ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα δεδομένα για τα πιθανά οφέλη του nusinersen σε βρέφη και παιδιά με Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία

Pharma News
PIXABAY
Η Biogen Inc. ανακοίνωσε τα ενδιάμεσα δεδομένα βιολογικών δεικτών εξαμήνου από τους 29 συμμετέχοντες που συμμετείχαν εξ αρχής στη μελέτη ανοιχτού σχεδιασμού RESPOND.
Παρασκευή, 22/03/2024 - 14:34
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Η μελέτη Φάσης 4 αξιολογεί τις κλινικές εκβάσεις και την ασφάλεια μετά τη θεραπεία με nusinersen στο διάστημα μιας περιόδου 2 ετών σε βρέφη και μικρά παιδιά με νωτιαία μυϊκή ατροφία (SMA) που έχουν μη καλυπτόμενες κλινικές ανάγκες μετά τη θεραπεία με onasemnogene abeparvovec. Τα νέα δεδομένα καταδεικνύουν ότι τα επίπεδα νευροϊνιδίων ελαφριάς αλυσίδας (NfL) στο πλάσμα, που αποτελούν αντικειμενικό βιολογικό δείκτη αξονικής βλάβης και νευροεκφύλισης, μειώθηκαν σχεδόν σε όλους τους συμμετέχοντες στη μελέτη που έλαβαν θεραπεία με nusinersen. Αυτά τα δεδομένα παρουσιάστηκαν στο Κλινικό και Επιστημονικό Συνέδριο του Muscular Dystrophy Association (MDA) (3-6 Μαρτίου 2024).

«Η εξελισσόμενη εμπειρία και γνώση μας σε σχέση με τη γονιδιακή θεραπεία υποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρχει μια ευκαιρία για καλύτερες εκβάσεις», δήλωσε η Crystal Proud, M.D., Παιδονευρολόγος στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο King’s Daughters. «Βελτιώσεις στην κινητική λειτουργία μαζί με μειώσεις στα επίπεδα νευροϊνιδίων που παρατηρούνται μετά τη θεραπεία με nusinersen στη μελέτη RESPOND καταδεικνύουν ότι μπορεί να είμαστε σε θέση να μεγιστοποιήσουμε περαιτέρω τα οφέλη για τους ασθενείς».

Σήμερα παρουσιάζονται δεδομένα NfL από συμμετέχοντες στη μελέτη που έλαβαν θεραπεία με nusinersen για έξι μήνες και καταδεικνύουν:

Μεταξύ των συμμετεχόντων με δύο αντίγραφα SMN2:

  • Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένα επίπεδα NfL κατά την έναρξη της μελέτης σε σύγκριση με υγιή παιδιά παρόμοιας ηλικίας.
  • Σε βρέφη (n=11) ηλικίας 9 μηνών και κάτω κατά την πρώτη δόση του nusinersen (μέση τιμή NfL κατά την έναρξη της μελέτης: 148,3 pg/mL), τα επίπεδα NfL μειώθηκαν κατά μέσο όρο 70% από την έναρξη της μελέτης.
  • Σε παιδιά (n=11) ηλικίας άνω των 9 μηνών κατά την πρώτη δόση του nusinersen (μέση τιμή NfL κατά την έναρξη της μελέτης: 121,8 pg/mL), τα επίπεδα NfL μειώθηκαν κατά μέσο όρο 78% από την έναρξη της μελέτης.

Μεταξύ των συμμετεχόντων με τρία αντίγραφα του γονιδίου SMN2:

  • Τα επίπεδα NfL κατά την έναρξη της μελέτης ήταν αυξημένα σε 2 στα 3 παιδιά (μέση τιμή: 60,6 pg/mL).
  • Μειώσεις των NfL παρατηρήθηκαν στους ασθενείς με αυξημένα επίπεδα κατά την έναρξη της μελέτης και παρέμειναν σταθερά στον συμμετέχοντα χωρίς αυξημένα επίπεδα κατά την έναρξη της μελέτης.

«Η Biogen βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πρωτοποριακής έρευνας που στοχεύει στην εδραίωση της χρήσης βιολογικών δεικτών για την επιτάχυνση της ανάπτυξης φαρμάκων για άτομα που ζουν με σοβαρά νευροεκφυλιστικά νοσήματα όπως η SMA και η ALS», δήλωσε η Priya Singhal, M.D., M.P.H., Head of Development και interim Chief Medical Officer της Biogen. «Πριν από τη λήψη nusinersen κατά την έναρξη της μελέτης RESPOND, διαπιστώσαμε ότι οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένα επίπεδα νευροϊνιδίων σε σύγκριση με υγιή παιδιά, γεγονός που υποδηλώνει εξελισσόμενη νευρωνική βλάβη. Τα ευρήματα της μελέτης RESPOND υπογραμμίζουν την αξία των νευροϊνιδίων ως αντικειμενικού δείκτη για την αξιολόγηση των υπολειπόμενων μη καλυπτόμενων αναγκών σε ασθενείς με SMA που έχουν λάβει γονιδιακή θεραπεία».

Όπως αναφέρθηκε στο Συνέδριο Έρευνας και Κλινικής Φροντίδας για την SMA τον Ιούνιο του 2023 από τους ίδιους 29 συμμετέχοντες, βελτιώσεις στην κινητική λειτουργία παρατηρήθηκαν στους περισσότερους συμμετέχοντες, όπως μετρήθηκαν με βάση την αυξημένη μέση συνολική βαθμολογία της Ενότητας 2 της Βρεφικής Νευρολογικής Εξέτασης Hammersmith (HINE-2) από την έναρξη της μελέτης. Κανένα νέο ζήτημα ασφάλειας δεν ταυτοποιήθηκε σε συμμετέχοντες που εντάχθηκαν στη μελέτη RESPOND και έλαβαν nusinersen μετά το onasemnogene abeparvovec. Μετά από μια διάμεση παραμονή 230,5 ημερών στη μελέτη, σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα (ΑΣ) αναφέρθηκαν σε 13/38 συμμετέχοντες (34%). Οποιαδήποτε ΑΣ αναφέρθηκαν σε 31/38 συμμετέχοντες (81,6%). Κανένα σοβαρό ΑΣ δεν θεωρήθηκε σχετιζόμενο με το nusinersen ούτε οδήγησε σε απόσυρση από τη μελέτη, αν και κάποια ήταν σχετιζόμενα με τη διαδικασία χορήγησης.
Τα δεδομένα αυτά, καθώς και επιπρόσθετα δεδομένα από τη μελέτη RESPOND, θα παρουσιαστούν μέσα στο 2024 σε επακόλουθα συνέδρια, συμπεριλαμβανομένου του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία που διεξάγεται από την SMA Europe.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη δημοσίευση των ενδιάμεσων αποτελεσμάτων

Σχετικά με το nusinersen

Το nusinersen είναι εγκεκριμένο για τη θεραπεία βρεφών, παιδιών και ενηλίκων με Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (SMA) σε περισσότερες από 71 χώρες. Αποτελεί θεμελιώδη θεραπεία στην SMA και περισσότεροι από 14.000 ασθενείς έχουν λάβει θεραπεία με nusinersen παγκοσμίως.

Το nusinersen είναι ένα αντινοηματικό ολιγονουκλεοτίδιο (ASO), το οποίο στοχεύει την κύρια αιτία της SMA μέσω της συνεχούς αύξησης των επιπέδων της πρωτεΐνης επιβίωσης κινητικού νευρώνα (SMN) πλήρους μήκους που παράγεται στον οργανισμό. Χορηγείται απευθείας στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπου εντοπίζονται οι κινητικοί νευρώνες, παρέχοντας τη θεραπεία στο σημείο όπου ξεκινά η νόσος.

Το nusinersen έχει επιδείξει διατηρούμενη αποτελεσματικότητα σε όλες τις ηλικίες και τους τύπους SMA, με ένα καλά εδραιωμένο προφίλ ασφάλειας που βασίζεται σε δεδομένα ασθενών που λάμβαναν θεραπεία για έως και 8 έτη, σε συνδυασμό με μια πολύ μεγάλη εμπειρία στην καθημερινή κλινική πρακτική. Το πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης του nusinersen περιλαμβάνει περισσότερες από 10 κλινικές μελέτες, στις οποίες εντάχθηκαν περισσότερα από 460 άτομα από ένα ευρύ φάσμα πληθυσμών ασθενών, συμπεριλαμβανομένων δύο τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων μελετών (ENDEAR και CHERISH). Οι εξελισσόμενες ανοιχτής επισήμανσης μελέτες επέκτασης SHINE και NURTURE αξιολογούν τις μακροχρόνιες επιδράσεις του nusinersen. Τα πιο συχνά παρατηρηθέντα ανεπιθύμητα συμβάντα στις κλινικές μελέτες ήταν λοίμωξη αναπνευστικού, πυρετός, δυσκοιλιότητα, κεφαλαλγία, έμετος και οσφυαλγία. Εργαστηριακές εξετάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν για λόγους επιτήρησης για ενδεχόμενη εμφάνιση νεφρικής τοξικότητας και διαταραχών της πήξης του αίματος, συμπεριλαμβανομένης της οξείας σοβαρής θρομβοπενίας (χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων), οι οποίες έχουν παρατηρηθεί μετά τη χορήγηση κάποιων ASO.

Η Biogen απέκτησε τα παγκόσμια δικαιώματα για την ανάπτυξη, την παραγωγή και την εμπορική διάθεση του nusinersen από την εταιρεία Ionis Pharmaceuticals, Inc.

Τελευταία τροποποίηση στις 26/03/2024 - 13:50
  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • BIOGEN
  • ΝΩΤΙΑΙΑ ΜΥΪΚΗ ΑΤΡΟΦΙΑ
  • ΒΡΕΦΗ
  • ΠΑΙΔΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χορηγός του Διεθνούς Φεστιβάλ Μολύβου η Demo
Χορηγός του Διεθνούς Φεστιβάλ Μολύβου η Demo 21 Μαρτίου 2024
Συνεχίζεται η συνεργασία Bayer Ελλάς-We4all για δράσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα 22 Μαρτίου 2024
Συνεχίζεται η συνεργασία Bayer Ελλάς-We4all για δράσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΜΑ: Έγκριση της πρώτης θεραπείας που καθυστερεί τον διαβήτη τύπου 1
Pharma Policy
17/11/2025 - 10:00

ΕΜΑ: Έγκριση της πρώτης θεραπείας που καθυστερεί τον διαβήτη τύπου 1

Μικρό εμφύτευμα σε σχήμα πρέτσελ εξαλείφει τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης στο 82% των ασθενών
Υγεία
14/11/2025 - 14:02

Μικρό εμφύτευμα σε σχήμα πρέτσελ εξαλείφει τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης στο 82% των ασθενών

Σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του ουροθηλιακού καρκίνου στο ESMO 2025
Υγεία
13/11/2025 - 18:13

Σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του ουροθηλιακού καρκίνου στο ESMO 2025

Μαζί για το Παιδί: Δράση στοματικής υγιεινής για παιδιά που φιλοξενούνται σε φορείς προστασίας
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 15:41

Μαζί για το Παιδί: Δράση στοματικής υγιεινής για παιδιά που φιλοξενούνται σε φορείς προστασίας

ECDC: Οδηγίες για την πιο αποτελεσματική προστασία των βρεφών από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό
Πολιτική Υγείας
13/11/2025 - 14:00

ECDC: Οδηγίες για την πιο αποτελεσματική προστασία των βρεφών από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό

Τα ποσοστά υψηλής αρτηριακής πίεσης στα παιδιά σχεδόν διπλασιάστηκαν σε 20 χρόνια - Διεθνής έρευνα
Υγεία
13/11/2025 - 09:00

Τα ποσοστά υψηλής αρτηριακής πίεσης στα παιδιά σχεδόν διπλασιάστηκαν σε 20 χρόνια - Διεθνής έρευνα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΦΕΤ: "Καμπανάκι" για αύξηση της περιεκτικότητας αλατιού στο ψωμί
Διατροφή
18/11/2025 - 13:00
Σύγκρουση Λονδίνου–Βρυξελλών για την απαγόρευση καπνίσματος βάσει χρονολογίας γέννησης
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 12:16
Βακτηριοφάγοι: Η λύση στη μικροβιακή αντοχή; - Τι δείχνει νέα έρευνα
Υγεία
18/11/2025 - 12:00
Μέχρι το 2060 το 34% των πολιτών στην Ελλάδα θα είναι άνω των 65 ετών - Η σημασία της υγιούς γήρανσης
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 10:51
"Πρωταθλήτρια" στη μικροβιακή αντοχή η Ελλάδα - Ο ρόλος του CLEO στην αντιμετώπιση του προβλήματος
Υγεία
18/11/2025 - 10:30
Οι πάσχοντες από χρόνιο πόνο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν υπέρταση
Υγεία
18/11/2025 - 10:00
Η απονεύρωση μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Υγεία
18/11/2025 - 09:00
7o Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Μελετών & Έρευνας: Η Tεχνητή Nοημοσύνη στην ανάπτυξη νέων θεραπειών
Pharma News
17/11/2025 - 21:00
Γιατί τα ζώα αναπτύσσουν τις ίδιες χρόνιες ασθένειες με τους ανθρώπους;
Pet
17/11/2025 - 20:00
ΕΟΠΥΥ: Πρόσκληση για σύναψη σύμβασης με προσωπικούς ιατρούς- Αύξηση της αμοιβής ζητά ο ΙΣΑ
Πολιτική Υγείας
17/11/2025 - 19:00
Κορτιζόλη: Ποια είναι τα -πραγματικά- συμπτώματα όταν οι τιμές της είναι υψηλές
Υγεία
17/11/2025 - 18:29
Σωματική άσκηση: Το απαραίτητο συμπλήρωμα της φαρμακευτικής αγωγής στη διαχείριση του Πάρκινσον
Υγεία
17/11/2025 - 15:00
Σύλλογος «Αρμονία»: Ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαλόγου το 1ο Συνέδριο Πρωτοπαθούς Ανοσοανεπάρκειας
Patient Talk
17/11/2025 - 14:38
Τα ψυχεδελικά φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν τους ασθενείς τελικού σταδίου από τον φόβο θανάτου
Ψυχική Υγεία
17/11/2025 - 14:00
ECDC: Χαμηλά επίπεδα διάγνωσης ηπατίτιδας στην Ε.Ε - Τα ποσοστά στην Ελλάδα
Υγεία
17/11/2025 - 12:02
Ένα από τα πιο παλιά αντιυπερτασικά φάρμακα καταπολεμά όγκους στον εγκέφαλο
Υγεία
17/11/2025 - 12:00
Συνήγορος του Καταναλωτή: Τα συχνότερα και σοβαρότερα προβλήματα με τους παρόχους υγείας και τις ασφάλειες
Επικαιρότητα
17/11/2025 - 11:00
ΕΜΑ: Έγκριση της πρώτης θεραπείας που καθυστερεί τον διαβήτη τύπου 1
Pharma Policy
17/11/2025 - 10:00
"Έξυπνο" σουτιέν υπόσχεται έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του μαστού
Digital Health
17/11/2025 - 09:00
Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έσωσε πάνω από ένα εκατομμύριο ζωές σε φτωχές χώρες
Υγεία
17/11/2025 - 08:00
Στην Ιταλία για μεταμόσχευση ήπατος 18χρονος - Δεν γινόταν δεκτό το αίτημα του στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
17/11/2025 - 07:08
Ιαπωνία: Η πρωθυπουργός καυχιέται ότι κοιμάται μόνο δύο ώρες εν μέσω αυτοκτονιών λόγω υπερεργασίας
Επικαιρότητα
16/11/2025 - 10:33
Γραφείο για τα fake news από τον ΕΟΔΥ: Mέσα στον Δεκέμβριο το πρώτο ενημερωτικό δελτίο
Πολιτική Υγείας
16/11/2025 - 09:12
Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας μέσα στο 2026: Πρεμιέρα σε λεωφόρο Αλεξάνδρας και Ίλιον
Πολιτική Υγείας
16/11/2025 - 08:53
Επτά απλές κινήσεις για να σταματήσετε άμεσα τον πόνο στη μέση
Υγεία
15/11/2025 - 12:03
Τι είναι τα ενεργειακά ποτά, ποια τα οφέλη και οι παρενέργειές τους
Διατροφή
15/11/2025 - 11:48
ΠΟΥ: Μέθοδος «καγκουρό» για τα πρόωρα και ελλιποβαρή μωρά
Πολιτική Υγείας
15/11/2025 - 10:57
Τραυματισμοί αθλητών: Ποιος είναι ο αντίκτυπος στην υγεία και την καριέρα τους;
Health Talk
15/11/2025 - 09:54
Εποχική γρίπη: Προβλέψεις για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και σοβαρότερη νόσηση
Υγεία
15/11/2025 - 08:30
Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ στο Σύνταγμα για τον σακχαρώδη διαβήτη
Επικαιρότητα
15/11/2025 - 07:23

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένα από τα πιο παλιά αντιυπερτασικά φάρμακα καταπολεμά όγκους στον εγκέφαλο
Υγεία
17/11/2025 - 12:00
Τα ψυχεδελικά φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν τους ασθενείς τελικού σταδίου από τον φόβο θανάτου
Ψυχική Υγεία
17/11/2025 - 14:00
Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έσωσε πάνω από ένα εκατομμύριο ζωές σε φτωχές χώρες
Υγεία
17/11/2025 - 08:00
Ιαπωνία: Η πρωθυπουργός καυχιέται ότι κοιμάται μόνο δύο ώρες εν μέσω αυτοκτονιών λόγω υπερεργασίας
Επικαιρότητα
16/11/2025 - 10:33
Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας μέσα στο 2026: Πρεμιέρα σε λεωφόρο Αλεξάνδρας και Ίλιον
Πολιτική Υγείας
16/11/2025 - 08:53
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo