ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Αθώο» το κρέας: Nέα μελέτη αμφισβητεί την συσχέτισή του με αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου

Διατροφή
Freepik
Αρκετές μελέτες είχαν καταλήξει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρέατος, αυγών ή γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο ή καρδιακές παθήσεις, προκρίνοντας ως μια ασφαλέστερη και πιο υγιεινή επιλογή τα τρόφιμα φυτικής πρωτεΐνης.
Παρασκευή, 05/09/2025 - 18:00
— Photo: Freepik
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Άπειρο μελάνι έχει χυθεί τις τελευταίες δεκαετίες σε επιστημονικές δημοσιεύσεις αναφορικά με το ερώτημα κατά πόσον η ζωική πρωτεΐνη είναι επιβλαβής για τον οργανισμό.

Αρκετές μελέτες είχαν καταλήξει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρέατος, αυγών ή γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο ή καρδιακές παθήσεις, προκρίνοντας ως μια ασφαλέστερη και πιο υγιεινή επιλογή τα τρόφιμα φυτικής πρωτεΐνης.

Ωστόσο, η ανάλυση μιας ευρείας αμερικανικής μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism καταλήγει σε μια νέα ανατροπή καθώς υποστηρίζει ότι η κατανάλωση τυπικών ποσοτήτων, τόσο ζωικών όσο και φυτικών πρωτεϊνών, δεν φαίνεται να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου ή των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ο πόλεμος για την ζωική πρωτεΐνη

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης προέρχονται από την Τρίτη Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES III), η οποία συνέλλεξε πληροφορίες από περισσότερους από 15.000 Αμερικανούς ενήλικες μεταξύ των ετών1988 και 1994.

Οι συμμετέχοντες ήταν 19 ετών και άνω κατά τη στιγμή της εγγραφής και τα διατροφικά τους δεδομένα αξιολογούνταν αδειάλειπτα.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ερευνητές επίσης κατέγραφαν όλους τους θανάτους που προέκυπταν από οποιαδήποτε αιτία.

Η συγκεκριμένη μελέτη προχώρησε ένα βήμα παραπέρα ενσωματώνοντας στα δεδομένα που κατέγραφε και μετρήσεις αίματος του ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα 1 (IGF-1).
Αυτή η ορμόνη έχει προσελκύσει την προσοχή σε προηγούμενες έρευνες αφού υψηλότερα επίπεδα της συσχετίζονταν μερικές φορές με την ανάπτυξη καρκίνου και μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας.

Επειδή πολλοί παράγοντες του τρόπου ζωής επηρεάζουν επίσης τους δείκτες υγείας, η ανάλυση των στοιχείων διαφοροποιούνταν, ανάλογα με την ηλικία του κάθε συμμετέχοντα, το φύλο, τη χρήση καπνικών προϊόντων, τη σωματική δραστηριότητα και τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.

Τι έδειξε η ανάλυση των δεδομένων

Αφού εξέτασαν τα στοιχεία οι ερευνητές τελικά δεν εντόπισαν αποδείξεις για το αν η κατανάλωση περισσότερης ζωικής ή φυτικής πρωτεΐνης αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.


Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα τους, οι συμμετέχοντες που είχαν σταθερά υψηλότερη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης διέτρεχαν ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από κακοήθειες.

Η ερευνητική ομάδα επιπλέον προχώρησε στην σύγκριση των δικών της ευρημάτων με προηγούμενες επιστημονικές εργασίες που είχαν δείξει ισχυρή σύνδεση μεταξύ πρωτεΐνης και θνησιμότητας.


Όπως εκτιμούν, τα αντικρουόμενα αποτελέσματα με πρωθύστερες έρευνες για το ίδιο θέμα μπορεί να οφείλονται στη διαφορετική μεθοδολογία.

Ενώ παλαιότερες μελέτες συχνά βασίζονταν σε λιγότερο ακριβείς τρόπους εκτίμησης της πρόσληψης πρωτεΐνης, αυτή η ανάλυση χρησιμοποίησε πιο προηγμένες τεχνικές μοντελοποίησης για την καλύτερη καταγραφή των μακροπρόθεσμων διατροφικών προτύπων.

Τελικά, πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε;

Η Avery Zenker, αρθρογράφος ιατρικών θεμάτων, σημείωσε ότι «βάση αυτής της μελέτης, διαπιστώνεται ότι η υπέρβαση της ελάχιστης συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης των 0,8 γραμμαρίων πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους δεν φάνηκε να μειώνει τη διάρκεια ζωής», προσθέτοντας ότι η υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης εξακολουθούσε να βρίσκεται εντός των συνιστώμενων ορίων μεταξύ 10-35% των συνολικών θερμίδων.

Ωστόσο, οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι δεν είναι ίδιας θρεπτικής αξίας όλες οι πηγές πρωτεΐνης καθώς η νέα έρευνα δεν ανατρέπει προηγούμενες μελέτες που έχουν συνδέσει την υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένου κρέατος με αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία.


Εξάλλου, τονίζεται, υπάρχουν και πρόσθετα διατροφικά στοιχεία που διαφοροποιούν τις πρωτεϊνούχες τροφές και το πώς επηρεάζουν την υγεία, όπως οι βιταμίνες που εμπεριέχουν, τα μέταλλα, οι φυτικές ίνες, τα λιπαρά, οι υδατάνθρακες και τυχόν φυτοθρεπτικά συστατικά.

Διαφορετικές ανάγκες αλλάζουν την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα

Οι διατροφολόγοι προσθέτουν επιπλέον ότι τελικά είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει μια ενιαία σύσταση για την κατανάλωση πρωτεΐνης που να καλύπτει τους πάντες.

«Ορισμένες ομάδες του πληθυσμού μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόζουν την πρόσληψη πρωτεΐνης τους ανάλογα με τις περιστάσεις και τον τρόπο ζωής τους», εξηγεί η Maura Donovan, πιστοποιημένη αθλητική διαιτολόγος και Ειδικός Ιατρικής Εκπαίδευσης για την Αθλητική Διατροφή στο Thorne.

Όπως επισημαίνει, λόγου χάρη, οι ηλικιωμένοι μπορούν να επωφεληθούν από μια υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης καθώς αυτό θα τους βοηθήσει να διατηρήσουν τη μυϊκή μάζα τους.

«[Οι αθλητές] έχουν αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνη λόγω της ανάγκης για γρήγορη αποκατάσταση και αποκατάσταση των μυών μετά από σωματική δραστηριότητα», προσθέτει.

«Επιπλέον, τα άτομα που αναρρώνουν από ασθένεια ή τραυματισμό μπορούν να επωφεληθούν από επιπλέον πρωτεΐνη για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ οι χορτοφάγοι και οι vegan θα πρέπει να συνδυάζουν διαφορετικές πηγές φυτικής πρωτεΐνης για να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν ένα πλήρες προφίλ αμινοξέων», καταλήγει η Donovan.

Πηγές: Healthline, Canadian Science Publishing

Τελευταία τροποποίηση στις 05/09/2025 - 14:05
  • ΚΡΕΑΣ
  • ΠΡΟΩΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ
  • ΕΡΕΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο χρόνος των γευμάτων στην τρίτη ηλικία μπορεί να έχει σημασία για την υγεία και τη μακροζωία
Ο χρόνος των γευμάτων στην τρίτη ηλικία μπορεί να έχει σημασία για την υγεία και τη μακροζωία 04 Σεπτεμβρίου 2025
Τα 7 υποκατάστατα ζάχαρης που συνδέονται με επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη 08 Σεπτεμβρίου 2025
Τα 7 υποκατάστατα ζάχαρης που συνδέονται με επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημητριακά: Το πιο μολυσμένο τρόφιμο με «παντοτινά χημικά» στην Ευρώπη
Διατροφή
04/12/2025 - 15:44

Δημητριακά: Το πιο μολυσμένο τρόφιμο με «παντοτινά χημικά» στην Ευρώπη

Ο αέρας σε νοσοκομεία και αεροπλάνα είναι πιο καθαρός απ' ό,τι πιστεύουμε
Υγεία
04/12/2025 - 15:02

Ο αέρας σε νοσοκομεία και αεροπλάνα είναι πιο καθαρός απ' ό,τι πιστεύουμε

Η συζήτηση για την πυκνότητα του μαστού μετά από μαστογραφίες μπορεί να προκαλέσει περιττό άγχος
Υγεία
04/12/2025 - 14:00

Η συζήτηση για την πυκνότητα του μαστού μετά από μαστογραφίες μπορεί να προκαλέσει περιττό άγχος

Ενέσεις απώλειας βάρους: Λιγότερα κανονικά γεύματα, περισσότερα σνακ
Διατροφή
04/12/2025 - 16:07

Ενέσεις απώλειας βάρους: Λιγότερα κανονικά γεύματα, περισσότερα σνακ

«Καμπανάκι» για τα fillers: Μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και τύφλωση!
Ομορφιά
04/12/2025 - 10:00

«Καμπανάκι» για τα fillers: Μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και τύφλωση!

Η συμβίωση με σκύλους μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία των εφήβων
Ψυχική Υγεία
04/12/2025 - 09:00

Η συμβίωση με σκύλους μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία των εφήβων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί η μυρωδιά της βροχής στο χώμα μας ανακουφίζει ψυχικά
Ψυχική Υγεία
04/12/2025 - 18:06
ΠΟΥ: Αυξήθηκαν σημαντικά οι θάνατοι από ελονοσία το 2024 - Παιδιά τα περισσότερα θύματα
Υγεία
04/12/2025 - 17:18
Νέα μελέτη: Ο «αόρατος» κίνδυνος της όψιμης έναρξης κατάθλιψης στους μακροχρόνιους επιζώντες καρκίνου
Ψυχική Υγεία
04/12/2025 - 16:49
Παχυσαρκία: Ανοίγει ο δρόμος για την δωρεάν χορήγηση φαρμάκων σε 8 χιλιάδες πολίτες
Πολιτική Υγείας
04/12/2025 - 16:26
Ενέσεις απώλειας βάρους: Λιγότερα κανονικά γεύματα, περισσότερα σνακ
Διατροφή
04/12/2025 - 16:07
Δημητριακά: Το πιο μολυσμένο τρόφιμο με «παντοτινά χημικά» στην Ευρώπη
Διατροφή
04/12/2025 - 15:44
DEMO ΑΒΕΕ: Περηφάνια και συγκίνηση για τους απόφοιτους του πρώτου εκπαιδευτικού κύκλου της Βιο-Ακαδημίας
Pharma News
04/12/2025 - 15:21
Ο αέρας σε νοσοκομεία και αεροπλάνα είναι πιο καθαρός απ' ό,τι πιστεύουμε
Υγεία
04/12/2025 - 15:02
Σκύλοι και δημόσια υγεία: Ο ΕΟΔΥ έκανε την πρώτη συστηματική καταγραφή περιστατικών δαγκώματος
Υγεία
04/12/2025 - 14:36
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Παγκόσμια τεχνολογική πρωτιά με την εγκατάσταση των συστημάτων Luminos Q.namix T και R
Υπηρεσίες Υγείας
04/12/2025 - 14:17
Η συζήτηση για την πυκνότητα του μαστού μετά από μαστογραφίες μπορεί να προκαλέσει περιττό άγχος
Υγεία
04/12/2025 - 14:00
Οδηγίες για ασφαλή και οικολογική διακόσμηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου
Επικαιρότητα
04/12/2025 - 12:00
Ένταξη του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού στο Ε.Σ.Υ.
Πολιτική Υγείας
04/12/2025 - 11:44
Γεωργιάδης: Από τα μέσα Δεκέμβρη διαθέσιμες στο MyHealth App δωρεάν εξετάσεις
Πολιτική Υγείας
04/12/2025 - 11:08
Σενάρια κινδύνου για την γρίπη των πτηνών στην Ευρώπη - Τα εργαλεία που προτείνει το ECDC
Πολιτική Υγείας
04/12/2025 - 11:00
«Καμπανάκι» για τα fillers: Μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και τύφλωση!
Ομορφιά
04/12/2025 - 10:00
Η συμβίωση με σκύλους μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία των εφήβων
Ψυχική Υγεία
04/12/2025 - 09:00
Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στις 20 Δεκεμβρίου
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 17:47
Διατροφική καθοδήγηση από τον διαιτολόγο ή το ChatGPT;
Health Talk
03/12/2025 - 17:08
Η αγάπη για τη δουλειά δεν είναι πάντα αρετή - Οι αρνητικές συνέπειες για εργαζόμενους και επιχειρήσεις
Ψυχική Υγεία
03/12/2025 - 16:49
Βαλτάς: «Οι φαρμακοποιοί στην πρώτη γραμμή για των υποστήριξη ασθενών με άνοια και των φροντιστών»
Pharma Policy
03/12/2025 - 16:08
ELPEN και Μαζί για το Παιδί έφτιαξαν δύο αίθουσες STEM σε σχολεία της Θράκης
Pharma News
03/12/2025 - 15:23
Τρία βραβεία απέσπασε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στα Healthcare Business Awards 2025
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 15:04
Ο Όμιλος ΙΜΙΤΗΕΑ στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας στη Νέα Υόρκη για το Rebrain Greece
Υπηρεσίες Υγείας
03/12/2025 - 14:42
Μητσοτάκης: «Οι παρεμβάσεις μας για τα άτομα με αναπηρία σχεδιάστηκαν με σεβασμό στα δικαιώματά τους»
Πολιτική Υγείας
03/12/2025 - 13:49
Ο Σάσα Βεζένκοφ επενδύει στην κυπριακή EMBIO Diagnostics - Το εντυπωσιακό βίντεο για τη συνεργασία
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 13:32
ΕΙΝΑΠ-ΟΕΝΓΕ: Αδιέξοδο στη συνάντηση με Βαρτζόπουλο για τις διώξεις κατά ψυχιάτρων
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 13:08
Αίσθημα κόπωσης: Πότε πρέπει να μας ανησυχήσει πραγματικά;
Health Talk
03/12/2025 - 12:44
Διαταραχές Φάσματος Αυτισμού: Συνδυασμός συμπληρωμάτων επιδρά θετικά στη μείωση των συμπτωμάτων
Υγεία
03/12/2025 - 12:21
Οι καθυστερημένες διαγνώσεις HIV υπονομεύουν τις προσπάθειες εξάλειψης του AIDS
Υγεία
03/12/2025 - 11:47

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι διατροφικές διαταραχές απειλούν μακροπρόθεσμα τη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
02/12/2025 - 12:32
«Πράσινο» φως από τον ΠΟΥ στα φάρμακα GLP-1 κατά της παχυσαρκίας ενηλίκων
Pharma Policy
02/12/2025 - 09:12
Vaccines Europe: Σε στάδιο ανάπτυξης 91 εμβόλια - Ποια λοιμώδη νοσήματα αφορούν
Pharma Policy
02/12/2025 - 14:28
Επένδυση στην καινοτομία: Προκλήσεις και προοπτικές για την υγειονομική περίθαλψη
Pharma News
02/12/2025 - 17:53
Μητσοτάκης: «Οι παρεμβάσεις μας για τα άτομα με αναπηρία σχεδιάστηκαν με σεβασμό στα δικαιώματά τους»
Πολιτική Υγείας
03/12/2025 - 13:49
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo