Με το κλίμα του πλανήτη να θερμαίνεται προκαλώντας ξηρασία και ελλείψεις νερού, οι αγρότες δυσκολεύονται να παράγουν αρκετά από τα προϊόντα τους και προσαρμόζονται, αλλά υπάρχουν και τρόποι με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει ο καθένας μας.
Επί δεκαετίες, οι αγρότες προσπαθούν να εξοικονομήσουν νερό στη γεωργία, εστιάζοντας στη βελτίωση της αποδοτικότητας της άρδευσης. Αυτό περιλαμβάνει τη μείωση της πρακτικής της άρδευσης με κατάκλυση, κατά την οποία το νερό ρέει μέσα από αυλάκια ανάμεσα στις σειρές των φυτών. Πλέον, πολλοί αγρότες υιοθετούν ακόμα πιο ακριβείς μεθόδους παροχής νερού στις ρίζες των φυτών, όπως οι ψεκαστήρες και τα συστήματα στάγδην άρδευσης.
Τα τελευταία χρόνια, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ερευνητές και καταναλωτές έχουν αρχίσει να εξετάζουν πιο προσεκτικά τρόπους εξοικονόμησης νερού σε ολόκληρη την αλυσίδα από την καλλιέργεια και τη μεταφορά, μέχρι την πώληση των προϊόντων και της τελικής κατανάλωσης των τροφίμων. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι μείωσης της χρήσης νερού στη γεωργία – μερικοί από αυτούς αφορούν άμεσα τους αγρότες, αλλά δύο μπορούν να εφαρμοστούν από όλους, ώστε να μειωθεί το νερό που απαιτείται για την παραγωγή της τροφής που καταναλώνουμε.
Μερικοί τρόποι για τους αγρότες
Οι αγρότες μπορούν να προσαρμόσουν τις καλλιέργειες στις τοπικές συνθήκες εδάφους, νερού και κλίματος, ώστε να μειώσουν την πίεση στους περιορισμένους πόρους και να κάνουν την παραγωγή τροφίμων πιο βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη μείωση της παραγωγής φυτών για ζωοτροφές ή την αντικατάσταση καλλιεργειών όπως το σιτάρι και η σόγια με καλαμπόκι ή πατάτες.
Η κατάσταση του εδάφους διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Πολλοί αγρότες έχουν επικεντρωθεί στη βραχυπρόθεσμη παραγωγικότητα, βασιζόμενοι σε λιπάσματα ή συχνή άροση για να αυξήσουν τις αποδόσεις από σεζόν σε σεζόν. Ωστόσο, με τον καιρό αυτές οι πρακτικές εξαντλούν το έδαφος, το καθιστούν λιγότερο γόνιμο και μειώνουν την ικανότητά του να συγκρατεί νερό.
Το έδαφος δεν είναι απλώς μια επιφάνεια για καλλιέργεια· είναι ένα ζωντανό σύστημα που μπορεί να εμπλουτιστεί ή να εξαντληθεί. Πρακτικές όπως η φύτευση καλυπτικών καλλιεργειών εκτός σεζόν για την προστασία του εδάφους, η μείωση της άροσης, η εφαρμογή κομπόστ και η εναλλαγή διαφορετικών καλλιεργειών μπορούν να βοηθήσουν το έδαφος να συγκρατεί περισσότερο νερό και να υποστηρίζει τις καλλιέργειες ακόμη και κατά τη διάρκεια ξηρασιών.
Επιλογή για τους καταναλωτές
Η προσαρμογή των γεωργικών πρακτικών καλύπτει μόνο ένα μέρος της προσπάθειας εξοικονόμησης νερού. Αν και οι καλλιέργειες παράγονται στα χωράφια, περνούν μέσα από ένα τεράστιο δίκτυο επεξεργαστών, διανομέων, σούπερ μάρκετ και νοικοκυριών προτού καταναλωθούν ή πεταχτούν. Σε κάθε στάδιο αυτής της αλυσίδας, οι επιλογές των καταναλωτών καθορίζουν πόσο αγροτικό νερό τελικά εξοικονομείται.
Οι διατροφικές προτιμήσεις των ανθρώπων παίζουν καθοριστικό ρόλο στη χρήση νερού στη γεωργία. Η παραγωγή κρέατος για παράδειγμα απαιτεί σημαντικά περισσότερο νερό από την παραγωγή φυτικών τροφών.
Κατά μέσο όρο, οι Αμερικανοί καταναλώνουν σχεδόν τριπλάσια ποσότητα κρέατος ετησίως από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Αν και η πλήρης αποχή από το κρέας δεν είναι εφικτός στόχος για όλους, ακόμη και μικρές αλλαγές στη διατροφή –όπως η μείωση της κατανάλωσης κρέατος ή η επιλογή πρωτεϊνών που χρειάζονται λιγότερο νερό για να παραχθούν– μπορούν να μειώσουν την πίεση που υφίστανται οι υδάτινοι πόροι. Για παράδειγμα, η παραγωγή ενός κιλού βοδινού απαιτεί περίπου 1.800 γαλόνια νερού, ενώ ενός κιλού κοτόπουλου περίπου 500 γαλόνια.
Η αντικατάσταση κάθε μορφής κρέατος με ισοδύναμες φυτικές τροφές με παρόμοιο θρεπτικό προφίλ θα μπορούσε να μειώσει τη χρήση νερού που σχετίζεται με τη διατροφή του μέσου Αμερικανού κατά σχεδόν 30%. Ακόμη και η μερική αντικατάσταση του κρέατος με φυτικές τροφές ή κρέατα που απαιτούν λιγότερο νερό μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Αν και ένα μόνο γεύμα μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, όταν αυτό πολλαπλασιαστεί σε εκατομμύρια νοικοκυριά, οι επιλογές αυτές οδηγούν σε σημαντική εξοικονόμηση νερού.
Μια ακόμη λύση εξοικονόμησης
Ίσως το πιο απλό και αποτελεσματικό βήμα που μπορεί να κάνει κάποιος για να εξοικονομήσει νερό στη γεωργία είναι η μείωση της σπατάλης τροφίμων.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 22% της συνολικής κατανάλωσης νερού συνδέεται με την παραγωγή τροφίμων που τελικά δεν καταναλώνονται.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι απώλειες οφείλονται συχνά στην περιορισμένη αποθήκευση και μεταφορά, αλλά στις ανεπτυγμένες χώρες -όπως οι Η.Π.Α.- η μεγαλύτερη σπατάλη συμβαίνει στα καταστήματα και στα νοικοκυριά. Στις Η.Π.Α., τα νοικοκυριά ευθύνονται σχεδόν για το 50% όλων των απορριπτόμενων τροφίμων.
Αυτό δημιουργεί μια σημαντική ευκαιρία για όλους να συμβάλουν στην εξοικονόμηση νερού. Η κατανόηση του πόσο νερό «περιέχεται» στις διάφορες τροφές μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο προσεκτικούς σχετικά με το τι καταλήγει στα σκουπίδια.
Και πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος, υπάρχει και το οικονομικό: Όταν σπαταλάμε λιγότερη τροφή, εξοικονομούμε και τα χρήματα που δαπανήσαμε για αυτήν.
Πηγή: THECONVERSATION.COM





