ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συντηρητικά στη διατροφή μας: Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα και πως τα διαβάζουμε στις ετικέτες!

Διατροφή
IMAGO
Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε διαβάσει ή ακούσει πράγματα για τα διάφορα συντηρητικά που προστίθενται στα τρόφιμα προκειμένου να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους, να αποτρέψουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών, να ενισχύσουν τη γεύση τους, ή να παρατείνουν τη λήξη τους.
Τετάρτη, 26/03/2025 - 21:16
— Photo: IMAGO
News4Health Team News4Health Team

Αν και πολλά από αυτά θεωρούνται ασφαλή για κατανάλωση, ορισμένα είδη συντηρητικών κρύβουν πιθανούς σημαντικούς κινδύνους για την υγεία μας, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες ή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Τι είναι τα συντηρητικά

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο και διατροφολόγο Αλιόνα Στρατουλάτ, τα συντηρητικά είναι πρόσθετα τροφίμων που χρησιμοποιούνται για να επιβραδύνουν τη φυσική αλλοίωση των τροφίμων και να αποτρέψουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών. Χωρίς αυτά, πολλά από τα προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια και τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ θα αλλοιώνονταν πολύ πιο γρήγορα, αυξάνοντας τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων και μειώνοντας κατά πολύ τη διαθεσιμότητα επεξεργασμένων και συσκευασμένων τροφίμων. Παρ' όλ' αυτα, στο πέρασμα των χρόνων έκαναν την εμφάνισή τους και άλλες μορφές-είδη συντηρητικών που χρησιμοποιούνται ευρέως όχι μόνο για τη διατήρηση των τροφίμων αλλά και για την ενίσχυση του χρώματος, της γεύσης κ.ο.κ

Τα συντηρητικά βέβαια δεν βρίσκονται μόνο στα τρόφιμα, αλλά και σε καλλυντικά, σε φάρμακα και προϊόντα προσωπικής φροντίδας, εξασφαλίζοντας ότι αυτά τα προϊόντα παραμένουν ασφαλή στη χρήση τους μέχρι και την ημερομηνία λήξεώς τους. Ωστόσο, έχουν εκδηλωθεί ανησυχίες από τους επιστήμονες σχετικά με τις μακροχρόνιες επιδράσεις ορισμένων συντηρητικών στην υγεία, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια πρέπει να αποφεύγουμε.

Τα είδη των συντηρητικών

Τα συντηρητικά ταξινομούνται σε δύο βασικές κατηγορίες: φυσικά και τεχνητά (συνθετικά).

1. Φυσικά συντηρητικά

Τα φυσικά συντηρητικά είναι ουσίες που βρίσκονται στη φύση και βοηθούν στην παράταση της διάρκειας ζωής των τροφίμων με φυσικό τρόπο.

  • Αλάτι: Ένα από τα παλαιότερα συντηρητικά που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση τροφίμων όπως το κρέας, τα ψάρια, τα τυριά.
  • Ζάχαρη: Χρησιμοποιείται σε μαρμελάδες, σιρόπια και γλυκά για να αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων.
  • Ξύδι: Ισχυρό συντηρητικό που χρησιμοποιείται σε τουρσιά και σάλτσες.
  • Λεμόνι και κιτρικό οξύ: Έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τα τρόφιμα από την οξείδωση.
  • Έλαια και μπαχαρικά: Ορισμένα έλαια, όπως το ελαιόλαδο, καθώς και μπαχαρικά όπως η κανέλα και το γαρίφαλο, έχουν φυσικές αντιμικροβιακές ιδιότητες.

2. Συνθετικά συντηρητικά

Τα συνθετικά συντηρητικά δημιουργούνται χημικά και χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων και καλλυντικών.

  • Βενζοϊκά (E210-E219): Χρησιμοποιούνται σε αναψυκτικά, μαρμελάδες και σάλτσες.
  • Νιτρώδη & Νιτρικά (E249-E252): Προστίθενται σε αλλαντικά και επεξεργασμένα κρέατα για να αποτρέψουν την ανάπτυξη βακτηρίων.
  • Θειώδη (E220-E228): Συχνά προστίθενται σε κρασιά, αποξηραμένα φρούτα και κονσερβοποιημένα λαχανικά.
  • Βουτυλιωμένο υδροξυανισόλη (BHA) & Βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο (BHT): Χρησιμοποιούνται σε τσιπς, έτοιμα γεύματα και βούτυρα για να αποτρέψουν τη τάγγιση των λιπαρών.

Ποια μπορεί είναι επικίνδυνα για την υγεία;

Αν και πολλά συντηρητικά είναι εγκεκριμένα από τις αρμόδιες αρχές τροφίμων, ορισμένα έχουν συνδεθεί με πιθανούς κινδύνους για την υγεία.

  1. Νιτρώδη & Νιτρικά (E249-E252): Το νιτρικό/νιτρώδες νάτριο που χρησιμοποιείται κυρίως στα επεξεργασμένα ζωικά παράγωγα (αλλαντικά, κρεατικά σε κονσέρβα, παστά κρεατικά, καπνιστά ψάρια κ.ο.κ. Πρόκειται για ένα από τα πιο επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό συντηρητικό αφού όταν εισέλθει στον οργανισμό μας γίνεται άκρως τοξικό και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) κατατάσσει τα επεξεργασμένα κρέατα ως «πιθανώς καρκινογόνα» λόγω της παρουσίας των νιτρικών.
  2. Όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG): Το όξινο γλουταμινικό νάτριο είναι ένα αμινοξύ που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο ως ενισχυτικό γεύσης σε έτοιμες σάλτσες του εμπορίου, πατατάκια και κατεψυγμένα γεύματα, καρυκεύματα, κονσέρβες κ.λπ. Σύμφωνα με την έρευνα η συχνή κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους αλλά και ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως πονοκεφάλους, αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας, αποπροσανατολισμό.
  3. Τεχνητές Χρωστικές: Οι τεχνητές χρωστικές προστίθενται στα τρόφιμα για να ενισχύσουν το χρώμα ή να δώσουν διαφορετικό χρώμα στα τρόφιμα. Η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με την πρόκληση διαφόρων τύπου καρκίνου, νεφροπάθεια, ευερεθιστότητα αλλά και αλλεργικές αντιδράσεις όπως πονοκεφάλους, άσθμα, προβλήματα όρασης κ.λπ. Βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα και μπορούμε να τις αναγνωρίσουμε είτε από τους κωδικούς τους (Red 3, Red 40, Yellow 5, Yellow 6, Blue 1, Blue 2, Green 3, Orange B) είτε από τις ονομασίες που τους δίνονται ερυθροσύνη, ταρτραζινη, ινδιογοτίνη κ.α.
  4. Θειώδες Νάτριο (E220-E228): Το θειώδες νάτριο που χρησιμοποιείται κυρίως στην οινοποίηση και στην αποξήρανση τροφίμων. Η κατανάλωσή του από άτομα με ευαισθησία σε θειώδη μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις όπως αναπνευστικά προβλήματα, εξανθήματα, πονοκεφάλους ακόμη και θάνατο λόγω απόφραξης της αναπνευστικής οδού.
  5. Βενζοϊκά (E210-E219): Τα βενζοϊκά χρησιμοποιούνται κυρίως σε αναψυκτικά και έτοιμους χυμούς του εμπορίου. Η τακτική κατανάλωσή τους σε υψηλές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο στομάχι, αναπνευστικά προβλήματα, χαμηλή αρτηριακή πίεση, αναφυλακτικό σοκ. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι αν συνδυαστούν με βιταμίνη C μπορεί να σχηματίσουν βενζόλιο, μια πιθανώς καρκινογόνα ουσία.
  6. BHA & BHT: Η βουτυλιωμένο υδροξυανισόλη (BHA) και το βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο (BHT) χρησιμοποιούνται σε πατατάκια, έτοιμα γεύματα και φυτικά έλαια για διατηρήσουν το χρώμα και τη γεύση τους. Η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με διαταραχές της ορμονικής λειτουργίας και του ενδοκρινικού συστήματος. Ορισμένες έρευνες δείχνουν πιθανή σύνδεση με προβλήματα στον θυρεοειδή και καρκινογένεση.

Πώς τα εντοπίζουμε στην ετικέτα του προϊόντος

Για να αποφύγετε τα συντηρητικά που είναι επικίνδυνα για την υγεία μας, είναι σημαντικό να ελέγχετε προσεκτικά τις διατροφικές ετικέτες των προϊόντων.

  1. Αναγνωρίστε τους κωδικούς E: Τα συντηρητικά αναγράφονται με κωδικούς E200-E299. Εάν δείτε κάποιο από αυτά τα νούμερα, σημαίνει ότι το προϊόν περιέχει συντηρητικά.
  2. Αναζητήστε τις πλήρεις ονομασίες: Κάποιες εταιρείες μπορεί να γράφουν τις χημικές ονομασίες αντί για τους E-κωδικούς. Για παράδειγμα, αντί για E251 (νιτρικό νάτριο), μπορεί να δείτε «νιτρικό νάτριο» στην ετικέτα.
  3. Επιλέξτε προϊόντα με φυσικά συντηρητικά: Να προτιμάτε προϊόντα που χρησιμοποιούν φυσικά συντηρητικά όπως ξύδι, λεμόνι και αλάτι.
  4. Επιλέξτε προϊόντα με τις λιγότερο άγνωστες λέξεις: Συνήθως όσες περισσότερες άγνωστες λέξεις έχουμε σε μια διατροφική ετικέτα, τόσο περισσότερο «ύποπτα» είναι να συστατικά του. Φροντίστε να επιλέγετε προϊόντα που γνωρίζετε τα περισσότερα από τα συστατικά για να αποφύγετε τα επικίνδυνα για την υγεία μας συντηρητικά.
  5. Αποφύγετε προϊόντα με έντονα και ζωηρά χρώματα: Όσο πιο έντονο είναι το χρώμα ενός προϊόντος τόσο πιθανότερο είναι να περιέχει τεχνητές χρωστικές όπως αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω.
  6. Αποφύγετε τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων όπως αλλαντικά, έτοιμες σάλτσες εμπορίου, έτοιμα dressing, έτοιμα γεύματα, πατατάκια, αναψυκτικά κ.ο.κ. καθώς είναι και αυτά που περιέχουν τα περισσότερα και πιο επιβλαβή συντηρητικά.
  • ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ
  • ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΤΡΟΦΙΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι τσίχλες απελευθερώνουν μικροπλαστικά στο σάλιο
Οι τσίχλες απελευθερώνουν μικροπλαστικά στο σάλιο 26 Μαρτίου 2025
Υποκατάστατο ζάχαρης αυξάνει την πείνα ειδικά στους παχύσαρκους 27 Μαρτίου 2025
Υποκατάστατο ζάχαρης αυξάνει την πείνα ειδικά στους παχύσαρκους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διατροφή και καρκίνος παχέος εντέρου: Τα πέντε τρόφιμα που αποφεύγουν οι γαστρεντερολόγοι
Διατροφή
20/10/2025 - 18:49

Διατροφή και καρκίνος παχέος εντέρου: Τα πέντε τρόφιμα που αποφεύγουν οι γαστρεντερολόγοι

Η Danone γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με τη δράση «Ένα Πρωινό για το Μέλλον»
Διατροφή
16/10/2025 - 16:06

Η Danone γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με τη δράση «Ένα Πρωινό για το Μέλλον»

ΗΠΑ: Υψηλά επίπεδα μολύβδου εντοπίστηκαν σε πολλές σκόνες πρωτεΐνης
Διατροφή
15/10/2025 - 17:36

ΗΠΑ: Υψηλά επίπεδα μολύβδου εντοπίστηκαν σε πολλές σκόνες πρωτεΐνης

«Πρώτα το παιδί»: Καμπάνια για την αγορά τροφίμων σε οικογένειες που έχουν ανάγκη
Επικαιρότητα
16/10/2025 - 07:06

«Πρώτα το παιδί»: Καμπάνια για την αγορά τροφίμων σε οικογένειες που έχουν ανάγκη

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά 21 φθηνές και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης
Διατροφή
10/10/2025 - 15:39

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά 21 φθηνές και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης

Γεύματα «επιβίωσης»: Μπορούν τα φθηνά τρόφιμα να «εγγυηθούν» ένα υγιεινό φαγητό;
Διατροφή
08/10/2025 - 17:29

Γεύματα «επιβίωσης»: Μπορούν τα φθηνά τρόφιμα να «εγγυηθούν» ένα υγιεινό φαγητό;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ανάκληση μη ασφαλούς συσκευασίας μουστοκούλουρου από τον ΕΦΕΤ
Επικαιρότητα
23/10/2025 - 16:57
Διαμαρτυρία εργαζομένων 1ης και 2ης ΥΠΕ στο Μαρούσι για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού
Επικαιρότητα
23/10/2025 - 16:32
ΠΣΕΥ: Εμβολιασμός, ενημέρωση και πρόληψη στην πρώτη γραμμή της Δημόσιας Υγείας
Υγεία
23/10/2025 - 16:03
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Εισάγει πρώτος τη νέα εποχή «πράσινων χειρουργείων» στην Ελλάδα με πιστοποίηση της TÜV NORD Ελλάδας
Υπηρεσίες Υγείας
23/10/2025 - 15:29
Πώς μια επιπλέον κούπα καφέ την ημέρα μπορεί τελικά να μάς κάνει καλό
Διατροφή
23/10/2025 - 15:12
ΕΙΝΑΠ: «Φωτογραφική η διάταξη για την παράταση της θητείας των συνδικαλιστών - Ποιον εξυπηρετεί;»
Πολιτική Υγείας
23/10/2025 - 14:51
Ένας στους επτά εφήβους αντιμετωπίζει πλέον θέμα ψυχικής υγείας
Ψυχική Υγεία
23/10/2025 - 14:32
Δωρεά έντεκα απινιδωτών από τον ΟΦΥΠΕΚΑ για τα καταφύγια της ΕΟΟΑ
Επικαιρότητα
23/10/2025 - 14:16
Καρδιακή ανακοπή- Oι νέες κατευθυντήριες γραμμές του ERC: «Κάθε Ευρωπαίος πρέπει να γίνει διασώστης»
Υγεία
23/10/2025 - 14:00
Στα «κόκκινα» η φαρμακευτική αγορά για το νοσοκομειακό clawback
Pharma Policy
23/10/2025 - 13:53
Δωρεά ηλεκτροεγκεφαλογράφου στη Δ΄ Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου»
Επικαιρότητα
23/10/2025 - 13:42
Η αποχή από ζάχαρη κατά την κύηση και τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής θωρακίζει την καρδιά
Διατροφή
23/10/2025 - 13:00
Η ψηφιακή παρακολούθηση των επιδόσεων μας σε διατροφή και γυμναστική μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ
Digital Health
23/10/2025 - 12:00
Δεκαπεντάχρονος υπέστη ανακοπή καρδιάς σε γυμναστήριο - Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ
Επικαιρότητα
23/10/2025 - 11:33
Η περιφέρεια του λαιμού «καμπανάκι» για προβλήματα στην καρδιά και διαβήτη
Υγεία
23/10/2025 - 11:00
Καρκίνος του μαστού: Τι πρέπει να γνωρίζει μια γυναίκα πριν από το χειρουργείο;
Health Talk
23/10/2025 - 10:00
Ο υποσιτισμός των εγκύων και των βρεφών στη Γάζα θα έχει συνέπειες για ολόκληρες γενιές προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Επικαιρότητα
23/10/2025 - 09:42
Θάνατος16χρονης έξω από κλαμπ στο Γκάζι: Η αστυνομία ειδοποιήθηκε λέει ο «Ευαγγελισμός»
Επικαιρότητα
23/10/2025 - 09:20
Η σεμαγλουτίδη μειώνει τον κίνδυνο για σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο ακόμα και στους ελαφρά υπέρβαρους
Υγεία
23/10/2025 - 09:00
Καρποδίνη: Σημαντική και καθοριστική για τον ΕΟΠΥΥ η συνεργασία με όλες τις ενώσεις ασθενών
Πολιτική Υγείας
23/10/2025 - 06:57
Δούκας: «Στον Δήμο Αθηναίων κανείς δεν είναι αόρατος»
Επικαιρότητα
23/10/2025 - 03:27
Καταγγελία της ΟΕΝΓΕ για το Νοσοκομείο της Ρόδου: Τι συμβαίνει με τα απογευματινά χειρουργεία
Πολιτική Υγείας
23/10/2025 - 00:04
Η Ανώτερη Σχολή ΑΚΜΗ στη μάχη κατά της παχυσαρκίας με τη δράση BACK2SCHOOL
Διατροφή
22/10/2025 - 23:21
Εστίες γρίπης των πτηνών σε Ολλανδία, Βέλγιο και Σλοβακία - Προς θανάτωση χιλιάδες πουλερικά
Επικαιρότητα
22/10/2025 - 23:04
Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας: Οι νέοι κανόνες που υιοθετεί η Κομισιόν
Πολιτική Υγείας
22/10/2025 - 22:42
ESPAD 2024: Επιρρεπή στις εθιστικές συμπεριφορές τα Ελληνόπουλα
Ψυχική Υγεία
22/10/2025 - 21:56
Ολοκληρώθηκε το έργο «Υγιείς και Ισχυρές Γυναίκες Ρομά στην Ελλάδα» του Ινστιτούτου Prolepsis
Υγεία
22/10/2025 - 20:51
Δίαιτα και διατροφή: Πώς επηρεάζουν την ανάπτυξη και τη θεραπεία του καρκίνου;
Διατροφή
22/10/2025 - 20:26
Εγκεφαλικό: Πώς αντιλαμβανόμαστε εγκαίρως τα σημάδια με το ακρωνύμιο Be Fast
Υγεία
22/10/2025 - 19:41
Συνεργασία INTEGRIS PHARMA με τη Citius Oncology σε 12 χώρες της Νότιας Ευρώπης
Pharma News
22/10/2025 - 19:22

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εμφύτευμα αναστρέφει για πρώτη φορά την τύφλωση λόγω εκφύλισης της ωχράς κηλίδας
Digital Health
21/10/2025 - 10:00
Πέθανε ο Διονύσης Σαββόπουλος - Θρηνεί η Ελλάδα για τον αγαπημένο «Νιόνιο»
Επικαιρότητα
21/10/2025 - 21:46
FT: Η Ε.Ε. εξετάζει απαγόρευση της αιθανόλης στα απολυμαντικά χεριών λόγω φόβων για ότι είναι καρκινογόνα
Πολιτική Υγείας
21/10/2025 - 11:36
Η "σκοτεινή" πλευρά των πολύχρωμων bubble teas: Από μόλυνση με βαρέα μέταλλα μέχρι πέτρες στα νεφρά
Διατροφή
22/10/2025 - 14:00
Διατροφή και καρκίνος παχέος εντέρου: Τα πέντε τρόφιμα που αποφεύγουν οι γαστρεντερολόγοι
Διατροφή
20/10/2025 - 18:49
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo