Η τήρηση ενός μοντέλου υγιεινής διατροφής στα 50 και 60 μας δίνει τη δυνατότητα να μειώσουμε όσο περισσότερο γίνεται τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Aging. Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει εδώ και καιρό ότι μια διατροφή βασισμένη στα ψάρια, στα όσπρια και τα λαχανικά και ελάχιστες ζαχαρωτές ή υπερεπεξεργασμένες τροφές μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη της πάθησης που καταστρέφει τη μνήμη έως και κατά 25%.
Πλέον, Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η τήρηση ενός τέτοιου προγράμματος μεταξύ των ηλικιών 48 και 70 ετών βελτιώνει τη δραστηριότητα περιοχών του εγκεφάλου που συνήθως φθίνουν πριν ακόμα και από τη διάγνωση.
Ερευνητές: «Σημαντικά τα ευρήματά μας»
Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσαν επίσης ότι όσοι είχαν λιγότερο λίπος γύρω από τη μέση τους σε αυτό το στάδιο της ζωής τους είχαν καλύτερη μνήμη και πιο ευέλικτη σκέψη όταν έφταναν σε μεγάλη ηλικία. Οι ερευνητές, οι οποίοι χαρακτήρισαν τα ευρήματα της έρευνάς τους «σημαντικά», έκαναν έκκληση στον πληθυσμό να εξετάσει «στρατηγικές βελτίωσης» της διατροφής του προκειμένου να διατηρήσει τη δομή του εγκεφάλου και να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας.
Σε άρθρο τους στο περιοδικό JAMA Network Open, οι ερευνητές έγραψαν τα εξής: «Η παγκόσμια στροφή προς τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες συνδέεται με την αύξηση του επιπολασμού του διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων και της παχυσαρκίας, οι οποίες αποτελούν γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την άνοια. Είναι σημαντικό να εξεταστούν οι επιπτώσεις της συνολικής διατροφής και της κεντρικής παχυσαρκίας στη μνήμη και στις σχετικές περιοχές του εγκεφάλου, όπως ο ιππόκαμπος».
Στη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες 512 Βρετανών επί 11 χρόνια και αξιολόγησαν την αναλογία μέσης- γοφών 664 ατόμων σε διάστημα παρακολούθησης 21 ετών.
Μαγνητικές και τεστ γνωστικής απόδοσης
Απεικονιστικές εξετάσεις όπως η μαγνητική τομογραφία, σε συνδυασμό με τεστ γνωστικής απόδοσης, πραγματοποιήθηκαν στην αρχή της μελέτης και στη συνέχεια ξανά όταν οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 70 ετών για να παρακολουθήσουν την πρόοδο και να εντοπίσουν σημάδια γνωστικής παρακμής.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που ακολουθούσαν μια «καλύτερη μεσήλικη διατροφή» είχαν βελτιωμένη συνδεσιμότητα μεταξύ του αριστερού ιππόκαμπου -του τμήματος του εγκεφάλου που παίζει βασικό ρόλο στην επεξεργασία και τη μνήμη- και του ινιακού λοβού, που βρίσκεται στο πίσω μέρος του εγκεφάλου και είναι κυρίως υπεύθυνος για την οπτική επεξεργασία.
Η βελτίωση της διατροφής συσχετίστηκε επίσης με καλύτερες γλωσσικές δεξιότητες, δήλωσαν οι ερευνητές.
Μεταβολικές αλλαγές και υγεία της καρδιάς
Αυτό το συμπέρασμα έρχεται να υπερθεματίσει σε ευρήματα αμερικανικής έρευνας πέρυσι η οποία έδειξε ότι οι αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία και αυξάνουν τον κίνδυνο ασθενειών - όπως η επιβράδυνση του μεταβολισμού και η φθίνουσα υγεία της καρδιάς - παρουσιάζουν σημαντικές κορυφώσεις στην ηλικία των 44 και 60 ετών.
Για να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο αυτών των δραματικών «κυμάτων» γήρανσης, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ πρότειναν σε όσους πλησιάζουν τα 44 και τα 60 να ασκούνται συχνότερα και να υιοθετούν μια πιο υγιεινή διατροφή.
Μια μελέτη-ορόσημο που είδε το φως της δημοσιότητας μόλις τον περασμένο Ιούλιο έδειξε επίσης ότι σχεδόν οι μισές από όλες τις περιπτώσεις Αλτσχάιμερ θα μπορούσαν να προληφθούν με την αντιμετώπιση 14 παραγόντων του τρόπου ζωής.
Πηγή: Daily Mail