ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υποκατάστατο ζάχαρης αυξάνει την πείνα ειδικά στους παχύσαρκους

Διατροφή
Freepik
Νέα έρευνα δείχνει ότι η σουκραλόζη στήνει παγίδα στον εγκέφαλο που περιμένει περισσότερες θερμίδες από αυτές που προσλαμβάνει λόγω της έντονης γλυκύτητας του. Το μεγαλύτερο «μπέρδεμα» παρατηρείται σε παχύσαρκους και γυναίκες.
Πέμπτη, 27/03/2025 - 13:00
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο υποκατάστατο της ζάχαρης που βρίσκεται σε αναψυκτικά και κέτσαπ με χαμηλές θερμίδες φαίνεται να ξεγελά τον εγκέφαλό και να τον εξωθεί να στέλνει μηνύματα για μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού!

Συγκεκριμένα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση σουκραλόζης ενισχύει τη δραστηριότητα στα «σημεία πείνας» του εγκεφάλου και προκαλεί σύγχυση στο όργανο, καθώς πυροδοτεί μια προσδοκία για επιπλέον θερμίδες που δεν έρχονται ποτέ.

Αυτή η αναντιστοιχία θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει την επιθυμία για περισσότερο φαγητό, πρότειναν οι ερευνητές.

Οι ειδικοί, οι οποίοι διεξήγαγαν πείραμα με 75 άτομα, διαπίστωσαν ότι η επίδραση αυτή ήταν ισχυρότερη σε όσους είναι παχύσαρκοι.

'Αν το σώμα σας περιμένει μια θερμίδα λόγω της γλυκύτητας, αλλά δεν παίρνει τη θερμίδα που περιμένει, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος προετοιμάζεται να επιθυμεί αυτές τις ουσίες με την πάροδο του χρόνου', εξηγεί η δρ. Kathleen Alanna Page, ειδικός σε θέματα ορμονών και διαβήτη και συγγραφέας της μελέτης,

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Metabolism, οι επιστήμονες εξέτασαν πώς 75 συμμετέχοντες ανταποκρίθηκαν σε τρία ποτά που ελήφθησαν σε διαφορετικές περιπτώσεις.

Η επίδραση σε εγκέφαλο και ορμόνες

Το ένα υγρό ήταν σκέτο νερό, το άλλο ήταν εμπλουτισμένο με την τεχνητή γλυκαντική ουσία σουκραλόζη και το τελευταίο περιείχε ζάχαρη.

Κάθε συμμετέχων υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, έδωσε δείγματα αίματος και συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της πείνας πριν και μετά από κάθε ποτό.

Οι σαρώσεις αποκάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένη δραστηριότητα σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος μετά την κατανάλωση των διαλυμάτων σουκραλόζης.

Αυτό είναι το τμήμα του οργάνου που ρυθμίζει βασικές λειτουργίες του οργανισμού όπως η θερμοκρασία, η κούραση και τα επίπεδα πείνας.

Οι σαρώσεις έδειξαν επίσης ότι η σουκραλόζη οδήγησε σε αυξημένη σύνδεση μεταξύ του υποθαλάμου και άλλων τμημάτων του εγκεφάλου που εμπλέκονται με τα κίνητρα και τη λήψη αποφάσεων.Οι επιδράσεις αυτές ήταν ιδιαίτερα έντονες σε παχύσαρκα άτομα.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος έδειξαν έναν άλλο τρόπο με τον οποίο η σουκραλόζη μπορεί να επηρεάσει την επιθυμία για φαγητό.

Όταν οι συμμετέχοντες έπιναν το πραγματικό διάλυμα ζάχαρης, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο οργανισμός παρήγαγε ορμόνες που συνδέονται με τη μείωση της όρεξης. Ωστόσο, αυτές οι ορμόνες απουσίαζαν όταν οι συμμετέχοντες έπιναν σουκραλόζη.

Οι 75 συμμετέχοντες ήταν σχεδόν ισομερώς κατανεμημένοι ως προς το φύλο, με ένα ομοιόμορφο μείγμα υγιών, υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων.

Η δρ. Page δήλωσε ότι ένα εύρημα που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης ήταν ότι οι γυναίκες φάνηκε να έχουν μεγαλύτερες αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα μετά την κατανάλωση σουκραλόζης.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ενώ αυτή η μελέτη υπέδειξε μια σχέση μεταξύ των γλυκαντικών χωρίς θερμίδες και της αυξημένης όρεξης και της παχυσαρκίας, άλλες μελέτες έχουν βρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε πέρυσι διαπίστωσε ότι, όταν καταναλώνονται ως μέρος του φαγητού, τα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες παράγουν τις ίδιες ορμόνες καταστολής της όρεξης με τη ζάχαρη.

Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η σουκραλόζη αυξάνει τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται GLUT4, η οποία προωθεί τη συσσώρευση λίπους στα κύτταρά μας, αλλαγές που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 27/03/2025 - 09:47
  • ΣΟΥΚΡΑΛΟΖΗ
  • ΠΕΙΝΑ
  • ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συντηρητικά στη διατροφή μας: Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα και πως τα διαβάζουμε στις ετικέτες!
Συντηρητικά στη διατροφή μας: Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα και πως τα διαβάζουμε στις ετικέτες! 26 Μαρτίου 2025
Όσο μεγαλώνουμε αυξάνονται και οι αντοχές μας στο hangover 27 Μαρτίου 2025
Όσο μεγαλώνουμε αυξάνονται και οι αντοχές μας στο hangover

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγαπηδάκη: «Περίπου 1.000 παιδιά και οικογένειες έχουν λάβει δωρεάν υποστήριξη κατά της παχυσαρκίας»
Πολιτική Υγείας
28/11/2025 - 17:24

Αγαπηδάκη: «Περίπου 1.000 παιδιά και οικογένειες έχουν λάβει δωρεάν υποστήριξη κατά της παχυσαρκίας»

Μια συνηθισμένη διατροφική ανεπάρκεια μπορεί να βλάπτει σιωπηλά τους νεαρούς εγκεφάλους
Διατροφή
28/11/2025 - 15:01

Μια συνηθισμένη διατροφική ανεπάρκεια μπορεί να βλάπτει σιωπηλά τους νεαρούς εγκεφάλους

Παχυσαρκία και νεότερες αγωγές για την αντιμετώπισή της
Health Talk
28/11/2025 - 16:08

Παχυσαρκία και νεότερες αγωγές για την αντιμετώπισή της

Η κατάλληλη διατροφή υποστηρίζει σωστά τη θεραπεία της παχυσαρκίας με GLP-1
Διατροφή
26/11/2025 - 18:41

Η κατάλληλη διατροφή υποστηρίζει σωστά τη θεραπεία της παχυσαρκίας με GLP-1

Αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ το κόστος της παχυσαρκίας στη χώρα μας
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 14:38

Αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ το κόστος της παχυσαρκίας στη χώρα μας

ΕΛΕΜΕΔ: Ρεκόρ συμμετοχής στο 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο - Διαβήτης και παχυσαρκία στο επίκεντρο
Επικαιρότητα
22/11/2025 - 12:44

ΕΛΕΜΕΔ: Ρεκόρ συμμετοχής στο 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο - Διαβήτης και παχυσαρκία στο επίκεντρο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Impact Report 2024: Οι δράσεις της Bayer Ελλάς για τη βιώσιμη ανάπτυξη
Pharma News
04/12/2025 - 23:32
Νέα διάκριση της ταινίας «Rare Land» της Chiesi στα Bravo Awards 2025
Pharma News
04/12/2025 - 22:11
Κλινικές μελέτες: Τα μετέωρα βήματα και οι προκλήσεις
Επικαιρότητα
04/12/2025 - 21:23
Κύφωση και οστεοπόρωση: Απλές παρεμβάσεις για την αποτροπή μετά τα 40
Health Talk
04/12/2025 - 20:57
Roche Diagnostics Hellas: «Τα διαγνωστικά είναι οι αφανείς ήρωες στην υγειονομική περίθαλψη»
Pharma News
04/12/2025 - 20:39
Γιατί η μυρωδιά της βροχής στο χώμα μας ανακουφίζει ψυχικά
Ψυχική Υγεία
04/12/2025 - 18:06
ΠΟΥ: Αυξήθηκαν σημαντικά οι θάνατοι από ελονοσία το 2024 - Παιδιά τα περισσότερα θύματα
Υγεία
04/12/2025 - 17:18
Νέα μελέτη: Ο «αόρατος» κίνδυνος της όψιμης έναρξης κατάθλιψης στους μακροχρόνιους επιζώντες καρκίνου
Ψυχική Υγεία
04/12/2025 - 16:49
Παχυσαρκία: Ανοίγει ο δρόμος για την δωρεάν χορήγηση φαρμάκων σε 8 χιλιάδες πολίτες
Πολιτική Υγείας
04/12/2025 - 16:26
Ενέσεις απώλειας βάρους: Λιγότερα κανονικά γεύματα, περισσότερα σνακ
Διατροφή
04/12/2025 - 16:07
Δημητριακά: Το πιο μολυσμένο τρόφιμο με «παντοτινά χημικά» στην Ευρώπη
Διατροφή
04/12/2025 - 15:44
DEMO ΑΒΕΕ: Περηφάνια και συγκίνηση για τους απόφοιτους του πρώτου εκπαιδευτικού κύκλου της Βιο-Ακαδημίας
Pharma News
04/12/2025 - 15:21
Ο αέρας σε νοσοκομεία και αεροπλάνα είναι πιο καθαρός απ' ό,τι πιστεύουμε
Υγεία
04/12/2025 - 15:02
Σκύλοι και δημόσια υγεία: Ο ΕΟΔΥ έκανε την πρώτη συστηματική καταγραφή περιστατικών δαγκώματος
Υγεία
04/12/2025 - 14:36
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Παγκόσμια τεχνολογική πρωτιά με την εγκατάσταση των συστημάτων Luminos Q.namix T και R
Υπηρεσίες Υγείας
04/12/2025 - 14:17
Η συζήτηση για την πυκνότητα του μαστού μετά από μαστογραφίες μπορεί να προκαλέσει περιττό άγχος
Υγεία
04/12/2025 - 14:00
Οδηγίες για ασφαλή και οικολογική διακόσμηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου
Επικαιρότητα
04/12/2025 - 12:00
Ένταξη του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού στο Ε.Σ.Υ.
Πολιτική Υγείας
04/12/2025 - 11:44
Γεωργιάδης: Από τα μέσα Δεκέμβρη διαθέσιμες στο MyHealth App δωρεάν εξετάσεις
Πολιτική Υγείας
04/12/2025 - 11:08
Σενάρια κινδύνου για την γρίπη των πτηνών στην Ευρώπη - Τα εργαλεία που προτείνει το ECDC
Πολιτική Υγείας
04/12/2025 - 11:00
«Καμπανάκι» για τα fillers: Μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και τύφλωση!
Ομορφιά
04/12/2025 - 10:00
Η συμβίωση με σκύλους μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία των εφήβων
Ψυχική Υγεία
04/12/2025 - 09:00
Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στις 20 Δεκεμβρίου
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 17:47
Διατροφική καθοδήγηση από τον διαιτολόγο ή το ChatGPT;
Health Talk
03/12/2025 - 17:08
Η αγάπη για τη δουλειά δεν είναι πάντα αρετή - Οι αρνητικές συνέπειες για εργαζόμενους και επιχειρήσεις
Ψυχική Υγεία
03/12/2025 - 16:49
Βαλτάς: «Οι φαρμακοποιοί στην πρώτη γραμμή για των υποστήριξη ασθενών με άνοια και των φροντιστών»
Pharma Policy
03/12/2025 - 16:08
ELPEN και Μαζί για το Παιδί έφτιαξαν δύο αίθουσες STEM σε σχολεία της Θράκης
Pharma News
03/12/2025 - 15:23
Τρία βραβεία απέσπασε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στα Healthcare Business Awards 2025
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 15:04
Ο Όμιλος ΙΜΙΤΗΕΑ στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας στη Νέα Υόρκη για το Rebrain Greece
Υπηρεσίες Υγείας
03/12/2025 - 14:42
Μητσοτάκης: «Οι παρεμβάσεις μας για τα άτομα με αναπηρία σχεδιάστηκαν με σεβασμό στα δικαιώματά τους»
Πολιτική Υγείας
03/12/2025 - 13:49

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι διατροφικές διαταραχές απειλούν μακροπρόθεσμα τη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
02/12/2025 - 12:32
«Πράσινο» φως από τον ΠΟΥ στα φάρμακα GLP-1 κατά της παχυσαρκίας ενηλίκων
Pharma Policy
02/12/2025 - 09:12
Vaccines Europe: Σε στάδιο ανάπτυξης 91 εμβόλια - Ποια λοιμώδη νοσήματα αφορούν
Pharma Policy
02/12/2025 - 14:28
Επένδυση στην καινοτομία: Προκλήσεις και προοπτικές για την υγειονομική περίθαλψη
Pharma News
02/12/2025 - 17:53
Μητσοτάκης: «Οι παρεμβάσεις μας για τα άτομα με αναπηρία σχεδιάστηκαν με σεβασμό στα δικαιώματά τους»
Πολιτική Υγείας
03/12/2025 - 13:49
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo