ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συντηρητικά στη διατροφή μας: Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα και πως τα διαβάζουμε στις ετικέτες!

Διατροφή
IMAGO
Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε διαβάσει ή ακούσει πράγματα για τα διάφορα συντηρητικά που προστίθενται στα τρόφιμα προκειμένου να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους, να αποτρέψουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών, να ενισχύσουν τη γεύση τους, ή να παρατείνουν τη λήξη τους.
Τετάρτη, 26/03/2025 - 21:16
— Photo: IMAGO
News4Health Team News4Health Team

Αν και πολλά από αυτά θεωρούνται ασφαλή για κατανάλωση, ορισμένα είδη συντηρητικών κρύβουν πιθανούς σημαντικούς κινδύνους για την υγεία μας, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες ή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Τι είναι τα συντηρητικά

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο και διατροφολόγο Αλιόνα Στρατουλάτ, τα συντηρητικά είναι πρόσθετα τροφίμων που χρησιμοποιούνται για να επιβραδύνουν τη φυσική αλλοίωση των τροφίμων και να αποτρέψουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών. Χωρίς αυτά, πολλά από τα προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια και τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ θα αλλοιώνονταν πολύ πιο γρήγορα, αυξάνοντας τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων και μειώνοντας κατά πολύ τη διαθεσιμότητα επεξεργασμένων και συσκευασμένων τροφίμων. Παρ' όλ' αυτα, στο πέρασμα των χρόνων έκαναν την εμφάνισή τους και άλλες μορφές-είδη συντηρητικών που χρησιμοποιούνται ευρέως όχι μόνο για τη διατήρηση των τροφίμων αλλά και για την ενίσχυση του χρώματος, της γεύσης κ.ο.κ

Τα συντηρητικά βέβαια δεν βρίσκονται μόνο στα τρόφιμα, αλλά και σε καλλυντικά, σε φάρμακα και προϊόντα προσωπικής φροντίδας, εξασφαλίζοντας ότι αυτά τα προϊόντα παραμένουν ασφαλή στη χρήση τους μέχρι και την ημερομηνία λήξεώς τους. Ωστόσο, έχουν εκδηλωθεί ανησυχίες από τους επιστήμονες σχετικά με τις μακροχρόνιες επιδράσεις ορισμένων συντηρητικών στην υγεία, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια πρέπει να αποφεύγουμε.

Τα είδη των συντηρητικών

Τα συντηρητικά ταξινομούνται σε δύο βασικές κατηγορίες: φυσικά και τεχνητά (συνθετικά).

1. Φυσικά συντηρητικά

Τα φυσικά συντηρητικά είναι ουσίες που βρίσκονται στη φύση και βοηθούν στην παράταση της διάρκειας ζωής των τροφίμων με φυσικό τρόπο.

  • Αλάτι: Ένα από τα παλαιότερα συντηρητικά που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση τροφίμων όπως το κρέας, τα ψάρια, τα τυριά.
  • Ζάχαρη: Χρησιμοποιείται σε μαρμελάδες, σιρόπια και γλυκά για να αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων.
  • Ξύδι: Ισχυρό συντηρητικό που χρησιμοποιείται σε τουρσιά και σάλτσες.
  • Λεμόνι και κιτρικό οξύ: Έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τα τρόφιμα από την οξείδωση.
  • Έλαια και μπαχαρικά: Ορισμένα έλαια, όπως το ελαιόλαδο, καθώς και μπαχαρικά όπως η κανέλα και το γαρίφαλο, έχουν φυσικές αντιμικροβιακές ιδιότητες.

2. Συνθετικά συντηρητικά

Τα συνθετικά συντηρητικά δημιουργούνται χημικά και χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων και καλλυντικών.

  • Βενζοϊκά (E210-E219): Χρησιμοποιούνται σε αναψυκτικά, μαρμελάδες και σάλτσες.
  • Νιτρώδη & Νιτρικά (E249-E252): Προστίθενται σε αλλαντικά και επεξεργασμένα κρέατα για να αποτρέψουν την ανάπτυξη βακτηρίων.
  • Θειώδη (E220-E228): Συχνά προστίθενται σε κρασιά, αποξηραμένα φρούτα και κονσερβοποιημένα λαχανικά.
  • Βουτυλιωμένο υδροξυανισόλη (BHA) & Βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο (BHT): Χρησιμοποιούνται σε τσιπς, έτοιμα γεύματα και βούτυρα για να αποτρέψουν τη τάγγιση των λιπαρών.

Ποια μπορεί είναι επικίνδυνα για την υγεία;

Αν και πολλά συντηρητικά είναι εγκεκριμένα από τις αρμόδιες αρχές τροφίμων, ορισμένα έχουν συνδεθεί με πιθανούς κινδύνους για την υγεία.

  1. Νιτρώδη & Νιτρικά (E249-E252): Το νιτρικό/νιτρώδες νάτριο που χρησιμοποιείται κυρίως στα επεξεργασμένα ζωικά παράγωγα (αλλαντικά, κρεατικά σε κονσέρβα, παστά κρεατικά, καπνιστά ψάρια κ.ο.κ. Πρόκειται για ένα από τα πιο επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό συντηρητικό αφού όταν εισέλθει στον οργανισμό μας γίνεται άκρως τοξικό και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) κατατάσσει τα επεξεργασμένα κρέατα ως «πιθανώς καρκινογόνα» λόγω της παρουσίας των νιτρικών.
  2. Όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG): Το όξινο γλουταμινικό νάτριο είναι ένα αμινοξύ που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο ως ενισχυτικό γεύσης σε έτοιμες σάλτσες του εμπορίου, πατατάκια και κατεψυγμένα γεύματα, καρυκεύματα, κονσέρβες κ.λπ. Σύμφωνα με την έρευνα η συχνή κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους αλλά και ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως πονοκεφάλους, αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας, αποπροσανατολισμό.
  3. Τεχνητές Χρωστικές: Οι τεχνητές χρωστικές προστίθενται στα τρόφιμα για να ενισχύσουν το χρώμα ή να δώσουν διαφορετικό χρώμα στα τρόφιμα. Η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με την πρόκληση διαφόρων τύπου καρκίνου, νεφροπάθεια, ευερεθιστότητα αλλά και αλλεργικές αντιδράσεις όπως πονοκεφάλους, άσθμα, προβλήματα όρασης κ.λπ. Βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα και μπορούμε να τις αναγνωρίσουμε είτε από τους κωδικούς τους (Red 3, Red 40, Yellow 5, Yellow 6, Blue 1, Blue 2, Green 3, Orange B) είτε από τις ονομασίες που τους δίνονται ερυθροσύνη, ταρτραζινη, ινδιογοτίνη κ.α.
  4. Θειώδες Νάτριο (E220-E228): Το θειώδες νάτριο που χρησιμοποιείται κυρίως στην οινοποίηση και στην αποξήρανση τροφίμων. Η κατανάλωσή του από άτομα με ευαισθησία σε θειώδη μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις όπως αναπνευστικά προβλήματα, εξανθήματα, πονοκεφάλους ακόμη και θάνατο λόγω απόφραξης της αναπνευστικής οδού.
  5. Βενζοϊκά (E210-E219): Τα βενζοϊκά χρησιμοποιούνται κυρίως σε αναψυκτικά και έτοιμους χυμούς του εμπορίου. Η τακτική κατανάλωσή τους σε υψηλές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο στομάχι, αναπνευστικά προβλήματα, χαμηλή αρτηριακή πίεση, αναφυλακτικό σοκ. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι αν συνδυαστούν με βιταμίνη C μπορεί να σχηματίσουν βενζόλιο, μια πιθανώς καρκινογόνα ουσία.
  6. BHA & BHT: Η βουτυλιωμένο υδροξυανισόλη (BHA) και το βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο (BHT) χρησιμοποιούνται σε πατατάκια, έτοιμα γεύματα και φυτικά έλαια για διατηρήσουν το χρώμα και τη γεύση τους. Η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με διαταραχές της ορμονικής λειτουργίας και του ενδοκρινικού συστήματος. Ορισμένες έρευνες δείχνουν πιθανή σύνδεση με προβλήματα στον θυρεοειδή και καρκινογένεση.

Πώς τα εντοπίζουμε στην ετικέτα του προϊόντος

Για να αποφύγετε τα συντηρητικά που είναι επικίνδυνα για την υγεία μας, είναι σημαντικό να ελέγχετε προσεκτικά τις διατροφικές ετικέτες των προϊόντων.

  1. Αναγνωρίστε τους κωδικούς E: Τα συντηρητικά αναγράφονται με κωδικούς E200-E299. Εάν δείτε κάποιο από αυτά τα νούμερα, σημαίνει ότι το προϊόν περιέχει συντηρητικά.
  2. Αναζητήστε τις πλήρεις ονομασίες: Κάποιες εταιρείες μπορεί να γράφουν τις χημικές ονομασίες αντί για τους E-κωδικούς. Για παράδειγμα, αντί για E251 (νιτρικό νάτριο), μπορεί να δείτε «νιτρικό νάτριο» στην ετικέτα.
  3. Επιλέξτε προϊόντα με φυσικά συντηρητικά: Να προτιμάτε προϊόντα που χρησιμοποιούν φυσικά συντηρητικά όπως ξύδι, λεμόνι και αλάτι.
  4. Επιλέξτε προϊόντα με τις λιγότερο άγνωστες λέξεις: Συνήθως όσες περισσότερες άγνωστες λέξεις έχουμε σε μια διατροφική ετικέτα, τόσο περισσότερο «ύποπτα» είναι να συστατικά του. Φροντίστε να επιλέγετε προϊόντα που γνωρίζετε τα περισσότερα από τα συστατικά για να αποφύγετε τα επικίνδυνα για την υγεία μας συντηρητικά.
  5. Αποφύγετε προϊόντα με έντονα και ζωηρά χρώματα: Όσο πιο έντονο είναι το χρώμα ενός προϊόντος τόσο πιθανότερο είναι να περιέχει τεχνητές χρωστικές όπως αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω.
  6. Αποφύγετε τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων όπως αλλαντικά, έτοιμες σάλτσες εμπορίου, έτοιμα dressing, έτοιμα γεύματα, πατατάκια, αναψυκτικά κ.ο.κ. καθώς είναι και αυτά που περιέχουν τα περισσότερα και πιο επιβλαβή συντηρητικά.
  • ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ
  • ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΤΡΟΦΙΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι τσίχλες απελευθερώνουν μικροπλαστικά στο σάλιο
Οι τσίχλες απελευθερώνουν μικροπλαστικά στο σάλιο 26 Μαρτίου 2025
Υποκατάστατο ζάχαρης αυξάνει την πείνα ειδικά στους παχύσαρκους 27 Μαρτίου 2025
Υποκατάστατο ζάχαρης αυξάνει την πείνα ειδικά στους παχύσαρκους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η μαύρη σοκολάτα και ακόμα εννέα τρόφιμα που ρίχνουν τις τιμές και κακής χοληστερίνης
Διατροφή
06/08/2025 - 13:09

Η μαύρη σοκολάτα και ακόμα εννέα τρόφιμα που ρίχνουν τις τιμές και κακής χοληστερίνης

Δέκα υγιεινές τροφές που πρέπει να έχετε στα σακίδιά σας όταν κάνετε κάμπινγκ
Διατροφή
29/07/2025 - 14:24

Δέκα υγιεινές τροφές που πρέπει να έχετε στα σακίδιά σας όταν κάνετε κάμπινγκ

ΠΟΥ: «Ο λιμός και η απελπισμένη αναζήτηση τροφής σκοτώνουν ανθρώπους στη Γάζα»
Επικαιρότητα
28/07/2025 - 11:26

ΠΟΥ: «Ο λιμός και η απελπισμένη αναζήτηση τροφής σκοτώνουν ανθρώπους στη Γάζα»

Οδηγός διατροφής εν μέσω καύσωνα - Τι τρώμε, τι πίνουμε και σε ποιες ποσότητες
Διατροφή
03/07/2025 - 15:36

Οδηγός διατροφής εν μέσω καύσωνα - Τι τρώμε, τι πίνουμε και σε ποιες ποσότητες

Οδηγός της Κομισιόν για την γρίπη των πτηνών και τον αντίκτυπό της σε θηλαστικά και τρόφιμα
Πολιτική Υγείας
24/06/2025 - 18:51

Οδηγός της Κομισιόν για την γρίπη των πτηνών και τον αντίκτυπό της σε θηλαστικά και τρόφιμα

Παντοτινά χημικά: Ανησυχητική επιβάρυνση στα τρόφιμα στην Ευρώπη- Δύο στα τρία ψάρια μολυσμένα
Διατροφή
19/06/2025 - 14:02

Παντοτινά χημικά: Ανησυχητική επιβάρυνση στα τρόφιμα στην Ευρώπη- Δύο στα τρία ψάρια μολυσμένα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη εκπαιδεύθηκε να σχεδιάσει αντιβιοτικά κατά της γονόρροιας και του βακτηρίου MRSA
Digital Health
14/08/2025 - 19:11
Μας συγκινεί το love story μεταξύ Λίαμ Νίσον-Πάμελα Άντερον και αν ναι, γιατί;
Ομορφιά
14/08/2025 - 18:01
Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας με μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τις πυρκαγιές
Πολιτική Υγείας
14/08/2025 - 16:44
Τα ροφήματα με τα περισσότερα μικροπλαστικά - Τι έδειξε βρετανική έρευνα
Διατροφή
14/08/2025 - 15:52
Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές προκαλεί προβλήματα υγείας ακόμα και όταν η φωτιά έχει σβήσει
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 15:27
Γιατί οι γυναίκες δεν μπορούν να επωφεληθούν από εργαλείο AI για τον καρκίνο του λάρυγγα
Digital Health
14/08/2025 - 14:57
Καύσωνας και φωτιές καίνε χωρίς ανάσα τη νότια Ευρώπη
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 14:24
Τρεις ασθενείς σε ΜΕΘ «χτυπημένοι» από τον ιό του Δυτικού Νείλου - Εννέα νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
14/08/2025 - 14:23
Reuters: Θέμα εβδομάδων οι ανακοινώσεις Τραμπ για δασμούς σε φαρμακευτικά προϊόντα
Pharma Policy
14/08/2025 - 13:58
Τροποποιημένη πρωτεΐνη κατά της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα
Υγεία
14/08/2025 - 13:26
Οι ασθενείς προτιμούν τους γιατρούς με τη λευκή ποδιά - Το μπέρδεμα με τις γυναίκες
Υγεία
14/08/2025 - 13:03
Ικανοποίηση ΙΣΑ για την ένταξη ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
14/08/2025 - 12:41
«Θερίζει» η χολέρα στο Σουδάν: Τουλάχιστον 40 οι νεκροί σύμφωνα με τους MSF
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 12:24
ΕΟΔΥ: Πώς να καθαρίσετε με ασφάλεια την τοξική στάχτη μετά από πυρκαγιές - Όλα τα βήματα
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 11:50
Γεωργιάδης: Σταδιακή επαναφορά ασθενών στο παιδιατρικό νοσοκομείο Καραμανδάνειο της Πάτρας
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 11:44
Ιατρική φαιντανύλη μολυσμένη από βακτήρια: Τουλάχιστον 87 ασθενείς νεκροί στην Αργεντινή
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 11:00
Κοινωνική υπνική άπνοια: Πώς οι έξοδοι του σαββατοκύριακου επιβαρύνουν το πρόβλημα
Υγεία
14/08/2025 - 10:02
Φωτιά στην Αχαϊα: Τρεις φορές πάνω οι καρκινογόνες ενώσεις στην ατμόσφαιρα -Φόβοι για μόλυνση της τροφικής αλυσίδας
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 08:38
Τα Αρχαία μικρόβια φαίνεται πως κρατούν το κλειδί κατά της αντοχής στα αντιβιοτικά
Υγεία
13/08/2025 - 21:54
Γεωργιάδης: «Προληπτική εκκένωση του "Καραμανδάνειου" στην Πάτρα»
Πολιτική Υγείας
13/08/2025 - 20:38
Η κλιματική κρίση «πυροδοτεί» όλο και περισσότερες φωτιές στην Ευρώπη
Επικαιρότητα
13/08/2025 - 20:01
Η παρενόχληση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιολογικής πάθησης για τις γυναίκες
Ψυχική Υγεία
13/08/2025 - 19:47
Ό,τι τρώμε μετά τα 50 μπορούν επηρεάσουν τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου στα γηρατειά
Διατροφή
13/08/2025 - 16:42
Μελέτη συνδέει την επίμονη κόπωση σε γυναίκες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού με αυξημένη φλεγμονή
Υγεία
13/08/2025 - 16:07
Φωτιές: Ποιες περιφέρειες αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς αύριο, Πέμπτη
Επικαιρότητα
13/08/2025 - 15:49
Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι η ηλικιωμένη γάτα σας πάσχει από άνοια
Pet
13/08/2025 - 15:34
Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει το ΕΚΕΑ από τις 20 έως και τις 23 Αυγούστου
Επικαιρότητα
13/08/2025 - 15:17
Mικρές αλλαγές στην τεχνική του περπατήματος μπορούν να ανακουφίσουν από την οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο
Υγεία
13/08/2025 - 14:56
Κίνδυνος για την καρδιαγγειακή υγεία μεσήλικων ανδρών από την απότομη παύση της άσκησης
Fitness
13/08/2025 - 14:39
ΕΟΔΥ για φωτιές: Τι πρέπει να κάνετε για να προστατευθείτε από τους καπνούς
Υγεία
13/08/2025 - 14:14

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ΕΕ απαγορεύει από την 1η Σεπτεμβρίου τζελ νυχιών με την τοξική χημική ουσία TPO
Πολιτική Υγείας
12/08/2025 - 15:37
Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ανιχνεύει τον καρκίνο του λάρυγγα από τις ανωμαλίες στις φωνητικές χορδές
Digital Health
12/08/2025 - 20:04
Φωτιά στην Αχαϊα: Τρεις φορές πάνω οι καρκινογόνες ενώσεις στην ατμόσφαιρα -Φόβοι για μόλυνση της τροφικής αλυσίδας
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 08:38
Long Covid: Επιστήμονες ανιχνεύουν ίχνη του ιού στο αίμα που μπορεί να αποτελέσουν βιοδείκτη διάγνωσης
Υγεία
13/08/2025 - 10:00
Φωτιές: Ποιες περιφέρειες αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς αύριο, Πέμπτη
Επικαιρότητα
13/08/2025 - 15:49
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo