Σήμερα ξεκινάει επισήμως η λειτουργία του νέου ψηφιακού εργαλείου που παρουσίασαν την περασμένη εβδομάδα το Υπουργείο Υγείας μαζί με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο έχει σκοπό, να δώσει "φωνή" στον νοσηλευόμενο στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αφού θα μπορεί να αξιολογεί την εμπειρία του από τα ιδρύματα στα οποία έχει νοσηλευτεί.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους, εντός της ημέρα θα αποσταλούν 2.312 SMS που αντιστοιχούν σε ασθενείς που έλαβαν εξιτήριο την περασμένη Τετάρτη ενώ η διαδικασία αυτή θα συνεχίζεται καθημερινά..
Το έργο αποτελεί τμήμα του συνολικού σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
«Η αξιολόγηση θα γίνεται από τους ασθενείς άνω των 18 ετών που παίρνουν εξιτήριο από τα νοσοκομεία. Δίνουμε φωνή στους χρήστες, μαθαίνουμε όσα βίωσαν στο νοσοκομείο, από το αν υπήρχε χαρτί τουαλέτας ή σεντόνια έως το χρόνο εξυπηρέτησης από το προσωπικό», είχε τονίσει κατά την παρουσίαση ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι πλέον θα υπάρχουν δεδομένα σε επίπεδο νοσοκομείου αλλά και κλινικής. «Με αυτό τον τρόπο θα βγάζουμε σκορ για τις υπηρεσίες που παρέχει κάθε κλινική και τα στοιχεία αυτά θα δημοσιοποιούνται για να γινόμαστε καλύτεροι» κατέληξε, επισημαίνοντας ότι πλέον ο ασθενής θα έχει φωνή.
Η διαδικασία
Για 7 ημέρες μετά το εξιτήριο οι ασθενείς θα μπορούν να απαντούν σε ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο στο οποίο θα μπαίνουν από σύνδεσμο που θα φτάνει στο κινητό τους με sms. Τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών έχουν διασφαλιστεί και μέσω ΑΜΚΑ και άλλων στοιχείων θα προκύπτει ότι οι ασθενείς αυτοί έχουν όντως νοσηλευτεί.
Στόχος είναι να γίνει μέτρηση της ικανοποίησης όσων ασθενών έχουν νοσηλευθεί και έχουν λάβει εξιτήριο από κάποιο νοσοκομείο της χώρας, σε μια κλίμακα από το 1 έως το 5, όπως καταλήγει το ερωτηματολόγιο, για να καταγραφεί και μια γενική αξιολόγηση πέρα από τα ειδικά δεδομένα που θα συλλέγονται από πιο εξειδικευμένες ερωτήσεις.
Το ερωτηματολόγιο δεν διαρκεί πάνω από 3 λεπτά, είπε ο υπουργός Υγείας και κάλεσε του πολίτες να ανταποκριθούν στο μήνυμα που θα λάβουν στο κινητό τους.
Η γγ του υπουργείου Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη, παρουσιάζοντας βήμα-βήμα το πώς θα φτάνει το sms στους πολίτες, όπως φτάνουν και οι συνταγές με την άυλη συνταγογράφηση στο κινητό, είπε ότι έχει διασφαλιστεί η απόλυτη προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Το έργο που πραγματοποιείται με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) θα βοηθήσει το υπουργείο Υγείας να καταγράψει και να μετρήσει την παροχή υπηρεσιών υγείας, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Παπαστεργίου, ο οποίος επισήμανε ότι μετά την καταγραφή θα μπορούμε να βελτιώσουμε το ΕΣΥ. «Το υπουργείο Υγείας δεν φοβάται να αναμετρηθεί με τα πραγματικά προβλήματα. Είναι χαρά μας να προσφέρουμε στους πολίτες την δυνατότητα της ψηφιακής αξιολόγησης» τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, καταλήγοντας πως «υπάρχουν πλέον οι άνθρωποι και οι υποδομές για την ψηφιοποίηση της Υγείας».
Η μέτρηση της ικανοποίησης των πολιτών που έχουν νοσηλευθεί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ αφορά στοιχεία όπως:
1. Προσβασιμότητα
2. Οργάνωση και συντονισμός της φροντίδας
3. Ποιότητα φροντίδας και αλληλεπίδραση με το προσωπικό (επικοινωνία, ευγένεια και εμπιστοσύνη)
4. Υποστήριξη και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων
5. Καθαριότητα, υγιεινή και σίτιση
6. Υποστήριξη και ενημέρωση κατά την έξοδο από το νοσοκομείο
7. Η γνώση ύπαρξης των ΓΠΔΛΥΥ στα νοσοκομεία και η αποτελεσματικότητα εξυπηρέτησης
8. Γενική / συνολική αξιολόγηση της παρεχόμενης φροντίδας
Έναρξη από αύριο και του 1566
Την έναρξη λειτουργίας του τετραψήφιου αριθμού του ΕΟΠΥΥ 1566 προανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Όπως είπε, οι επίσημες ανακοινώσεις για την γραμμή θα γίνουν σήμερα ενώ η λειτουργία της θα ξεκινήσε αύριο Τρίτη.
Στη γραμμή, που όπως έχει ανακοινωθεί θα είναι δωρεάν, θα μπορεί κανείς να ενημερωθεί για διαθέσιμους συμβεβλημένους γιατρούς ανά ειδικότητα και περιοχή, αλλά και να κλείσει ραντεβού, τόσο με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, όσο και με δημόσιες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Πιο συγκεκριμένα, βάσει των παλαιότερων σχετικών δηλώσεων, θα παρέχει δυνατότητα για προγραμματισμό ραντεβού με προσωπικούς γιατρούς, Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα, μέσω σύνδεσης με το πληροφοριακό σύστημα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).