Συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορούν να ενδυναμώσουν το σώμα και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των παρενεργειών των φαρμάκων. Οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα που υποβάλλονται σε θεραπεία συχνά βιώνουν δυσάρεστες παρενέργειες της αγωγής, όπως ναυτία και εμετός. Η θεραπεία μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γεύση, την όσφρηση και τη λειτουργία του εντέρου.
Η διατροφή δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αγωγή όμως ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό των ελλείψεων θρεπτικών συστατικών, οι οποίες επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και τη συνολική ποιότητα ζωής του ασθενούς.
1. Σπανάκι
Το σπανάκι και άλλα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο, το μπρόκολο και το μαρούλι είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ που έχει την ικανότητα να βοηθά την κυτταρική επιδιόρθωση ενώ φαίνεται να δρα και ως ασπίδα προστασίας έναντι ορισμένων καρκινογόνων ουσιών.
Πέρα από το φυλλικό οξύ, το σπανάκι και το λάχανο προσφέρουν επίσης στον οργανισμό φυτικές ίνες, σίδηρο, κάλιο και βιταμίνες A, C, E και K. Αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά διατηρούν την εύρυθμη λειτουργία του σώματός και βοηθούν να αξιοποιείται η ενέργεια που λαμβάνεται από τις τροφές. Περιέχουν επίσης καροτενοειδή, τις φυσικές χρωστικές ουσίες που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και που σύμφωνα με μελέτες μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη διαφόρων μορφών καρκίνου.
2. Μύρτιλλα
Τα μύρτιλλα περιέχουν μια χρωστική ουσία που ονομάζεται ανθοκυανίνη, η οποία προστατεύει τα κύτταρά κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Αυτό το φυτοθρεπτικό συστατικό μειώνει τη φλεγμονή καθώς αποτελεί ισχυρό, φυσικό αντιοξειδωτικό.
Οι γιατροί συστήνουν στα άτομα με καρκίνο του πνεύμονα να καταναλώνουν άφθονες χημειοπροστατευτικές διαιτητικές πολυφαινόλες — έναν άλλο τύπο φυτοθρεπτικών συστατικών — ειδικά από τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες όπως τα μύρτιλλα, τα σμέουρα, τα βατόμουρα και τα δαμάσκηνα.
Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, σχετικές επιστημονικές μελέτες αναφέρουν πως υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ανθοκυανίνες έχουν δυνατότητα τροποποίησης του μεταβολισμού των όγκων, καθιστώντας τους πιο ευαίσθητους σε χημειοθεραπευτικούς παράγοντες.
3. Κουνουπίδι
Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το κουνουπίδι περιέχουν ένα φυτοθρεπτικό συστατικό που ονομάζεται σουλφοραφάνη, το οποίο οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι μία από τις ισχυρότερες ενώσεις της φύσης για την καταπολέμηση του καρκίνου. Η ουσία αυτή επίσης εμπεριέχεται στο μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών.
Οι ευεργετικές ιδιότητες αυτού του λαχανικού δεν σταματούν εδώ όμως, αφού το κουνουπίδι κατά την διάρκεια της πέψης, δημιουργεί μια ένωση γνωστή ως ινδολο-3-καρβινόλη (I3C), η οποία έχει την ιδιότητα να επιδιορθώνει γρήγορα κυτταρικές βλάβες από ενώσεις που πιθανώς συμβάλλουν στην δημιουργία καρκίνου.
4. Βρώμη
Η βρώμη μπορεί να μην καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, αλλά αποτελεί εξαιρετική διατροφική επιλογή κατά τη διάρκεια της θεραπείας όπου συχνά το φαγητό καθίσταται μη ελκυστικό στους ασθενείς.
Γενικά, οι μαλακές, σχετικά ουδέτερες σε γεύση τροφές οι οποίες όμως είναι πλούσιες σε διαλυτές φυτικές ίνες, μπορούν να προσφέρουν θρεπτικά συστατικά χωρίς να επιδεινώνουν παρενέργειες της θεραπείας όπως η ναυτία και η διάρροια.
Η βρώμη παρέχει επιπλέον βιταμίνες και μέταλλα, όπως μαγνήσιο, χαλκό, θειαμίνη και ψευδάργυρο.
Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της αίσθησης της γεύσης και να ανακουφίσει από πληγές και φλεγμονές της στοματικής κοιλότητας που συχνά προκαλούνται από τις χημειοθεραπείες.
5. Ηλιόσποροι
Οι περισσότεροι σπόροι και ξηροί καρποί είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά αλλά οι ηλιόσποροι επιπλέον περιέχουν χλωρογενικό οξύ, το οποίο μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του καρκίνου.
Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει την ικανότητα του χλωρογενικού οξέος να διαταράσσει την αγγειογένεση του όγκου - μια από τις διαδικασίες που τροφοδοτούν την ανάπτυξη τού.
6. Τζίντζερ
Το τζίντζερ είναι γνωστό για τις φυσικές ιδιότητες του κατά της ναυτίας και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των παρενεργειών της χημειοθεραπείας.
Ένας εύκολος τρόπος να αυξηθεί η κατανάλωση του είναι να προστεθεί σε ροφήματα και σούπες, καθώς και σε smoothies.
7. Ψητό Κοτόπουλο
Το ψητό κοτόπουλο είναι μια εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης η οποία έχει ζωτική σημασία για την ανάρρωση από καρκίνο, ειδικά μετά από χειρουργική επέμβαση, ενώ αποτρέπει την απώλεια μυϊκής μάζας.
Η λήψη επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης καθημερινά μπορεί να διατηρήσει τους ασθενείς δυνατούς και να βελτιώσει την ταχύτητα επούλωσης μετά από τυχόν χειρουργείο. Εάν το κοτόπουλο ή γενικά τα προϊόντα ζωϊκής πρωτεϊνης δεν είναι ελκυστικά γευστικά, οι γιατροί συστήνουν στους ασθενείς να επιλέγουν πρωτεϊνούχα ροφήματα ή διαφορετικές πηγές πρωτεϊνών όπως τα βούτυρα ξηρών καρπών και τα φασόλια.
Η διατροφή από μόνη της δεν μπορεί να αποτρέψει ή να θεραπεύσει τον καρκίνο του πνεύμονα. Όμως μια προσανατολισμένη διατροφή μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στη συνολική ευεξία των ασθενών.