Την έναρξη λειτουργίας του τετραψήφιου αριθμού του ΕΟΠΥΥ 1566 προανήγγειλε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα για την έναρξη του συστήματος αξιολόγησης των Νοσοκομείων , ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Όπως είπε, οι επίσημες ανακοινώσεις για την γραμμή θα γίνουν τη Δευτέρα ενώ η λειτουργία της θα ξεκινήσει την Τρίτη.
Στη γραμμή, που όπως έχει ανακοινωθεί θα είναι δωρεάν, θα μπορεί κανείς να ενημερωθεί για διαθέσιμους συμβεβλημένους γιατρούς ανά ειδικότητα και περιοχή, αλλά και να κλείσει ραντεβού, τόσο με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, όσο και με δημόσιες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Πιο συγκεκριμένα, βάσει των παλαιότερων σχετικών δηλώσεων, θα παρέχει δυνατότητα για προγραμματισμό ραντεβού με προσωπικούς γιατρούς, Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα, μέσω σύνδεσης με το πληροφοριακό σύστημα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).
Στη λογική του 1535 της ΔΥΠΑ
Ο υπουργός ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την υπογραφή Σύμβασης για την «Ανάπτυξη και Λειτουργία, Μηχανισμού Συντονισμού, Πλοήγησης και Πολυκαναλικής Εξυπηρέτησης του Υπουργείου Υγείας» τον Ιούνιο είχε αναφέρει ότι το σύστημα αυτό είναι βασισμένο στην λογική της λειτουργίας του κέντρου 1535 της ΔΥΠΑ. Η ανάπτυξη και λειτουργία του μηχανισμού συντονισμού πλοήγησης και πολυκαναλικής εξυπηρέτησης του Υπουργείου Υγείας είπε ότι «θα αντικαταστήσει όλες τις άλλες τηλεφωνικές γραμμές για υπηρεσίες Υγείας που σήμερα είναι ουκ έτσι αριθμός που θα πρέπει να καλέσει ο πολίτης για να εξυπηρετηθεί».
Με αυτό το νέο σύστημα είπε ο κ. Γεωργιάδης θα υπάρχει ο αριθμός 1566 για όλες τις υπηρεσίες και «σε λίγα χρόνια θα γίνει το συνώνυμο των Υπηρεσιών Υγείας». Θα είναι δωρεάν, σε αντίθεση με άλλες πενταψήφιες τηλεφωνικές γραμμές που λειτουργούν σήμερα και είναι επί πληρωμή για όλους. Ο πολίτης από οποιαδήποτε περιοχής της Ελλάδας, μέσω αυτής της γραμμής θα μπορεί να κλείσει ραντεβού σε νοσοκομείο ή σε ιατρό, για ηλεκτρονική συνταγοράφηση, για προσωπικό ιατρό, για να κάνει διαγνωστικές εξετάσεις, να πληροφορηθεί σε ποιο φαρμακείο πλησίον του έχει το φάρμακο που έχει ανάγκη και οτιδήποτε άλλο αφορά υπηρεσία Υγείας. Θα στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό και με συστήματα ΑΙ ο πολίτης θα εξυπηρετείται και θα κατευθύνεται γρήγορα.
Αμφίδρομη υπηρεσία Υγείας
Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι το «1566» θα λειτουργεί αμφίδρομη υπηρεσία Υγείας, καθώς θα καλεί και αυτό τον πολίτη για να τον ενημερώνει για τα προγράμματα προληπτικής Υγείας που μπορεί να κάνει, να του υπενθυμίζει τα ιατρικά του ραντεβού κλπ και με τον τρόπο με την πάροδο του χρόνου θα καταστεί ο συνοδοιπόρος του πολίτη». Στον σχεδιασμό εξέλιξης ανάπτυξης του πολυκαναλικού αυτού συστήματος, ανέφερε ο υπουργός είναι να προστεθούν ψηφιακοί βοηθοί τεχνητής νοημοσύνης -όπως αυτοί που θα μπουν στο «myhealth app» για να μπορεί ο πολίτης να λαμβάνει υπό την επίβλεψη ιατρού συμβουλές.
Ο υπουργός, ανέφερε ότι η δημιουργία του αυτού κέντρου εξυπηρέτησης, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι έργο που επιλέχθηκε και εκτελείται από το ΤΑΙΠΕΔ και το χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας. Το αρχικό ύψος του διαγωνισμού ήταν ύψους 21 εκατ. ευρώ, το έργο κατοχυρώθηκε στα 20.040.415 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, έχει προαίρεση άλλα περίπου 7.000.000 ευρώ. Θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2026 οπότε θα έχει όλε στις υπηρεσίες του σε χρήση. Έγινε ο διαγωνισμός και το έχει αναλάβει μια μεγάλη κοινοπραξία με εταιρείες εγνωσμένου κύρους και εμπειρία.
«Δεν έχει σχέση με την ΗΔΙΚΑ»
Ο υπουργός ερωτηθείς από βουλευτές σχετικά με σύμβαση του έργου είπε ότι έχει ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και έχει συντάξει αναλυτική έκθεση που παρέχει όλες τις απαντήσεις. Διευκρίνισε ότι το 1566 δεν έχει σχέση με την ΗΔΙΚΑ. Είναι τηλεφωνική υπηρεσία που υποστηρίζεται και άλλα ψηφιακά μέσα, οπότε δεν αποκλείονται άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας ή που δεν είναι εξ οικειωμένοι με τα ηλεκτρονικά μέσα. Η δημιουργία του συστήματος, που είναι το μεγάλο κόστος γίνεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την συντήρηση και την συνέχιση της λειτουργίας του θα γίνουν νέοι διαγωνισμοί και θα υπάρξουν νέοι ανάδοχοι. Εξήγησε ότι κόστος, σήμερα έχουμε και για την λειτουργία των διάφορων τηλεφωνικών υπηρεσιών, τώρα αυτό που γίνεται είναι η συνένωσή τους. Σχετικά με το ότι στο πρόγραμμα της σύμβασης προβλέπεται και ένα ποσό για την δημοσιότητά του, ο υπουργός απάντησε ότι αυτό είναι υποχρεωτικά ρήτρα του Κανονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ που ορίζει υποχρεωτικά ένα ποσοστό περίπου 10% για δαπάνες ενημέρωσης, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν ότι αυτό γίνεται με χρήματα της ΕΕ. Εάν δεν προβλέπεται δαπάνη ενημέρωσης και δημοσιότητας δεν εγκρίνεται η δαπάνη.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι και με αυτό το εργαλείο υλοποιείται η πολιτική προτεραιότητα «να σταματήσουν οι ουρές της ταλαιπωρίας των πολιτών», τονίζοντας πως «η ανάπτυξη όλων αυτών των ηλεκτρικών συστημάτων έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να ανεβαίνει σε όλους τους δείκτες και η Ελλάδα να τίθεται στην πρωτοπορία της τεχνολογίας».