ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Αθώο» το κρέας: Nέα μελέτη αμφισβητεί την συσχέτισή του με αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου

Διατροφή
Freepik
Αρκετές μελέτες είχαν καταλήξει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρέατος, αυγών ή γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο ή καρδιακές παθήσεις, προκρίνοντας ως μια ασφαλέστερη και πιο υγιεινή επιλογή τα τρόφιμα φυτικής πρωτεΐνης.
Παρασκευή, 05/09/2025 - 18:00
— Photo: Freepik
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Άπειρο μελάνι έχει χυθεί τις τελευταίες δεκαετίες σε επιστημονικές δημοσιεύσεις αναφορικά με το ερώτημα κατά πόσον η ζωική πρωτεΐνη είναι επιβλαβής για τον οργανισμό.

Αρκετές μελέτες είχαν καταλήξει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρέατος, αυγών ή γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο ή καρδιακές παθήσεις, προκρίνοντας ως μια ασφαλέστερη και πιο υγιεινή επιλογή τα τρόφιμα φυτικής πρωτεΐνης.

Ωστόσο, η ανάλυση μιας ευρείας αμερικανικής μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism καταλήγει σε μια νέα ανατροπή καθώς υποστηρίζει ότι η κατανάλωση τυπικών ποσοτήτων, τόσο ζωικών όσο και φυτικών πρωτεϊνών, δεν φαίνεται να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου ή των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ο πόλεμος για την ζωική πρωτεΐνη

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης προέρχονται από την Τρίτη Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES III), η οποία συνέλλεξε πληροφορίες από περισσότερους από 15.000 Αμερικανούς ενήλικες μεταξύ των ετών1988 και 1994.

Οι συμμετέχοντες ήταν 19 ετών και άνω κατά τη στιγμή της εγγραφής και τα διατροφικά τους δεδομένα αξιολογούνταν αδειάλειπτα.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ερευνητές επίσης κατέγραφαν όλους τους θανάτους που προέκυπταν από οποιαδήποτε αιτία.

Η συγκεκριμένη μελέτη προχώρησε ένα βήμα παραπέρα ενσωματώνοντας στα δεδομένα που κατέγραφε και μετρήσεις αίματος του ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα 1 (IGF-1).
Αυτή η ορμόνη έχει προσελκύσει την προσοχή σε προηγούμενες έρευνες αφού υψηλότερα επίπεδα της συσχετίζονταν μερικές φορές με την ανάπτυξη καρκίνου και μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας.

Επειδή πολλοί παράγοντες του τρόπου ζωής επηρεάζουν επίσης τους δείκτες υγείας, η ανάλυση των στοιχείων διαφοροποιούνταν, ανάλογα με την ηλικία του κάθε συμμετέχοντα, το φύλο, τη χρήση καπνικών προϊόντων, τη σωματική δραστηριότητα και τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.

Τι έδειξε η ανάλυση των δεδομένων

Αφού εξέτασαν τα στοιχεία οι ερευνητές τελικά δεν εντόπισαν αποδείξεις για το αν η κατανάλωση περισσότερης ζωικής ή φυτικής πρωτεΐνης αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.


Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα τους, οι συμμετέχοντες που είχαν σταθερά υψηλότερη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης διέτρεχαν ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από κακοήθειες.

Η ερευνητική ομάδα επιπλέον προχώρησε στην σύγκριση των δικών της ευρημάτων με προηγούμενες επιστημονικές εργασίες που είχαν δείξει ισχυρή σύνδεση μεταξύ πρωτεΐνης και θνησιμότητας.


Όπως εκτιμούν, τα αντικρουόμενα αποτελέσματα με πρωθύστερες έρευνες για το ίδιο θέμα μπορεί να οφείλονται στη διαφορετική μεθοδολογία.

Ενώ παλαιότερες μελέτες συχνά βασίζονταν σε λιγότερο ακριβείς τρόπους εκτίμησης της πρόσληψης πρωτεΐνης, αυτή η ανάλυση χρησιμοποίησε πιο προηγμένες τεχνικές μοντελοποίησης για την καλύτερη καταγραφή των μακροπρόθεσμων διατροφικών προτύπων.

Τελικά, πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε;

Η Avery Zenker, αρθρογράφος ιατρικών θεμάτων, σημείωσε ότι «βάση αυτής της μελέτης, διαπιστώνεται ότι η υπέρβαση της ελάχιστης συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης των 0,8 γραμμαρίων πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους δεν φάνηκε να μειώνει τη διάρκεια ζωής», προσθέτοντας ότι η υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης εξακολουθούσε να βρίσκεται εντός των συνιστώμενων ορίων μεταξύ 10-35% των συνολικών θερμίδων.

Ωστόσο, οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι δεν είναι ίδιας θρεπτικής αξίας όλες οι πηγές πρωτεΐνης καθώς η νέα έρευνα δεν ανατρέπει προηγούμενες μελέτες που έχουν συνδέσει την υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένου κρέατος με αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία.


Εξάλλου, τονίζεται, υπάρχουν και πρόσθετα διατροφικά στοιχεία που διαφοροποιούν τις πρωτεϊνούχες τροφές και το πώς επηρεάζουν την υγεία, όπως οι βιταμίνες που εμπεριέχουν, τα μέταλλα, οι φυτικές ίνες, τα λιπαρά, οι υδατάνθρακες και τυχόν φυτοθρεπτικά συστατικά.

Διαφορετικές ανάγκες αλλάζουν την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα

Οι διατροφολόγοι προσθέτουν επιπλέον ότι τελικά είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει μια ενιαία σύσταση για την κατανάλωση πρωτεΐνης που να καλύπτει τους πάντες.

«Ορισμένες ομάδες του πληθυσμού μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόζουν την πρόσληψη πρωτεΐνης τους ανάλογα με τις περιστάσεις και τον τρόπο ζωής τους», εξηγεί η Maura Donovan, πιστοποιημένη αθλητική διαιτολόγος και Ειδικός Ιατρικής Εκπαίδευσης για την Αθλητική Διατροφή στο Thorne.

Όπως επισημαίνει, λόγου χάρη, οι ηλικιωμένοι μπορούν να επωφεληθούν από μια υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης καθώς αυτό θα τους βοηθήσει να διατηρήσουν τη μυϊκή μάζα τους.

«[Οι αθλητές] έχουν αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνη λόγω της ανάγκης για γρήγορη αποκατάσταση και αποκατάσταση των μυών μετά από σωματική δραστηριότητα», προσθέτει.

«Επιπλέον, τα άτομα που αναρρώνουν από ασθένεια ή τραυματισμό μπορούν να επωφεληθούν από επιπλέον πρωτεΐνη για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ οι χορτοφάγοι και οι vegan θα πρέπει να συνδυάζουν διαφορετικές πηγές φυτικής πρωτεΐνης για να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν ένα πλήρες προφίλ αμινοξέων», καταλήγει η Donovan.

Πηγές: Healthline, Canadian Science Publishing

Τελευταία τροποποίηση στις 05/09/2025 - 14:05
  • ΚΡΕΑΣ
  • ΠΡΟΩΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ
  • ΕΡΕΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο χρόνος των γευμάτων στην τρίτη ηλικία μπορεί να έχει σημασία για την υγεία και τη μακροζωία
Ο χρόνος των γευμάτων στην τρίτη ηλικία μπορεί να έχει σημασία για την υγεία και τη μακροζωία 04 Σεπτεμβρίου 2025
Τα 7 υποκατάστατα ζάχαρης που συνδέονται με επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη 08 Σεπτεμβρίου 2025
Τα 7 υποκατάστατα ζάχαρης που συνδέονται με επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ερευνητές προσπαθούν να χαρτογραφήσουν την έκτη αίσθηση
Υγεία
19/10/2025 - 08:58

Ερευνητές προσπαθούν να χαρτογραφήσουν την έκτη αίσθηση

Ο ΕΜΑ ενέκρινε την πρώτη θεραπεία για σοβαρή χρόνια πνευμονική νόσο
Pharma Policy
17/10/2025 - 15:42

Ο ΕΜΑ ενέκρινε την πρώτη θεραπεία για σοβαρή χρόνια πνευμονική νόσο

Ένα βήμα πριν από την φαρμακευτική αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας
Pharma News
17/10/2025 - 15:13

Ένα βήμα πριν από την φαρμακευτική αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας

Πρόγραμμα χαλάρωσης μέσω smartphone βοηθάει σημαντικά ασθενείς με οξεία ημικρανία
Digital Health
17/10/2025 - 13:00

Πρόγραμμα χαλάρωσης μέσω smartphone βοηθάει σημαντικά ασθενείς με οξεία ημικρανία

Γιατί ο βαθύς αναστεναγμός κάνει καλό - Πώς προκύπτει η ανακούφιση
Υγεία
17/10/2025 - 12:00

Γιατί ο βαθύς αναστεναγμός κάνει καλό - Πώς προκύπτει η ανακούφιση

Φάρμακα για τον διαβήτη βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου σε πρώιμο στάδιο Αλτσχάιμερ
Pharma News
17/10/2025 - 11:00

Φάρμακα για τον διαβήτη βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου σε πρώιμο στάδιο Αλτσχάιμερ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ερευνητές προσπαθούν να χαρτογραφήσουν την έκτη αίσθηση
Υγεία
19/10/2025 - 08:58
Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου: Η σημασία της εξατομικευμένης αντιμετώπισης
Health Talk
18/10/2025 - 14:04
Τι τρώνε οι γιατροί όταν είναι αδιάθετοι, γριπιασμένοι και πονοκεφαλιασμένοι
Διατροφή
18/10/2025 - 11:44
Ο EMA ενέκρινε δύο νέα φάρμακα για θρομβοπενία και χρόνια πνευμονική νόσο
Pharma Policy
18/10/2025 - 11:19
Ξυλιτόλη: Είναι η εναλλακτική λύση αντί της ζάχαρης; - Οφέλη και παρενέργειες
Διατροφή
18/10/2025 - 10:57
Επικίνδυνο χημικό σε πιπίλες - Συνδέεται με καρκίνο, παχυσαρκία και υπογονιμότητα
Υγεία
18/10/2025 - 10:38
H Α’ Ογκολογική Κλινική του Metropolitan Hospital σε κλινική μελέτη για το μεταστατικό μελάνωμα
Υπηρεσίες Υγείας
18/10/2025 - 10:22
Η Brains ICS στη νέα ψηφιακή εποχή - Συνδέει τη στρατηγική με την τεχνητή νοημοσύνη και την Υγεία
Digital Health
18/10/2025 - 07:12
Θεσσαλονίκη: Οι θεματικές ενότητες στο 15ο Συνέδριο επεμβατικής καρδιολογίας και ηλεκτροφυσιολογίας
Επικαιρότητα
18/10/2025 - 03:31
Η φαρμακοβιομηχανία Merck ανακοίνωσε μειώσεις σε σκευάσματά της που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ
Pharma News
18/10/2025 - 00:06
Πενικιλίνη: Η πραγματικότητα για την αλλεργία
Health Talk
17/10/2025 - 19:38
Κατάθλιψη και καρδιομεταβολικά νοσήματα: Νέα μελέτη αναδεικνύει τη μεταξύ τους σύνδεση
Υγεία
17/10/2025 - 19:07
ΕΛΕΤΕΜ: Το «κλειδί» κάθε γυναίκας για υγεία και ευεξία στην εμμηνόπαυση
Υγεία
17/10/2025 - 17:53
Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει στις δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού
Πολιτική Υγείας
17/10/2025 - 17:37
Σύλληψη 60χρονου για απόπειρα παράνομης εισαγωγής εμβολίων κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
17/10/2025 - 17:13
O ΕΦΕΤ ανακαλεί από την αγορά παρτίδα γνωστού κέικ σταφίδας
Επικαιρότητα
17/10/2025 - 16:52
Patients’ Summit 2025 – Η γιορτή των ασθενών επιστρέφει για τρίτη συνεχή χρονιά!
Patient Talk
17/10/2025 - 16:38
ΕΟΜ: Στους 15.000 οι νέοι δωρητές οργάνων μέσα σε δέκα ημέρες
Πολιτική Υγείας
17/10/2025 - 16:26
Aνακαλύφθηκε νέος τύπος διαβήτη σε μωρά πριν από την ηλικία των 6 μηνών
Υγεία
17/10/2025 - 16:04
Ο ΕΜΑ ενέκρινε την πρώτη θεραπεία για σοβαρή χρόνια πνευμονική νόσο
Pharma Policy
17/10/2025 - 15:42
Ένα βήμα πριν από την φαρμακευτική αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας
Pharma News
17/10/2025 - 15:13
Απάντηση ΠΙΣ στην ΠΑΝΔΗΚΙ: «Ψεύδη ότι στο ερωτηματολόγιο υπάρχει αναφορά στο ψευδοκράτος»
Επικαιρότητα
17/10/2025 - 14:51
Εκδήλωση των φυσικοθεραπευτών στο Περιστέρι για το «Έτος Υγιούς Γήρανσης»
Υγεία
17/10/2025 - 14:34
Γιατί οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από σκλήρυνση κατά πλάκας και Αλτσχάιμερ
Υγεία
17/10/2025 - 14:17
Τα γενέθλια του Κέντρου Ημέρας «Ανάσα» με επιστημονική εκδήλωση για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής
Patient Talk
17/10/2025 - 13:54
ΠΙΣ: «Καταδικάζουμε την επέμβαση της Αστυνομίας στο Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ»
Επικαιρότητα
17/10/2025 - 13:31
Η Ιουλία Τσέτη παρούσα και στο 9ο Sustainability Summit του ECONOMIST
Pharma News
17/10/2025 - 13:18
Πρόγραμμα χαλάρωσης μέσω smartphone βοηθάει σημαντικά ασθενείς με οξεία ημικρανία
Digital Health
17/10/2025 - 13:00
Γιατί ο βαθύς αναστεναγμός κάνει καλό - Πώς προκύπτει η ανακούφιση
Υγεία
17/10/2025 - 12:00
Φάρμακα για τον διαβήτη βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου σε πρώιμο στάδιο Αλτσχάιμερ
Pharma News
17/10/2025 - 11:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εκδήλωση των φυσικοθεραπευτών στο Περιστέρι για το «Έτος Υγιούς Γήρανσης»
Υγεία
17/10/2025 - 14:34
Γιατί ο βαθύς αναστεναγμός κάνει καλό - Πώς προκύπτει η ανακούφιση
Υγεία
17/10/2025 - 12:00
Πρόγραμμα χαλάρωσης μέσω smartphone βοηθάει σημαντικά ασθενείς με οξεία ημικρανία
Digital Health
17/10/2025 - 13:00
Γιατί οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από σκλήρυνση κατά πλάκας και Αλτσχάιμερ
Υγεία
17/10/2025 - 14:17
Φάρμακα για τον διαβήτη βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου σε πρώιμο στάδιο Αλτσχάιμερ
Pharma News
17/10/2025 - 11:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo