Και φάγαμε. Και ήπιαμε. Και δύσκολα κοιμηθήκαμε. Η κατανάλωση λιπαρών φαγητών σε συνδυασμό με αλκοόλ κοντά στον ύπνο δημιουργεί βαρύ φορτίο στο γαστρεντερικό αλλά και σε όλα τα συστήματα. Οπότε πολύ πιθανό είναι σήμερα πρωί να έχετε σηκωθεί με κακουχία, φουσκώματα και δυσφορία.
Ευτυχώς, υπάρχουν κάποια δοκιμασμένα γιατροσόφια που ανακουφίζουν, δηλαδή με σπιτικές θεραπείες όπως το τσάι μέντας ή χαμομηλιού και το τζίντζερ. Να υπογραμμίσουμε ωστόσο σε αυτό το σημείο ότι η δυσπεψία που εμφανίζεται συχνά ή με άλλα συμπτώματα μπορεί να απαιτεί βοήθεια από γιατρό!
Αν ωστόσο το πρόβλημα σάς χτυπάει την πόρτα μόνο μετά από εορταστικά "ξεσαλώματα", αντί να καταφύγετε σε αντιοξινα για να ηρεμήσετε το στομάχι σας, μπορείτε να δοκιμάσετε να ελέγξετε τα συμπτώματα με συστατικά και βότανα στο σπίτι σας.
1. Τσάι μέντας
Η μέντα έχει αντισπασμωδική δράση, καθιστώντας την εξαιρετική επιλογή για την ανακούφιση από στομαχικά προβλήματα όπως η ναυτία και η δυσπεψία.
Πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι μέντας μετά τα γεύματα για να καταπραΰνετε το στομάχι σας ή κρατήστε μερικά κομμάτια μέντας στην τσέπη σας για να τα πιπιλίζετε μετά το φαγητό.
Δεν πρέπει, ωστόσο, να πίνετε ή να τρώτε μέντα όταν η δυσπεψία προκαλείται από παλινδρόμηση οξέος. Δεν συνιστάται για άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD) ή έλκος στομάχου.
Επειδή η μέντα χαλαρώνει τον μυ μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου σας , η κατανάλωση ή η κατανάλωσή της μπορεί να προκαλέσει τη ροή του στομαχικού οξέος πίσω στον οισοφάγο και να επιδεινώσει την όξινη παλινδρόμηση.
2. Τσάι χαμομηλιού
Το τσάι χαμομηλιού είναι γνωστό ότι βοηθά στην πρόκληση ύπνου και στον κατευνασμό του άγχους. Αυτό το βότανο μπορεί επίσης να ανακουφίσει τη δυσφορία του εντέρου και να ανακουφίσει τη δυσπεψία μειώνοντας το οξύ του στομάχου στο γαστρεντερικό (GI) σύστημα. Το χαμομήλι δρα ως αντιφλεγμονώδες για να σταματήσει τον πόνο.
Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πιείτε τσάι χαμομηλιού αν παίρνετε κάποιο αντιπηκτικό. Το χαμομήλι περιέχει ένα συστατικό που δρα ως αντιπηκτικό, οπότε υπάρχει ο κίνδυνος αιμορραγίας όταν συνδυάζεται με ένα αντιπηκτικό.
3. Μηλόξυδο
Το μηλόξυδο (ACV) μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της δυσπεψίας, αλλά χρειάζονται πιο συνεκτικές έρευνες.
Δεδομένου ότι το πολύ λίγο στομαχικό οξύ μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία, πιείτε το για να αυξήσετε την παραγωγή στομαχικού οξέος από το σώμα σας.
Προσθέστε 1 έως 2 κουταλάκια του γλυκού ακατέργαστο, μη παστεριωμένο σε 1 φλιτζάνι νερό και πιείτε το για γρήγορη ανακούφιση. Μπορείτε επίσης να σταματήσετε τη δυσπεψία πριν εμφανιστεί, πίνοντας το μείγμα 30 λεπτά πριν το φαγητό.
Παρόλο που το μηλόξυδο είναι γενικά ασφαλές, η κατανάλωσή του σε υπερβολική ποσότητα ή αδιαλύτως μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως:
- διάβρωση του σμάλτου των δοντιών
- ναυτία
- κάψιμο στο λαιμό
- χαμηλό σάκχαρο στο αίμα
4. Τζίντζερ
Το τζίντζερ μπορεί να μειώσει το οξύ του στομάχου. Το πολύ λίγο οξύ του στομάχου προκαλεί δυσπεψία και το πολύ οξύ του στομάχου έχει το ίδιο αποτέλεσμα.
Πίνετε τσάι τζίντζερ ανάλογα με τις ανάγκες σας για να καταπραΰνετε το στομάχι σας και τη δυσπεψία. Άλλες επιλογές τζίντζερ περιλαμβάνουν:
- Τζίντζερ
- τζίντζερ μπύρα
- νερό με τζίντζερ
Περιορίστε την κατανάλωση τζίντζερ σε όχι περισσότερα από 4 γραμμάρια (g) ημερησίως. Η υπερβολική κατανάλωση τζίντζερ μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως:
- αέρια
- κάψιμο στο λαιμό
- καούρα
5. Σπόροι μάραθου
Αυτό το αντισπασμωδικό βότανο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας μετά από ένα γεύμα και να καταπραΰνει άλλα γαστρεντερικά προβλήματα όπως
- κράμπες στο στομάχι
- ναυτία
- φούσκωμα
Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με το μάραθο και την πέψη, ωστόσο, βασίζονται σε ζώα. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για να επαληθευτούν τα αποτελέσματά του.
Μια άλλη επιλογή είναι να μασάτε σπόρους μάραθου μετά τα γεύματα, αν ορισμένες τροφές προκαλούν δυσπεψία.
Οι πιθανές παρενέργειες του μάραθου περιλαμβάνουν:
- ναυτία
- εμετός
- ευαισθησία στον ήλιο
6. Μαγειρική σόδα (διττανθρακικό νάτριο)
Η μαγειρική σόδα μπορεί να εξουδετερώσει γρήγορα το οξύ του στομάχου και να ανακουφίσει από τη δυσπεψία, το φούσκωμα και τα αέρια μετά το φαγητό. Προσθέστε 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε 4 ουγκιές ζεστό νερό και πιείτε.
Η μαγειρική σόδα είναι γενικά ασφαλής και μη τοξική. Αλλά η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες όπως:
- Δυσκοιλιότητα
- διάρροια
- ευερεθιστότητα
- εμετός
- μυϊκοί σπασμοί
Εάν πιείτε ένα διάλυμα μαγειρικής σόδας που περιέχει 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα για δυσπεψία, μην το επαναλάβετε για τουλάχιστον 2 ώρες.
Οι ενήλικες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από επτά 1/2 κουταλάκι του γλυκού σε 24 ώρες και όχι περισσότερο από τρία 1/2 κουταλάκια του γλυκού εάν είναι άνω των 60 ετών.
7. Νερό με λεμόνι
Η αλκαλική δράση του νερού με λεμόνι εξουδετερώνει το οξύ του στομάχου και βελτιώνει την πέψη σε μελέτες με ποντίκια.
Το νερό με λεμόνι είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Το πολύ νερό με λεμόνι, ωστόσο, μπορεί να φθείρει το σμάλτο των δοντιών και να προκαλέσει αυξημένη ούρηση. Για να προστατέψετε τα δόντια σας, ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό αφού πιείτε νερό με λεμόνι.
8. Ρίζα γλυκόριζας
Η ρίζα γλυκόριζας μπορεί να ηρεμήσει τη φλεγμονή στον γαστρεντερικό σωλήνα, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία. Μασήστε τη ρίζα γλυκόριζας για ανακούφιση ή προσθέστε την σε βραστό νερό και πιείτε το μείγμα.
Προσοχή όμως γιατί η ρίζα γλυκόριζας μπορεί να προκαλέσει ανισορροπίες νατρίου και καλίου και υψηλή αρτηριακή πίεση σε μεγάλες δόσεις. Οι ερευνητές συνιστούν την κατανάλωση όχι περισσότερων από 100 χιλιοστόγραμμα (mg ) γλυκυριζίνης, της κύριας δραστικής ένωσης στη ρίζα γλυκόριζας, καθημερινά.
Μπορείτε να φτάσετε σε αυτή την ποσότητα καταναλώνοντας 60 έως 70 γραμμάρια γλυκόριζας. Άλλες μελέτες συνιστούν 0,015 έως 0,229 mg ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως.
Πότε να επισκεφθείτε έναν γιατρό
Αν και η δυσπεψία είναι συχνή, η συχνή δυσπεψία είναι συχνά σύμπτωμα ενός χρόνιου πεπτικού προβλήματος, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή η γαστρίτιδα.
Επισκεφθείτε γιατρό εάν η δυσπεψία συνεχίζεται για περισσότερο από δύο εβδομάδες ή εάν εμφανίζετε έντονο πόνο ή άλλα συμπτώματα όπως
- απώλεια βάρους
- απώλεια όρεξης
- εμετός
- μαύρα κόπρανα
- δυσκολία στην κατάποση
- κόπωση