ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι άνθρωποι δεν γεννιούνται με καλή ισορροπία - Ποια συστήματα αναπτύσσουν τη δεξιότητα

Fitness
PIXABAY
Δεν υπάρχει άνθρωπος που να γεννιέται με την ικανότητα να παίζει ποδόσφαιρο, να κάνει σκέιτμπορντ, να σερφάρει ή να στέκεται στις μύτες των ποδιών του.
Τετάρτη, 18/10/2023 - 17:42
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Σε αντίθεση με τα άλλα θηλαστικά, οι άνθρωποι δεν έχουν ισορροπία κατά τη γέννησή τους -ουσιαστικά δεν έχουν την ικανότητα να περπατούν ή έστω να στέκονται όρθιοι. Πριν συμβεί αυτό, πρέπει να αναπτυχθούν η όραση, η ακοή, οι μύες, τα οστά και ο εγκέφαλός τους. Αυτό διαρκεί μήνες, και για ορισμένες δραστηριότητες, ακόμη και χρόνια.

Τα βρέφη συνήθως αρχίζουν να κινούνται από την ηλικία των 6 μηνών, να μπουσουλάνε από τους 9 μήνες και να στέκονται όρθια γύρω στον ένα χρόνο. Μέχρι την ηλικία των 18 μηνών, τα περισσότερα μπορούν να περπατήσουν μόνα τους και να ανέβουν σκαλοπάτια. Μέχρι την ηλικία των 2 ετών, τα νήπια μπορούν να εκτελούν πιο σύνθετες εργασίες, όπως το να κλωτσάνε μια μπάλα. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, τα περισσότερα παιδιά τρέχουν καλά και μπορούν να ανεβοκατεβαίνουν σκάλες με το ένα πόδι σε κάθε σκάλα. Μερικά παιδιά φτάνουν αυτά τα ορόσημα πιο γρήγορα και κάποια πιο αργά, και αυτό είναι φυσιολογικό.

Η ισορροπία είναι μια δεξιότητα

Καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να παρατηρήσετε ότι κάποιοι άνθρωποι είναι πολύ καλοί στο να κρατούν την ισορροπία τους. Μπορούν να χορεύουν καλά, να πηδούν σχοινάκι και να κάνουν τούμπες. Αλλά δεν γεννήθηκαν με αυτή την ικανότητα. Αντίθετα, χρειάστηκε πολλή εξάσκηση. Η ισορροπία είναι μια δεξιότητα -όσο περισσότερο εξασκείστε σε οποιαδήποτε δεξιότητα, τόσο καλύτεροι γίνεστε, αν και κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο έμπειροι από τη φύση τους.

Έμπειροι φυσικοθεραπευτές, έχουν δει ασθενείς όλων των ηλικιών που παλεύουν με την ισορροπία, και γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρέπει να συνεργάζονται τρία συστήματα του σώματος για να διατηρείθεί η ισορροπία ενός ατόμου: το οπτικό, το σωματοαισθητικό και το αιθουσαίο σύστημα.

Το οπτικό σύστημα περιλαμβάνει τα μάτια, τα οπτικά νεύρα που συνδέουν τα μάτια με τον εγκέφαλο και τον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου. Τα μωρά γεννιούνται μυωπικά, ικανά να δουν μόνο περίπου 10 έως 12 ίντσες μακριά. Καθώς το οπτικό τους σύστημα αναπτύσσεται, ο εγκέφαλός τους μαθαίνει πώς να επεξεργάζεται τις οπτικές πληροφορίες, οπότε γίνονται καλύτερα στην κίνηση και την ισορροπία.

Το σωματοαισθητικό σύστημα καταγράφει τις αισθήσεις που ανιχνεύονται από τους μύες, τις αρθρώσεις, το δέρμα και τους ιστούς του σώματος που τα συνδέουν, που ονομάζονται περιτονίες. Αυτές οι αντιλήψεις της αφής, της πίεσης, του πόνου, της θερμοκρασίας, της θέσης, της κίνησης και της δόνησης ταξιδεύουν μέσω οδών στον νωτιαίο μυελό, το στέλεχος του εγκεφάλου και τον θάλαμο -μια μικρή, αυγοειδής δομή στο κέντρο του ανθρώπινου εγκεφάλου- όπου ενσωματώνονται και αναλύονται.

Για παράδειγμα, όταν ένα μωρό προσπαθεί να σταθεί όρθιο, ο εγκέφαλός του επεξεργάζεται τα συναισθήματα που προέρχονται από τα πόδια, τα πόδια και τα χέρια του για να το βοηθήσει να ισορροπήσει.

