ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νυχτερινή νηστεία και ύπνος: Η απλή αλλαγή που ενισχύει την καρδιομεταβολική υγεία

Health Talk
Αρχείου FREEPIK
Τα τελευταία χρόνια η διαλειμματική νηστεία και τα διάφορα μοντέλα χρονικά περιορισμένης σίτισης έχουν κερδίσει ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα, τόσο στον επιστημονικό χώρο όσο και στο ευρύ κοινό.
Τρίτη, 17/02/2026 - 19:21
— Photo: Αρχείου FREEPIK
News4Health Team News4Health Team

Πολλοί άνθρωποι αναζητούν απλές, εφαρμόσιμες παρεμβάσεις που μπορούν να βελτιώσουν την καρδιομεταβολική τους υγεία χωρίς πολύπλοκες δίαιτες ή εξαντλητικά προγράμματα. Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombοsis, and Vascular Biology, έρχεται να προτείνει μια νέα, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προσέγγιση: την παράταση της νυχτερινής νηστείας σε ευθυγράμμιση με τον ύπνο.

Η βιολογική σημασία της νύχτας

Η Καθηγήτρια Θεραπευτικής – Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής, Παθολόγος (Θεραπευτική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και η Αλεξάνδρα Σταυροπούλου (Βιολόγος), συνοψίζουν τα σημαντικότερα στοιχεία και αναφέρουν ότι η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες ηλικίας 36 έως 75 ετών, εξέτασε αν η επιμήκυνση της νυχτερινής νηστείας κατά τρεις επιπλέον ώρες – έτσι ώστε το τελευταίο γεύμα να καταναλώνεται τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο – μπορεί να βελτιώσει βασικούς δείκτες καρδιομεταβολικής λειτουργίας. Σε αντίθεση με άλλα πρωτόκολλα διαλειμματικής νηστείας, τα οποία συχνά ορίζουν αυστηρά χρονικά «παράθυρα» κατανάλωσης τροφής ή αφήνουν στους συμμετέχοντες την ελευθερία να επιλέγουν μόνοι τους το ωράριο χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο ύπνος, η συγκεκριμένη προσέγγιση εστιάζει στη βιολογική σημασία της νύχτας ως περιόδου αποκατάστασης και μεταβολικής ρύθμισης.

Στη μελέτη συμμετείχαν 39 άτομα, τα οποία χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η ομάδα παρέμβασης ακολούθησε ένα πρόγραμμα παρατεταμένης νυχτερινής νηστείας διάρκειας 13 έως 16 ωρών, ενώ η ομάδα ελέγχου διατήρησε τις συνήθεις διατροφικές της συνήθειες με νυχτερινή νηστεία 11 έως 13 ωρών. Και οι δύο ομάδες ακολούθησαν μια επιπλέον σύσταση: να χαμηλώνουν τα φώτα τρεις ώρες πριν τον ύπνο, ενισχύοντας έτσι τη φυσιολογική προετοιμασία του οργανισμού για τη νυχτερινή ανάπαυση. Η διάρκεια της παρέμβασης ήταν 7,5 εβδομάδες, αρκετός χρόνος ώστε να αξιολογηθούν μεταβολικές και καρδιαγγειακές αλλαγές.

Η «νυχτερινή πτώση» της αρτηριακής πίεσης

Ένας από τους βασικούς δείκτες που μελετήθηκαν ήταν η «νυχτερινή πτώση» της αρτηριακής πίεσης, δηλαδή η φυσιολογική μείωση της πίεσης κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η επαρκής πτώση της αρτηριακής πίεσης τη νύχτα θεωρείται ένδειξη καλής καρδιαγγειακής ρύθμισης και σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Η ομάδα που παρέτεινε τη νυχτερινή νηστεία παρουσίασε σημαντική βελτίωση στη νυχτερινή πτώση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Επιπλέον, καταγράφηκαν θετικές αλλαγές στη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι συμμετέχοντες που εφάρμοσαν την παρατεταμένη νηστεία είχαν χαμηλότερο νυχτερινό καρδιακό ρυθμό και αυξημένη μεταβλητότητα καρδιακού ρυθμού – έναν δείκτη που αντικατοπτρίζει καλύτερη ισορροπία μεταξύ συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος. Παράλληλα, τα επίπεδα κορτιζόλης τη νύχτα ήταν χαμηλότερα, γεγονός που υποδηλώνει μειωμένο βιολογικό στρες και πιο αποτελεσματική νυχτερινή αποκατάσταση.

Ο μεταβολισμός της γλυκόζης

Όσον αφορά τον μεταβολισμό της γλυκόζης, αν και δεν παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση σε έναν από τους κύριους δείκτες ευαισθησίας στην ινσουλίνη (Matsuda Index), καταγράφηκαν ουσιαστικές βελτιώσεις σε άλλες παραμέτρους. Κατά τη δοκιμασία ανοχής γλυκόζης από το στόμα, οι συμμετέχοντες της ομάδας παρέμβασης εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης και βελτιωμένη πρώιμη απόκριση ινσουλίνης, όπως φάνηκε από τον αυξημένο 30λεπτο ινσουλινογενή δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός τους ανταποκρινόταν πιο αποτελεσματικά στην αύξηση της γλυκόζης μετά την κατανάλωση τροφής.

Η σημασία των ευρημάτων αυτών έγκειται στο γεγονός ότι η παρέμβαση δεν βασίστηκε σε δραστικές αλλαγές στη διατροφή ή σε αυστηρούς περιορισμούς θερμίδων. Αντίθετα, επικεντρώθηκε στον συγχρονισμό της πρόσληψης τροφής με τον κιρκαδικό ρυθμό και τον ύπνο. Ο ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί βάσει ενός εσωτερικού βιολογικού ρολογιού που ρυθμίζει τον ύπνο, τις ορμόνες, τη θερμοκρασία σώματος και τον μεταβολισμό. Η κατανάλωση τροφής αργά το βράδυ μπορεί να διαταράξει αυτή τη λεπτή ισορροπία, επηρεάζοντας αρνητικά την καρδιομεταβολική υγεία.

Τα οφέλη για το σώμα

Η αποφυγή γευμάτων τις τρεις τελευταίες ώρες πριν τον ύπνο φαίνεται να επιτρέπει στο σώμα να μεταβαίνει πιο ομαλά στη «νυχτερινή λειτουργία», όπου κυριαρχούν μηχανισμοί επιδιόρθωσης, αποκατάστασης και ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου. Με άλλα λόγια, η απλή μετατόπιση του τελευταίου γεύματος νωρίτερα μέσα στην ημέρα μπορεί να έχει ουσιαστικά οφέλη για την καρδιά και τον μεταβολισμό.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι η βιωσιμότητα της παρέμβασης. Σε αντίθεση με ορισμένα αυστηρά σχήματα διαλειμματικής νηστείας που απαιτούν μεγάλες περιόδους αποχής από το φαγητό ή αυστηρά χρονικά παράθυρα κατανάλωσης, η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι πιο ευέλικτη και εξατομικευμένη. Προσαρμόζεται στο συνήθη χρόνο ύπνου κάθε ατόμου και απαιτεί ουσιαστικά μία βασική αλλαγή: να ολοκληρώνεται το τελευταίο γεύμα τουλάχιστον τρεις ώρες πριν την κατάκλιση.

Γεύματα και κύκλος ύπνος-αφύπνιση

Συνεπώς, η βελτίωση της καρδιομεταβολικής υγείας δεν απαιτεί απαραίτητα περίπλοκες στρατηγικές. Η προσεκτική ευθυγράμμιση των γευμάτων με τον φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης μπορεί να ενισχύσει τη φυσιολογική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, του καρδιακού ρυθμού και του μεταβολισμού της γλυκόζης. Φυσικά, κάθε αλλαγή στον τρόπο ζωής θα πρέπει να γίνεται με καθοδήγηση επαγγελματία υγείας, ιδιαίτερα σε άτομα με χρόνια νοσήματα ή φαρμακευτική αγωγή.

Συνολικά, η παρατεταμένη νυχτερινή νηστεία σε ευθυγράμμιση με τον ύπνο αναδεικνύεται ως μια απλή, προσβάσιμη και επιστημονικά τεκμηριωμένη στρατηγική που ενισχύει τον συντονισμό μεταξύ κιρκαδικών ρυθμών, αυτόνομου νευρικού συστήματος και μεταβολισμού. Σε μια εποχή όπου οι καρδιομεταβολικές παθήσεις αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως, παρεμβάσεις αυτού του τύπου μπορεί να αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο πρόληψης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής.

  • ΝΥΧΤΑ
  • ΝΗΣΤΕΙΑ
  • ΚΑΡΔΙΟΜΕΤΑΒΟΛΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
  • ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΠΑ
  • ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ ΝΗΣΤΕΙΑ
  • ΥΠΝΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η απώλεια κολλαγόνου
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η απώλεια κολλαγόνου 17 Φεβρουαρίου 2026
ΕΕΠΑΟ: Τέσσερα στα πέντε παιδιά επιτυγχάνουν πλήρη ίαση από τον καρκίνο 18 Φεβρουαρίου 2026
ΕΕΠΑΟ: Τέσσερα στα πέντε παιδιά επιτυγχάνουν πλήρη ίαση από τον καρκίνο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Σωτηρία»: Εμφύτευση τεχνητής βαλβίδας μέσα σε ήδη υπάρχουσα σε 53χρονο ασθενή
Υγεία
03/04/2026 - 11:00

«Σωτηρία»: Εμφύτευση τεχνητής βαλβίδας μέσα σε ήδη υπάρχουσα σε 53χρονο ασθενή

Σπονδυλική στήλη: Πώς να επιλέξετε το ιδανικό στρώμα και μαξιλάρι για έναν σωστό ύπνο
Health Talk
30/03/2026 - 19:04

Σπονδυλική στήλη: Πώς να επιλέξετε το ιδανικό στρώμα και μαξιλάρι για έναν σωστό ύπνο

Τα "νυχτοπούλια" διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο διπολικής διαταραχής
Ψυχική Υγεία
30/03/2026 - 15:00

Τα "νυχτοπούλια" διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο διπολικής διαταραχής

Λίστα ανοικτών κλινικών μελετών για ένταξη ασθενών με Πολλαπλούν Μυέλωμα
Υγεία
27/03/2026 - 17:51

Λίστα ανοικτών κλινικών μελετών για ένταξη ασθενών με Πολλαπλούν Μυέλωμα

Mεταπτυχιακοί φοιτητές Ιατρικής του ΕΚΠΑ στην «Ημέρα Καριέρας» του ΣΦΕΕ
Pharma Policy
27/03/2026 - 14:54

Mεταπτυχιακοί φοιτητές Ιατρικής του ΕΚΠΑ στην «Ημέρα Καριέρας» του ΣΦΕΕ

Αλλαγή ώρας και φέτος: Έξι απλές συμβουλές για να προσαρμόσετε τη διάθεση και τον ύπνο σας!
Υγεία
27/03/2026 - 10:11

Αλλαγή ώρας και φέτος: Έξι απλές συμβουλές για να προσαρμόσετε τη διάθεση και τον ύπνο σας!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σημαντική χορηγία και από την MOBIAK στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
Επικαιρότητα
04/04/2026 - 00:11
Συνεργασία της DIAGEO με το Υπουργείο Υγείας για την πρόληψη της κατανάλωσης αλκοόλ από ανήλικους
Ψυχική Υγεία
03/04/2026 - 23:26
Πως η θεραπευτική φωτογραφία γίνεται σύμμαχος των ασθενών με καρκίνο
Patient Talk
03/04/2026 - 22:04
Άμεση ανταπόκριση του ΙΣΑ στο αίτημα για δωρεά απινιδωτών στα ορεινά χωριά του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη
Επικαιρότητα
03/04/2026 - 21:36
Πασχαλινό τραπέζι: Οδηγίες για την προμήθεια και την ασφάλεια των παραδοσιακών εδεσμάτων από την ΕΕΚΕ
Επικαιρότητα
03/04/2026 - 20:48
Νέα εποχή στη μακροζωία της επιδερμίδας και των μαλλιών από τη Vichy με λύσεις αιχμής
Ομορφιά
03/04/2026 - 20:11
Πώς η βιταμίνη D μπορεί να τονώσει το ανοσοποιητικό σε πάσχοντες με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου
Υγεία
03/04/2026 - 19:38
«The Lancet»: Μείωση κατά 27% των θανάτων από παιδικό καρκίνο το 2023, αλλά και μεγάλες ανισότητες
Υγεία
03/04/2026 - 18:54
ΒΕΑ: Παρέμβαση Δαμίγου για στήριξη των επιχειρήσεων τροφίμων στη συνάντηση με την ιταλική Federalimentare
Επικαιρότητα
03/04/2026 - 18:09
Ο Γεωργιάδης αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες Βαρτζόπουλου στην ψυχική υγεία
Πολιτική Υγείας
03/04/2026 - 17:06
ΠΟΥ: Καταγγελία Τέντρος για τις πολλαπλές επιθέσεις σε δομές υγείας του Ιράν
Επικαιρότητα
03/04/2026 - 16:21
Τι είναι αυτό που μάς κάνει να απεχθανόμαστε ξαφνικά ένα φαγητό
Διατροφή
03/04/2026 - 15:54
Δυο νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού σε εκτροφές στη Λέσβο και συνολικά 20
Επικαιρότητα
03/04/2026 - 15:37
Πόνος στη μέση, τον αυχένα και τις αρθρώσεις: Τι βοηθά πραγματικά στη γρήγορη ανακούφιση
Health Talk
03/04/2026 - 15:22
Πέντε λεπτά μέσα σε κρύο νερό μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση!
Ψυχική Υγεία
03/04/2026 - 15:00
Η ιαπωνική συνήθεια που βοηθάει να ζήσετε περισσότερο και χωρίς να χρειάζεστε δίαιτα
Διατροφή
03/04/2026 - 14:00
Σακουλάκια νικοτίνης: Σουηδοί ευρωβουλευτές απαιτούν παρέμβαση της ΕΕ μετά την απαγόρευσή τους στη Γαλλία
Πολιτική Υγείας
03/04/2026 - 13:45
Ευρέως συνταγογραφούμενα διουρητικά μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και επιληπτικές κρίσεις
Υγεία
03/04/2026 - 13:00
Ανασχηματισμός: Εκτός ο Βαρτζόπουλος - Δεν αντικαθίσταται στο Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
03/04/2026 - 12:18
Παραίτηση Βαρτζόπουλου λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ - Στις 12.30 ο ανασχηματισμός
Επικαιρότητα
03/04/2026 - 11:49
«Σωτηρία»: Εμφύτευση τεχνητής βαλβίδας μέσα σε ήδη υπάρχουσα σε 53χρονο ασθενή
Υγεία
03/04/2026 - 11:00
Επιστολή ευγνωμοσύνης από Ελβετίδα μητέρα 12χρονου που διαγνώστηκε με διαβήτη στους Λειψούς
Επικαιρότητα
03/04/2026 - 10:41
Ιός από θαλάσσια είδη προκαλεί σοβαρά οφθαλμικά προβλήματα και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο
Υγεία
03/04/2026 - 10:00
Τραμπ: 100% δασμοί στις φαρμακευτικές αν δεν μειώσουν τιμές ή δεν μεταφέρουν την παραγωγή στις ΗΠΑ
Pharma Policy
03/04/2026 - 09:04
Το ΥΓΕΙΑ φέρνει πρώτο στην Ελλάδα τον υπερσύγχρονο αξονικό τομογράφο NAEOTOM Alpha.Pro
Υπηρεσίες Υγείας
03/04/2026 - 07:12
Η Innovis Pharma μπαίνει στην αγορά των συμπληρωμάτων διατροφής με την απόκτηση της Pharma Center
Pharma News
03/04/2026 - 03:43
Διαμαρτυρία του ΙΣΘ για την απαγόρευση παρακολούθησης ασθενών από προσωπικούς ιατρούς μετά τη λήξη ή τη λύση σύμβασης
Πολιτική Υγείας
03/04/2026 - 00:06
Η ΟΛΠ Α.Ε. δώρισε επτά φορητούς απινιδωτές στο Λιμενικό Σώμα
Επικαιρότητα
02/04/2026 - 23:27
Το αποτύπωμα της MSD στην ελληνική οικονομία το 2024 με αριθμούς
Pharma News
02/04/2026 - 22:09
Ο ΕΕΣ παρουσίασε τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή στο Μετρό Συντάγματος
Επικαιρότητα
02/04/2026 - 21:14

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κρίσιμη η πρόσβαση στη συνεχή καταγραφή γλυκόζης για πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
Pharma News
01/04/2026 - 07:28
Νέες διατροφικές οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας: Ναι στις φυτικές πρωτεΐνες, όχι στα φουλ λιπαρά
Διατροφή
01/04/2026 - 15:00
ΑΣΕΠ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για 478 θέσεις σε νοσοκομεία από επιλαχόντες της προκήρυξης 2Κ/2024
Πολιτική Υγείας
01/04/2026 - 17:27
Γεωργιάδης: «Προσωρινά τα προβλήματα από τα έργα, θα παραδώσω καινούργιο το Νοσοκομείο της Νίκαιας»
Πολιτική Υγείας
01/04/2026 - 21:17
Διαδικτυακό σεμινάριο των δικτύων του ΠΟΥ για την προσέγγιση της «Ενιαίας Υγείας»
Πολιτική Υγείας
01/04/2026 - 23:27
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo