ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι θα πάθετε αν κόψετε το αυγό - Ειδικοί απαντούν

Διατροφή
Τι θα πάθετε αν κόψετε το αυγό - Ειδικοί απαντούν
Είτε το τρώτε ποσέ, ομελέτα, τηγανητό ή βραστό, το αυγό αποτελεί μια από τις τροφές με την υψηλότερη διατροφική αξία.
Δευτέρα, 13/03/2023 - 13:49
Μαριαλένα Τσόγκα Μαριαλένα Τσόγκα

Η τελευταία διατροφική τάση, ο βιγκανισμός ή αλλιώς χορτοφαγία προωθεί μια κουλτούρα αυστηρής απομάκρυνσης τόσο από το κρέας (μια σημαντική πηγή πρωτεϊνών για τον ανθρώπινο οργανισμό) όσο και από τα ζωικά παράγωγα όπως το γάλα, το αυγό κλπ.

Η υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφικής ρουτίνας είναι θεμιτή και όπως έχει αποδειχθεί, μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό όσο, βέβαια, τηρείται το μέτρο.

Κάθε τροφή έχει και διαφορετική διατροφική αξία επομένως, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι σημαντική η αξιολόγησή της πριν τη λήψη βεβιασμένων αποφάσεων.

Τι θα πάθετε αν «κόψετε» το αυγό

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Είναι γεγονός ότι, π.χ. η παύση κατανάλωσης κρέατος μπορεί να ωφελήσει σημαντικά το ανθρώπινο σώμα ωστόσο, η ολοκληρωμένη απομάκρυνση από αυτό μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ» και να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα σε βάθος χρόνου σε κάποιον (για παράδειγμα) με χαμηλό αιμοκρίτη, καθώς πρόκειται για μια σημαντική πηγή σιδήρου, πρωτεϊνών αλλά και σημαντικών -για τον οργανισμό- θρεπτικών ουσιών που είναι δύσκολο να αναπληρώσει κάποια άλλη τροφή στο 100%.

Το ίδιο συμβαίνει και με το αυγό. Μολονότι, ως τροφή έχει συνδεθεί στενά με τη χοληστερίνη , νεότερες μελέτες καταρρίπτουν τον μύθο. Το αυγό είναι μια τροφή με υψηλή διατροφική αξία και η οριστική διακοπή από τη διατροφή σας μόνο ωφέλιμη δεν θα είναι για τον οργανισμό σας.

Αναλυτικά η διατροφική αξία του αυγού

Σύνθεση του λευκώματος (ασπράδι):

  • Νερό 85-90%
  • Πρωτεΐνες (αλβουμίνες (λευκωματίνες)) 12%
  • Λίπος 0,25%
  • Τέφρα 0,6%
  • Υδατάνθρακες (κυρίως λακτόζη) 0,7%
  • Μικρές ποσότητες λεκιθίνης, χοληστερόλης, βιταμινών Β και ενζύμων

Συστατικά κρόκου:

  • Νερό 45-51%
  • Πρωτεΐνες 16-17%
  • Λίπος 31-36%
  • Τέφρα 1,3%
  • Υδατάνθρακες 0,2-1,1%

Σύμφωνα με ειδικούς, τα αυγά συντελούν στη διατήρηση του υγιούς σωματικού βάρους, αφού με την υψηλή ποιότητα πρωτεΐνης συμβάλλουν στον κορεσμό του οργανισμού, μειώνουν τις πιθανότητες του εγκεφαλικού επεισοδίου, ενισχύουν την όραση, βοηθάνε τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης, περιορίζουν την απώλεια του μυϊκού ιστού, συντελούν στην εγκεφαλική λειτουργία και ενισχύουν τη μνήμη .

Όταν κανείς αποφασίσει να «κόψει» τα αυγά από τη διατροφή του, σύμφωνα με ειδικούς διατροφολόγους, οι επιπτώσεις είναι οι εξής:

Πέφτουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα

Ενώ τα αυγά είναι πηγή διατροφικής χοληστερόλης , η εγκατάλειψη των αυγών μπορεί να μην βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης σας όσο θα περίμενε κανείς. «Μόνο περίπου το 20% της χοληστερόλης στο αίμα μας προέρχεται από αυτό που τρώμε - το υπόλοιπο 80% παράγεται από το συκώτι σας, αυτό σημαίνει ότι ενώ οι αλλαγές στον τρόπο ζωής έχουν κάποιο αντίκτυπο στα επίπεδα χοληστερόλης, η δική σας γενετική παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο» εξηγεί η Jodi Greebel, MS, RDN, σύμβουλος διατροφής στο Citrition.

Δεν θα χορταίνετε εύκολα

Παρόλο που μπορεί να κόψετε μερικές θερμίδες από τη διατροφή σας εγκαταλείποντας τα αυγά, μπορεί να αισθανθείτε λιγότερο ικανοποιημένοι μετά τα γεύματά σας. «Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη , η οποία προάγει το αίσθημα κορεσμού. Εάν τρώτε λιγότερη πρωτεΐνη, είναι πιο πιθανό να βιώσετε πόνους πείνας και λιγούρες λίγο μετά το φαγητό» τονίζεται στην συνέχεια.

Μπορεί να χάσετε μυϊκή μάζα

Η απομάκρυνση μιας κύριας πηγής πρωτεΐνης, όπως τα αυγά, από τη διατροφή σας σημαίνει ότι οι προπονήσεις σας θα είναι λιγότερο αποτελεσματικές με την πάροδο του χρόνου.

«Τα αυγά περιέχουν λευκίνη, ένα αμινοξύ σημαντικό για τη σύνθεση της μυϊκής μάζας, η οποία μειώνεται με την ηλικία», λέει η Diana Gariglio-Clelland, Διαιτολόγος, Ειδικός Φροντίδας & Εκπαίδευση Διαβήτη, Health coach, η οποία σημειώνει ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι χάνετε μυϊκή μάζα όταν κόβετε τα αυγά από τη διατροφή σας.

Στερείστε ευεργετικά θρεπτικά συστατικά

Εάν κόβετε τα αυγά από τη διατροφή σας, μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε σημαντικά θρεπτικά συστατικά από το πρόγραμμα διατροφής σας.

«Οι κρόκοι του αυγού περιέχουν την πλειονότητα των θρεπτικών συστατικών του αυγού, όπως βιταμίνες A, D, E και K, καθώς και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι υγιή για την καρδιά, εάν οι κότες τρέφονταν με δίαιτα που περιέχει λιναρόσπορο», εξηγεί η ίδια.

Καταναλώνετε τροφές με περισσότερες θερμίδες

Δυστυχώς, μπορεί να βρεθείτε να τρώτε περισσότερες θερμίδες συνολικά εάν κόψετε τα αυγά από το πρόγραμμα διατροφής σας.

«Όταν οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα αυγά, τείνουν να τρώνε πρωινό με περισσότερες θερμίδες . Χωρίς αυγά ως επιλογή, οι άνθρωποι τείνουν να επιλέγουν περισσότερα δημητριακά, κουλούρια, μάφιν και πρωινά πλούσια σε υδατάνθρακες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν τρώνε έξω είτε γρήγορα χαλαρό είτε καθιστικό εστιατόριο», σημειώνει παρακάτω.

Πληροφορίες που ίσως δεν γνωρίζετε για τα αυγά

  • Η πρωτεΐνη του ασπραδιού είναι πλούσια σε BCAAs, αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου, που βοηθά στην αύξηση της αθλητικής απόδοσης.
  • Μία ακόμα πρωτεΐνη που περιέχει το ασπράδι, είναι η ωαλβουμίνη, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη χρήση του αυγού στη ζαχαροπλαστική.
  • Από την άλλη ο κρόκος περιέχει τα περισσότερα μακροθρεπτικά και μικροθεπτικά συστατικά του αυγού.
  • Επίσης, ακόμα μια ιδιότητα του κρότου είναι πως είναι πλούσιος σε φωσφολιπίδια, πράγμα που του δίνει την ιδιότητα του γαλακτωματοποιητή. Ο γαλακτωματοποιητής είναι τρόφιμο με υψηλή τεχνολογική σημασία, δηλαδή χρησιμοποιείται στα εργαστήρια τροφίμων για πολλές διεργασίες.
  • Ένας λόγος που χρησιμοποιείται πολύ το αυγό από τους αθλητές, είναι γιατί είναι εύπεπτο, καταναλώνεται γρήγορα μετά την άσκηση ενώ ένα ολόκληρο αυγό μας κάνει να χορτάσουμε εύκολα.
  • Το ασπράδι έχει την ιδιότητα του αφρισμού, η λεγόμενη μαρέγκα. Η καλύτερη μαρέγκα γίνεται με αυγό σε θερμοκρασία δωματίου και όχι από ψυγείο ενώ ο καλύτερος τρόπος είναι με σταθερό δοχείο στο χτύπημα και κινούμενο αναδευτήρα, κάνει πιο σταθερές μαρέγκες.
  • Σε περιπτώσεις που ρωτάτε γιατί το ασπράδι καμιά φορά στο βράσιμο είναι πιο σφιχτό σε σχέση με τον κρόκο, είναι γιατί ο κρόκος είναι πιο θερμός, δηλαδή πήζει στους 65 βαθμούς κελσίου ενώ το ασπράδι στους 62 βαθμούς.

Να σημειωθεί ότι, οι ειδικοί προτείνουν τα αυγά να καταναλώνονται βρασμένα.

Με πληροφορίες από: eatthis.com

Διαβάστε επίσης=> Μελέτη: Αυτό το ψωμί πρέπει να τρώτε αν θέλετε να χάσετε κιλά

Τελευταία τροποποίηση στις 14/03/2023 - 12:03
  • ΑΥΓΟ
  • ΑΒΓΟ
  • ΕΙΔΙΚΟΙ
  • ΜΕΛΕΤΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΩΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέντε νόστιμα και υγιεινά γλυκά, ιδανικά και για διαβητικούς
Πέντε νόστιμα και υγιεινά γλυκά, ιδανικά και για διαβητικούς 10 Μαρτίου 2023
Πόσο υγιεινά είναι τα οστρακοειδή σε σχέση με τα υπόλοιπα ψάρια; 15 Μαρτίου 2023
Πόσο υγιεινά είναι τα οστρακοειδή σε σχέση με τα υπόλοιπα ψάρια;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα μελέτη: Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μεγαλύτερη απειλή απ' όσο γνωρίζαμε μέχρι σήμερα
Υγεία
02/12/2025 - 17:19

Νέα μελέτη: Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μεγαλύτερη απειλή απ' όσο γνωρίζαμε μέχρι σήμερα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει τα οφέλη για την υγεία από την άσκηση
Υγεία
28/11/2025 - 12:12

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει τα οφέλη για την υγεία από την άσκηση

Πόσους κοιλιακούς θα πρέπει να κάνετε ανάλογα με την ηλικία σας και γιατί έχει σημασία
Fitness
26/11/2025 - 12:00

Πόσους κοιλιακούς θα πρέπει να κάνετε ανάλογα με την ηλικία σας και γιατί έχει σημασία

Νέα μελέτη για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα: Ξεκινά πολύ πριν από τα συμπτώματα
Υγεία
24/11/2025 - 20:02

Νέα μελέτη για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα: Ξεκινά πολύ πριν από τα συμπτώματα

Νέο καμπανάκι κινδύνου για τους καρκίνους σε νεαρές ηλικίες - Τα αποτελέσματα μελέτης
Υγεία
19/11/2025 - 19:39

Νέο καμπανάκι κινδύνου για τους καρκίνους σε νεαρές ηλικίες - Τα αποτελέσματα μελέτης

Μέλι: Όταν είναι πολύ γλυκό για να είναι... αληθινό - Οι κίνδυνοι που ενέχουν οι μέθοδοι νόθευσης
Διατροφή
19/11/2025 - 14:00

Μέλι: Όταν είναι πολύ γλυκό για να είναι... αληθινό - Οι κίνδυνοι που ενέχουν οι μέθοδοι νόθευσης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο χρόνιος πόνος στο επίκεντρο: Νέοι ορίζοντες στη ζωή με ρευματικά νοσήματα
Patient Talk
02/12/2025 - 18:19
Επένδυση στην καινοτομία: Προκλήσεις και προοπτικές για την υγειονομική περίθαλψη
Pharma News
02/12/2025 - 17:53
Μητέρα: Ψηφιακή πλατφόρμα γυναικολογικής χειρουργικής αλλάζει το τοπίο στην Ελλάδα
Digital Health
02/12/2025 - 17:36
Νέα μελέτη: Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μεγαλύτερη απειλή απ' όσο γνωρίζαμε μέχρι σήμερα
Υγεία
02/12/2025 - 17:19
Γεωργιάδης: «Άμεση είσοδος των γενόσημων στα συστήματα υγείας μετά τη λήξη της πατέντας»
Πολιτική Υγείας
02/12/2025 - 16:51
Συνέδριο για τα εγκαύματα στη Θεσσαλονίκη με υποστήριξη από τη ΜΕΘΕ του «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
02/12/2025 - 15:17
Vaccines Europe: Σε στάδιο ανάπτυξης 91 εμβόλια - Ποια λοιμώδη νοσήματα αφορούν
Pharma Policy
02/12/2025 - 14:28
Η δικαίωση των «Χριστουγεννάκηδων»: Γιατί το πρόωρο στόλισμα μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους
Ψυχική Υγεία
02/12/2025 - 13:54
Eνίσχυση της καινοτομίας και στη βιοτεχνολογία για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας
Pharma Policy
02/12/2025 - 13:37
Σύγχρονα ιατροτεχνολογικά μηχανήματα για το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης
Digital Health
02/12/2025 - 13:14
Η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης υγειονομικών κρίσεων στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
02/12/2025 - 12:58
Οι διατροφικές διαταραχές απειλούν μακροπρόθεσμα τη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
02/12/2025 - 12:32
Ασημένιο βραβείο για τη Novartis Hellas στα Healthcare Business Awards 2025
Pharma News
02/12/2025 - 12:14
Πρωτοβουλίες και δράσεις του δήμου Αθηναίων στη μάχη κατά του AIDS
Πολιτική Υγείας
02/12/2025 - 11:52
Η ψυχική ανθεκτικότητα των εφήβων στο επίκεντρο ημερίδας στο ΑΠΘ
Ψυχική Υγεία
02/12/2025 - 11:34
Θεραπείες για αλαβάστρινη επιδερμίδα μέχρι τα Χριστούγεννα
Ομορφιά
02/12/2025 - 11:16
Έκθεση της ΕΤΕπ: Κλειδί για την πράσινη μετάβαση και την επισιτιστική ασφάλεια η βιοοικονομία
Επικαιρότητα
02/12/2025 - 11:07
Κάλεσμα της ΕΣΚ Τυφλών στην παναναπηρική κινητοποίηση της Τετάρτης, στο Σύνταγμα
Patient Talk
02/12/2025 - 10:49
Όλες οι τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στο συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις
Υπηρεσίες Υγείας
02/12/2025 - 10:31
Στις 9 Δεκεμβρίου το Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας με κορυφαίους ειδικούς
Επικαιρότητα
02/12/2025 - 10:14
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Τα αποτελέσματα του 1ου Τακτικού Βαρόμετρου Δικαιωμάτων Ατόμων με Αναπηρία
Patient Talk
02/12/2025 - 09:47
«Πράσινο» φως από τον ΠΟΥ στα φάρμακα GLP-1 κατά της παχυσαρκίας ενηλίκων
Pharma Policy
02/12/2025 - 09:12
Εξατομικευμένη φροντίδα για τις αλλεργίες των παιδιών: Από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία
Health Talk
01/12/2025 - 19:02
Σε δύο πυλώνες το πρώτο πρόγραμμα στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του αυτοτραυματισμού στους νέους
Ψυχική Υγεία
01/12/2025 - 18:38
Ικανοποίηση Γεωργιάδη για την υψηλή αξιολόγηση των νοσοκομείων από τους πολίτες
Πολιτική Υγείας
01/12/2025 - 17:28
Το Μεταξά γίνεται Ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου με χρηματοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ
Πολιτική Υγείας
01/12/2025 - 16:54
H ΕΣΕΕ στηρίζει τους Εθελοντές Αιμοδότες και την κουλτούρα της κοινωνικής προσφοράς
Επικαιρότητα
01/12/2025 - 16:21
Η καινοτομία κινητήριος μοχλός στην αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Pharma News
01/12/2025 - 15:14
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Καρδιοπάθειες συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα ΑμεΑ
Patient Talk
01/12/2025 - 14:51
Μήνυμα Πατούλη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: «Αντιμετώπιση του στίγματος, βελτίωση της πρόσβασης»
Επικαιρότητα
01/12/2025 - 14:16

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

HIV: Πόσο κοντά είμαστε πραγματικά στο τέλος της επιδημίας;
Υγεία
01/12/2025 - 11:14
Ζώντας με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
Pharma News
01/12/2025 - 09:11
Επτά πολύ καλοί λόγοι για να εντάξετε τα μανταρίνια στη διατροφή σας
Διατροφή
01/12/2025 - 09:43
Το στίγμα γύρω από τον HIV δεν είναι ατυχές φαινόμενο – είναι εμπόδιο στη δημόσια υγεία
Pharma News
01/12/2025 - 12:27
Τσάι, μούρα, μήλα και κακάο προστατεύουν την ανδρική καρδιά από τις αρνητικές συνέπειες του καναπέ
Διατροφή
30/11/2025 - 10:24
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo