Ετήσιες εξετάσεις αίματος για την ανίχνευση των πρώτων ενδείξεων καρκίνου θα μπορούσαν να αποτρέψουν περίπου τα μισά από τα περιστατικά που φτάνουν σε προχωρημένο στάδιο, σύμφωνα με έρευνα.
Οι ειδικοί δοκίμασαν μια εξέταση αίματος για πολλαπλούς καρκίνους σε μια ομάδα ατόμων ηλικίας 50 έως 79 ετών.
Χρησιμοποίησαν τόσο όγκους ταχείας ανάπτυξης (που παραμένουν στο στάδιο 1 για δύο έως τέσσερα χρόνια πριν εξελιχθούν) όσο και όγκους ταχείας ανάπτυξης και επιθετικούς (που παραμένουν στο στάδιο 1 για μόνο ένα έως δύο χρόνια πριν εξελιχθούν).
Η ετήσια εξέταση στο σενάριο της ταχείας ανάπτυξης όγκων οδήγησε σε υψηλότερο αριθμό διαγνώσεων από ό,τι η συνήθης περίθαλψη – εντοπίστηκαν 370 περισσότερα σημάδια καρκίνου ανά έτος ανά 100.000 άτομα που υποβλήθηκαν σε εξέταση.
Επίσης, υπήρξαν 49% λιγότερες διαγνώσεις σε προχωρημένο στάδιο και 21% λιγότεροι θάνατοι εντός πέντε ετών σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν τη συνήθη περίθαλψη.
Ο έλεγχος κάθε δύο χρόνια δεν ήταν τόσο αποτελεσματικός όσο ο ετήσιος έλεγχος – εντοπίστηκαν 292 περισσότερα ενδείξεις καρκίνου ανά έτος ανά 100.000 άτομα που υποβλήθηκαν σε έλεγχο σε σύγκριση με τη συνήθη περίθαλψη.
Επίσης, οι διαγνώσεις σε προχωρημένο στάδιο μειώθηκαν κατά 39% και οι θάνατοι εντός πέντε ετών κατά 17%.
Οι ερευνητές, σε άρθρο τους στο περιοδικό BMJ Open, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια εξέταση αίματος κάθε ένα ή δύο χρόνια έχει «τη δυνατότητα να εντοπίσει το 31-49% των καρκίνων στο στάδιο ένα-δύο, οι οποίοι διαφορετικά θα εμφανίζονταν στο στάδιο τρία-τέσσερα».
Ο συγγραφέας της μελέτης Peter Sasieni, καθηγητής επιδημιολογίας του καρκίνου στο Queen Mary University του Λονδίνου, ο οποίος έχει ηγετικό ρόλο σε μια δοκιμή γνωστή ως «Galleri», δήλωσε: «Είμαι πολύ ενθουσιασμένος με την επιστήμη που βρίσκεται πίσω από αυτές τις εξετάσεις, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτή η τεχνολογική καινοτομία θα μεταφραστεί σε κλινικό όφελος. Γι' αυτό διεξάγουμε μια τεράστια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή για να δούμε αν η πρόβλεψη που κάνει αυτό το μοντέλο είναι αρκετά ακριβής. Οι πρόοδοι στη μοριακή βιολογία και την τεχνητή νοημοσύνη σημαίνουν ότι είμαστε πλέον σε θέση να εντοπίζουμε μικροσκοπικά θραύσματα πολλών καρκίνων σε ένα μικρό δείγμα αίματος. Αυτό είναι απίστευτο».
Ο καθηγητής Sasieni δήλωσε ότι ελπίζει «μέχρι το 2032 να υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να μπορέσουμε να πούμε με βεβαιότητα πόσες ζωές μπορούν να σωθούν με τον ετήσιο έλεγχο».
Τον περασμένο μήνα, ανακοινώθηκε ότι το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας NHS θα δοκιμάσει το τεστ «miONCO-Dx» σε 8.000 ασθενείς. Το τεστ λειτουργεί εξετάζοντας ένα δείγμα αίματος και χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσει εάν υπάρχει καρκίνος και, εάν ναι, πού βρίσκεται στο σώμα. Οι αρχικές δοκιμές δείχνουν ότι μπορεί να ανιχνεύσει έως και 12 κοινές μορφές καρκίνου.
Πηγή: Daily Mail