Ένα ρομπότ πραγματοποίησε από μόνο του μια ρεαλιστική χειρουργική επέμβαση με 100% ακρίβεια, σύμφωνα με ερευνητές.
Σε ένα «μεγάλο άλμα» προς τη χρήση περισσότερων ρομπότ στα χειρουργεία, μια μηχανή που εκπαιδεύτηκε με βίντεο χειρουργικών επεμβάσεων κατάφερε να αφαιρέσει με ακρίβεια τη χοληδόχο κύστη.
Το ρομπότ έκανε την επέμβαση επιδεικνύοντας αντανακλαστικά ενός έμπειρου χειρουργού, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στις ΗΠΑ, ακόμη και σε απρόβλεπτες καταστάσεις που είναι τυπικές σε πραγματικές ιατρικές έκτακτες συνθήκες.
Ήταν σε θέση να ανταποκρίνεται και να μαθαίνει από φωνητικές εντολές της ομάδας, ακριβώς όπως ένας αρχάριος χειρουργός που εργάζεται με έναν μέντορα.
Συνολικά, η χειρουργική επέμβαση περιελάμβανε 17 εργασίες, κατά τις οποίες το ρομπότ έπρεπε να εντοπίσει συγκεκριμένους αγωγούς και αρτηρίες και να τους πιάσει με ακρίβεια, να τοποθετήσει στρατηγικά κλιπ και να κόψει μέρη με ψαλίδι.
Ήταν επίσης σε θέση να προσαρμοστεί ακόμη και όταν εισήχθη χρωστική ουσία που άλλαξε την εμφάνιση των οργάνων και των ιστών.
Ο αναπληρωτής καθηγητής μηχανολογίας Axel Krieger δήλωσε: «Αυτή η πρόοδος μας μεταφέρει από ρομπότ που μπορούν να εκτελούν συγκεκριμένες χειρουργικές εργασίες σε ρομπότ που κατανοούν πραγματικά τις χειρουργικές διαδικασίες.
«Αυτή είναι μια κρίσιμη διάκριση που μας φέρνει σημαντικά πιο κοντά σε κλινικά βιώσιμα αυτόνομα χειρουργικά συστήματα που μπορούν να λειτουργήσουν στην ακατάστατη, απρόβλεπτη πραγματικότητα της πραγματικής περίθαλψης ασθενών».
Το 2022, ένα ρομπότ πραγματοποίησε την πρώτη αυτόνομη ρομποτική χειρουργική επέμβαση σε ένα γουρούνι.
Ωστόσο, απαιτήθηκε ιστός με ειδική σήμανση, λειτουργούσε σε ένα αυστηρά ελεγχόμενο περιβάλλον και ακολουθούσε ένα άκαμπτο, προκαθορισμένο χειρουργικό σχέδιο.
Ο κ. Krieger είπε ότι αυτή η φάση ήταν σαν να μαθαίνεις σε ένα ρομπότ να οδηγεί σε μια προσεκτικά χαρτογραφημένη διαδρομή.
Αλλά το νέο σύστημα, είπε, ήταν «σαν να μαθαίνεις σε ένα ρομπότ να οδηγεί σε οποιονδήποτε δρόμο, σε οποιεσδήποτε συνθήκες, ανταποκρινόμενο έξυπνα σε ό,τι συναντά».
Πρόσθεσε: «Για μένα αυτό δείχνει πραγματικά ότι είναι δυνατό να εκτελεστούν αυτόνομα πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις».
Το νέο σύστημα, το οποίο χρησιμοποιεί την ίδια αρχιτεκτονική μηχανικής μάθησης που τροφοδοτεί το ChatGPT, προσαρμόζεται επίσης στα ανατομικά χαρακτηριστικά του ασθενούς σε πραγματικό χρόνο και λειτουργεί για να διορθώσει τον εαυτό του.
Μπορεί να ανταποκριθεί σε φωνητικές εντολές όπως «πιάσε την κεφαλή της χοληδόχου κύστης» ή «κίνησε το αριστερό χέρι λίγο προς τα αριστερά» και στη συνέχεια μαθαίνει από αυτή την ανατροφοδότηση.
Ο Ji Woong Kim, πρώην μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Johns Hopkins δήλωσε: «Αυτή η εργασία αποτελεί ένα σημαντικό άλμα σε σχέση με προηγούμενες προσπάθειες, καθώς αντιμετωπίζει ορισμένα από τα θεμελιώδη εμπόδια για την ανάπτυξη αυτόνομων χειρουργικών ρομπότ στον πραγματικό κόσμο.
Η δουλειά μας δείχνει ότι τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να γίνουν αρκετά αξιόπιστα για χειρουργική αυτονομία – κάτι που κάποτε φαινόταν μακρινό, αλλά τώρα είναι αποδεδειγμένα εφικτό».
Αν και το ρομπότ χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να εκτελέσει την εργασία σε σύγκριση με έναν ανθρώπινο χειρουργό, τα αποτελέσματα ήταν συγκρίσιμα με αυτά ενός έμπειρου χειρουργού, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Στη συνέχεια, η ομάδα θα εκπαιδεύσει και θα δοκιμάσει το σύστημα σε περισσότερους τύπους χειρουργικών επεμβάσεων.
Πηγή: Johns Hopkins University Hub