Το αιθουσαίο σύστημα, το οποίο είναι το σύστημα του σώματος για την ακοή καθώς και για την ισορροπία, αποτελείται από πέντε ξεχωριστά όργανα μέσα στο αυτί. Μέσα σε αυτά τα όργανα υπάρχει υγρό, το οποίο κινείται όταν το σώμα και το κεφάλι κινούνται. Καθώς αυτό το υγρό κινείται, στέλνει σήματα στον εγκέφαλο, τα οποία με τη σειρά τους κάνουν το άτομο να αντιλαμβάνεται τη θέση του και το βοηθούν να ισορροπεί.

Το κεντρικό νευρικό σύστημα χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που προέρχονται από αυτά τα τρία συστήματα και παράγει σήματα που στέλνονται πίσω στους κατάλληλους μύες του σώματος για να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής ισορροπίας.

Τα υγιή άτομα βασίζονται περίπου κατά 70% στις σωματοαισθητικές πληροφορίες, κατά 20% στις πληροφορίες του αιθουσαίου συστήματος και κατά 10% στην όραση για να διατηρήσουν την ισορροπία τους σε σταθερές επιφάνειες.

Η ανωμαλία σε οποιοδήποτε από αυτά τα τρία συστήματα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ισορροπίας. Όταν όμως επηρεάζεται ένα σύστημα, τα άλλα δύο μπορούν να εκπαιδευτούν για να αντισταθμίσουν τις απώλειες.

Η έλλειψη ισορροπίας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χάσει κανείς την ισορροπία του. Όταν στέκεστε σε πάγο, οι αισθητήριοι υποδοχείς στα πόδια δεν είναι σε θέση να στείλουν τα κατάλληλα σήματα στον εγκέφαλο αρκετά γρήγορα, ώστε ο εγκέφαλος να ενεργοποιήσει τους μυς για να διατηρήσει την ισορροπία.

Για πολλούς ανθρώπους, το περπάτημα στο σκοτάδι σημαίνει κίνδυνο πτώσης, επειδή ο εγκέφαλος λαμβάνει πολύ λίγες οπτικές πληροφορίες για το περιβάλλον. Οι άνθρωποι με κακή ή καθόλου όραση μαθαίνουν να βασίζονται περισσότερο στα άλλα δύο αισθητήρια συστήματα προκειμένου να διατηρούν την ισορροπία τους.

Όταν κάτι βγάζει ένα άτομο από την ισορροπία του, όπως για παράδειγμα ένα χτύπημα κατά το περπάτημα ή το τρέξιμο, μπορεί να προκαλέσει αυτό που ονομάζεται «αιθουσαίο αντανακλαστικό». Το αιθουσαίο και το σωματοαισθητικό σύστημα στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο, τα οποία με τη σειρά τους ενεργοποιούν τους κατάλληλους μύες για να σώσουν το άτομο από την πτώση.

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, η ισορροπία τους συχνά μειώνεται λόγω των μεταβολών που σχετίζονται με την ηλικία στη μυϊκή δύναμη και την όρασή τους, καθώς και άλλων αιτιών. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο πτώσης τους. Στην πραγματικότητα, οι πτώσεις αποτελούν την κύρια αιτία σωματικών τραυματισμών για τους ενήλικες άνω των 65 ετών. Οι ηλικιωμένοι ενήλικες μπορούν να ασχοληθούν με ασκήσεις ισορροπίας, δύναμης και ευλυγισίας ως έναν τρόπο πρόληψης των πτώσεων.

Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να έχουν προβλήματα με την ισορροπία λόγω νευρολογικών προβλημάτων, αρθρίτιδας και τραυματισμών των αρθρώσεων.

Μάθηση καλύτερης ισορροπίας

Όλα αυτά εξηγούν γιατί είναι απαραίτητη η εξάσκηση αν θέλετε να βελτιώσετε την ισορροπία σας. Για παράδειγμα, οι γυμναστές που εξασκούνται στο περπάτημα πάνω σε στενά δοκάρια προκαλούν συνεχώς το σωματοαισθητικό και αιθουσαίο σύστημά τους. Αυτό εκπαιδεύει τον εγκέφαλό τους να ανταποκρίνεται σε πολύ λεπτές αλλαγές, πράγμα που σημαίνει ότι γίνονται όλο και καλύτεροι στο να μένουν όρθιοι.

Οι άνθρωποι μερικές φορές γεννιούνται με διαταραχές ή αναπτυξιακά προβλήματα, όπως η εγκεφαλική παράλυση, που επηρεάζουν τα οπτικά, αιθουσαία ή σωματοαισθητικά συστήματα. Τα βρέφη με τέτοια προβλήματα ξεκινούν ιδανικά τη φυσικοθεραπεία πολύ νωρίς, γεγονός που τους επιτρέπει να επιτύχουν αναπτυξιακά ορόσημα όπως το να κρατούν το κεφάλι τους ψηλά, να μάθουν να στέκονται και εν τέλει να κινούνται ανεξάρτητα.

Η θεραπεία σε άτομα με προβλήματα ισορροπίας, αρχίζει από την αξιολόγηση του σωματοαισθητικού συστήματος με ερωτήσεις που αφορούν την ορθή λειτουργία αλλά και για τραυματισμούς σε μύες ή οστά. Ανάλογα με το ποιο είναι το πρόβλημα, μπορούν να γίνουν απλές ασκήσεις, όπως να στέκεστε ή να βαδίζετε σε ένα σημείο, και να προχωρήσουμε σε πιο δύσκολες ασκήσεις, όπως να περπατάτε γρήγορα ή να περπατάτε ενώ μιλάτε.

Πηγή: TheConversation.com

Τελευταία τροποποίηση στις 19/10/2023 - 03:38
  • ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ
  • ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο συνδυασμός αερόβιας-αναερόβιας άσκησης κρατάει τον εγκέφαλο σε φόρμα
Ο συνδυασμός αερόβιας-αναερόβιας άσκησης κρατάει τον εγκέφαλο σε φόρμα 28 Σεπτεμβρίου 2023
Η γυμναστική που σας ταιριάζει στα 20 και στα 30 για να «χτίσετε» γερό οργανισμό 27 Οκτωβρίου 2023
Η γυμναστική που σας ταιριάζει στα 20 και στα 30 για να «χτίσετε» γερό οργανισμό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο υγιεινός μπαξές της Άνοιξης - Λαχανικά εποχής που υποστηρίζουν τον οργανισμό
Διατροφή
03/04/2025 - 17:58

Ο υγιεινός μπαξές της Άνοιξης - Λαχανικά εποχής που υποστηρίζουν τον οργανισμό

Η κλιματική αλλαγή ξεπερνά τα όρια του οργανισμού να ρυθμίζει την θερμοκρασία του
Υγεία
01/04/2025 - 13:00

Η κλιματική αλλαγή ξεπερνά τα όρια του οργανισμού να ρυθμίζει την θερμοκρασία του

Πόσο θα αλλάξει το σώμα σας αν κόψετε «μαχαίρι» τη ζάχαρη
Διατροφή
23/02/2025 - 15:19

Πόσο θα αλλάξει το σώμα σας αν κόψετε «μαχαίρι» τη ζάχαρη

Χαμηλές θερμοκρασίες: Πώς να θωρακίσετε τον οργανισμό σας
Υγεία
21/02/2025 - 07:49

Χαμηλές θερμοκρασίες: Πώς να θωρακίσετε τον οργανισμό σας

Αναφυλαξία: Τι πρέπει να γνωρίζετε για μια κρίσιμη αλλεργική αντίδραση του οργανισμού
Υγεία
20/02/2025 - 17:02

Αναφυλαξία: Τι πρέπει να γνωρίζετε για μια κρίσιμη αλλεργική αντίδραση του οργανισμού

Πρωτόγαλα: Οι ευεργετικές ιδιότητές του για τον οργανισμό και οι συνιστώμενες δόσεις
Διατροφή
12/02/2025 - 20:47

Πρωτόγαλα: Οι ευεργετικές ιδιότητές του για τον οργανισμό και οι συνιστώμενες δόσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου: Οι ελπιδοφόρες ερευνητικές εξελίξεις
Υγεία
10/05/2025 - 09:10
Αποστολή Αγγελή στην Πορτογαλία στο πλαίσιο του έργου TSI για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 19:49
Ποιες τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε ηλιοκαμένη όψη
Διατροφή
09/05/2025 - 18:42
Διπλή διάκριση κορυφής για την BAUSCH + LOMB Ελλάδας στα Best Workplaces™ 2025
Pharma News
09/05/2025 - 18:17
Πρωτοποριακή δημοσίευση για την αντιμετώπιση του πολλαπλού μυελώματος με σημαντική Ελληνική συμμετοχή
Υγεία
09/05/2025 - 18:01
Αύξηση της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης ανακοίνωσε ο Γεωργιάδης στο συνέδριο του ΙΣΑ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 17:19
Ολοκληρώθηκε η αποστολή «υγειονομική μέριμνα για όλους» των ΕΔ σε Νίσυρο, Τήλο και Ψέριμο
Επικαιρότητα
09/05/2025 - 16:53
Επεκτείνονται με υπουργική απόφαση οι άγονες περιοχές για την προσέλκυση ιατρών στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 16:33
ΠΟΝ: «Να ακυρωθεί η απόφαση ελέγχου των δημοσίων δαπανών του ΕΟΠΥΥ από ιδιώτες»
Patient Talk
09/05/2025 - 16:13
Τούτουζας: «Να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων»
Health Talk
09/05/2025 - 15:48
Οι γυναίκες με αυτοάνοσα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακά αίτια
Υγεία
09/05/2025 - 15:34
Ανδρουλάκης από «Βενιζέλειο»: «Προτεραιότητά μας η αναγέννηση του ΕΣΥ»
Επικαιρότητα
09/05/2025 - 15:17
Ετήσιο αιματολογικό τσεκ απ θα μπορούσε να αποτρέψει το ήμισυ των καρκίνων προχωρημένου σταδίου
Υγεία
09/05/2025 - 15:00
Η πρόωρη έναρξη περιόδου στα κορίτσια αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού - Ο ρόλος της διατροφής
Υγεία
09/05/2025 - 14:00
Παγκόσμια Ημέρα Λύκου: «Κάντε τον Λύκο αναγνωρίσιμο»
Patient Talk
09/05/2025 - 13:30
Τα «σνακ άσκησης» μέσα στην ημέρα και γιατί το fitness δεν θέλει απαραίτητα πολύ χρόνο αλλά τρόπο
Fitness
09/05/2025 - 13:00
Αντίθετη η ΕΙΝΑΠ στη συγχώνευση «Αττικόν», «Αγία Βαρβάρα»- Καλεί σε κινητοποίηση
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 12:30
Προειδοποίηση του ΕΜΑ για φάρμακα κατά της ανδρικής αλωπεκίας και της υπερπλασίας του προστάτη
Pharma Policy
09/05/2025 - 12:00
ΠΟΕΔΗΝ: Εξουθενωμένο το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 11:32
Ελαιόλαδο: Γιατί είναι απαραίτητη η κατανάλωση με μέτρο
Διατροφή
09/05/2025 - 11:00
Ακόμα και ένα υπερεπεξεργασμένο σνακ την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιολογικά και καρκίνο
Διατροφή
09/05/2025 - 10:00
Στοκάρουν φάρμακα οι εταιρείες στις ΗΠΑ που εισάγουν σε επίπεδα ρεκόρ εν όψει δασμών
Pharma News
09/05/2025 - 09:23
Τουλάχιστον 216 παιδιά πέθαναν στην πρώτη σοβαρή περίοδο γρίπης στις ΗΠΑ τα τελευταία επτά χρόνια
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 08:26
Πράσινο φως από το Ευρωκοινοβούλιο στην αλλαγή του καθεστώτος προστασίας των λύκων
Pet
09/05/2025 - 06:51
Ελληνική Κοινότητα Πνευμονικής Υπέρτασης: Ευρεία ατζέντα στη στρογγυλή τράπεζα της Θεσσαλονίκης
Patient Talk
09/05/2025 - 03:23
Το Νοσοκομείο «Μεταξά» «πάει» στην Αίγινα - Δράση πρόληψης για δέρμα, μαστό και ΩΡΛ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 00:07
Η Βουλή τίμησε με φωταγώγηση την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 23:08
HAPCO & DES: Αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του συνδέσμου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 22:51
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη
Pharma News
08/05/2025 - 22:26
Οργισμένη ανακοίνωση της ΕΙΝΑ: «Καταστροφικές οι συνέπειες από τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών»
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 22:14

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

18 υγιεινές τροφές για να αυξήσουμε το βάρος μας
Διατροφή
07/05/2025 - 14:00
Η Bristol Myers Squibb αναδεικνύεται ως το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, στην Ελλάδα
Pharma News
07/05/2025 - 17:22
Ανοικτή επιστολή εργαστηριακών γιατρών στον Πρωθυπουργό: Κραυγή αγωνίας για το "τεχνητό χρέος" από το clawback
Πολιτική Υγείας
07/05/2025 - 14:56
Δομική μεταρρύθμιση στο υγειονομικό κομμάτι των ΕΔ - Δένδιας: «Θα βελτιωθούν οι μισθοί»
Πολιτική Υγείας
07/05/2025 - 18:39
Η ELPEN δίπλα στους νέους που ξεκινούν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία
Pharma News
07/05/2025 - 16:31
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo