ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συντηρητικά στη διατροφή μας: Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα και πως τα διαβάζουμε στις ετικέτες!

Διατροφή
IMAGO
Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε διαβάσει ή ακούσει πράγματα για τα διάφορα συντηρητικά που προστίθενται στα τρόφιμα προκειμένου να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους, να αποτρέψουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών, να ενισχύσουν τη γεύση τους, ή να παρατείνουν τη λήξη τους.
Τετάρτη, 26/03/2025 - 21:16
— Photo: IMAGO
News4Health Team News4Health Team

Αν και πολλά από αυτά θεωρούνται ασφαλή για κατανάλωση, ορισμένα είδη συντηρητικών κρύβουν πιθανούς σημαντικούς κινδύνους για την υγεία μας, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες ή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Τι είναι τα συντηρητικά

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο και διατροφολόγο Αλιόνα Στρατουλάτ, τα συντηρητικά είναι πρόσθετα τροφίμων που χρησιμοποιούνται για να επιβραδύνουν τη φυσική αλλοίωση των τροφίμων και να αποτρέψουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών. Χωρίς αυτά, πολλά από τα προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια και τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ θα αλλοιώνονταν πολύ πιο γρήγορα, αυξάνοντας τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων και μειώνοντας κατά πολύ τη διαθεσιμότητα επεξεργασμένων και συσκευασμένων τροφίμων. Παρ' όλ' αυτα, στο πέρασμα των χρόνων έκαναν την εμφάνισή τους και άλλες μορφές-είδη συντηρητικών που χρησιμοποιούνται ευρέως όχι μόνο για τη διατήρηση των τροφίμων αλλά και για την ενίσχυση του χρώματος, της γεύσης κ.ο.κ

Τα συντηρητικά βέβαια δεν βρίσκονται μόνο στα τρόφιμα, αλλά και σε καλλυντικά, σε φάρμακα και προϊόντα προσωπικής φροντίδας, εξασφαλίζοντας ότι αυτά τα προϊόντα παραμένουν ασφαλή στη χρήση τους μέχρι και την ημερομηνία λήξεώς τους. Ωστόσο, έχουν εκδηλωθεί ανησυχίες από τους επιστήμονες σχετικά με τις μακροχρόνιες επιδράσεις ορισμένων συντηρητικών στην υγεία, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια πρέπει να αποφεύγουμε.

Τα είδη των συντηρητικών

Τα συντηρητικά ταξινομούνται σε δύο βασικές κατηγορίες: φυσικά και τεχνητά (συνθετικά).

1. Φυσικά συντηρητικά

Τα φυσικά συντηρητικά είναι ουσίες που βρίσκονται στη φύση και βοηθούν στην παράταση της διάρκειας ζωής των τροφίμων με φυσικό τρόπο.

  • Αλάτι: Ένα από τα παλαιότερα συντηρητικά που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση τροφίμων όπως το κρέας, τα ψάρια, τα τυριά.
  • Ζάχαρη: Χρησιμοποιείται σε μαρμελάδες, σιρόπια και γλυκά για να αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων.
  • Ξύδι: Ισχυρό συντηρητικό που χρησιμοποιείται σε τουρσιά και σάλτσες.
  • Λεμόνι και κιτρικό οξύ: Έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τα τρόφιμα από την οξείδωση.
  • Έλαια και μπαχαρικά: Ορισμένα έλαια, όπως το ελαιόλαδο, καθώς και μπαχαρικά όπως η κανέλα και το γαρίφαλο, έχουν φυσικές αντιμικροβιακές ιδιότητες.

2. Συνθετικά συντηρητικά

Τα συνθετικά συντηρητικά δημιουργούνται χημικά και χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων και καλλυντικών.

  • Βενζοϊκά (E210-E219): Χρησιμοποιούνται σε αναψυκτικά, μαρμελάδες και σάλτσες.
  • Νιτρώδη & Νιτρικά (E249-E252): Προστίθενται σε αλλαντικά και επεξεργασμένα κρέατα για να αποτρέψουν την ανάπτυξη βακτηρίων.
  • Θειώδη (E220-E228): Συχνά προστίθενται σε κρασιά, αποξηραμένα φρούτα και κονσερβοποιημένα λαχανικά.
  • Βουτυλιωμένο υδροξυανισόλη (BHA) & Βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο (BHT): Χρησιμοποιούνται σε τσιπς, έτοιμα γεύματα και βούτυρα για να αποτρέψουν τη τάγγιση των λιπαρών.

Ποια μπορεί είναι επικίνδυνα για την υγεία;

Αν και πολλά συντηρητικά είναι εγκεκριμένα από τις αρμόδιες αρχές τροφίμων, ορισμένα έχουν συνδεθεί με πιθανούς κινδύνους για την υγεία.

  1. Νιτρώδη & Νιτρικά (E249-E252): Το νιτρικό/νιτρώδες νάτριο που χρησιμοποιείται κυρίως στα επεξεργασμένα ζωικά παράγωγα (αλλαντικά, κρεατικά σε κονσέρβα, παστά κρεατικά, καπνιστά ψάρια κ.ο.κ. Πρόκειται για ένα από τα πιο επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό συντηρητικό αφού όταν εισέλθει στον οργανισμό μας γίνεται άκρως τοξικό και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) κατατάσσει τα επεξεργασμένα κρέατα ως «πιθανώς καρκινογόνα» λόγω της παρουσίας των νιτρικών.
  2. Όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG): Το όξινο γλουταμινικό νάτριο είναι ένα αμινοξύ που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο ως ενισχυτικό γεύσης σε έτοιμες σάλτσες του εμπορίου, πατατάκια και κατεψυγμένα γεύματα, καρυκεύματα, κονσέρβες κ.λπ. Σύμφωνα με την έρευνα η συχνή κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους αλλά και ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως πονοκεφάλους, αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας, αποπροσανατολισμό.
  3. Τεχνητές Χρωστικές: Οι τεχνητές χρωστικές προστίθενται στα τρόφιμα για να ενισχύσουν το χρώμα ή να δώσουν διαφορετικό χρώμα στα τρόφιμα. Η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με την πρόκληση διαφόρων τύπου καρκίνου, νεφροπάθεια, ευερεθιστότητα αλλά και αλλεργικές αντιδράσεις όπως πονοκεφάλους, άσθμα, προβλήματα όρασης κ.λπ. Βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα και μπορούμε να τις αναγνωρίσουμε είτε από τους κωδικούς τους (Red 3, Red 40, Yellow 5, Yellow 6, Blue 1, Blue 2, Green 3, Orange B) είτε από τις ονομασίες που τους δίνονται ερυθροσύνη, ταρτραζινη, ινδιογοτίνη κ.α.
  4. Θειώδες Νάτριο (E220-E228): Το θειώδες νάτριο που χρησιμοποιείται κυρίως στην οινοποίηση και στην αποξήρανση τροφίμων. Η κατανάλωσή του από άτομα με ευαισθησία σε θειώδη μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις όπως αναπνευστικά προβλήματα, εξανθήματα, πονοκεφάλους ακόμη και θάνατο λόγω απόφραξης της αναπνευστικής οδού.
  5. Βενζοϊκά (E210-E219): Τα βενζοϊκά χρησιμοποιούνται κυρίως σε αναψυκτικά και έτοιμους χυμούς του εμπορίου. Η τακτική κατανάλωσή τους σε υψηλές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο στομάχι, αναπνευστικά προβλήματα, χαμηλή αρτηριακή πίεση, αναφυλακτικό σοκ. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι αν συνδυαστούν με βιταμίνη C μπορεί να σχηματίσουν βενζόλιο, μια πιθανώς καρκινογόνα ουσία.
  6. BHA & BHT: Η βουτυλιωμένο υδροξυανισόλη (BHA) και το βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο (BHT) χρησιμοποιούνται σε πατατάκια, έτοιμα γεύματα και φυτικά έλαια για διατηρήσουν το χρώμα και τη γεύση τους. Η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με διαταραχές της ορμονικής λειτουργίας και του ενδοκρινικού συστήματος. Ορισμένες έρευνες δείχνουν πιθανή σύνδεση με προβλήματα στον θυρεοειδή και καρκινογένεση.

Πώς τα εντοπίζουμε στην ετικέτα του προϊόντος

Για να αποφύγετε τα συντηρητικά που είναι επικίνδυνα για την υγεία μας, είναι σημαντικό να ελέγχετε προσεκτικά τις διατροφικές ετικέτες των προϊόντων.

  1. Αναγνωρίστε τους κωδικούς E: Τα συντηρητικά αναγράφονται με κωδικούς E200-E299. Εάν δείτε κάποιο από αυτά τα νούμερα, σημαίνει ότι το προϊόν περιέχει συντηρητικά.
  2. Αναζητήστε τις πλήρεις ονομασίες: Κάποιες εταιρείες μπορεί να γράφουν τις χημικές ονομασίες αντί για τους E-κωδικούς. Για παράδειγμα, αντί για E251 (νιτρικό νάτριο), μπορεί να δείτε «νιτρικό νάτριο» στην ετικέτα.
  3. Επιλέξτε προϊόντα με φυσικά συντηρητικά: Να προτιμάτε προϊόντα που χρησιμοποιούν φυσικά συντηρητικά όπως ξύδι, λεμόνι και αλάτι.
  4. Επιλέξτε προϊόντα με τις λιγότερο άγνωστες λέξεις: Συνήθως όσες περισσότερες άγνωστες λέξεις έχουμε σε μια διατροφική ετικέτα, τόσο περισσότερο «ύποπτα» είναι να συστατικά του. Φροντίστε να επιλέγετε προϊόντα που γνωρίζετε τα περισσότερα από τα συστατικά για να αποφύγετε τα επικίνδυνα για την υγεία μας συντηρητικά.
  5. Αποφύγετε προϊόντα με έντονα και ζωηρά χρώματα: Όσο πιο έντονο είναι το χρώμα ενός προϊόντος τόσο πιθανότερο είναι να περιέχει τεχνητές χρωστικές όπως αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω.
  6. Αποφύγετε τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων όπως αλλαντικά, έτοιμες σάλτσες εμπορίου, έτοιμα dressing, έτοιμα γεύματα, πατατάκια, αναψυκτικά κ.ο.κ. καθώς είναι και αυτά που περιέχουν τα περισσότερα και πιο επιβλαβή συντηρητικά.
  • ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ
  • ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΤΡΟΦΙΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι τσίχλες απελευθερώνουν μικροπλαστικά στο σάλιο
Οι τσίχλες απελευθερώνουν μικροπλαστικά στο σάλιο 26 Μαρτίου 2025
Υποκατάστατο ζάχαρης αυξάνει την πείνα ειδικά στους παχύσαρκους 27 Μαρτίου 2025
Υποκατάστατο ζάχαρης αυξάνει την πείνα ειδικά στους παχύσαρκους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οδηγός της Κομισιόν για την γρίπη των πτηνών και τον αντίκτυπό της σε θηλαστικά και τρόφιμα
Πολιτική Υγείας
24/06/2025 - 18:51

Οδηγός της Κομισιόν για την γρίπη των πτηνών και τον αντίκτυπό της σε θηλαστικά και τρόφιμα

Παντοτινά χημικά: Ανησυχητική επιβάρυνση στα τρόφιμα στην Ευρώπη- Δύο στα τρία ψάρια μολυσμένα
Διατροφή
19/06/2025 - 14:02

Παντοτινά χημικά: Ανησυχητική επιβάρυνση στα τρόφιμα στην Ευρώπη- Δύο στα τρία ψάρια μολυσμένα

8 τρόφιμα που είναι ακόμα πιο υγιεινά όταν μπαίνουν στο ψυγείο
Διατροφή
17/06/2025 - 10:00

8 τρόφιμα που είναι ακόμα πιο υγιεινά όταν μπαίνουν στο ψυγείο

«Τι βρίσκεται στο τραπέζι σου;»: Στοιχεία-σοκ από το EUIPO για τα παραποιημένα τρόφιμα και ποτά στην ΕΕ
Διατροφή
12/06/2025 - 03:26

«Τι βρίσκεται στο τραπέζι σου;»: Στοιχεία-σοκ από το EUIPO για τα παραποιημένα τρόφιμα και ποτά στην ΕΕ

Συγκέντρωση τροφίμων από το Μαζί για το Παιδί και το «Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι»
Επικαιρότητα
11/06/2025 - 14:16

Συγκέντρωση τροφίμων από το Μαζί για το Παιδί και το «Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι»

Πώς η ποιότητα των τροφίμων επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων
Υγεία
04/06/2025 - 19:33

Πώς η ποιότητα των τροφίμων επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Τι έχει πετύχει η Ελλάδα στην Υγεία και όχι μόνο...
Digital Health
01/07/2025 - 03:24
MSD Gives back: Όταν η προσφορά γίνεται πράξη
Pharma News
01/07/2025 - 00:06
Καλοκαίρι με τα παιδιά μας στις διακοπές ή την παραλία: Τι πρέπει να προσέχουμε
Υγεία
30/06/2025 - 20:03
Νέες θεραπευτικές τεχνικές για τον πόνο στην σπονδυλική στήλη
Health Talk
30/06/2025 - 19:37
ΕΟΦ: Σοκολάτα για τη λίμπιντο περιέχει απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία
Διατροφή
30/06/2025 - 19:17
Χωλότητα και παθολογικό βάδισμα παιδιών: Διάγνωση, πιθανές αιτίες και κοινές παγίδες!
Health Talk
30/06/2025 - 18:23
Τα πέντε στάδια μιας σχέσης και η επίδραση τους στο σώμα μας
Ψυχική Υγεία
30/06/2025 - 17:51
VIDCAST: Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες του σώματός μας
Digital Health
30/06/2025 - 17:37
Συνεργασία ΕΔΟΕΑΠ-ΕΚΠΑ για τα περιοδοντικά περιστατικά δωρεάν για τους ασφαλισμένους
Υγεία
30/06/2025 - 17:12
WSJ: Ο Τραμπ κόβει τη χρηματοδότηση σε νοσοκομεία που παρέχουν θεραπείες αλλαγής φύλλου σε παιδιά και εφήβους
Επικαιρότητα
30/06/2025 - 16:49
Συνάντηση ΠαΣΟΝοΠ με τον Γεωργιάδη και δέσμευση για ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ!
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 16:18
Ψωρίαση και καλοκαίρι: Πως επιδρούν το χλώριο, το αλάτι και ο ήλιος
Health Talk
30/06/2025 - 15:59
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Για 5η χρονιά επίσημος ιατρικός υποστηρικτής του «ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2025»
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 15:34
Φάρμακα και υγειονομικό υλικό για τη στήριξη των κατοίκων της Γκάνα απέστειλε ο ΙΣΑ
Επικαιρότητα
30/06/2025 - 15:18
Πέντε βήματα για ανάκτηση της συγκέντρωσής μας στην εποχή της διάσπασης της προσοχής
Ψυχική Υγεία
30/06/2025 - 15:00
Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37
Νοσοκομείο Αλεξάνδρα: Υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στην ογκολογική φροντίδα μέσω του EUnetCCC
Υγεία
30/06/2025 - 14:21
Εξωσωματική γονιμοποίηση: Το σπέρμα ανδρών άνω των 45 ετών συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά αποβολών
Υγεία
30/06/2025 - 14:00
ΕΕΠΕ: Ο κομβικός ρόλος του Παθολόγου στο σύστημα Υγείας - Να σταματήσει η απαξίωση της ειδικότητας
Health Talk
30/06/2025 - 13:23
Γεωργιάδης: Ο μέσος όρος αναμονής κατά τη μεγάλη εφημερία στο « Γεννηματάς» ήταν 5 ώρες και 56 λεπτά
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 12:44
Θειομερσάλη στα παιδικά εμβόλια: «Κόκκινο πανί» για τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας - Η επιστημονική αλήθεια
Pharma News
30/06/2025 - 12:00
Η έναρξη του διαβήτη πριν από τα 65 αυξάνει τον κίνδυνο για νοητική εξασθένηση έως και 125%
Health Talk
30/06/2025 - 11:00
Η σειρά των ασκήσεων που βοηθάει στη μεγαλύτερη καύση λίπους - Τι δείχνει έρευνα
Fitness
30/06/2025 - 10:00
Oι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από βλάβες στα νεφρά και φλεγμονή λόγω καύσωνα
Υγεία
30/06/2025 - 08:00
Πέντε φάρμακα που δυσκολεύουν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τη ζέστη
Υγεία
29/06/2025 - 09:26
Γεωργιάδης: Άψογη η πρώτη μέρα με το βραχιολάκι στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Γεννηματάς
Πολιτική Υγείας
28/06/2025 - 10:45
Κεραυνοί: Γιατί πρέπει να βγείτε αμέσως από τη θάλασσα ακόμα και όταν ακούσετε βροντή από μακριά
Υγεία
28/06/2025 - 10:01
Διαγνωστικές μέθοδοι για τις νεφρολογικές παθήσεις των παιδιών - Τι λένε δύο ειδικοί
Health Talk
28/06/2025 - 08:37
Δεύτερο κρούσμα αιμορραγικού πυρετού στη Λάρισα: Νόσησε η γιατρός που φρόντισε τον άτυχο 70χρονο
Υγεία
28/06/2025 - 08:35
Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδέρματος: Ένα βλέμμα στις αόρατες μάχες των ανθρώπων με το σπάνιο αυτοάνοσο
Patient Talk
28/06/2025 - 06:49

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: Άψογη η πρώτη μέρα με το βραχιολάκι στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Γεννηματάς
Πολιτική Υγείας
28/06/2025 - 10:45
Θειομερσάλη στα παιδικά εμβόλια: «Κόκκινο πανί» για τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας - Η επιστημονική αλήθεια
Pharma News
30/06/2025 - 12:00
Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37
Γεωργιάδης: Ο μέσος όρος αναμονής κατά τη μεγάλη εφημερία στο « Γεννηματάς» ήταν 5 ώρες και 56 λεπτά
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 12:44
Συνάντηση ΠαΣΟΝοΠ με τον Γεωργιάδη και δέσμευση για ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ!
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 16:18
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo