ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι είναι το τέμπε και ποια τα οφέλη του στην υγεία - Πως θα το εντάξετε στη διατροφή σας!

Διατροφή
IMAGO
Παρασκευάζεται από φασόλια σόγιας και συνδυάζει προβιοτικές ιδιότητες, υψηλή θρεπτική αξία και εξαιρετική προσαρμοστικότητα στις μαγειρικές παρασκευές.
Τετάρτη, 20/08/2025 - 17:11
— Photo: IMAGO
News4Health Team News4Health Team

Αν δεν είστε κάποιος κοσμογυρισμένος σεφ είναι μάλλον δύσκολο να γνωρίζετε το τέμπε (tempeh), ένα παραδοσιακό ζυμωτό προϊόν από σόγια.

Το τέμπε προέρχεται από την Ινδονησία και αποτελεί βασικό στοιχείο της τοπικής κουζίνας εδώ και αιώνες, με την ιστορία του να ξεκινά από την Ιάβα. Οι ντόπιοι παρατήρησαν πως οι μαλακοί, μαγειρεμένοι καρποί της σόγιας που είχαν εκτεθεί σε φυσικές συνθήκες υγρασίας και ζέστης ζυμώνονταν, δημιουργώντας ένα στερεό τρόφιμο με ιδιαίτερη υφή και γεύση. Το προϊόν αυτό ονομάστηκε τέμπε και έκτοτε χρησιμοποιείται ευρέως ως βασική πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Σήμερα, το τέμπε θεωρείται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα λειτουργικά τρόφιμα, καθώς συνδυάζει προβιοτικές ιδιότητες, υψηλή θρεπτική αξία και εξαιρετική προσαρμοστικότητα στη μαγειρική.

Πώς παρασκευάζεται το τέμπε

Το τέμπε παρασκευάζεται από βρασμένα φασόλια σόγιας. Αυτά εμβολιάζονται με έναν ειδικό μύκητα, συνήθως Rhizopus oligosporus, και αφήνονται να ζυμωθούν για 24 έως 48 ώρες. Το αποτέλεσμα είναι ένα συμπαγές «κέικ», στο οποίο οι καρποί της σόγιας συγκρατούνται μεταξύ τους από τα μυκήλια του οργανισμού, σχηματίζοντας μια συνεκτική, ελαστική μάζα με ήπια γήινη γεύση και ευχάριστη υφή που θυμίζει ξηρούς καρπούς ή μανιτάρια. Η ελαφρώς πικάντικη γεύση του και η δυνατότητα απορρόφησης μαρινάδων το καθιστούν ιδιαίτερα ευέλικτο υλικό στην κουζίνα.

Θρεπτική αξία και πρωτεϊνικό προφίλ

Σύμφωνα με την διαιτολόγο και διατροφολόγο Κατερίνα Καρακικέ, η θρεπτική αξία του τέμπε είναι αξιοσημείωτη, καθώς αποτελεί μία από τις πιο πλούσιες φυτικές πηγές πρωτεΐνης. Ανά 100 γραμμάρια περιέχει κατά μέσο όρο 190-210 θερμίδες, εκ των οποίων περίπου 20 γραμμάρια είναι πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, με πλήρες προφίλ αμινοξέων. Σε αντίθεση με άλλα προϊόντα σόγιας, η διαδικασία της ζύμωσης που υφίσταται το τέμπε βελτιώνει την αφομοίωση της πρωτεΐνης. Ακόμη, μειώνει την περιεκτικότητα σε αντιθρεπτικά στοιχεία, όπως οι φυτικές ενώσεις που αναστέλλουν την απορρόφηση ορισμένων μετάλλων. Είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες (6–8 γρ/100 γρ), γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Περιέχει σημαντικές ποσότητες μετάλλων όπως σίδηρο (2,5–3 mg), ασβέστιο (μέχρι και 110 mg), μαγνήσιο, ψευδάργυρο και φώσφορο.

Το τέμπε είναι επίσης φυσική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β (όπως Β2 και Β3), ενώ ορισμένα προϊόντα εμπλουτίζονται με βιταμίνη Β12, καθιστώντας τα ακόμα πιο χρήσιμα για άτομα που ακολουθούν φυτοφαγική διατροφή. Το περιεχόμενό του σε λιπαρά είναι περίπου 10–12 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια, με κυριαρχία των πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.

Λειτουργικές ιδιότητες και οφέλη για την υγεία

Τα οφέλη του τέμπε δεν περιορίζονται μόνο στην παροχή θρεπτικών συστατικών. Η ζύμωση που υφίσταται του προσδίδει λειτουργικές ιδιότητες. Εμπλουτίζεται με προβιοτικά στελέχη, που συμβάλλουν στη βελτίωση της εντερικής μικροχλωρίδας, στη ρύθμιση της πέψης και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, η κατανάλωσή του έχει συσχετιστεί με μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο και ενίσχυση του αισθήματος κορεσμού. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή και οι ισοφλαβόνες που περιέχονται σε προϊόντα σόγιας, όπως το τέμπε, μπορεί να έχουν αντικαρκινικές και καρδιοπροστατευτικές δράσεις, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν την υγεία των οστών σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης

Το τέμπε αποτελεί επίσης εξαιρετική εναλλακτική σε δίαιτες χωρίς γλουτένη, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μεγάλη ευκολία στη μαγειρική. Είναι κατάλληλο για άτομα που επιθυμούν να μειώσουν την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση του κρέατος σε πολλές παραδοσιακές ή διεθνείς συνταγές, χωρίς να χάνεται η θρεπτική πληρότητα του γεύματος.

Το τέμπε στην κουζίνα σας

  • Σοταρισμένο με λαχανικά: Κόψτε το τέμπε σε κύβους ή λεπτές φέτες και σοτάρετέ το σε ελαιόλαδο με λίγη σόγια σως, σκόρδο και τζίντζερ. Συνδυάζεται ιδανικά με μπρόκολο, καρότο και πιπεριές για ένα θρεπτικό stir-fry με ασιατική έμπνευση.
  • Ψημένο στο φούρνο: Μαρινάρετε το τέμπε σε ένα μείγμα από ελαιόλαδο, μουστάρδα, σάλτσα ταμάρι, σκόρδο και μπαχαρικά. Ψήστε το στους 180°C για 20-25 λεπτά μέχρι να αποκτήσει τραγανή υφή. Συνοδεύεται τέλεια με ρύζι, κινόα ή ψητά λαχανικά.
  • Τριμμένο σε σάλτσες: Τρίψτε ή ψιλοκόψτε το τέμπε και μαγειρέψτε το μαζί με ντομάτα, μυρωδικά και ελαιόλαδο για μια φυτική εκδοχή της σάλτσας μπολονέζ. Μπορεί επίσης να αντικαταστήσει τον κιμά σε γεμιστά ή μπιφτέκια.
  • Σε σάντουιτς ή τορτίγια: Ψήστε λεπτές φέτες τέμπε και χρησιμοποιήστε τις σαν «μπριζολάκια» σε σάντουιτς, burger ή wraps. Συνδυάζεται καλά με λαχανικά, χούμους ή ταχίνι.
  • Σε σαλάτες ή poke bowls: Προσθέστε μαγειρεμένο τέμπε σε σαλάτες με ανάμικτα λαχανικά, σπόρους και δημητριακά, για έξτρα πρωτεΐνη και κορεσμό. Μπορεί να είναι κρύο ή ζεστό, αναλόγως προτίμησης.
  • Πρωινό scramble: Τρίψτε το τέμπε σε μικρά κομμάτια. Σοτάρετέ το με κουρκουμά, κρεμμυδάκι και πιπεριές για ένα εναλλακτικό vegan «scrambled egg».

Κάτι περισσότερο από μια φυτική πρωτεΐνη

Το τέμπε είναι πολύ περισσότερο από μια φυτική πρωτεΐνη. Είναι τρόφιμο που φέρει πολιτισμική ιστορία, διατροφική πληρότητα και λειτουργικά οφέλη. Ενδείκνυται τόσο για άτομα που ακολουθούν φυτοφαγική ή vegan διατροφή. Ακόμα και για όσους επιδιώκουν να μειώσουν την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και ζωικών προϊόντων, χωρίς να θυσιάζουν την πρωτεΐνη και την απόλαυση του φαγητού. Με λίγη δημιουργικότητα στην κουζίνα, μπορεί να γίνει βασικό συστατικό μιας ισορροπημένης και νόστιμης διατροφής.

  • ΤΕΜΠΕ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ
  • ΣΟΓΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βάλτε στη διατροφή σας τα κόκκινα φασόλια και ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα
Βάλτε στη διατροφή σας τα κόκκινα φασόλια και ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα 19 Αυγούστου 2025
Οι γυναίκες με Αλτσχάιμερ έχουν ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα ωμέγα λιπαρών οξέων 21 Αυγούστου 2025
Οι γυναίκες με Αλτσχάιμερ έχουν ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα ωμέγα λιπαρών οξέων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασικές οδηγίες επιλογής dressing για να μη μετατρέπετε τη σαλάτα σας σε junk food
Διατροφή
04/10/2025 - 09:23

Βασικές οδηγίες επιλογής dressing για να μη μετατρέπετε τη σαλάτα σας σε junk food

Ποιους ξηρούς καρπούς να εντάξετε στη διατροφή σας
Διατροφή
03/10/2025 - 14:02

Ποιους ξηρούς καρπούς να εντάξετε στη διατροφή σας

Η δίαιτα που θα σώσει τον πλανήτη και 40.000 ζωές ημερησίως
Διατροφή
03/10/2025 - 09:00

Η δίαιτα που θα σώσει τον πλανήτη και 40.000 ζωές ημερησίως

Μια διατροφή πλούσια σε κυστεΐνη μπορεί να επουλώσει το έντερο μετά από θεραπείες με ακτινοβολία
Υγεία
02/10/2025 - 15:37

Μια διατροφή πλούσια σε κυστεΐνη μπορεί να επουλώσει το έντερο μετά από θεραπείες με ακτινοβολία

Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων ασπίδα των πνευμόνων έναντι στη ρύπανση ειδικά στις γυναίκες!
Υγεία
30/09/2025 - 15:13

Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων ασπίδα των πνευμόνων έναντι στη ρύπανση ειδικά στις γυναίκες!

Ζάχαρη, η παρεξηγημένη - Γιατί τα υποκατάστατα δεν είναι υγιεινή λύση
Διατροφή
28/09/2025 - 08:48

Ζάχαρη, η παρεξηγημένη - Γιατί τα υποκατάστατα δεν είναι υγιεινή λύση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Φαινυλκετονουρία (PKU) στο επίκεντρο δύο σημαντικών συνεδρίων σε Ελλάδα και εξωτερικό
Patient Talk
07/10/2025 - 00:07
Σύσκεψη ΙΣΑ με τους εργαστηριακούς γιατρούς για το clawback και τη βιωσιμότητα
Επικαιρότητα
06/10/2025 - 23:24
H Johnson & Johnson Innovative Medicine στο 24ο HealthWorld Conference
Pharma News
06/10/2025 - 22:06
Κόντρα Αγαπηδάκη-Παναγιωτόπουλου στη Βουλή για τη σύμβαση με το Ίδρυμα Ωνάση
Επικαιρότητα
06/10/2025 - 21:12
Γεωργιάδης: «Στόχος μου να γίνονται μεταμοσχεύσεις σε παιδιά στη νέα πτέρυγα του Ωνασείου»
Πολιτική Υγείας
06/10/2025 - 20:54
Μιχαηλίδου από Κάσο: Όλοι μαζί για την Ελληνική οικογένεια όπου και αν κατοικεί
Επικαιρότητα
06/10/2025 - 20:42
Το 79% των εργαζόμενων θέτει ως ύψιστη προτεραιότητα την ψυχική υγεία
Ψυχική Υγεία
06/10/2025 - 20:19
Προειδοποίηση ΕΟΦ για συμπλήρωμα διατροφής με μη εγκεκριμένες ουσίες
Pharma Policy
06/10/2025 - 19:54
Βίντεο Μητσοτάκη στο Tik Tok: «Για πρώτη φορά δωρεάν ραντεβού με γιατρό του ΕΣΥ με ένα κλικ»
Πολιτική Υγείας
06/10/2025 - 19:32
Οι διαταραχές ύπνου συνδέονται με την πρώιμη γήρανση του εγκεφάλου
Υγεία
06/10/2025 - 19:09
Μάνγκο και διαβήτης τύπου 2: H «απενοχοποίηση» του εξωτικού φρούτου
Διατροφή
06/10/2025 - 18:46
Μπορεί η σωματική άσκηση να οδηγήσει σε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς;
Health Talk
06/10/2025 - 17:39
Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας: Νέα εποχή για την υγειονομική περίθαλψη στην ΕΕ
Digital Health
06/10/2025 - 16:47
Υπουργείο Υγείας: Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και των ηλεκτρονικών ραντεβού
Πολιτική Υγείας
06/10/2025 - 16:21
Θεσσαλονίκη: Υγιής γήρανση με την ψηφιακή καινοτομία LLM Care του ΑΠΘ
Digital Health
06/10/2025 - 15:46
Η Merck Ελλάδας βάζει στο μικροσκόπιο τις απόψεις και τους προβληματισμούς της Γενιάς Z
Pharma News
06/10/2025 - 15:28
Το συνέδριο θεσμός PHARMA point του ΦΣΘ υποδέχεται τη Sophia, το πιο διάσημο ρομπότ AI
Pharma Policy
06/10/2025 - 15:11
Γιατί οι ενέσεις απώλειας βάρους μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια και της σεξουαλικής διάθεσης
Υγεία
06/10/2025 - 14:57
«Own Your Story»: Καμπάνια της Bepanthol Tattoo για τη δύναμη των γυναικών με καρκίνο του μαστού
Pharma News
06/10/2025 - 14:33
Διεθνής Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Πλάσμα: Η σημασία της δωρεάς
Patient Talk
06/10/2025 - 14:16
Το άγχος μπορεί να είναι προειδοποιητικό σύμπτωμα καλοήθους όγκου στον εγκέφαλο, σύμφωνα με μελέτη
Υγεία
06/10/2025 - 14:00
Το Νόμπελ Ιατρικής 2025 σε επιστήμονες για την έρευνα τους στον τομέα της ανοσολογικής ανοχής
Επικαιρότητα
06/10/2025 - 13:34
ΕΛΛΟΚ και Win Cancer: Η γλώσσα στην καταπολέμηση του στίγματος γύρω από τον καρκίνο
Patient Talk
06/10/2025 - 13:19
Νέα έρευνα δείχνει ότι η νόσηση από Covid μπορεί να στερήσει οριστικά την όσφρηση
Υγεία
06/10/2025 - 13:00
Γεωργιάδης: Έχουμε ήδη ξεπεράσει το ρεκόρ μεταμοσχεύσεων του 2024 - Ενημερωτικά emails από την ΗΔΙΚΑ
Πολιτική Υγείας
06/10/2025 - 12:45
Πώς ένα έντομο μπορεί να φέρει επανάσταση στη χειρουργική
Υγεία
06/10/2025 - 12:00
Καρκίνος του πνεύμονα σε μη καπνιστές: Ο ρόλος του ταχυδρομικού κώδικα
Health Talk
06/10/2025 - 11:00
Ανησυχία για τη ρύπανση με αιώνια χημικά από τα data centers εν μέσω "έκρηξης" της χρήσης ΑΙ
Υγεία
06/10/2025 - 10:00
Δύο ώρες άσκησης την εβδομάδα μειώνουν τους πόνους στις αρθρώσεις και τις αναρρωτικές
Fitness
06/10/2025 - 09:00
Χίλιοι θάνατοι από ανακοπή ετησίως στην Ελλάδα - Γιατί πρέπει όλοι να μάθουμε ΚΑΡΠΑ
Υγεία
06/10/2025 - 07:54

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Προτάσεις από την Εθελοντική Διακονία Ασθενών στον διοικητή των δύο Νοσοκομείων Παίδων της Αθήνας
Επικαιρότητα
04/10/2025 - 03:22
Βασικές οδηγίες επιλογής dressing για να μη μετατρέπετε τη σαλάτα σας σε junk food
Διατροφή
04/10/2025 - 09:23
Ισχυρή στήριξη στη διακήρυξη του ΟΗΕ για τις μη μεταδοτικές ασθένειες και τα ψυχικά νοσήματα
Πολιτική Υγείας
04/10/2025 - 07:37
Νέες οδηγίες για τη μείωση των θανάτων από την αιμορραγία μετά τον τοκετό- Το όριο συναγερμού
Πολιτική Υγείας
05/10/2025 - 08:39
Ανησυχία για τη ρύπανση με αιώνια χημικά από τα data centers εν μέσω "έκρηξης" της χρήσης ΑΙ
Υγεία
06/10/2025 - 10:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo