Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) δημοσίευσαν από κοινού μια έκθεση-ορόσημο, η οποία αποκαλύπτει κρίσιμα ευρήματα σχετικά με την επίμονη και αποτρέψιμη απειλή των μολυσμένων φαρμάκων, η οποία στοίχισε τη ζωή και έθεσε σε κίνδυνο την υγεία αμέτρητων ασθενών, κυρίως παιδιών, μέσω της κατάποσης φαρμάκων με επικίνδυνα υψηλά επίπεδα τοξικών χημικών ουσιών.
Τα τελευταία 90 χρόνια, τουλάχιστον 25 καταγεγραμμένα περιστατικά μόλυνσης φαρμάκων έχουν οδηγήσει σε περισσότερους από 1300 θανάτους παγκοσμίως, πολλοί από τους οποίους ήταν παιδιά. Τα περιστατικά αυτά συχνά οφείλονται σε συστημικά τρωτά σημεία στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού φαρμακευτικών εκδόχων και έχουν πλήξει δυσανάλογα ανθρώπους σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (LMIC), όπου η ρυθμιστική εποπτεία και η πρόσβαση σε φάρμακα διασφαλισμένης ποιότητας μπορεί να είναι περιορισμένη.
Κρίση δημόσιας υγείας
Οι ουσίες αυτές χρησιμοποιούνται ως βιομηχανικοί διαλύτες και αντιψυκτικά, αλλά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας και να αποβούν μοιραία σε περίπτωση κατάποσης, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, ιδίως για τα παιδιά. Συχνά αντικαθιστούν παράνομα φαρμακευτικά έκδοχα όπως η προπυλενογλυκόλη, η γλυκερίνη και η σορβιτόλη - συστατικά που χρησιμοποιούνται στη σύνθεση φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των σιροπιών βήχα και παρακεταμόλης.
Από τον Οκτώβριο του 2022, ο ΠΟΥ έχει εκδώσει 7 συναγερμούς για ιατρικά προϊόντα σχετικά με πολλαπλές παρτίδες μολυσμένων υγρών φαρμάκων για το στόμα, πολλά από τα οποία κυκλοφορούσαν στην αγορά για παιδιατρική χρήση και εξήχθησαν ευρέως σε χώρες με χαμηλό ποσοστό φτώχειας και φτώχειας. Ο ΠΟΥ εξέδωσε επίσης 2 προειδοποιήσεις σχετικά με παραποιημένα χύμα χημικά προϊόντα που μεταμφιέζονται σε έκδοχα φαρμακευτικής ποιότητας.
Μετά από μια ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση στη Γκάμπια, κατά την οποία τουλάχιστον 66 παιδιά έχασαν τη ζωή τους, η προσοχή επικεντρώθηκε και πάλι στο θέμα αυτό. Την υπόθεση στην Γκάμπια ακολούθησαν γρήγορα παρόμοια περιστατικά στην Ινδονησία και το Ουζμπεκιστάν με 268 ακόμη αναφερόμενους θανάτους και δύο ακόμη προειδοποιήσεις του ΠΟΥ για ιατρικά προϊόντα.
Οι περισσότερες από τις πρόσφατες περιπτώσεις αφορούν φθηνά από του στόματος υγρά φάρμακα που μπορούν να αγοραστούν χωρίς ιατρική συνταγή. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα φάρμακα αυτά διατέθηκαν στην αγορά ειδικά για παιδιά και είναι καταχωρημένα φάρμακα που διατίθενται σε φαρμακεία, φαρμακαποθήκες ή ανεπίσημες λαϊκές αγορές.
Βασικά ευρήματα
Η έκθεση αποκαλύπτει πώς τα εγκληματικά δίκτυα εκμεταλλεύονται την αστάθεια της αγοράς και τα ρυθμιστικά κενά για να εισάγουν τοξικά υποκατάστατα στην αλυσίδα εφοδιασμού. Τα βασικά ευρήματα περιλαμβάνουν:
- Η χρήση παραποιημένων ετικετών και η αντικατάσταση νόμιμων εκδόχων με τοξικές χημικές ουσίες, όπως η προπυλενογλυκόλη.
- Η εμπορία παραποιημένων εκδόχων μέσω διαδικτυακών πλατφορμών, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού εμπορίου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
- Έλλειψη ρυθμιστικής εποπτείας για τους κατασκευαστές και τους διανομείς εκδόχων υψηλού κινδύνου.
- Ελλείψεις στην εποπτεία μετά την κυκλοφορία και στους μηχανισμούς επιβολής τόσο στις χώρες παραγωγής όσο και στις χώρες εισαγωγής.
- Εσκεμμένη εγκληματική συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένης της σκόπιμης παραποίησης εκδόχων και τεκμηρίωσης, που συνέβαλε άμεσα σε πολλαπλά περιστατικά μόλυνσης.
- Ανεπαρκής συντονισμός και ικανότητα μεταξύ των ρυθμιστικών, τελωνειακών και διωκτικών αρχών που εμποδίζουν την έγκαιρη διεξαγωγή ερευνών και διώξεων σε ορισμένες δικαιοδοσίες.
Έκκληση για δράση
Η έκθεση καλεί σε επείγουσα παγκόσμια δράση για την κάλυψη των ρυθμιστικών κενών, την ενίσχυση της εποπτείας των αλυσίδων εφοδιασμού εκδόχων και την προστασία όλων των πληθυσμών, ιδίως των πιο ευάλωτων, όπως τα παιδιά, από τις προλήψιμες και θανατηφόρες δηλητηριάσεις.
Ο ΠΟΥ διαδραματίζει εδώ και καιρό κεντρικό και προληπτικό ρόλο στην πρόληψη, τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των υποβαθμισμένων και παραποιημένων ιατρικών προϊόντων. Η παρούσα έκθεση ενισχύει την κρίσιμη σημασία των ισχυρών και αποτελεσματικών ρυθμιστικών συστημάτων φαρμάκων για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ασφαλή, αποτελεσματικά και ποιοτικά διασφαλισμένα προϊόντα.
Συμπληρώνοντας αυτή την προοπτική της δημόσιας υγείας, η UNODC υπογραμμίζει την εγκληματική διάσταση του ζητήματος, τεκμηριώνοντας πώς οργανωμένες εγκληματικές ομάδες παραποιούν έγγραφα, αντικαθιστούν χημικές ουσίες βιομηχανικής ποιότητας και εκμεταλλεύονται ψηφιακές πλατφόρμες για να διεισδύσουν παράνομα στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού φαρμάκων με τοξικές και μη ρυθμιζόμενες ουσίες. Η συμβολή της υπογραμμίζει τη σημασία των αντιδράσεων της ποινικής δικαιοσύνης παράλληλα με τη ρυθμιστική δράση.
Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη για:
- Βελτίωση των κανονιστικών πλαισίων και των μηχανισμών επιβολής.
- Ενισχυμένη συμμόρφωση των κατασκευαστών και των διανομέων.
- Μεγαλύτερη διαφάνεια και ιχνηλασιμότητα στην αλυσίδα εφοδιασμού εκδόχων.
- Ισχυρότερη συνεργασία μεταξύ των υγειονομικών αρχών, των αρχών επιβολής του νόμου και του ιδιωτικού τομέα.
- Στενότερη συνεργασία και έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών, των αρχών επιβολής του νόμου και των τελωνείων για τη στήριξη των ερευνών και των διώξεων.
- Μεγαλύτερη επιβολή των υφιστάμενων νόμων, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής κυρώσεων σε περιπτώσεις κρίσιμης μη συμμόρφωσης με τους κανονισμούς που σχετίζονται με μολυσμένα έκδοχα.
- Βελτίωση της ποιότητας των ερευνών και της εισαγγελικής ικανότητας για την αντιμετώπιση εκ προθέσεως πράξεων μόλυνσης και παραποίησης φαρμακευτικών εκδόχων.
- Ενισχυμένοι μηχανισμοί εποπτείας μετά την κυκλοφορία για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση περιστατικών με πιθανές εγκληματικές διαστάσεις.
- -Ενισχυμένα νομικά και επιχειρησιακά πλαίσια για την αντιμετώπιση της σκόπιμης παραποίησης των ετικετών, των πιστοποιητικών ανάλυσης και της σύνθεσης των εκδόχων.
Σε πολλές περιπτώσεις, τα μολυσμένα φάρμακα είναι αποτέλεσμα σκόπιμης εγκληματικής συμπεριφοράς. Η αντιμετώπιση αυτής της απειλής απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, των τελωνειακών υπαλλήλων, των εισαγγελέων και των φορέων καταπολέμησης της διαφθοράς. Η έκθεση ζητεί μεγαλύτερη διασυνοριακή συνεργασία, ερευνητική ικανότητα και χρήση διεθνών νομικών μέσων, όπως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος (UNTOC).
Ο ΠΟΥ και η UNODC καλούν τα κράτη μέλη, τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές, τους φορείς της ποινικής δικαιοσύνης, τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, τους φαρμακοβιομήχανους και τους διανομείς εκδόχων να αναλάβουν άμεσα αποφασιστική δράση για να αποτρέψουν περαιτέρω τραγωδίες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Η αποτυχία να δράσουν τώρα ενέχει τον κίνδυνο να καταδικάσουν τις μελλοντικές γενιές παιδιών στις ίδιες απαράδεκτες και αποφεύξιμες βλάβες.
Προσπάθεια βασισμένη στην παγκόσμια σύμπραξη
Η παρούσα έκθεση είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας στην οποία συμμετείχαν οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές (ΕΡΑ) και οι παγκόσμιοι εταίροι στον τομέα της υγείας. Η εκπόνησή της κατέστη δυνατή χάρη στη γενναιόδωρη υποστήριξη του Fleming Fund και του Gates Foundation.
Ο ΠΟΥ και η UNODC εκφράζουν την ειλικρινή εκτίμησή τους σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς που συνέβαλαν σε αυτό το σημαντικό έργο, ιδίως στις ΕΡΑ της Γκάμπια, της Ινδονησίας και του Πακιστάν, οι εμπειρίες και οι γνώσεις των οποίων συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση των πορισμάτων της έκθεσης.