ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι είναι το τέμπε και ποια τα οφέλη του στην υγεία - Πως θα το εντάξετε στη διατροφή σας!

Διατροφή
IMAGO
Παρασκευάζεται από φασόλια σόγιας και συνδυάζει προβιοτικές ιδιότητες, υψηλή θρεπτική αξία και εξαιρετική προσαρμοστικότητα στις μαγειρικές παρασκευές.
Τετάρτη, 20/08/2025 - 17:11
— Photo: IMAGO
News4Health Team News4Health Team

Αν δεν είστε κάποιος κοσμογυρισμένος σεφ είναι μάλλον δύσκολο να γνωρίζετε το τέμπε (tempeh), ένα παραδοσιακό ζυμωτό προϊόν από σόγια.

Το τέμπε προέρχεται από την Ινδονησία και αποτελεί βασικό στοιχείο της τοπικής κουζίνας εδώ και αιώνες, με την ιστορία του να ξεκινά από την Ιάβα. Οι ντόπιοι παρατήρησαν πως οι μαλακοί, μαγειρεμένοι καρποί της σόγιας που είχαν εκτεθεί σε φυσικές συνθήκες υγρασίας και ζέστης ζυμώνονταν, δημιουργώντας ένα στερεό τρόφιμο με ιδιαίτερη υφή και γεύση. Το προϊόν αυτό ονομάστηκε τέμπε και έκτοτε χρησιμοποιείται ευρέως ως βασική πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Σήμερα, το τέμπε θεωρείται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα λειτουργικά τρόφιμα, καθώς συνδυάζει προβιοτικές ιδιότητες, υψηλή θρεπτική αξία και εξαιρετική προσαρμοστικότητα στη μαγειρική.

Πώς παρασκευάζεται το τέμπε

Το τέμπε παρασκευάζεται από βρασμένα φασόλια σόγιας. Αυτά εμβολιάζονται με έναν ειδικό μύκητα, συνήθως Rhizopus oligosporus, και αφήνονται να ζυμωθούν για 24 έως 48 ώρες. Το αποτέλεσμα είναι ένα συμπαγές «κέικ», στο οποίο οι καρποί της σόγιας συγκρατούνται μεταξύ τους από τα μυκήλια του οργανισμού, σχηματίζοντας μια συνεκτική, ελαστική μάζα με ήπια γήινη γεύση και ευχάριστη υφή που θυμίζει ξηρούς καρπούς ή μανιτάρια. Η ελαφρώς πικάντικη γεύση του και η δυνατότητα απορρόφησης μαρινάδων το καθιστούν ιδιαίτερα ευέλικτο υλικό στην κουζίνα.

Θρεπτική αξία και πρωτεϊνικό προφίλ

Σύμφωνα με την διαιτολόγο και διατροφολόγο Κατερίνα Καρακικέ, η θρεπτική αξία του τέμπε είναι αξιοσημείωτη, καθώς αποτελεί μία από τις πιο πλούσιες φυτικές πηγές πρωτεΐνης. Ανά 100 γραμμάρια περιέχει κατά μέσο όρο 190-210 θερμίδες, εκ των οποίων περίπου 20 γραμμάρια είναι πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, με πλήρες προφίλ αμινοξέων. Σε αντίθεση με άλλα προϊόντα σόγιας, η διαδικασία της ζύμωσης που υφίσταται το τέμπε βελτιώνει την αφομοίωση της πρωτεΐνης. Ακόμη, μειώνει την περιεκτικότητα σε αντιθρεπτικά στοιχεία, όπως οι φυτικές ενώσεις που αναστέλλουν την απορρόφηση ορισμένων μετάλλων. Είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες (6–8 γρ/100 γρ), γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Περιέχει σημαντικές ποσότητες μετάλλων όπως σίδηρο (2,5–3 mg), ασβέστιο (μέχρι και 110 mg), μαγνήσιο, ψευδάργυρο και φώσφορο.

Το τέμπε είναι επίσης φυσική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β (όπως Β2 και Β3), ενώ ορισμένα προϊόντα εμπλουτίζονται με βιταμίνη Β12, καθιστώντας τα ακόμα πιο χρήσιμα για άτομα που ακολουθούν φυτοφαγική διατροφή. Το περιεχόμενό του σε λιπαρά είναι περίπου 10–12 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια, με κυριαρχία των πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.

Λειτουργικές ιδιότητες και οφέλη για την υγεία

Τα οφέλη του τέμπε δεν περιορίζονται μόνο στην παροχή θρεπτικών συστατικών. Η ζύμωση που υφίσταται του προσδίδει λειτουργικές ιδιότητες. Εμπλουτίζεται με προβιοτικά στελέχη, που συμβάλλουν στη βελτίωση της εντερικής μικροχλωρίδας, στη ρύθμιση της πέψης και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, η κατανάλωσή του έχει συσχετιστεί με μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο και ενίσχυση του αισθήματος κορεσμού. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή και οι ισοφλαβόνες που περιέχονται σε προϊόντα σόγιας, όπως το τέμπε, μπορεί να έχουν αντικαρκινικές και καρδιοπροστατευτικές δράσεις, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν την υγεία των οστών σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης

Το τέμπε αποτελεί επίσης εξαιρετική εναλλακτική σε δίαιτες χωρίς γλουτένη, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μεγάλη ευκολία στη μαγειρική. Είναι κατάλληλο για άτομα που επιθυμούν να μειώσουν την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση του κρέατος σε πολλές παραδοσιακές ή διεθνείς συνταγές, χωρίς να χάνεται η θρεπτική πληρότητα του γεύματος.

Το τέμπε στην κουζίνα σας

  • Σοταρισμένο με λαχανικά: Κόψτε το τέμπε σε κύβους ή λεπτές φέτες και σοτάρετέ το σε ελαιόλαδο με λίγη σόγια σως, σκόρδο και τζίντζερ. Συνδυάζεται ιδανικά με μπρόκολο, καρότο και πιπεριές για ένα θρεπτικό stir-fry με ασιατική έμπνευση.
  • Ψημένο στο φούρνο: Μαρινάρετε το τέμπε σε ένα μείγμα από ελαιόλαδο, μουστάρδα, σάλτσα ταμάρι, σκόρδο και μπαχαρικά. Ψήστε το στους 180°C για 20-25 λεπτά μέχρι να αποκτήσει τραγανή υφή. Συνοδεύεται τέλεια με ρύζι, κινόα ή ψητά λαχανικά.
  • Τριμμένο σε σάλτσες: Τρίψτε ή ψιλοκόψτε το τέμπε και μαγειρέψτε το μαζί με ντομάτα, μυρωδικά και ελαιόλαδο για μια φυτική εκδοχή της σάλτσας μπολονέζ. Μπορεί επίσης να αντικαταστήσει τον κιμά σε γεμιστά ή μπιφτέκια.
  • Σε σάντουιτς ή τορτίγια: Ψήστε λεπτές φέτες τέμπε και χρησιμοποιήστε τις σαν «μπριζολάκια» σε σάντουιτς, burger ή wraps. Συνδυάζεται καλά με λαχανικά, χούμους ή ταχίνι.
  • Σε σαλάτες ή poke bowls: Προσθέστε μαγειρεμένο τέμπε σε σαλάτες με ανάμικτα λαχανικά, σπόρους και δημητριακά, για έξτρα πρωτεΐνη και κορεσμό. Μπορεί να είναι κρύο ή ζεστό, αναλόγως προτίμησης.
  • Πρωινό scramble: Τρίψτε το τέμπε σε μικρά κομμάτια. Σοτάρετέ το με κουρκουμά, κρεμμυδάκι και πιπεριές για ένα εναλλακτικό vegan «scrambled egg».

Κάτι περισσότερο από μια φυτική πρωτεΐνη

Το τέμπε είναι πολύ περισσότερο από μια φυτική πρωτεΐνη. Είναι τρόφιμο που φέρει πολιτισμική ιστορία, διατροφική πληρότητα και λειτουργικά οφέλη. Ενδείκνυται τόσο για άτομα που ακολουθούν φυτοφαγική ή vegan διατροφή. Ακόμα και για όσους επιδιώκουν να μειώσουν την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και ζωικών προϊόντων, χωρίς να θυσιάζουν την πρωτεΐνη και την απόλαυση του φαγητού. Με λίγη δημιουργικότητα στην κουζίνα, μπορεί να γίνει βασικό συστατικό μιας ισορροπημένης και νόστιμης διατροφής.

  • ΤΕΜΠΕ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ
  • ΣΟΓΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βάλτε στη διατροφή σας τα κόκκινα φασόλια και ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα
Βάλτε στη διατροφή σας τα κόκκινα φασόλια και ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα 19 Αυγούστου 2025
Οι γυναίκες με Αλτσχάιμερ έχουν ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα ωμέγα λιπαρών οξέων 21 Αυγούστου 2025
Οι γυναίκες με Αλτσχάιμερ έχουν ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα ωμέγα λιπαρών οξέων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Βιταμίνη P»: Η σημασία της απόλαυσης και ο ρόλος της στην ισορροπημένη διατροφή
Διατροφή
11/11/2025 - 20:41

«Βιταμίνη P»: Η σημασία της απόλαυσης και ο ρόλος της στην ισορροπημένη διατροφή

Η σωστή διατροφή της μητέρας, θεμέλιο για την υγεία μητέρας και βρέφους
Pharma News
05/11/2025 - 22:14

Η σωστή διατροφή της μητέρας, θεμέλιο για την υγεία μητέρας και βρέφους

Σόγια, βρώμη, αμύγδαλο, ρύζι: ποιο εναλλακτικό γάλα είναι πιο υγιεινό;
Διατροφή
05/11/2025 - 08:13

Σόγια, βρώμη, αμύγδαλο, ρύζι: ποιο εναλλακτικό γάλα είναι πιο υγιεινό;

Πώς άλλαξε ο πληθωρισμός τις διατροφικές συνήθειες - Η επίδραση στην υγεία
Διατροφή
31/10/2025 - 15:00

Πώς άλλαξε ο πληθωρισμός τις διατροφικές συνήθειες - Η επίδραση στην υγεία

Γιατί οι λιχουδιές τον χειμώνα είναι πιο εθιστικές - Ο ρόλος των εποχών στην όρεξη μας
Διατροφή
24/10/2025 - 15:16

Γιατί οι λιχουδιές τον χειμώνα είναι πιο εθιστικές - Ο ρόλος των εποχών στην όρεξη μας

Το τρέξιμο διορθώνει τις βλάβες που προκαλεί το junk food στον εγκέφαλο
Fitness
24/10/2025 - 13:00

Το τρέξιμο διορθώνει τις βλάβες που προκαλεί το junk food στον εγκέφαλο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γάζα: Εμβολιαστικό σαφάρι σε περισσότερα από 40.000 παιδιά ετοιμάζει ΠΟΥ
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 03:43
Έκθεση-κόλαφος: «Χαοτική και τοξική η αντιμετώπιση της Covid-19 στη Βρετανία με ευθύνη και του Τζόνσον
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 00:18
Κορυφαίο νοσοκομείο για το 2025 το Αντικαρκινικό του Πειραιά «Μεταξά»
Υγεία
20/11/2025 - 23:04
Θεσσαλονίκη: «Η έμφυλη βία αλλάζει μορφές και διαστάσεις με περιεχόμενο ψυχολογικού ελέγχου»
Ψυχική Υγεία
20/11/2025 - 22:17
Health Care & Business Awards: Βράβευση της Ιουλία Τσέτη για την προσφορά της στην επιστήμη και το φάρμακο
Pharma News
20/11/2025 - 21:42
Η PPTA χαιρετίζει τη θέση του ΣΦΕΕ για τα φάρμακα από πλάσμα
Pharma Policy
20/11/2025 - 20:54
Επείγουσες οδηγίες από το ECDC για άμεσο εμβολιασμό λόγω πρώιμης κυκλοφορίας της γρίπης
Πολιτική Υγείας
20/11/2025 - 20:26
ΕΟΔΥ: Τέσσερις νέοι θάνατοι από COVID-19 - Μικρή αύξηση των κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής
Υγεία
20/11/2025 - 20:03
Μελέτες αποδεικνύουν ότι οι ρινικές πλύσεις καταπολεμούν αποτελεσματικά το κοινό κρυολόγημα
Υγεία
20/11/2025 - 19:42
Στις 23 Νοεμβρίου ο συμβολικός περίπατος «Περπατάμε για την Πολλαπλή Σκλήρυνση»
Patient Talk
20/11/2025 - 19:23
Μήνυση κατέθεσε η ΕΙΝΑΠ στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τα ράντζα στο Αττικόν
Επικαιρότητα
20/11/2025 - 19:11
Γεωργιάδης: «Σε τροχιά οριστικής υλοποίησης το Νοσοκομείο της Κω»
Πολιτική Υγείας
20/11/2025 - 18:57
2ο Roche Partner’s Day: Δύο μέρες αφιερωμένες στις νέες εξελίξεις στον διαγνωστικό τομέα
Pharma News
20/11/2025 - 18:46
Το ΜΗΤΕΡΑ ως κέντρο αναφοράς για τον καρκίνο του παγκρέατος
Υπηρεσίες Υγείας
20/11/2025 - 18:41
Η Μέμη Τσεκούρα νέα πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας
Patient Talk
20/11/2025 - 17:54
Νέες μη ορμονικές θεραπείες για τις εξάψεις γυναικών με πρόωρη κλιμακτήριο μετά από αντικαρκινικές θεραπείες
Υγεία
20/11/2025 - 16:58
Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου Παγκρέατος: Γάλλοι επιστήμονες διερευνούν τις δυνατότητες του mRNA
Υγεία
20/11/2025 - 16:00
ΔΕΠΥ: Ακόμα και μια συνεδρία σωματικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει στις σχολικές επιδόσεις
Fitness
20/11/2025 - 15:00
Νέο χάπι μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης κατά σχεδόν 60%
Υγεία
20/11/2025 - 14:00
Τσιρότο υπόσχεται επούλωση της καρδιάς μετά από έμφραγμα
Υγεία
20/11/2025 - 13:00
Πέθανε ο 22χρονος που προσπάθησε να καταπιεί ολόκληρο μπέργκερ για ένα... challenge
Επικαιρότητα
20/11/2025 - 12:38
Γιατί οι επιστήμονες θέλουν να φτιάξουν στοματικό διάλυμα από σκόρδο
Υγεία
20/11/2025 - 12:00
Σήμα κινδύνου από νέα έρευνα για σοβαρές παρενέργειες του ηλεκτροσόκ σε ψυχικά πάσχοντες
Ψυχική Υγεία
20/11/2025 - 11:00
CDC: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό
Πολιτική Υγείας
20/11/2025 - 10:38
Καρκίνος μαστού: Η σύγχρονη προσέγγιση σε μια παλιά νόσο
Health Talk
20/11/2025 - 10:00
Ένα τρύπημα στο δάκτυλο μπορεί να ανιχνεύσει ασθένειες 10 χρόνια πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων
Υγεία
20/11/2025 - 09:00
Πέντε συμβουλές για τη σωστή αποκατάσταση έπειτα από μαραθώνιο δρόμο
Health Talk
20/11/2025 - 07:16
Κέντρο Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ: «Αντιστεκόμαστε στην άνοια, δυναμώνουμε τη σκέψη, ενισχύουμε τον άνθρωπο!»
Υπηρεσίες Υγείας
20/11/2025 - 03:37
Φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ επισκέφθηκαν το Ωνάσειο Νοσοκομείο
Υπηρεσίες Υγείας
20/11/2025 - 00:06
Δήμος Αθηναίων: «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε καθημερινά τα αδέσποτα ζώα της πόλης»
Pet
19/11/2025 - 23:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέλι: Όταν είναι πολύ γλυκό για να είναι... αληθινό - Οι κίνδυνοι που ενέχουν οι μέθοδοι νόθευσης
Διατροφή
19/11/2025 - 14:00
Το σεξ μπορεί να επιταχύνει την επούλωση των πληγών μειώνοντας το στρες
Υγεία
19/11/2025 - 15:00
Σύγκρουση Λονδίνου–Βρυξελλών για την απαγόρευση καπνίσματος βάσει χρονολογίας γέννησης
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 12:16
Worth Constructions: «Αυξημένων απαιτήσεων το έργο αναβάθμισης του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 23:22
Movember: Ο μήνας που υπενθυμίζει στους άνδρες ότι η πρόληψη σώζει ζωές
Health Talk
19/11/2025 - 09:30
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo