Πρόκειται για ένα εξωτικό φρούτο που η μοναδική του γεύση και τα ιδιαίτερα διατροφικά του χαρακτηριστικά το καθιστούν ολοένα και πιο δημοφιλές. Αν και εξωτερικά μοιάζει με το κλασικό κόκκινο καρπούζι, όταν κοπεί αποκαλύπτει έναν έντονα κίτρινο πολτό, θέαμα που αν μη τι άλλο ξαφνιάζει. Η μοναδική αυτή απόχρωση δεν είναι αποτέλεσμα γενετικής τροποποίησης, αλλά της φυσικής παρουσίας καροτενοειδών – οργανικών χρωστικών ουσιών που εκτός από το χρώμα, συμβάλλουν και στην καλή υγεία. Γνωστό και ως «χρυσό καρπούζι», η καλλιέργειά του γίνεται εδώ και πολλά χρόνια με απολύτως φυσικό τρόπο.
Γιατί το αγαπούν οι διατροφολόγοι
Το κίτρινο καρπούζι έχει οβάλ σχήμα, μεγάλη διάσταση και εξωτερικά μοιάζει με το κόκκινο. Η διαφορά αποκαλύπτεται όταν το ανοίξουμε: ο πολτός του κυμαίνεται από απαλό έως βαθύ κίτρινο, ανάλογα με την περιεκτικότητα σε καροτενοειδή. Η σάρκα του είναι ακόμη πιο ζουμερή και τραγανή, με περιεκτικότητα σε νερό που ξεπερνά το 90%. Η γεύση του είναι πιο γλυκιά και ήπια, με ελαφριές νότες που θυμίζουν πεπόνι ή ανανά. Είναι ιδανικό για κατανάλωση ωμό, σε σαλάτες, smoothies, σορμπέ ή ως βάση για γκουρμέ συνταγές.
Σε σύγκριση με το κόκκινο καρπούζι, που είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, το κίτρινο περιέχει κυρίως λουτεΐνη και β-καροτίνη -ισχυρά αντιοξειδωτικά που προσφέρουν προστασία στα μάτια, το δέρμα και το ανοσοποιητικό.
Το κίτρινο καρπούζι είναι εξαιρετική επιλογή για ελαφριά, ενυδατική και δροσιστική διατροφή, καθώς έχει:
- Ελάχιστες θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (πάνω από 90%).
- Καροτενοειδή, όπως η λουτεΐνη και η β-καροτίνη, που ενισχύουν την όραση και μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
- Βιταμίνες Α, C και του συμπλέγματος Β, που συμβάλλουν στην υγεία των ματιών, του δέρματος, του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος.
- Ορυκτά, όπως κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο, που βοηθούν στη ρύθμιση της καρδιακής και μυϊκής λειτουργίας.
- Κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, βοηθώντας σε περιπτώσεις υπέρτασης ή στυτικής δυσλειτουργίας.
- Φυτικές ίνες, που προάγουν την υγεία του πεπτικού, βελτίωνουν την κινητικότητα του εντέρου και προσφέρουν αίσθηση κορεσμού.
Υγεία του πεπτικού συστήματος
Το καρπούζι, εξαιτίας της αυξημένης περιεκτικότητας του σε νερό, βελτιώνει την υγεία του πεπτικού συστήματος. Το νερό βοηθά την τροφή να κινείται ευκολότερα στο εσωτερικό του πεπτικού συστήματος, κάτι που συμβάλλει στη μείωση του φουσκώματος. Επίσης, το νερό βοηθά στη διάσπαση της τροφής, ώστε η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στο σώμα να είναι πιο αποτελεσματική.
Με ιδιαίτερη γεύση, εντυπωσιακή εμφάνιση και πλούσια διατροφική αξία, αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους επιδιώκουν έναν υγιεινό και δροσιστικό τρόπο ζωής. Αναζητήστε το στα μανάβικα τους καλοκαιρινούς μήνες και εντάξτε το στη διατροφή σας – το σώμα σας θα σας ευγνωμονεί!
Η πατρίδα του ελληνικού κίτρινου καρπουζιού
Η ποικιλία του κίτρινου καρπουζιού καλλιεργείται στη Θουρία και ξεχωρίζει στην αγορά της Καλαμάτας. «Το κίτρινο «εξωτικό» καρπούζι δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από το κλασικό κόκκινο, είναι εξίσου αρωματικό και δροσερό» και όπως τονίζει στην ΕΡΤ3 η παραγωγός Μαρία Ζαβαλιέρη γίνεται ανάρπαστο. «Ο κόσμος το προτιμάει, είναι γλυκό και δεν έχει κουκούτσια. Έχει βέβαια μειωμένη παραγωγή σε σχέση με το κόκκινο αλλά το κλίμα της Καλαμάτας ευνοεί την καλλιέργειά του», ανέφερε χαρακτηριστικά η παραγωγός, η οποία αναφέρθηκε και σε άλλες ποικιλίες καρπουζιού, όπως το κόκκινο χωρίς κουκούτσια, το οποίο «ξεπουλάει» πρώτο.