Δύο νέες κλινικές μελέτες αντικρούουν τις συμβατικές διατροφικές πεποιθήσεις, αποκαλύπτοντας ότι η κατανάλωση μάνγκο αντί για υδατάνθρακες όπως το ψωμί μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, περίπου 830 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διαβήτη, με το 90% να έχει διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, που σημαίνει ότι ο οργανισμός έχει αναπτύξει αντίσταση ή δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη.
Στην Ινδία, ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε περίπου 77 εκατομμύρια ενήλικες, ενώ άλλα 25 εκατομμύρια είναι προδιαβητικά. Μιλώντας στο BBC, ένας διαβητολόγος με έδρα το Μουμπάι είπε ότι συχνά τον ρωτούν αν οι ασθενείς μπορούν να τρώνε μάνγκο, ένα φρούτο που είναι κεντρικό στην ινδική ζωή.
«Τα μάνγκο, με την πλούσια γλυκύτητά τους και τις ποικίλες ποικιλίες τους, είναι βασικό στοιχείο του ινδικού καλοκαιριού και είναι κατανοητό γιατί οι άνθρωποι θέλουν να τα απολαύσουν», λέει ο Rahul Baxi.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλές παρανοήσεις, με ορισμένους να πιστεύουν ότι τα μάνγκο πρέπει να αποφεύγονται αυστηρά, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι ο καρπός μπορεί να «αντιστρέψει τον διαβήτη».
Μια πιλοτική μελέτη με 95 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι τρεις ινδικές ποικιλίες μάνγκο, η Safeda, η Dasheri και η Langra, παρήγαγαν παρόμοια ή χαμηλότερη γλυκαιμική απόκριση σε σχέση με το λευκό ψωμί κατά τη διάρκεια δοκιμών γλυκόζης διάρκειας δύο ωρών.
Η γλυκαιμική αντίδραση αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο ένα τρόφιμο ή ένα γεύμα επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζη) στο αίμα μετά την κατανάλωσή του.
Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τριών ημερών, η συνεχής παρακολούθηση ατόμων με και χωρίς διαβήτη τύπου 2 έδειξε ότι οι διακυμάνσεις του σακχάρου μετά το γεύμα ήταν σημαντικά μικρότερες όταν το ψωμί αντικαθίστατο με μάνγκο.
Με μέτρο
Οι ειδικοί λένε ότι αυτό μπορεί να είναι ευεργετικό για τον οργανισμό, με τον Δρ Sugandha Keha, συγγραφέα και των δύο μελετών, να δηλώνει: «Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι, στο πλαίσιο των διατροφικών προγραμμάτων που προτείνουν ειδικοί, η κατανάλωση μάνγκο δεν είναι επιβλαβής για τη γλυκόζη του αίματος και μπορεί ακόμη και να είναι ευεργετική».
Μια δεύτερη δοκιμή μιας εβδομάδας ενίσχυσε αυτά τα ευρήματα, διαπιστώνοντας ότι οι 35 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 που αντικατέστησαν το ψωμί με 250 γραμμάρια μάνγκο παρουσίασαν βελτίωση στην αντίσταση στην ινσουλίνη, τη γλυκόζη νηστείας, το βάρος και την περιφέρεια της μέσης, μεταξύ άλλων θετικών αποτελεσμάτων.
«Δείξαμε για πρώτη φορά τα οφέλη της κατανάλωσης μικρών δόσεων μάνγκο αντί για υδατάνθρακες (ψωμί) στο πρωινό σε δύο λεπτομερείς μελέτες, διαψεύδοντας όλες τις εικασίες σχετικά με τις αρνητικές μεταβολικές επιδράσεις της κατανάλωσής του», λέει ο καθηγητής Anoop Misra, ανώτερος συγγραφέας και επικεφαλής της μελέτης.
«Ωστόσο, το κλειδί είναι το μέτρο και η κλινική παρακολούθηση – αυτό δεν αποτελεί οδηγία που ισοδυναμεί με άδεια για απεριόριστη κατανάλωση μάνγκο».
«Εάν το ημερήσιο όριο σας είναι 1.600 θερμίδες, οι θερμίδες από το μάνγκο πρέπει να περιλαμβάνονται σε αυτό το σύνολο και όχι να προστίθενται. Ένα μάνγκο 250 g - περίπου ένας μικρός καρπός - έχει περίπου 180 θερμίδες. Όπως στην μελέτη, θα πρέπει να αντικαταστήσετε μια ισοδύναμη ποσότητα υδατανθράκων με μάνγκο για να έχετε τα ίδια αποτελέσματα», είπε ο καθηγητής Misra.