Το ψηφιακό εργαλείο αξιολόγησης της εμπειρίας του εσωτερικού ασθενή στα νοσοκομεία του ΕΣΥ παρουσίασαν οι ηγεσίες του Υπ. Υγείας και του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η νέα υπηρεσία που στοχεύει συμπεριλάβει την άποψη του ασθενούς, που νοσηλεύτηκε έστω και μια ημέρα σε δημόσιο νοσοκομείο, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τη Δευτέρα 14 Ιουλίου.
Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμισε ότι πρόκειται για πρόγραμμα για το οποίο η κυβέρνηση έχει πολύ μεγάλες φιλοδοξίες.
Όπως τόνισε στόχος είναι να δοθεί φωνή στους χρήστες, «να μάθουμε τη δική τους πραγματική γνώμη για την εμπειρία τους, ώστε εμείς -ως πολίτική ηγεσία- να έχουμε την εικόνα των επιτυχιών ή τον αποτυχιών σε επίπεδο κλινικής. Από τα πιο απλά και καθημερινά, όπως αν είχε χαρτί τουαλέτας ή σεντόνι ή αν ήταν γρήγορη η ανταπόκριση των νοσηλευτών έως τα μεγαλύτερα αν υπήρχε μεγάλη αναμονή, ορθή διάγνωση κλπ», εξήγησε.
Η αξιολόγηση θα αφορά στο σύνολο των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, αν και ο Υπ. Υγείας, ανέφερε ότι από την πορεία του θα εξεταστεί που αλλού μπορεί να εφαρμοστεί.
Εργαλείο αναβάθμισης του ΕΣΥ
«Στόχος είναι να μετρήσει πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες που νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ», τόνισε η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη, που παρουσίασε τη διαδικασία της αξιολόγησης,
Ξεκαθάρισε, δε, πως η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου θα γίνεται πλήρως ανώνυμα, με πλήρη σεβασμό στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Σε αυτή τη φάση, ωστόσο, δεν θα ενταχθούν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε παιδιατρικές και ογκολογικές κλινικές, γιατί χρειάζονται διαφορετικές, ειδικές παράμετροι. Όπως εξήγησε η κα Βιλδιρίδη, το ερωτηματολόγιο ολοκληρώνεται και αναμένεται έως το 2025 να ενταχθούν αυτές οι ομάδες.
«Θα συλλέγουμε πραγματικά δεδομένα από το σύνολο των 127 νοσοκομείων του ΕΣΥ από τους ίδιους τους χρήστες και θα βγάζουμε ένα σκορ ευαρέσκειας ή δυσαρέσκειας ανά νοσοκομείο, κλινική», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Από τα στοιχεία θα προκύπτει μια έκθεση πεπραγμένων. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, τα νοσοκομεία θα μπαίνουν σε ευγενή άμιλλα μεταξύ τους.
Θα επιτρέψει να διορθώνονται τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης, θα ενισχύονται τα νοσοκομεία που πηγαίνουν καλύτερα και θα συνετίζονται όσα δεν αποδίδουν στο επίπεδο.
«Είναι ένα σημαντικό εργαλείο χάραξης πολιτικής υγείας, με το οποίο θα μπορούμε να λαμβάνουμε τις κατάλληλες αποφάσεις», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
«Πρόκειται για εργαλείο αξιολόγησης. Δεν είναι δημοσκόπηση, είναι εργαλείο διοίκησης, γιατί δίνεται ο λόγος στους ασθενείς, στους χρήστες. Εμείς αποκτούμε μια πολύτιμη πληροφορία, καθώς ο χρήστης βαθμολογεί και μεταφέρει σε πραγματικό χρόνο τις συνθήκες όπως τις έχει βιώσει», τόνισε ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Πρόσθεσε πως το Υπουργείο Υγείας θα μπορεί να παρέμβει, να διορθώσει ακόμη και να «τιμωρήσει» αν χρειαστεί.
Η διαδικασία
Όπως εξήγησε η κα Βιλδιρίδη συστηματική και αξιοποιήσιμη πληροφορία είναι απαραίτητη.
Το ερωτηματολόγιο θα αποστέλλεται σε πολίτες 18 ετών και άνω που νοσηλεύτηκαν τουλάχιστον μια ημέρα.
Η διαδικασία αξιολόγησης ξεκινάει 5 ημέρες μετά το εξιτήριο, «προστατεύοντας απόλυτα τα στοιχεία της ταυτότητας του ασθενή, τα οποία δεν γνωστοποιούνται σε οποιονδήποτε», τόνισε η κα Βιλδιρίδη. Η διάρκεια της διαδικασίας έχει υπολογιστεί στα 3 λεπτά.
Με SMS θα αποστέλλεται ένας ηλεκτρονικό σύνδεσμο και θα ζητείται η εισαγωγή μόνο του ΑΜΚΑ, ώστε να πιστοποιηθεί ότι πρόκειται για τον ασθενή. Αν ο ΑΜΚΑ που εισάγεται δεν ταυτίζεται με αυτόν που εισάγεται δεν ενεργοποιείται.
Τα SMS θα αποστέλλονται σε εργάσιμες μέρες και ώρες, θα πρέπει να έχει ενεργοποιηθεί η άυλη συνταγογράφηση και η δυνατότητα αξιολόγησης παραμένει ενεργή για 7 ημέρες μετά την αποστολή του μηνύματος.
Αποτελείται από 35 ερωτήσεις σε τομείς που καθορίζουν την ποιότητα παρεχόμενης υπηρεσίας
Τι αξιολογείται:
1. Προσβασιμότητα
2. Οργάνωση και συντονισμός της φροντίδας
3. Ποιότητα φροντίδας και αλληλεπίδραση με το προσωπικό (επικοινωνία, ευγένεια και εμπιστοσύνη)
4. Υποστήριξη και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων
5. Καθαριότητα, υγιεινή και σίτιση
6. Υποστήριξη και ενημέρωση κατά την έξοδο από το νοσοκομείο
7. Η γνώση ύπαρξης των Γ.Π.Δ.Λ.Υ.Υ. στα νοσοκομεία και η αποτελεσματικότητα εξυπηρέτησης
8. Γενική / συνολική αξιολόγηση της παρεχόμενης φροντίδας
Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, η αποστολή μετά από 5 ημέρες του μηνύματος είναι βάσει των διεθνών προδιαγραφών. Σημείωσε, δε, τη σημαντική βοήθεια της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας στο σχεδιασμό.
Αξιοποίηση
Μέσα από την αξιολόγηση θα διαμορφώνεται μια βαθμολογία ανά άξονα αξιολόγησης, ανά νοσοκομείο και κλινική, επιτρέπεται η συστηματική διαρκή παρακολούθηση και η σύγκριση μεταξύ μονάδων και χρονικών περιόδων.
Η πρόσβαση θα είναι διαβαθμισμένη, μόνο σε εξουσιοδοτημένους χρήστες. Τα Τα νοσοκομεία θα έχουν πρόσβαση μόνο στα δικά τους δεδομένα, οι ΥΠΕ στα νοσοκομεία αρμοδιότητας τους ενώ το Υπουργείο θα έχει πρόσβαση σε όλα.
Στην έκθεση πεπραγμένων θα αναφέρονται τα θετικά σημεία, οι αδυναμίες, οι ενέργειες που έχουν γίνει για τη διόρθωση τους και όσες είναι σε εξέλιξη.
Όπως εξήγησε η κα Βιλδιρίδη, μέσω της συστηματικής καταγραφής και ανάλυσης στόχος είναι ο έγκαιρος εντοπισμός προβλημάτων και η χάραξη τεκμηριωμένων πολιτικών.
Επίσης, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικός των νοσοκομείων, η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, η μείωση των ανεκπλήρωτων αναγκών του πληθυσμού, η ενίσχυση της ανθρωποκεντρικής διάστασης του ΕΣΥ και πραγματοποίηση συγκρίσεων και ο εντοπισμός καλών πρακτικών.
Ο κ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα αναδειχθούν και πολλές καλές πτυχές, ενώ τόνισε πως στο μέλλον με την ένταξη της τεχνητής νοημοσύνης η διαδικασία θα βελτιωθεί.
Από την πλευρά του ο κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε ότι το ΕΣΥ δέχεται περίπου 110 χιλιάδες πολίτες την ημέρα, προσθέτοντας πως «τα κακώς κείμενα είναι για να επισημαίνονται».