ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί το φυτικό μπέργκερ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Διατροφή
Freepik
Έρευνα έδειξε ότι άτομα που καταναλώνουν υπερ-επεξεργασμένες φυτικές τροφές εμφάνισαν αύξηση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων κατά σχεδόν 40%.
Τετάρτη, 17/12/2025 - 13:00
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Πιστεύετε ότι επειδή έχετε αντικαταστήσει στο μπέργκερ το κανονικό μπιφτέκι με φυτικό θωρακίζεστε από τις καρδιακές παθήσεις; Σάς έχουμε αρκετά δυσάρεστα νέα. Νέα έρευνα έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν φυτικές τροφές οι οποίες ωστόσο έχουν περάσει από επεξεργασία με συντηρητικά κτλ και κατατάσσονται ως εκ τούτου στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ενώ η vegan διατροφή έχει επαινεθεί για την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, οι επιστήμονες λένε ότι τα οφέλη εξανεμίζονται όταν αυτή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα – τα οποία μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβή με άλλες μορφές πρόχειρου φαγητού.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet, παρακολούθησε περισσότερους από 63.800 ενήλικες μέσης ηλικίας στη Γαλλία και διαπίστωσε ότι οι φυτικές διατροφές προστατεύουν την καρδιά μόνο όταν βασίζονται σε ολόκληρα, ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα.

« Τα ευρήματά μας ενισχύουν την ανάγκη να προωθηθεί όχι μόνο η μείωση των ζωικών προϊόντων, αλλά και η κατανάλωση ελάχιστα επεξεργασμένων φυτικών τροφίμων για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας», τόνισε η κύρια συγγραφέας Clémentine Prioux, ερευνήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Κατά τη διάρκειαπαρακολούθησης που διήρκεσε λίγο περισσότερο από εννέα χρόνια, οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν μια διατροφικά ισορροπημένη σε μεγάλο βαθμό μη επεξεργασμένη φυτική διατροφή είχαν 44% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο – μια πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε θωρακικό πόνο, καρδιακές προσβολές και καρδιακή ανεπάρκεια.

Αντίθετα, όσοι ακολουθούσαν φυτική διατροφή με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 46% υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και 38% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων συνολικά – ένας γενικός όρος για παθήσεις που επηρεάζουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.

Αυτοί οι συμμετέχοντες είχαν την τάση να καταναλώνουν περισσότερο ψωμί από σούπερ μάρκετ, έτοιμα πιάτα ζυμαρικών, συσκευασμένες σούπες και έτοιμες σαλάτες με πλούσια σάλτσες – τρόφιμα που συχνά περιέχουν σταθεροποιητές, γαλακτωματοποιητές και πρόσθετα λίπη.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν φυτικές διατροφές μπορεί να καταναλώνουν περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα από ό,τι οι κρεατοφάγοι, κυρίως λόγω της διαθεσιμότητας επεξεργασμένων υποκατάστατων κρέατος.

Η αξία της ποιότητας των τροφίμων

Είναι ενδιαφέρον ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν κάποια ζωικά προϊόντα αλλά απέφευγαν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα δεν είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις από όσους ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή βασισμένη σε ολόκληρα φυτικά τρόφιμα.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η ποιότητα και η επεξεργασία των τροφίμων ήταν πιο σημαντικά από το αν η διατροφή ήταν φυτική ή ζωική.

Τα δεδομένα προήλθαν από 63.835 ενήλικες που συμμετείχαν στη γαλλική μελέτη NutriNet-Santé, η οποία αξιολόγησε τον τρόπο με τον οποίο τόσο η διατροφική ποιότητα όσο και ο βαθμός επεξεργασίας των φυτικών τροφίμων επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν λεπτομερή ετήσια ερωτηματολόγια υγείας, ενώ η διατροφή αξιολογήθηκε με τη χρήση επαναλαμβανόμενων 24ωρων διατροφικών αρχείων που συμπληρώθηκαν στην αρχή της μελέτης και στη συνέχεια κάθε έξι μήνες.

Οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπόψη το κάπνισμα, τη σωματική δραστηριότητα και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής.

Όλα τα τρόφιμα και τα ποτά – συμπεριλαμβανομένων των σνακ – καταγράφηκαν, με το μέγεθος των μερίδων να εκτιμάται με τη χρήση φωτογραφιών ή τυποποιημένων δοχείων. Η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών υπολογίστηκε με τη χρήση μιας επικυρωμένης βάσης δεδομένων για τη σύνθεση των τροφίμων και διασταυρώθηκε με βιοδείκτες αίματος και ούρων.

Τα τρόφιμα κατηγοριοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας το σύστημα ταξινόμησης NOVA, που αναπτύχθηκε το 2009, το οποίο ομαδοποιεί τα τρόφιμα ανάλογα με τον βαθμό και τον σκοπό της επεξεργασίας τους.

Σύμφωνα με το NOVA, τα μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνουν προϊόντα όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ζυμαρικά, φρέσκο ή κατεψυγμένο κρέας και ψάρι – τρόφιμα που έχουν υποστεί μόνο βασικές επεξεργασίες όπως κατάψυξη, ξήρανση ή παστερίωση.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα παρασκευάζονται με την προσθήκη συστατικών όπως αλάτι, ζάχαρη ή λάδι σε ολόκληρα τρόφιμα – για παράδειγμα, τυρί, φρεσκοψημένο ψωμί ή κονσερβοποιημένα λαχανικά.

Αντίθετα, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι βιομηχανικές συνθέσεις που παρασκευάζονται με τη χρήση πολλαπλών σταδίων επεξεργασίας και συστατικών που δεν χρησιμοποιούνται συνήθως στην οικιακή μαγειρική – όπως γαλακτωματοποιητές, αρωματικές ουσίες, χρωστικές ουσίες και συντηρητικά.

Αυτά τα προϊόντα έχουν συχνά υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια, προστιθέμενη ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι, ενώ είναι χαμηλά σε φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι διατροφικά υγιεινές φυτικές δίαιτες που βασίζονται σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα προσφέρουν τη μεγαλύτερη προστασία από τις στεφανιαίες παθήσεις.

Δεν παρατηρήθηκε τέτοιο όφελος όταν οι φυτικές δίαιτες βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό σε επεξεργασμένα ή υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τα χειρότερα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν σε άτομα που καταναλώνουν υπερ-επεξεργασμένες φυτικές τροφές, των οποίων ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων αυξήθηκε κατά σχεδόν 40%.

Πηγή: Science Daily

  • ΦΥΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ
  • ΥΠΕΡΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πόσα κιλά θα πάρετε τα Χριστούγεννα; Τι έχουν δείξει έρευνες
Πόσα κιλά θα πάρετε τα Χριστούγεννα; Τι έχουν δείξει έρευνες 17 Δεκεμβρίου 2025

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα ινομυώματα συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας
Υγεία
13/12/2025 - 08:40

Τα ινομυώματα συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας

Απειλή για τη δημόσια υγεία τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα - Ποιες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν
Διατροφή
03/12/2025 - 11:23

Απειλή για τη δημόσια υγεία τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα - Ποιες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν

Σημαντική η σύνδεση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τον καρκίνο του εντέρου
Διατροφή
14/11/2025 - 23:48

Σημαντική η σύνδεση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τον καρκίνο του εντέρου

Σημάδια εθισμού στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα εμφανίζουν οι μεσήλικες στην Αμερική
Υγεία
29/09/2025 - 16:22

Σημάδια εθισμού στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα εμφανίζουν οι μεσήλικες στην Αμερική

Μαστογραφία: "Δύο σε ένα" εξέταση για καρκίνο του μαστού και καρδιοπάθεια με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης
Υγεία
17/09/2025 - 13:00

Μαστογραφία: "Δύο σε ένα" εξέταση για καρκίνο του μαστού και καρδιοπάθεια με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Οι τρεις νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης
Health Talk
15/09/2025 - 08:04

Οι τρεις νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γονίδιο προϊστορικού ανθρώπου φαίνεται να εξασφαλίζει μακροζωία
Υγεία
17/12/2025 - 14:00
Γιατί το φυτικό μπέργκερ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας
Διατροφή
17/12/2025 - 13:00
Το ΑΙ μαθαίνει να αποκωδικοποιεί τις ασθένειες που είναι γραμμένες στο DNA μας
Υγεία
17/12/2025 - 12:00
Η ουλίτιδα μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων
Υγεία
17/12/2025 - 11:00
Η εξέλιξη της PET-CT και η συμβολή της στη σύγχρονη Ογκολογία
Υπηρεσίες Υγείας
17/12/2025 - 10:00
Πόσα κιλά θα πάρετε τα Χριστούγεννα; Τι έχουν δείξει έρευνες
Διατροφή
17/12/2025 - 08:25
Η EFPIA και η Vaccines Europe στηρίζουν το σχέδιο «Safe Hearts» της ΕΕ
Pharma Policy
16/12/2025 - 21:32
Ο ΙΣΑ ζητεί την εξαίρεση των προσωπικών ιατρών από την υποχρέωση των κατ’ οίκον επισκέψεων
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 20:52
«Safe Hearts»: Το σχέδιο της Κομισιόν για την καρδιαγγειακή υγεία
Πολιτική Υγείας
16/12/2025 - 19:59
Πώς σχετίζεται η οστεοπόρωση με το αδυνάτισμα - Ο ρόλος της διατροφής και της άσκησης
Health Talk
16/12/2025 - 19:16
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Έξυπνες εναλλακτικές για ένα πιο υγιεινό εορταστικό μενού
Διατροφή
16/12/2025 - 18:49
ΑμΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ: Σημαντική επιστημονική διάκριση για το πρόγραμμα «Parent2Parent Support»
Patient Talk
16/12/2025 - 18:07
Θεσσαλονίκη: Αναβαθμίζεται η πυροπροστασία των νοσοκομείων Γιαννιτσών, Έδεσσας και Νάουσας
Πολιτική Υγείας
16/12/2025 - 17:43
Συνάντηση της ΕΟΟ με τον Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ για τρέχοντα ζητήματα των οδοντιάτρων
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 17:18
Γιατροί του Κόσμου: Εγκαινιάστηκε το Ανοικτό Κέντρο Παιδιών στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 16:56
Πράσινο φως από το Ευρωκοινοβούλιο σε 5 νέα μέτρα για την ασφάλεια εφοδιασμού με κρίσιμα φάρμακα
Pharma Policy
16/12/2025 - 16:37
Ο Πνευμονολόγος και τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα στο επίκεντρο του 34ου συνεδρίου της ΕΠΕ
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 16:12
Συνάντηση ΕΟΦ-ΕΝΑΣΕΛ για τις ελλείψεις φαρμάκων και τις κλινικές μελέτες
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 15:48
Επιστολή ΙΣΑ στον ΕΟΠΥΥ για τη νέα σύμβαση των Προσωπικών Ιατρών
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 15:33
Καταγγελία γονέων και κηδεμόνων για καθυστερήσεις και περικοπές στις αποζημιώσεις θεραπειών παιδιών ΑμεΑ
Patient Talk
16/12/2025 - 15:18
Τι δείχνει ο ρόλος που παίξατε στο χριστουγεννιάτικο σχολικό σκετσάκι για την προσωπικότητα σας
Ψυχική Υγεία
16/12/2025 - 15:00
Η χορτοφαγική και vegan διατροφή στερεί ύψος και βάρος από τα παιδιά αλλά βοηθά στην καρδιακή τους υγεία
Διατροφή
16/12/2025 - 14:00
Πώς το μαλακτικό στην πλύση μπορεί να σαμποτάρει την υγεία αλλά και την ανθεκτικότητα των ρούχων
Υγεία
16/12/2025 - 13:00
Εξέταση καλπροτεκτίνης: Οι πάσχοντες από Crohn και ελκώδη κολίτιδα καταγγέλλουν τη μη αποζημίωση της
Patient Talk
16/12/2025 - 12:00
Τα έξι συμπτώματα κατάθλιψης στη μέση ηλικία που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας
Ψυχική Υγεία
16/12/2025 - 11:00
24ωρη απεργία ΑΔΕΔΥ: Συμμετέχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 10:54
Ανατροπή σε όσα γνωρίζαμε για τον καρκίνο και το αλκοόλ - Τι δείχνει νέα έρευνα
Υγεία
16/12/2025 - 10:00
Γονόρροια: Εγκρίθηκαν δύο νέα αντιβιοτικά που χαιρετίζονται ως απάντηση κατά της μικροβιακής αντοχής
Pharma Policy
16/12/2025 - 09:00
Νέα ελπίδα από κλινική μελέτη για ασθενείς με υποτροπιάζον ανθεκτικό Πολλαπλούν Μυέλωμα
Υγεία
16/12/2025 - 07:23
Coca-Cola 3Ε και Γιατροί του Κόσμου προσφέρουν γεύματα σε Αττική, Δυτική και Βόρεια Ελλάδα
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 03:41

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σούπερ γρίπη στη Βρετανία: Τελικά πόσο επικίνδυνη και πρωτοφανής είναι;
Υγεία
15/12/2025 - 10:00
Ο καρκίνος «νίκησε» τον γνωστό ηθοποιό Αλμπέρτο Εσκενάζυ στα 73 του
Επικαιρότητα
15/12/2025 - 18:17
Facelift: Αποκατάσταση με φυσικό αποτέλεσμα, χωρίς υπερβολές
Ομορφιά
15/12/2025 - 16:29
Δωρητές σπέρματος και ωαρίων στην Ευρώπη: Τι αλλάζει με τον κανονισμό SoHO και τι παραμένει άλυτο
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 12:25
Καρκίνος στο πάγκρεας: Ελπίδες για έγκαιρη διάγνωση χάρη σε επιστημονική ανακάλυψη
Υγεία
15/12/2025 - 11:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo