ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα 7 υποκατάστατα ζάχαρης που συνδέονται με επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη

Διατροφή
Freepik
Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Neurology, το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, αποκαλύπτει τώρα ενδείξεις για πιθανώς ισχυρή σύνδεση μεταξύ της χρήσης υποκατάστατων ζάχαρης και της γνωστικής εξασθένησης.
Δευτέρα, 08/09/2025 - 18:00
— Photo: Freepik
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Η πρώτη τεχνητή γλυκαντική ουσία, η σακχαρίνη, κυκλοφόρησε στο εμπόριο στις αρχές του 1900. Από τότε, τα τεχνητά γλυκαντικά και τα υποκατάστατα ζάχαρης με χαμηλές θερμίδες μπήκαν για τα καλά στη ζωή εκατομμυρίων καταναλωτών.

Από τη δεκαετία του 1970, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έχει εγκρίνει συγκεκριμένα υποκατάστατα ζάχαρης για χρήση ως πρόσθετα τροφίμων, όπως η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη, καθώς και κάποιες αλκοόλες σακχάρου όπως η ξυλιτόλη και η ερυθριτόλη. Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται επίσης υποκατάστατα ζάχαρης φυτικής προέλευσης όπως η στέβια και το “φρούτο του μοναχού”.

Αρκετές έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν αναδείξει κάποια οφέλη από τη χρήση υποκατάστατων ζάχαρης, συμπεριλαμβανομένης της ελεγχόμενης αύξησης του σακχάρου για άτομα με διαβήτη και την αρωγή που προσφέρουν στον υπολογισμό των ημερήσιων θερμίδων που λαμβάνει κάποιος.
Ωστόσο, ταυτόχρονα, άλλες μελέτες έχουν εντοπίσει και πιθανούς κινδύνους, όπως η αρνητική επίδραση που φαίνεται να έχουν αυτές οι ουσίες στο μικροβίωμα του εντέρου. Τα γλυκαντικά με χαμηλές θερμίδες έχουν επιπλέον συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων παθήσεων, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο, μεταβολικό σύνδρομο, παχυσαρκία, ημικρανία και καρκίνος.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Neurology, το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, αποκαλύπτει τώρα και ενδείξεις για πιθανώς ισχυρή σύνδεση μεταξύ της χρήσης υποκατάστατων ζάχαρης και της γνωστικής εξασθένησης.

Εστιάζοντας σε 7 υποκατάστατα

Στη μελέτη τους, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στα τεχνητά γλυκαντικά ασπαρτάμη, σακχαρίνη, ακεσουλφάμη-Κ, ερυθριτόλη, ξυλιτόλη, σορβιτόλη και ταγατόζη.

«Προηγούμενες μελέτες είχαν ήδη δείξει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά συνδέονταν με διάφορες παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η κατάθλιψη, αλλά η πιθανή επίδρασή τους στη γνωστική λειτουργία δεν είχε διερευνηθεί», εξηγεί η Claudia Kimie Suemoto, MD, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια γεροντολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία και επικεφαλής συγγραφέας αυτής της έρευνας.

62% ταχύτερη μείωση της γνωστικής λειτουργίας

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι συμμετέχοντες στη μελέτη που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα υποκατάστατων ζάχαρης - κατά μέσο όρο 191 mg/ημέρα - είχαν 62% ταχύτερη μείωση στις συνολικές δεξιότητες σκέψης και μνήμης τους, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν περίπου 20 mg/ημέρα.

«Ενώ η μελέτη μας δεν μπορεί να αποδείξει την αιτιώδη συνάφεια, αυτό το μέγεθος συσχέτισης εγείρει ανησυχία ότι η συχνή κατανάλωση γλυκαντικών δεν είναι μια ακίνδυνη συνήθεια και υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερη έρευνα» επισημαίνει η Δρ. Suemoto προσθέτοντας ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες τεχνητών γλυκαντικών εμφάνισαν μείωση στη μνήμη και στις συνολικές δεξιότητες σκέψης παρόμοιες με αυτές που θα ήταν αναμενόμενες μετά από επιπλέον 1,6 χρόνια βιολογικής γήρανσης.

«Αυτός ο υπολογισμός είναι απλώς ένας τρόπος για να διευκολυνθεί η ερμηνεία των στατιστικών αποτελεσμάτων», αναφέρει. «Δεν σημαίνει ότι κάποιος αρχίζει αμέσως να αισθάνεται γηραιότερος, αλλά ότι η εγκεφαλική του λειτουργία είναι εκείνη που μπορεί να γερνάει με ταχύτερο ρυθμό. Έχει σημασία ότι ακόμη και μικρές επιταχύνσεις στη γνωστική παρακμή, όταν συσσωρεύονται με την πάροδο των ετών, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρης ή πιο σοβαρής βλάβης αργότερα στη ζωή», καταλήγει.

Ποιοι πλήττονται περισσότερο

Οι ερευνητές ομαδοποιώντας τα χαρακτηριστικά εκείνων που παρουσίασαν στο τέλος της μελέτης την ταχύτερη γνωστική εξασθένηση, κατέληξαν σε τρία στοιχεία αναφοράς. Το πρώτο αφορούσε την μεγάλη κατανάλωση, το δεύτερο την ηλικία και το τρίτο προϋπάρχοντα διαβήτη.

«Ένα από τα πιο εκπληκτικά ευρήματα για μένα ήταν ότι η συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης γλυκαντικών και της γνωστικής εξασθένησης ήταν σημαντική μόνο μεταξύ των συμμετεχόντων ηλικίας κάτω των 60 ετών», τόνισε η Δρ. Suemoto. «Περίμενα ότι η σύνδεση θα ήταν πιο εμφανής σε ηλικιωμένους ενήλικες, καθώς αυτοί διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο άνοιας και γνωστικής έκπτωσης. Αντίθετα, τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η έκθεση σε γλυκαντικά στη μέση ηλικία μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής, κάτι που είναι σημαντικό επειδή η μέση ηλικία είναι μια κρίσιμη περίοδος για τον καθορισμό της πορείας της υγείας του εγκεφάλου».

Η γνωστική εξασθένηση και η άνοια πιστεύεται ότι αρχίζουν να αναπτύσσονται δεκαετίες πριν τα συμπτώματα γίνουν αισθητά, λένε οι ειδικοί, και υπογραμμίζουν τη σημασία του να αντιληφθούμε όλοι ότι οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζουν από νωρίς στη ζωή μας και την μελλοντική υγεία του εγκεφάλου μας.

Που κρύβεται το «γιατί»

Για τον Kamal Wagle, MD, γεροντολόγο στο Κέντρο Απώλειας Μνήμης και Υγείας Εγκεφάλου του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Hackensack στο Νιου Τζέρσεϊ, τα ευρήματα της μελέτης είναι αξιοσημείωτα ωστόσο αποδεικνύουν συσχέτιση αλλά όχι αιτιώδη συνάφεια.

«Ενώ το εύρημα ότι η υψηλή κατανάλωση συνδέεται με ταχύτερη μείωση είναι άκρως προβληματικό, είναι σημαντικό να επισημανθεί αμέσως αυτό που επεσήμαναν οι ίδιοι οι ερευνητές: αυτή η μελέτη δείχνει μια σύνδεση, όχι μια αιτία. Δεν αποδεικνύει ότι τα γλυκαντικά είναι υπεύθυνα για τη γνωστική παρακμή. Είναι πιθανό να παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής που σχετίζονται με την υψηλή κατανάλωση γλυκαντικών. Το γεγονός ότι η σύνδεση ήταν ισχυρότερη σε άτομα κάτω των 60 ετών και σε άτομα με διαβήτη είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και μας λέει πού πρέπει να εστιάσουμε με περισσότερη προσοχή», υποστηρίζει ο Wagle.

Μειώνοντας την πρόσληψη τεχνητών γλυκαντικών

Με δεδομένο ότι τα γλυκαντικά που εξετάστηκαν είναι από τα πλέον δημοφιλή και βρίσκονται σε μια ευρεία γκάμα τροφίμων, πόσο εύκολο είναι τελικά να μειώσει κάποιος την κατανάλωση τους;
Η διατροφολόγος Monique Richard, MS, RDN, LDN, δίνει κάποιες συμβουλές σε αυτή την κατεύθυνση.

Διεξοδικός έλεγχος: “Σαρώστε” τις ετικέτες των τροφίμων που καταναλώνετε τακτικά εντοπίζοντας την περιεκτικότητα τους σε κοινά γλυκαντικά όπως ασπαρτάμη, σουκραλόζη, σακχαρίνη, ακεσουλφάμη-Κ, νεοτάμη, και ερυθριτόλη/ξυλιτόλη ώστε να μπορείτε να παρακολουθήσετε την εβδομαδιαία ποσότητα που λαμβάνετε.

Σταδιακή μείωση της πρόσληψης: Δοκιμάστε να μειώσετε, κατά 25% ή 50%, την ποσότητα γλυκαντικού που χρησιμοποιείτε σε διάστημα δύο έως τεσσάρων εβδομάδων με στόχο να φτάσετε κάποια στιγμή σε μηδενική πρόσληψη.

Το γευστικό τεστ του μήλου: Σε μια κλίμακα από 1-10, με το 10 να είναι πολύ γλυκό, πώς βαθμολογείτε ένα μήλο; Το αποτέλεσμα θα δείξει την αντίδραση των γευστικών καλύκων του σώματος σας αφού συχνά όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από τρόφιμα με τεχνητά γλυκαντικά σταματούν να αισθάνονται την φυσική γλυκύτητα κάποιων τροφίμων όπως είναι τα φρούτα. Με την πάροδο του χρόνου ωστόσο, οι γευστικοί κάλυκες μπορούν να «επανεκπαιδευτούν» και το ραντάρ «φυσικά γλυκιάς» αίσθησης να αποκατασταθεί.

Αντικαταστήστε τα γλυκαντικά με τη βοήθεια της όσφρησης: Χρησιμοποιήστε βανίλια, κανέλα, κακάο, ξύσμα εσπεριδοειδών, τζίντζερ, μέντα ή κάρδαμο, δηλαδή τρόφιμα με έντονη και ευχάριστη μυρωδιά που μπορούν να ενισχύσουν την απόλαυση του καφέ ή του γιαουρτιού λόγου χάρη, χωρίς την ανάγκη για επιπλέον γλυκύτητα.

Χρησιμοποιήστε με φειδώ φυσικά γλυκαντικά: Δοκιμάστε μέλι, σιρόπι σφενδάμου, φρούτα, καθαρό ζαχαροκάλαμο ή αγαύη για να γλυκάνετε ποτά, αρτοσκευάσματα, ντρέσινγκ, σάλτσες ή επιδόρπια - μικρή μόνο ποσότητα αρκεί για να ικανοποιήσει την λαχτάρα για κάτι γλυκό.

Πηγή: Medical News Today

  • ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΖΑΧΑΡΗΣ
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
  • ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
  • ΜΝΗΜΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Αθώο» το κρέας: Nέα μελέτη αμφισβητεί την συσχέτισή του με αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου
«Αθώο» το κρέας: Nέα μελέτη αμφισβητεί την συσχέτισή του με αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου 05 Σεπτεμβρίου 2025
Γιατί τα συντηρημένα λαχανικά μπορούν να αποδειχθούν θανατηφόφρα 10 Σεπτεμβρίου 2025
Γιατί τα συντηρημένα λαχανικά μπορούν να αποδειχθούν θανατηφόφρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προς μία «καθολική» θεραπεία κατά της εποχικής γρίπης; Κοκτέιλ αντισωμάτων στοχεύει στο αδύνατο σημείο του ιού
Υγεία
11/09/2025 - 11:00

Προς μία «καθολική» θεραπεία κατά της εποχικής γρίπης; Κοκτέιλ αντισωμάτων στοχεύει στο αδύνατο σημείο του ιού

Οι επιστήμονες πιο κοντά στη λύση για δυνατά οστά για μια ζωή
Υγεία
11/09/2025 - 10:00

Οι επιστήμονες πιο κοντά στη λύση για δυνατά οστά για μια ζωή

Καρκίνος τραχήλου- κεφαλής από τον ιό HPV: Απλή εξέταση αίματος τον εντοπίζει 10 χρόνια πριν τα συμπτώματα
Υγεία
10/09/2025 - 18:00

Καρκίνος τραχήλου- κεφαλής από τον ιό HPV: Απλή εξέταση αίματος τον εντοπίζει 10 χρόνια πριν τα συμπτώματα

Γρίπη: Η πρωτεΐνη που ευθύνεται για την πιο σοβαρή νόσηση των ηλικιωμένων
Υγεία
09/09/2025 - 13:00

Γρίπη: Η πρωτεΐνη που ευθύνεται για την πιο σοβαρή νόσηση των ηλικιωμένων

Η γιόγκα είναι λιγότερο αποτελεσματική από την παραδοσιακή άσκηση στη βελτίωση της αγγειακής και καρδιακής λειτουργίας
Fitness
09/09/2025 - 14:03

Η γιόγκα είναι λιγότερο αποτελεσματική από την παραδοσιακή άσκηση στη βελτίωση της αγγειακής και καρδιακής λειτουργίας

Lancet: Το 44% των ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω με διαβήτη δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους
Υγεία
09/09/2025 - 11:00

Lancet: Το 44% των ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω με διαβήτη δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προς μία «καθολική» θεραπεία κατά της εποχικής γρίπης; Κοκτέιλ αντισωμάτων στοχεύει στο αδύνατο σημείο του ιού
Υγεία
11/09/2025 - 11:00
Οι επιστήμονες πιο κοντά στη λύση για δυνατά οστά για μια ζωή
Υγεία
11/09/2025 - 10:00
Τα SOS για την επιστροφή στο σχολείο: Οδηγίες για την προστασία της υγείας και της ηρεμίας του παιδιού
Health Talk
11/09/2025 - 09:00
EFPIA για ομιλία φον ντερ Λάιεν: Η δυναμική στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα βιοτεχνολογίας δεν πρέπει να χαθεί
Πολιτική Υγείας
11/09/2025 - 08:51
ΕΟΔΥ: 75 συνολικά κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και 5 θάνατοι
Υγεία
11/09/2025 - 08:16
Γιατί τα συντηρημένα λαχανικά μπορούν να αποδειχθούν θανατηφόφρα
Διατροφή
10/09/2025 - 19:16
Καρκίνος τραχήλου- κεφαλής από τον ιό HPV: Απλή εξέταση αίματος τον εντοπίζει 10 χρόνια πριν τα συμπτώματα
Υγεία
10/09/2025 - 18:00
Επιστροφή στο σχολείο: Γιατί είναι απαραίτητος ο οφθαλμολογικός έλεγχος;
Health Talk
10/09/2025 - 17:00
Συναγερμός για τις επιπτώσεις της ρύπανσης του περιβάλλοντος στην υγεία: Όταν ο αέρας αρρωσταίνει
Υγεία
10/09/2025 - 16:00
Novo Nordisk: Περικοπές 9.000 θέσεων εργασίας εν μέσω αυξανόμενου ανταγωνισμού
Pharma Policy
10/09/2025 - 15:00
Φωτιά στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Οι υποψίες για ηλεκτρικό πατίνι στον 3ο όροφο
Επικαιρότητα
10/09/2025 - 14:29
Οι Γιατροί του Κόσμου καταδικάζουν την απαράδεκτη καταστροφή κλινικής τους στη Γάζα
Επικαιρότητα
10/09/2025 - 14:00
Γεωργιάδης για φακελάκι στο Ιπποκράτειο: Καμία τέτοια περίπτωση δεν είναι ανεκτή
Πολιτική Υγείας
10/09/2025 - 13:12
Η Lilly λανσάρει πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης για την επιτάχυνση της ανακάλυψης νέων φαρμάκων
Pharma News
10/09/2025 - 13:00
Η γρίπη και ο κορονοϊός ενεργοποιούν τα καρκινικά κύτταρα - Τι έδειξαν πρόσφατες έρευνες
Υγεία
10/09/2025 - 12:00
Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη θα ηγηθεί στον τομέα της υγείας
Πολιτική Υγείας
10/09/2025 - 11:48
Φακελάκι σε γιατρό του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου: Πληθαίνουν οι καταγγελίες
Επικαιρότητα
10/09/2025 - 11:17
Θεοδωρικάκος: "Το νέο παραγωγικό πρότυπο της Ελλάδας αναδεικνύεται στην επένδυση της ELPEN"
Pharma News
10/09/2025 - 11:06
UNICEF: Τα παιδιά σχολικής ηλικίας με παχυσαρκία ξεπερνούν για πρώτη φορά αυτά με υποσιτισμό
Πολιτική Υγείας
10/09/2025 - 10:54
Η ΒΑΤ παρουσίασε την παγκόσμια πλατφόρμα OmniTM
Digital Health
10/09/2025 - 10:30
Ρομποτικό σπέρμα: Το μέλλον στη μάχη κατά της υπογονιμότητας και της αντιμετώπισης γυναικολογικών παθήσεων
Digital Health
10/09/2025 - 09:35
Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Ο ρόλος της μυο-ινοσιτόλης στη ρύθμιση του κύκλου και την προστασία της γονιμότητας
Pharma News
10/09/2025 - 09:15
«Εξολοθρευτής» μικροβίων από ελληνικό πανεπιστήμιο μειώνει κατά 90% το ιϊκό φορτίο σε βαγόνι σε 15 λεπτά
Υγεία
10/09/2025 - 08:41
Επίσημη παρουσίαση στη ΔΕΘ της εφαρμογής ΑΙ για την επαλήθευση της ηλικίας αγοραστών καπνικών ειδών
Επικαιρότητα
09/09/2025 - 21:07
InterMed: Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας σε συμπλήρωμα διατροφής με εκχύλισμα ελιάς
Pharma News
09/09/2025 - 20:15
THI και GIVMED: Ενίσχυση 23 κοινωφελών οργανισμών που φροντίζουν ηλικιωμένους
Επικαιρότητα
09/09/2025 - 19:00
Η τέχνη της απόλαυσης "φάρμακο" για τη μελαγχολία του φθινοπώρου - Οι ειδικοί εξηγούν
Ψυχική Υγεία
09/09/2025 - 18:00
Πόνος στη σπονδυλική στήλη: Πότε δεν πρέπει να υποτιμάται
Health Talk
09/09/2025 - 17:02
ΠΑΓΝΗ: Ασθενής τραυματίστηκε στο κεφάλι από κομμάτι οροφής που υποχώρησε λόγω διαρροής από καζανάκι
Επικαιρότητα
09/09/2025 - 16:42
Ψυχογενής ωταλγία: Τι την προκαλεί, πώς αντιμετωπίζεται
Health Talk
09/09/2025 - 16:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΟΕΡΓΙ για δηλώσεις του Υπουργού Υγείας στη ΔΕΘ: Το clawback είναι ανθρωπιστική κρίση, όχι “τεχνικό μέτρο”
Πολιτική Υγείας
08/09/2025 - 11:23
Γεωργιάδης: Ενέργειες για να ενταχθούν οι νοσηλευτές στα βαρέα και ανθυγιεινά μέσα στο 2026
Πολιτική Υγείας
08/09/2025 - 15:02
Η γρίπη και ο κορονοϊός ενεργοποιούν τα καρκινικά κύτταρα - Τι έδειξαν πρόσφατες έρευνες
Υγεία
10/09/2025 - 12:00
Παχυσαρκία: Ο νέος, πιο αξιόπιστος δείκτης για τη διάγνωσή της καρδιαγγειακής επιβάρυνσης
Υγεία
09/09/2025 - 10:00
Θεμιστοκλέους: Ενισχύουμε τις αεροδιακομιδές και δημιουργούμε περισσότερες γέφυρες ζωής σαν του μικρού Λεωνίδα
Πολιτική Υγείας
08/09/2025 - 14:18
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo