Μια σειρά άρθρων που δημοσιεύθηκαν στο έγκυρο “The Lancet” υπογραμμίζει την παγκόσμια αύξηση της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων ως σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία, συνδέοντας αυτά τα τρόφιμα με χρόνιες παθήσεις όπως παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, χρόνια νεφρική νόσο και συνολικά υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.
Συνηθισμένα παραδείγματα υπερεπεξεργασμένων τροφίμων περιλαμβάνουν τα ζαχαρούχα ποτά, τα συσκευασμένα σνακ, τις στιγμιαίες σούπες, τα δημητριακά πρωινού, τις ενεργειακές μπάρες, τα συσκευασμένα ψωμιά μαζικής παραγωγής, τα έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα, τα παγωτά και την πίτσα.
Οι Αμερικανοί πολίτες καταναλώνουν κατά μέσο όρο πάνω από τις μισές ημερήσιες θερμίδες τους από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και φαίνεται ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει σε όλες τουλάχιστον τις δυτικού τύπου κοινωνίες.
Η υγιεινή διατροφή θα πρέπει να δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα γαλακτοκομικά και τις πρωτεΐνες. Οι περισσότεροι καταναλωτές θα πρέπει να αυξήσουν την πρόσληψη φυτικών ινών, ασβεστίου, βιταμίνης D και καλίου. Επομένως, η παγκόσμια άνοδος των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή αποτελεί παγκόσμια σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία, οπότε απαιτούνται μεταρρυθμίσεις πολιτικής για την αντιμετώπιση της παραγωγής, της εμπορίας και της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και για την αύξηση της πρόσβασης σε υγιεινά τρόφιμα.
Με πληροφορίες από ABCNEWS.GO.COM





