Οι γυναίκες πρέπει να διασφαλίζουν ότι λαμβάνουν επαρκή ποσότητα ωμέγα λιπαρών οξέων στη διατροφή τους, σύμφωνα με ερευνητές, οι οποίοι διαπίστωσαν ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα των εν λόγω ουσιών σε γυναίκες με νόσο Αλτσχάιμερ.
Η σύσταση αυτή βασίζεται σε ανάλυση δειγμάτων αίματος από ασθενείς με Αλτσχάιμερ και υγιή άτομα, η οποία αποκάλυψε ότι τα επίπεδα ακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως εκείνα που περιέχουν ωμέγα λιπαρά οξέα, ήταν έως και 20% χαμηλότερα στις γυναίκες με τη νόσο.
Τα χαμηλά επίπεδα δεν παρατηρήθηκαν σε άνδρες με Αλτσχάιμερ, γεγονός που δείχνει ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των φύλων στον τρόπο με τον οποίο η νόσος εκδηλώνεται και επηρεάζει τη φυσιολογία ενός ατόμου.
«Η διαφορά μεταξύ των φύλων ήταν το πιο συγκλονιστικό και απροσδόκητο εύρημα», δήλωσε η Δρ Cristina Legido-Quigley, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης στο King’s College London, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι η χαμηλή περιεκτικότητα σε αυτά τα συστατικά μπορεί να είναι αιτιολογική για την νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά χρειαζόμαστε κλινικές δοκιμές για να το επιβεβαιώσουμε».
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Παράγοντες όπως η μεγαλύτερη μέση διάρκεια ζωής των γυναικών, οι διαφορές στις ορμόνες, οι ανοσολογικές αντιδράσεις και οι εκπαιδευτικές ευκαιρίες μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου.
Στην τελευταία μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα λιπιδίων, που είναι λιπαρές ενώσεις, στο αίμα 306 ατόμων με Αλτσχάιμερ, 165 ατόμων με ήπια γνωστική δυσλειτουργία και 370 ατόμων που ήταν γνωστικά υγιείς μάρτυρες. Τα λιπίδια μπορεί να είναι κορεσμένα ή ακόρεστα, με τα πρώτα να θεωρούνται γενικά ανθυγιεινά και τα δεύτερα γενικά υγιή.
Οι γυναίκες με νόσο Αλτσχάιμερ είχαν υψηλότερα επίπεδα κορεσμένων λιπιδίων και χαμηλότερα επίπεδα ακόρεστων λιπιδίων από τις γυναίκες με γνωστική υγεία, ένα μοτίβο που δεν παρατηρήθηκε στους άνδρες. Η Legido-Quigley τόνισε ότι, εάν υπεύθυνες είναι οι αλλαγές στο ήπαρ ή στο μεταβολισμό, πιθανότατα λιγότερα ωμέγα λιπαρά οξέα θα φτάνουν στον εγκέφαλο των γυναικών. «Και αυτά τα λιπίδια τροφοδοτούν τον εγκέφαλο», πρόσθεσε.
Δίαιτες πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως η μεσογειακή διατροφή, έχουν από καιρό συνδεθεί με οφέλη για την υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου και άλλων οργάνων. Μια μελέτη από το 2022 διαπίστωσε ότι οι μεσήλικες με υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα είχαν καλύτερη γνωστική λειτουργία από τους άλλους.
Αρκετές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων ωμέγα-3 σε ηλικιωμένους δεν βελτίωσε τη γνωστική τους λειτουργία ούτε ενίσχυσε τις νοητικές ικανότητες σε άτομα που είχαν ήδη διαγνωστεί με άνοια.
Η Legido-Quigley επιθυμεί να διεξαχθεί κλινική δοκιμή για να εξεταστεί εάν τα συμπληρώματα μπορούν να καθυστερήσουν την εμφάνιση της νόσου του Alzheimer ειδικά σε γυναίκες με χαμηλά επίπεδα ακόρεστων λιπαρών οξέων, προσθέτοντας ότι η μείωση μπορεί να αρχίσει να εμφανίζεται όταν οι γυναίκες φτάνουν στην ηλικία των 50 ετών. Εν τω μεταξύ, είπε ότι οι γυναίκες πρέπει να διασφαλίζουν ότι λαμβάνουν ωμέγα λιπαρά οξέα μέσω της διατροφής τους.
Υπάρχουν τρία απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, γνωστά ως ALA, DHA και EPA. Το ALA βρίσκεται σε φυτικά τρόφιμα όπως οι σπόροι τσία, ο λιναρόσπορος και τα καρύδια. Το DHA και το EPA προέρχονται κυρίως από τα ψάρια. Το NHS συνιστά την κατανάλωση δύο μερίδων ψαριού 140 g την εβδομάδα, εκ των οποίων η μία να είναι λιπαρό ψάρι, για την επαρκή πρόσληψη DHA και EPA.