Τα κορίτσια που ακολουθούν μια ανθυγιεινή διατροφή είναι πιο πιθανό να ξεκινήσουν την έμμηνο ρύση τους ανησυχητικά νωρίς, γεγονός που τις εκθέτει σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε μεταγενέστερη ηλικία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κορίτσια στην προεφηβεία που καταναλώνουν πολλά λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχο κρέας είναι πολύ πιο πιθανό να φτάσουν στην εφηβεία μετά την μέση ηλικία των 13 ετών, σε σύγκριση με εκείνες που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα και αλμυρά σνακ.
Τα αποτελέσματα ήταν ανεξάρτητα από τον δείκτη μάζας σώματος, υποδηλώνοντας ότι η υγιεινή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας ανεξάρτητα από το αν ένα παιδί είναι υπέρβαρο.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η έναρξη της εφηβείας σε πολύ νεαρή ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου στις γυναίκες σε μεταγενέστερη ηλικία.
Αυτό θεωρείται ότι οφείλεται στην παρατεταμένη έκθεση σε αναπαραγωγικές ορμόνες όπως τα οιστρογόνα, τα οποία διεγείρουν τον ιστό του μαστού, αυξάνοντας τον κίνδυνο της νόσου.
Μια ανάλυση του 2012, που περιελάμβανε δεδομένα από περισσότερες από 100 μελέτες, διαπίστωσε ότι για κάθε έτος που μια κοπέλα ξεκινά την έμμηνο ρύση της, ο κίνδυνος να αναπτύξει καρκίνο του μαστού αυξάνεται κατά 5%.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κοπέλες που ξεκίνησαν την έμμηνο ρύση τους σε ηλικία περίπου 10 ετών είχαν 25% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε μεταγενέστερη ηλικία, σε σύγκριση με τις κοπέλες που ξεκίνησαν την έμμηνο ρύση τους σε ηλικία 15 ετών.
Άλλες μελέτες διαπίστωσαν ότι τα κορίτσια που έχουν την πρώτη τους περίοδο πριν από την ηλικία των 11 ετών έχουν 15-20% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Αυτό συμβαίνει καθώς μελέτες δείχνουν ότι η μέση ηλικία έναρξης της εφηβείας μειώνεται στα κορίτσια.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι διαπίστωσε ότι τα κορίτσια που γεννήθηκαν μεταξύ 2000 και 2005 είχαν την πρώτη τους περίοδο γύρω στα 11, σε σύγκριση με τα 12 στις δεκαετίες του '60 και του '70.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των κοριτσιών που είχαν την πρώτη τους περίοδο πριν από την ηλικία των 11 ετών είχε αυξηθεί από 8,6% σε 15,5% μεταξύ 1950 και 2023.
Παράλληλα, το ποσοστό των κοριτσιών που ξεκίνησαν την περίοδο τους πριν από την ηλικία των εννέα ετών υπερδιπλασιάστηκε κατά την ίδια χρονική περίοδο.
Η καθηγήτρια Holly Harris, που ηγήθηκε της τρέχουσας μελέτης, υπογραμμίζει τώρα την επιτακτική ανάγκη τα μικρά παιδια και οι έφηβοι να έχουν πρόσβαση σε υγιεινά, θρεπτικά γεύματα.
Γενικά, η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, λιπαρών ψαριών, ξηρών καρπών και οσπρίων, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, ραφιναρισμένων δημητριακών, ζαχαρούχων ποτών και προστιθέμενου αλατιού, ωφελεί όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, επισήμανε.
Γιατί όμως κινδυνεύει ειδικά ο μαστός στα κορίτσια στα οποία ξεκινάει νωρίς η περίοδος;
Η Δρ Dale Sanders, επικεφαλής επιδημιολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Υγείας, εξήγησε: «Τα κορίτσια βιώνουν ορμονικές αλλαγές κατά την εφηβεία, μαζί με αλλαγές στον ίδιο τον ιστό του μαστού, που πιστεύουμε ότι μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού».
«Ο μαστός θεωρείται πιο ευάλωτος σε καρκινογόνες ουσίες κατά τη διάρκεια περιόδων ταχείας ανάπτυξης, όπως κατά την εφηβεία», πρόσθεσε.
Ο Δρ Frank Biro, που ηγήθηκε της έρευνας του 2020, συμφώνησε ότι η πρόωρη εφηβεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Η πρόωρη εμμηνόρροια προκαλείται από μια ορμόνη που ονομάζεται ινσουλινόμορφος αυξητικός παράγοντας 1 (IGF 1).
Τα κορίτσια που έχουν υψηλότερα επίπεδα αυτής της ορμόνης σε νεαρή ηλικία είναι πιο πιθανό να περάσουν την εφηβεία νωρίτερα και να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα IGF 1 καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτή η ορμόνη συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία ρυθμίζουν το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα.
Οι γυναίκες που έχουν υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων έχουν συνήθως μεγαλύτερο στήθος και παχύτερο ενδομήτριο από άλλες. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.