότητα
11/03/2026 - 16:38
Πρώτη ρομποτική διαστοματική επέμβαση θυρεοειδούς στην Ελλάδα στο Ερρίκος Ντυνάν
Υπηρεσίες Υγείας
11/03/2026 - 15:52
Αισιοδοξία Γεωργιάδη για τον ρόλο της Ελλάδας στο πεδίο των κλινικών δοκιμών
Πολιτική Υγείας
11/03/2026 - 15:24
Αντικατάσταση ισχίου: Η τεχνική που υπόσχεται ταχύτερη επιστροφή στην καθημερινότητα
Health Talk
11/03/2026 - 15:00
Μελέτη διαπιστώνει σχέση μεταξύ αχρωματοψίας και θανάτου από καρκίνο της ουροδόχου κύστης
Υγεία
11/03/2026 - 14:00
Τα συμπληρώματα ωμέγα 3 μειώνουν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια κατά 43% σε αιμοκαθαιρόμενους
Υγεία
11/03/2026 - 13:00
Πώς το smartwatch μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της υγείας του εγκεφάλου
Digital Health
11/03/2026 - 12:00
Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν συνδέεται τελικά με συνολικά υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου
Υγεία
11/03/2026 - 11:00
Start4Health: Βραβεία σε νεοφυείς επιχειρήσεις που προωθούν ψηφιακή υγεία και βιοπληροφορική
Pharma News
11/03/2026 - 10:42
Period scooping: Πώς τα trends στα social media δείχνουν το κενό ενημέρωσης σε θέματα περιόδου
Υγεία
11/03/2026 - 10:00
Νόσος κινητικού νευρώνα: Οι στατίνες δείχνουν να επιμηκύνουν την επιβίωση των ασθενών
Υγεία
11/03/2026 - 09:00
Έλληνες και ξένοι επιστήμονες στο 33ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φυσικοθεραπείας
Επικαιρότητα
11/03/2026 - 07:27
Συνάντηση Τσίμαρη ΠαΣΟΝοΠ για τα αιτήματα του κλάδου των νοσηλευτών
Επικαιρότητα
11/03/2026 - 03:46
Φωταγωγήθηκε το κοινοβούλιο για την Παγκόσμια Ημέρα Γλαυκώματος
Επικαιρότητα
11/03/2026 - 00:04
Τα κέντρα πρόληψης και ελέγχου νοσημάτων Ευρώπης και Αφρικής υπέγραψαν το πρώτο τους Μνημόνιο Συνεργασίας
Πολιτική Υγείας
10/03/2026 - 23:19
BioNTech: Αποχωρούν οι συνιδρυτές της και επικεντρώνονται στην επόμενη γενιά φαρμάκων mRNA και στην έρευνα κατά του καρκίνου
Pharma News
10/03/2026 - 22:47

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παραιτήθηκε το επιστημονικό ΔΣ του ΕΟΔΥ: Σε επεισόδιο μεταξύ προέδρου και υπαλλήλου αναφέρθηκε ο Γεωργιάδης
Πολιτική Υγείας
09/03/2026 - 09:06
Νοσοκομείο Νίκαιας: Αντιδράσεις των εργαζομένων για τα παιδιά που νοσηλεύονται με εισαγγελική εντολή
Πολιτική Υγείας
09/03/2026 - 12:30
Bayer Ελλάς και We4All «φυτεύουν» 700 νέα δέντρα για την αποκατάσταση της Βόρειας Εύβοιας
Pharma News
09/03/2026 - 14:33
Νέο καινοτόμο συζευγμένο εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου για ενήλικες διαθέσιμο στην Ελλάδα
Pharma News
09/03/2026 - 15:38
Πολυϊατρείο Medifirst Περιστερίου: Χαρτογράφηση σπίλων με νέο μη επεμβατικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας
Υπηρεσίες Υγείας
09/03/2026 - 16:56
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo