ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι είναι το τέμπε και ποια τα οφέλη του στην υγεία - Πως θα το εντάξετε στη διατροφή σας!

Διατροφή
IMAGO
Παρασκευάζεται από φασόλια σόγιας και συνδυάζει προβιοτικές ιδιότητες, υψηλή θρεπτική αξία και εξαιρετική προσαρμοστικότητα στις μαγειρικές παρασκευές.
Τετάρτη, 20/08/2025 - 17:11
— Photo: IMAGO
News4Health Team News4Health Team

Αν δεν είστε κάποιος κοσμογυρισμένος σεφ είναι μάλλον δύσκολο να γνωρίζετε το τέμπε (tempeh), ένα παραδοσιακό ζυμωτό προϊόν από σόγια.

Το τέμπε προέρχεται από την Ινδονησία και αποτελεί βασικό στοιχείο της τοπικής κουζίνας εδώ και αιώνες, με την ιστορία του να ξεκινά από την Ιάβα. Οι ντόπιοι παρατήρησαν πως οι μαλακοί, μαγειρεμένοι καρποί της σόγιας που είχαν εκτεθεί σε φυσικές συνθήκες υγρασίας και ζέστης ζυμώνονταν, δημιουργώντας ένα στερεό τρόφιμο με ιδιαίτερη υφή και γεύση. Το προϊόν αυτό ονομάστηκε τέμπε και έκτοτε χρησιμοποιείται ευρέως ως βασική πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Σήμερα, το τέμπε θεωρείται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα λειτουργικά τρόφιμα, καθώς συνδυάζει προβιοτικές ιδιότητες, υψηλή θρεπτική αξία και εξαιρετική προσαρμοστικότητα στη μαγειρική.

Πώς παρασκευάζεται το τέμπε

Το τέμπε παρασκευάζεται από βρασμένα φασόλια σόγιας. Αυτά εμβολιάζονται με έναν ειδικό μύκητα, συνήθως Rhizopus oligosporus, και αφήνονται να ζυμωθούν για 24 έως 48 ώρες. Το αποτέλεσμα είναι ένα συμπαγές «κέικ», στο οποίο οι καρποί της σόγιας συγκρατούνται μεταξύ τους από τα μυκήλια του οργανισμού, σχηματίζοντας μια συνεκτική, ελαστική μάζα με ήπια γήινη γεύση και ευχάριστη υφή που θυμίζει ξηρούς καρπούς ή μανιτάρια. Η ελαφρώς πικάντικη γεύση του και η δυνατότητα απορρόφησης μαρινάδων το καθιστούν ιδιαίτερα ευέλικτο υλικό στην κουζίνα.

Θρεπτική αξία και πρωτεϊνικό προφίλ

Σύμφωνα με την διαιτολόγο και διατροφολόγο Κατερίνα Καρακικέ, η θρεπτική αξία του τέμπε είναι αξιοσημείωτη, καθώς αποτελεί μία από τις πιο πλούσιες φυτικές πηγές πρωτεΐνης. Ανά 100 γραμμάρια περιέχει κατά μέσο όρο 190-210 θερμίδες, εκ των οποίων περίπου 20 γραμμάρια είναι πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, με πλήρες προφίλ αμινοξέων. Σε αντίθεση με άλλα προϊόντα σόγιας, η διαδικασία της ζύμωσης που υφίσταται το τέμπε βελτιώνει την αφομοίωση της πρωτεΐνης. Ακόμη, μειώνει την περιεκτικότητα σε αντιθρεπτικά στοιχεία, όπως οι φυτικές ενώσεις που αναστέλλουν την απορρόφηση ορισμένων μετάλλων. Είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες (6–8 γρ/100 γρ), γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Περιέχει σημαντικές ποσότητες μετάλλων όπως σίδηρο (2,5–3 mg), ασβέστιο (μέχρι και 110 mg), μαγνήσιο, ψευδάργυρο και φώσφορο.

Το τέμπε είναι επίσης φυσική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β (όπως Β2 και Β3), ενώ ορισμένα προϊόντα εμπλουτίζονται με βιταμίνη Β12, καθιστώντας τα ακόμα πιο χρήσιμα για άτομα που ακολουθούν φυτοφαγική διατροφή. Το περιεχόμενό του σε λιπαρά είναι περίπου 10–12 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια, με κυριαρχία των πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.

Λειτουργικές ιδιότητες και οφέλη για την υγεία

Τα οφέλη του τέμπε δεν περιορίζονται μόνο στην παροχή θρεπτικών συστατικών. Η ζύμωση που υφίσταται του προσδίδει λειτουργικές ιδιότητες. Εμπλουτίζεται με προβιοτικά στελέχη, που συμβάλλουν στη βελτίωση της εντερικής μικροχλωρίδας, στη ρύθμιση της πέψης και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, η κατανάλωσή του έχει συσχετιστεί με μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο και ενίσχυση του αισθήματος κορεσμού. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή και οι ισοφλαβόνες που περιέχονται σε προϊόντα σόγιας, όπως το τέμπε, μπορεί να έχουν αντικαρκινικές και καρδιοπροστατευτικές δράσεις, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν την υγεία των οστών σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης

Το τέμπε αποτελεί επίσης εξαιρετική εναλλακτική σε δίαιτες χωρίς γλουτένη, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μεγάλη ευκολία στη μαγειρική. Είναι κατάλληλο για άτομα που επιθυμούν να μειώσουν την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση του κρέατος σε πολλές παραδοσιακές ή διεθνείς συνταγές, χωρίς να χάνεται η θρεπτική πληρότητα του γεύματος.

Το τέμπε στην κουζίνα σας

  • Σοταρισμένο με λαχανικά: Κόψτε το τέμπε σε κύβους ή λεπτές φέτες και σοτάρετέ το σε ελαιόλαδο με λίγη σόγια σως, σκόρδο και τζίντζερ. Συνδυάζεται ιδανικά με μπρόκολο, καρότο και πιπεριές για ένα θρεπτικό stir-fry με ασιατική έμπνευση.
  • Ψημένο στο φούρνο: Μαρινάρετε το τέμπε σε ένα μείγμα από ελαιόλαδο, μουστάρδα, σάλτσα ταμάρι, σκόρδο και μπαχαρικά. Ψήστε το στους 180°C για 20-25 λεπτά μέχρι να αποκτήσει τραγανή υφή. Συνοδεύεται τέλεια με ρύζι, κινόα ή ψητά λαχανικά.
  • Τριμμένο σε σάλτσες: Τρίψτε ή ψιλοκόψτε το τέμπε και μαγειρέψτε το μαζί με ντομάτα, μυρωδικά και ελαιόλαδο για μια φυτική εκδοχή της σάλτσας μπολονέζ. Μπορεί επίσης να αντικαταστήσει τον κιμά σε γεμιστά ή μπιφτέκια.
  • Σε σάντουιτς ή τορτίγια: Ψήστε λεπτές φέτες τέμπε και χρησιμοποιήστε τις σαν «μπριζολάκια» σε σάντουιτς, burger ή wraps. Συνδυάζεται καλά με λαχανικά, χούμους ή ταχίνι.
  • Σε σαλάτες ή poke bowls: Προσθέστε μαγειρεμένο τέμπε σε σαλάτες με ανάμικτα λαχανικά, σπόρους και δημητριακά, για έξτρα πρωτεΐνη και κορεσμό. Μπορεί να είναι κρύο ή ζεστό, αναλόγως προτίμησης.
  • Πρωινό scramble: Τρίψτε το τέμπε σε μικρά κομμάτια. Σοτάρετέ το με κουρκουμά, κρεμμυδάκι και πιπεριές για ένα εναλλακτικό vegan «scrambled egg».

Κάτι περισσότερο από μια φυτική πρωτεΐνη

Το τέμπε είναι πολύ περισσότερο από μια φυτική πρωτεΐνη. Είναι τρόφιμο που φέρει πολιτισμική ιστορία, διατροφική πληρότητα και λειτουργικά οφέλη. Ενδείκνυται τόσο για άτομα που ακολουθούν φυτοφαγική ή vegan διατροφή. Ακόμα και για όσους επιδιώκουν να μειώσουν την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και ζωικών προϊόντων, χωρίς να θυσιάζουν την πρωτεΐνη και την απόλαυση του φαγητού. Με λίγη δημιουργικότητα στην κουζίνα, μπορεί να γίνει βασικό συστατικό μιας ισορροπημένης και νόστιμης διατροφής.

  • ΤΕΜΠΕ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ
  • ΣΟΓΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βάλτε στη διατροφή σας τα κόκκινα φασόλια και ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα
Βάλτε στη διατροφή σας τα κόκκινα φασόλια και ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα 19 Αυγούστου 2025
Οι γυναίκες με Αλτσχάιμερ έχουν ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα ωμέγα λιπαρών οξέων 21 Αυγούστου 2025
Οι γυναίκες με Αλτσχάιμερ έχουν ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα ωμέγα λιπαρών οξέων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Κουτουλάτε» από τη νύστα όλη μέρα; Ο ρόλος της διατροφής και των ορμονών
Υγεία
20/08/2025 - 16:12

«Κουτουλάτε» από τη νύστα όλη μέρα; Ο ρόλος της διατροφής και των ορμονών

Βάλτε στη διατροφή σας τα κόκκινα φασόλια και ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα
Διατροφή
19/08/2025 - 19:38

Βάλτε στη διατροφή σας τα κόκκινα φασόλια και ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα

Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Οι «καλές» επιλογές που υπάρχουν και πως θα εντοπίσουμε τις διαφορές
Διατροφή
18/08/2025 - 16:21

Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Οι «καλές» επιλογές που υπάρχουν και πως θα εντοπίσουμε τις διαφορές

Fibermaxxing: Το διατροφικό trend του Τik Tok που απαιτεί περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή - Τι λένε οι ειδικοί
Διατροφή
25/07/2025 - 10:30

Fibermaxxing: Το διατροφικό trend του Τik Tok που απαιτεί περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή - Τι λένε οι ειδικοί

Πέντε τροφές και ροφήματα που πρέπει να αποφύγετε στον καύσωνα
Διατροφή
22/07/2025 - 14:01

Πέντε τροφές και ροφήματα που πρέπει να αποφύγετε στον καύσωνα

H Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργεί, μέσα σε δευτερόλεπτα, πρωτεΐνες που καταπολεμούν τη μικροβιακή αντοχή
Digital Health
12/07/2025 - 11:10

H Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργεί, μέσα σε δευτερόλεπτα, πρωτεΐνες που καταπολεμούν τη μικροβιακή αντοχή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αντιδρά η EFPIA στη νέα εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ: «Κίνδυνος για τους ασθενείς και τη φαρμακοβιομηχανία»
Pharma Policy
21/08/2025 - 21:06
Περπάτημα με τον κανόνα «2:2:1»: Πως γίνεται και γιατί αξίζει να τον δοκιμάσετε
Fitness
21/08/2025 - 20:17
Διατροφή πλούσια σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη μυωπίας στα παιδιά
Διατροφή
21/08/2025 - 19:39
W4O Hellas:Πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης για το κάπνισμα και το άτμισμα
Υγεία
21/08/2025 - 18:58
Η Novo Nordisk διαβεβαιώνει ότι θα κυκλοφορήσει κανονικά η σεμαγλουτίδη της για λήψη από το στόμα
Pharma News
21/08/2025 - 18:31
Νέες, αναθεωρημένες οδηγίες από την AHA για την αντιμετώπιση της υπέρτασης
Υγεία
21/08/2025 - 17:52
Γάζα: Οι IDF προειδοποίησαν νοσοκομεία και ΜΚΟ να προετοιμαστούν για εκκένωση του βόρειου τμήματος
Επικαιρότητα
21/08/2025 - 17:34
H πρόωρη εφηβεία επιταχύνει τη γήρανση και τις ασθένειες
Υγεία
21/08/2025 - 17:21
Ποια δερματικά (και όχι μόνο) προβλήματα προκαλεί η υπεριδρωσία
Health Talk
21/08/2025 - 15:39
ΠΟΥ: Η σωματική τιμωρία ενέχει «πολλαπλούς κινδύνους» για την υγεία των παιδιών
Ψυχική Υγεία
21/08/2025 - 15:14
Δράση και στη Θεσσαλονίκη από τον ΕΕΣ για τις Πρώτες Βοήθειες σε σκύλους
Pet
21/08/2025 - 14:58
Η καρδιά πρόδωσε τον Απόστολο Βεσυρόπουλο - Πέθανε από ανακοπή σε ηλικία 59 ετών
Επικαιρότητα
21/08/2025 - 14:36
Γιατί μερικοί άνθρωποι γερνούν πιο γρήγορα από άλλους; Μελέτη εντοπίζει τα γονίδια που ευθύνονται!
Υγεία
21/08/2025 - 14:17
Ανακοπή καρδιάς υπέστη ο πρώην υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος
Επικαιρότητα
21/08/2025 - 13:58
Απάντηση Γεωργιάδη στη Eurostat: «Είναι εντελώς λάθος ότι το 22% δεν βρήκε θεραπεία...»
Πολιτική Υγείας
21/08/2025 - 13:49
Ερευνητές κατάφεραν να αναστρέψουν τα συμπτώματα του αυτισμού σε ποντίκια με φάρμακα για την επιληψία
Υγεία
21/08/2025 - 13:00
Επαναλειτουργεί το νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας" στην Πάτρα μετά την πυρκαγιά
Επικαιρότητα
21/08/2025 - 12:13
Έρευνα διαπίστωσε ότι ο κουρκουμάς βοηθάει στην απώλεια βάρους
Διατροφή
21/08/2025 - 11:00
Οι γυναίκες με Αλτσχάιμερ έχουν ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα ωμέγα λιπαρών οξέων
Διατροφή
21/08/2025 - 10:00
Καρποδίνη: Καμία επιπλέον χρέωση από τα διαγνωστικά κέντρα που είναι συμβεβλημένα στον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
21/08/2025 - 09:00
ΕΟΔΥ: Δύο νεκροί στη χώρα μας από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Επικαιρότητα
21/08/2025 - 08:32
ΗΠΑ: Υγειονομικοί καταγγέλλουν τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ ότι θέτει σε κίνδυνο τις ζωές τους
Επικαιρότητα
20/08/2025 - 21:54
Γιατί το μπικίνι γίνεται όλο και πιο μικροσκοπικό και κατακτά τα βλέμματα στις παραλίες!
Ομορφιά
20/08/2025 - 20:41
Σε ποια σημεία του σώματος γίνεται ο βελονισμός για να ενισχυθεί η λίμπιντο
Υγεία
20/08/2025 - 20:12
Τα άτομα με ευαισθησίες είναι πιο ευάλωτα σε διαταραχές της διάθεσης
Ψυχική Υγεία
20/08/2025 - 19:44
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί παρτίδα με πλαστικές κουτάλες ως «μη κανονική»
Επικαιρότητα
20/08/2025 - 19:17
Οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία εκπέμπουν SOS για τις ελλείψεις αίματος
Patient Talk
20/08/2025 - 18:59
Με ποιον τρόπο γίνονται αποτελεσματικά τα εικονικά φάρμακα που χορηγούνται με συναίνεση των ασθενών
Υγεία
20/08/2025 - 18:26
Eurostat: Το 22% των Ελλήνων έμεινε χωρίς ιατρική περίθαλψη το 2024
Πολιτική Υγείας
20/08/2025 - 18:02
Οι έξι τρόποι που οι Ευρωπαίοι του Μεσαίωνα αντιμετώπιζαν τις καλοκαιρινές ζέστες - Πόσο τους μοιάζουμε;
Επικαιρότητα
20/08/2025 - 17:38

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στα σκαριά εναλλακτική μέθοδος για το λέιζερ στα μάτια χωρίς επεμβατικές τομές
Υγεία
19/08/2025 - 12:00
ΠΕΕΛΕΧ: «Η ΚΥΑ αγνοεί επιδεικτικά τους ασθενείς και εμπαίζει τους ιδιώτες γιατρούς»
Πολιτική Υγείας
19/08/2025 - 14:19
Οι 11 συνήθειες που μπορεί να συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση του δέρματος
Ομορφιά
19/08/2025 - 18:17
Οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία εκπέμπουν SOS για τις ελλείψεις αίματος
Patient Talk
20/08/2025 - 18:59
Νοσοκομείο Μεταξά: Όταν οι μουσούδες ανακουφίζουν από τη μοναξιά και το στρες της χημειοθεραπείας
Πολιτική Υγείας
20/08/2025 - 12:29
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo